First Women of Sound: Martha Jean “The Queen” Steinberg

Martha Jean Steinberg werd door haar fans liefkozend “The Queen” genoemd. Ze was een belangrijke radiopionier in de jaren vijftig en een van de eerste radiohosts die Afro-Amerikaanse vrouwelijke artiesten en bands promootte. Met haar radio-uitzendingen versterkte ze ook het zelfvertrouwen van talloze Afro-Amerikaanse vrouwen en mannen. In ons blog vertellen we je meer over deze radiolegende die het opnam voor wederzijdse goodwill, vrede en vooruitgang.

De beginjaren als radiopresentator

Begin jaren vijftig was het radiostation WDIA in Memphis/Tennessee één van de eerste stations die Afro-Amerikaanse vrouwen en mannen in de kijker zette. Het was het eerste programma in de VS dat zich volledig op de Afro-Amerikaanse gemeenschap richtte. De slogan: “The Heart & Soul of Memphis”.

Downtown Memphis

De toenmalige programmadirecteur, David James, bood Steinberg, die in 1954 de tweede plaats had gewonnen in een talentenjacht bij het station, een vaste plaats aan in het weekend. WDIA wilde hun vrouwenquotum verhogen en hun programma´s thematisch uitbreiden. Martha, moeder van 3 kinderen, had eerder als verpleegster gewerkt en was er aanvankelijk niet van overtuigd dat ze klaar was voor deze baan: ze kon nauwelijks rekenen en ze vond haar grammatica eigenlijk ook te zwak. Bovendien stond ze als Afro-Amerikaanse vrouw voor een aantal uitdagingen in de audio-industrie.

Toch overwon ze alle obstakels en ging ze de ether in. Hierdoor werd Martha de pionier van de Afro-Amerikaanse radio. Al gauw gaf ze vorm aan de richtlijnen van de WDIA, begon ze haar indrukwekkende radiocarrière en veroverde al snel de harten van de luisteraars.

Bij radiozender WDIA

Het radiostation WDIA speelde een belangrijke rol in het leven van Martha Jean Steinberg. Daarom vertellen we je graag meer over de geschiedenis ervan. In 1947 ging het station de ether in en zond vanaf dat moment uit met een kleine zender van 250 watt. Te horen was een mix van country en pop. Aanvankelijk luisterde er maar een klein publiek naar het station. In de loop van zijn bestaan verschenen activisten als DJ Nat D. Williams op het station. Williams richtte zijn boodschap op de Afro-Amerikaanse gemeenschap in programma’s als “Brown America speaks”, waardoor de radiozender vanaf 1948 een politiek en sociaal image kreeg.

WDIA was niet alleen één van de eerste radiostations in het land die Afro-Amerikaanse artiesten in de ether bracht, maar ook één van de belangrijkste stations in het leven van Martha Steinberg. Als een echte radiopionier beïnvloedde Steinberg zowel dat medium als het bewustzijn van Afro-Amerikaanse vrouwen. In een door het station georganiseerde wedstrijd werd Steinberg gekozen als tweede vrouwelijke presentatrice. Programmadirecteur David James bemande aanvankelijk de weekenddienst met haar en Steinberg bleef tot het begin van de jaren 60 bij de radiozender in dienst. Hierdoor kwam ze in contact met de hedendaagse Afro-Amerikaanse popmuzieksterren, hoewel ze in het begin van haar carrière  vooral gospel draaide.

Martha & Detroit

Martha Steinberg had een bijzondere band met de stad Detroit. De stad die toen en nu ook nog “Motor City” genoemd werd, was in de jaren zestig één van de meest opwindende metropolen in de VS. Hierdoor aangetrokken, verhuisde Martha Steinberg in 1963 naar Detroit. Daar was ze eerst te horen op WCHB en vervolgens aan het eind van de jaren zestig en in de jaren zeventig op WJLB. Later presenteerde Steinberg een call-in programma genaamd “Buzz the Fuzz” om de relatie tussen de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de politie van Detroit te verbeteren. Martha was een geboren sociaal activiste en haar hele leven lang was ze de stem van de arbeidersbeweging. Haar legendarische “arbeidersgroet” werd al snel haar handelsmerk.

Motor City Detroit heute

Martha bleef 48 uur in de lucht tijdens de Detroit rellen…

De rellen in Detroit in 1967 worden beschouwd als een van de grootste rassenrellen in de Amerikaanse geschiedenis. Op 23 juli 1967 braken er rellen uit in een zwarte wijk, toen de politie de ondergrondse bar Speakeasy binnenviel die geen drankvergunning had. Het vijf dagen durende verzet tegen de sluiting en de arrestaties wordt nu in veel bronnen opgevat als een opstand tegen al te harde politiemaatregelen. In totaal werden meer dan 43 mensen gedood, 1189 mensen gewond en meer dan 7000 anderen gevangen gezet. Tijdens de rellen in Detroit bleef Steinberg 48 uur lang in de lucht en riep de mensen herhaaldelijk op om kalm te blijven en niet de straat op te gaan. Zo hielp ze effectief de rellen te blussen. Haar inzet leverde haar haar leven lang bewondering en respect op.

Radio totaal: echte Teufel sound voor elke dag

Musicstation

Naar product

RADIO ONE

Naar product

RADIO 3SIXTY

Naar product

Prijzen en onderscheidingen

  • De “Queen” kreeg tijdens haar leven verschillende prijzen en onderscheidingen. Zo hebben oud-studenten van de Wayne State University School of Social Work haar de onderscheiding “US Citizen of the Year” toegekend voor haar uitzonderlijke dienstverlening aan de gemeenschap.
  • Ze kreeg ook de Michiganian of the Year Award. Deze onderscheiding wordt door de lezers van de Detroit-krant aanbevolen als erkenning voor bijdragen en artikelen die het leven in Michigan helpen te verbeteren.
  • Martha Steinberg was later ook actief als pastoor en oprichtster van de interkerkelijke “Orde van het Vissersministerie” en werd beschouwd als spiritualiste.
  • In 1998 werd ze in het Michigan Women’s Historical Center and Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen.
  • In 2017 werd ze opgenomen in de Rhythm and Blues Hall of Fame.

Verdere werkzaamheden

In 1972 werd Steinberg een gewijde dominee en stichtte ze de “Home of Love” kerk. In 1982 kochten zij en enkele partners een AM station in Detroit. Martha nam het station in 1997 volledig over en bleef de sterpresentatrice tot haar dood drie jaar later. Haar invloed op het station en de luisteraars was zo groot dat WQBH nog jaren na haar dood dagelijkse opnames van de uitzendingen van de “Queen” bleef uitzenden. Martha Jean “the Queen” overleed op 29 januari 2000. Haar laatste rustplaats is op Elmwood Cemetery in Detroit.

Titelbeeld: ©IMAGO (bestimmte Rechte vorbehalten)
Image 1: Photo by Joshua J. Cotten on Unsplash
Image 2: Photo by Ian Kiragu on Unsplash
Image 3:Photo by Doug Zuba on Unsplash

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.