Luidsprekers kalibreren en versterker afstellen

Over de vraag wat een goed geluid is, lopen de meningen uiteen. Met een kalibratiesysteem kom je echter heel dicht bij een objectief antwoord. Dergelijke systemen evalueren het geluid van een systeem onder de respectieve akoestische omstandigheden in de ruimte en corrigeren de instellingen van de luidsprekers op basis van de resultaten. Wij lichten toe wat belangrijk is bij het kalibreren van luidsprekers.

Wat gebeurt er als je luidsprekers kalibreert?

Meetsystemen bestaan uit een meetmicrofoon en software met een geïntegreerd testprogramma. De testtonen die door de luidsprekers klinken bestrijken het volledige relevante frequentiebereik. De software evalueert de geluidskarakteristieken via de microfoon. Deze registreert hoe de kenmerken van de ruimte en de posities van de afzonderlijke luidsprekers het totale geluid beïnvloeden.

De belangrijkste meetwaarden zijn de verschillen in looptijd tussen de afzonderlijke kanalen, ongewenste niveauverschillen tussen de luidsprekers en het reflectiegedrag van de geluidsgolven in de ruimte. Op basis van de meetresultaten kan het programma correcties aanbrengen in de equalizer en ook de crossover-frequentie tussen de afzonderlijke kanalen aanpassen.

Als je je speakers wil afstellen, moet je ervoor zorgen dat jouw hifiversterker of AV-ontvanger een kalibratiesysteem ondersteunt. Een meetmicrofoon is vaak al bij de levering inbegrepen. Een beproefd systeem is MultEQ van Audyssey.

Cinebars van Teufel voor een krachtig home cinema-geluid

CINEBAR LUX

Naar product

CINEBAR ULTIMA

Naar product

Speakers afstellen

Uiteraard is de positie van de microfoon van grote invloed op de meetresultaten. Je moet de equalizerinstellingen immers optimaliseren om het beste geluid te leveren op de betreffende luisterplek. De microfoon moet daarom op hoofdhoogte staan, waar je het vaakst in de kamer bent als je naar muziek luistert of een film kijkt, bijvoorbeeld op de bank. Alleen dan registreert het systeem de reistijden en niveaus van de geluidsgolven zoals je gehoor dat zou doen ter plaatse.

Als meerdere mensen de homecinema vaak gebruiken, moet je op verschillende punten metingen verrichten. De software berekent vervolgens de beste instellingen voor de hele luisterruimte. De afzonderlijke zitposities kan je verschillend wegen om zo de meest gebruikte positie – bijvoorbeeld in het midden van de bank – prioriteit te geven. De luisterpositie met het ideale geluid noemen we de sweet spot.

Van de stalactietengrot naar de bioscoopzaal

Een geschikt kalibratiesysteem kan het geluid corrigeren. Toch kan het niet volledig compenseren voor te veel plaatsingsfouten van de luidsprekers. Als er een duidelijke verstoring van de symmetrie van de voor- of achterluidsprekers is, kan je zelfs door het kalibreren van de luidsprekers dit gebrek niet voldoende compenseren. Overbelichte frequenties – bijvoorbeeld van een luidspreker die te dicht bij de muur staat – kan je echter vaak wel compenseren. 

Luidsprekers kalibreren via een app?

Raumakustik für Messung von dB und Hz, Lautsprecher einmessen nicht möglich
Screenshot van de Spectrum Analyzer app

Smartphones hebben tegenwoordig veel rekenkracht en een microfoon om luidsprekers te kalibreren. Ze voldoen dus aan de nodige eisen om de ruimteakoestiek te controleren. Met een geschikte app kun je factoren als de nagalmtijd, het geluidsniveau en de frequentierespons analyseren. Uiteraard zijn dergelijke apps geen vervanging voor een echt meetsysteem met correctiefunctie. Voorbeelden van gratis ruimteakoestiek-apps zijn ClapIR of Spectrum Analyzer.

Met Teufel breng je het geluid naar het juiste punt

Definion 3 Standlautsprecher Nahaufnahme
Definion 3 luidspreker close-up
  • Definion 3 Surround 5.1-Set: De Definion 3 set maakt het voor elk kalibratiesysteem gemakkelijk. Alle componenten voldoen aan de hoogste akoestische eisen. De luidsprekers bereiken een vrijwel neutrale, zeer evenwichtige frequentierespons. De op elkaar afgestemde kanalen zorgen bovendien voor een natuurlijk en omhullend surroundgeluid. Dankzij de uitstekende afwerking en het elegante design past de set in elk huis.
  • System 4 THX: Deze 5.1 set is meer dan een goed geoefend team. Het System 4 THX levert een absoluut rechte frequentierespons en beperkt vervorming tot een absoluut minimum, zelfs bij hoge niveaus. Bovendien levert de subwoofer een krachtige, nauwkeurige bas tot in het lage frequentiebereik van 35 Hz.

Meer 5.1 systemen in de Teufel Shop

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Conclusie: haal het meeste uit een kalibratiesysteem

  • Meetsystemen zorgen ervoor dat je de instellingen van de versterker optimaal kunt afstemmen op de omstandigheden in de ruimte.
  • Doorslaggevende meetwaarden zijn de nagalmtijd, de frequentierespons en de looptijd van de afzonderlijke kanalen.
  • Als je speakers wil afstellen, moet je nagaan of je versterker of AV-ontvanger een dergelijk systeem ondersteunt.
Titelbild: ©Eliks, „Sound waves set“, lizenzfrei. Quelle: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.