back view of the receiver

Hoe sluit ik een geluidsinstallatie via een ontvanger op de TV aan?

Hoe kan je best jouw geluidsinstallatie op een AV-receiver aansluiten? Terwijl de voorkant van de apparaten er netjes uitziet, zijn de vele aansluitingen en afkortingen op de achterkant voor velen een raadsel. Het enige wat duidelijk is, is dat alle kabels naar de receiver leiden. De ontvanger verwerkt namelijk de audio- en videogegevens en stuurt ze door naar de luidsprekers en de TV. De vraag is nu: welke kabels horen bij welke aansluitingen? Wij leggen de opstelling voor verschillende apparaten en aansluitvarianten uit.

Aansluiting via HDMI

In de sector home entertainment is HDMI meestal de eerste keuze voor TV voor beeld- en geluidsoverdracht. Enerzijds biedt de standaard de nodige bandbreedte voor beelden in hoge resolutie en anderzijds worden video- en audiogegevens gelijktijdig verzonden, zodat er geen tweede kabel nodig is. De eerste vraag bij het aansluiten van de AV-receiver op een TV is dus: Zijn er HDMI-interfaces beschikbaar op beide apparaten? Zo ja, dan sluit je de HDMI-kabel gewoon aan op de monitoruitgang van de receiver en op de HDMI-ingang van de TV.

Bij HDMI is het ook belangrijk om te weten of ARC ook wordt ondersteund. Bij de huidige tv-toestellen zou dat het geval moeten zijn. De afkorting staat voor Audio Return Channel en deze functie zorgt ervoor dat de TV niet alleen audiogegevens via HDMI kan ontvangen, maar ook kan verzenden. Dit maakt een extra (tot nu toe vaak optische S/PDIF) audiokabel in diverse verbindingsscenario’s overbodig. Dit geldt met name wanneer …

 • … je het geluidssignaal via een in het tv-toestel geïntegreerde DVB-T-ontvanger naar de AV-ontvanger moet sturen, zodat een geluidsinstallatie het geluid uitvoert.als …
 • … je een TV-kabel op de TV aansluit en de audiogegevens voor 5.1 surround sound naar de receiver stuurt.
 • … je een harde schijf via USB op het tv-toestel hebt aangesloten of inhoud via een USB-stick afspeelt, maar je wilt genieten van het hoogwaardige geluid van een surroundsysteem.
 • … je het geluid van een extern op de TV aangesloten spelconsole wilt afspelen.

Zonder ARC moet je een extra audiokabel aanleggen tussen de ontvanger en het tv-toestel. Dit is meestal een coaxiale kabel of TOSLINK. De HDMI-aansluitingen die ARC ondersteunen, zijn meestal als zodanig aangeduid. Als er meerdere HDMI-ingangen op het TV-toestel zijn, ondersteunt vaak slechts één aansluiting de overdracht van het retourkanaal.

Deze HDMI-versies ondersteunen ARC:

HDMI 1 HDMI 1.3 HDMI 1.4 HDMI 2.0 HDMI 2.1
Nein Nein Ja Ja Ja

Passende produkten van Teufel

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

TV-toestel en ontvanger aansluiten zonder HDMI

Als je TV-toestellen of AV-ontvangers niet met HDMI zijn uitgerust, is er een plan B. Veel van de niet zo courante TV-toestellen zijn tenminste uitgerust met een analoge interface. Hun nadeel is dat zij geen HD-kwaliteit bereiken. Deze interfaces komen in het analoge bereik in het geding:

 • Component video: Hier gaat het signaal meestal via drie afzonderlijke cinchkabels. De kleuren van de bussen zijn groen (Y), blauw (Pb/Cb) en rood (Pr/Cr). De standaard ondersteunt analoge signalen voor HD-weergave.
 • S-video: Hier geeft men kleur- en helderheidswaarden door via een kabel. De kwaliteit van de verzonden signalen blijft duidelijk achter bij component video.
 • Composiet video: Dit type signaaloverdracht kan zowel via een SCART- als een cinch-aansluiting plaatsvinden. De signalen laten alleen PAL-kwaliteit toe.

Het analoge plan B kan ook van toepassing zijn wanneer er oudere afspeelapparatuur – bijvoorbeeld een videorecorder – op de ontvanger is aangesloten. Als de ontvanger de analoge videosignalen niet in digitale signalen kan omzetten, moeten ze analoog aan de TV worden doorgegeven.

Leestip: Hier lees je hoe je SCART kunt overzetten naar HDMI.

Afspeelapparaten aansluiten op de ontvanger

Voor afspeelapparatuur zoals Blu-ray en DVD-spelers gelden in principe dezelfde regels als voor televisies. Idealiter kun je deze ook via HDMI op de ontvanger aansluiten. Hetzelfde geldt voor beamers en spelconsoles. Gebruik je een dvd-speler of een andere externe speler zonder HDMI, dan moet je die via een analoge aansluiting op de ontvanger aansluiten.

Als je meerdere externe spelers hebt, kan het voorkomen dat de HDMI-ingangen op de ontvanger niet voldoende zijn. In dat geval kan je het videosignaal rechtstreeks van de bronspeler naar de TV leiden en het audiosignaal apart via een audiokabel naar de ontvanger sturen. Het nadeel van deze opzet is dat er meer kabels moeten worden gelegd. Als de ontvanger een USB-interface heeft, kan je er externe harde schijven, iPods en MP3-spelers op aansluiten.

De luidsprekers op de ontvanger aansluiten

Als je een surround sound systeem wilt aansluiten, moet je een overeenkomstig aantal luidsprekers op de receiver aansluiten. Een kabel met twee draden (één draad voor +, de andere voor -) loopt van elke luidspreker naar de versterker. De koperen uiteinden zijn vastgezet met klemmen. Beginners hoeven zich hierover geen zorgen te maken. Het kan even duren voordat alle kabels perfect in de kamer liggen, maar de eigenlijke aansluiting is technisch niet al te veeleisend.

Het is belangrijk dat de koperen uiteinden van de kabels schoon zijn en dat de afzonderlijke koperdraden niet uitgerafeld zijn. Bovendien moeten de positieve en negatieve contacten op de juiste plaats zitten; als ze omgedraaid zijn, gebeurt er niets ergs, maar daalt de geluidskwaliteit. De etikettering op de ontvanger geeft duidelijk aan waar welke luidspreker je moet aansluiten.

Meer uitleg over dit onderwerp vindt je ook in onze handleiding (met subtitles in het Nederlands):

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Leestip: Er is meestal een aparte uitgang voor de subwoofer aan de achterkant van de receiver. Deze is vaak gelabeld als “Sub out” en wordt vaak aangesloten via een mono RCA-kabel. Elders in deze blog geven we je meer tips om de subwoofer correct aan te sluiten.

Teufel complete systemen met Denon ontvanger

ULTIMA 40 Surround + Denon X2700H DAB "5.1-Set"
Deze Denon bundel verandert je woonkamer in een bioscoop!

▶ In samenwerking met Denon biedt Teufel geselecteerde complete systemen met krachtige Denon receivers. De Ultima 40 Surround AVR set bevat de Ultima 40 vloerstaande luidsprekers en de Denon X2700H DAB, die uiteraard ook HDMI aansluitingen heeft.

▶ Ultima 20 Kombo: De versterker en stereoluidsprekers in de Ultima 20 combo vormen een perfect geharmoniseerde eenheid. Met een maximale belastbaarheid van 80 watt creëren de compacte 2-weg luidsprekers een gedifferentieerd en krachtig geluidsbeeld van de hoge tonen tot de lage tonen.

Overige interessante producten van Teufel

CONSONO 25 CONCEPT Surround Power Edition 5.1 set

Naar product

ROCKSTER AIR 2

Naar product

CONSONO 25 CONCEPT 2.1 set

Naar product

Conclusie: Met HDMI is het veel gemakkelijker

 • De gemakkelijkste manier om de AV-receiver op het TV-toestel aan te sluiten is via HDMI.
 • ARC maakt een extra audiokabel tussen de TV en de ontvanger overbodig.
 • Je kan ook spelers zoals Blu-ray spelers op de ontvanger aansluiten via HDMI.
 • Analoge alternatieven voor HDMI zijn component video, S-video en composiet video.
 • De luidsprekers worden op de ontvanger aangesloten via een koperen kabel met twee draden.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.