Nieuwe muziek zoeken – playlists die spannend blijven

Nieuwe muziek zoeken. Hoe ga je te werk bij een aanbod dat zo immens is? Dat klinkt misschien raar, tenslotte is het online aanbod zo ontiegelijk groot dat je eigenlijk als vanzelf op iets nieuws zou moeten stoten. Zou je denken, maar de waarheid is vaak anders – meestal blijven we hangen in de playlists en albums die we uit den treure kennen.
Zucht…, bestond er maar een zoekmachine voor “lievelingsmuziek”.

Met Spotify nieuwe muziek ontdekken

Onder het kopje Ontdekken kun je bij Spotify muziek zoeken die je nog niet kent
Aanraders van Spotify in de categorie Ontdekken

Streamingdiensten als Spotify beschikken over een enorme catalogus aan muziek en die willen ze hun luisteraars maar al te graag aan de man brengen. Wanneer je de beschikbare functies goed toepast, krijg je steeds nieuwe muziek voorgeschoteld. Bij Spotify vind je dit onder de kop “Ontdekken”, bij Tidal onder de kop “Explore”. In de door Deezer gecreëerde Flow worden nieuwe tracks met reeds beluisterde songs gemixt.

Laten we eens kijken naar de Ontdekken-functie van Spotify. Je hebt hier 3 mogelijkheden om nieuwe muziek te ontdekken:

  • ✔ Discover weekly: dit is Spotify’s paradepaardje op het gebied van gepersonaliseerde, op algoritmen gebaseerde afspeellijsten. Hier stelt Spotify tracks voor die bij je luistergewoontes passen, maar die je nog niet hebt beluisterd.
  • Release radar: hier vind je 30 nieuwe releases van artiesten die je bij Spotify volgt, maar die niet in je Spotify-playlists beschikbaar zijn.
  • ✔ Band-aanbevelingen: op basis van je beluisterde muziek stelt Spotify bands voor

Met deze Spotify tricks kun je jouw afspeellijsten nog beter organiseren.

Creëer je eigen genre netwerk – het Spotify Artist Network

Het netwerk gebaseerd op Spotify-gegevens rondom de band Metallica
Een netwerk met de band Metallica als uitgangspunt

Het project “Spotify Artist Network” maakt gebruik van de database van de grootste streamingdienst ter wereld. Oftewel: van het uitgebreide categorienet van Spotify. Iedere titel bij Spotify is namelijk – afhankelijk van factoren als genres en releasedatum gekoppeld aan bepaalde categorieën. Op basis hiervan maken de algoritmen afspeellijsten als Discover Weekly.

Op de website van polsys.net vind je nu een tool dat de door jouw aangegeven artiest als uitgangspunt neemt en van daaruit een heel netwerk met andere artiesten bouwt. Hoe dichter een cirkel bij ‘jouw’ band staat, des te meer overeenkomsten zijn er tussen de twee. Hoe groter de cirkel is, des te populairder is deze band op Spotify. In ons voorbeeld hebben we Metallica als band ingevuld.

De basic interface is super easy te bedienen:

  1. ➊ Vul de naam van een band in.
  2. ➋ Een moment later verschijnt onder het venster de naam van de band.
  3. ➌ Klik op de naam en enkele ogenblikken later creëert het tool een netwerk.

Je kunt nu in- en uitzoomen en kijken welke bands er op de map staan. Wanneer je op een van de acts klikt, wordt je naar de desbetreffende artiest op Spotify doorverwezen.

 

Met Gnoosic muziek ontdekken

Gebruikersinterface van de muziek-zoekdienst Gnoosic
In dit voorbeeld hebben we 3 hard rock bands genomen.

Bij gnoosic.com krijg je op basis van 3 lievelingsbands die je hebt aangegeven nieuwe voorstellen. Hier klik je doorheen door de voorgestelde bands met “I like it”, “I don’t like it” en “I don’t know” te beoordelen. De voorstellen van gnoosic zijn divers, passen meestal vrij goed en er zit vaak veel nieuws tussen.

De database voor muzieknerds

Het screenshot toont de Explore-rubriek van Discogs. Hier kun je nieuwe muziek zoeken.
Hier zie je de meest verzamelde rock-acts uit de 21e eeuw.

Een must voor iedere muziekfan en al jarenlang een aangezien institutie. Discogs is eigenlijk een community-based database waar je als gebruiker beoordelingen kunt achterlaten en muziekverzamelingen kunt aanmaken.

Ben je op zoek naar nieuwe muziek, dan vind je in de rubriek “Explore” een hele reeks mogelijkheden. Met o.a. genres, releasedatum en land kun je de zoektocht verfijnen. De verkregen selectie kan verder naar most collected, hot of latest additions worden gefilterd. Discogs is vooral handig wanneer je al een beetje kennis van zaken hebt. Is dit het geval, dan is het een interessant platform dat je een helpende hand biedt bij je zoektocht naar nieuwe releases en nog onontdekte pareltjes. Discogs staat ook bekend als marktplaats voor vinyl en cd’s.

Jij zoekt nieuwe muziek – wij zorgen voor de sound

  • Streaming: wifi? Check! Blutooth? Check! Cinch-ingang? Check! De Teufel Stereo M boekenplankspeakers zijn luxe 3-kanaals speakers met een uitgebreide connectiviteit en een fantastische sound.
  • Stereo: cd-receiver en twee luidsprekers – wat heb je als muziekfan meer om happy te zijn? De all-in-one set Kombo 500 heeft een magnifieke stereo sound en veel features als bluetooth aptX, NFC, DAB+ en een USB-interface.
  • Portable: de net verworven nieuwe releases wil je natuurlijk ook buitenshuis kunnen beluisteren. De ROCKSTER AIR heeft een killersound die je barbecueavondje in een buurtfeest omtovert. Met bluetooth, partymodus en een lange, lange speelduur.

Meer speakers voor een ultiem luisterplezier

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL STEREO L

Naar product

Conclusie: 4 manieren om je muziek-universum uit te breiden

  • Onder het kopje Ontdekken bij Spotify heb je verschillende mogelijkheden om nieuwe bands te leren kennen.
  • Met het tool Spotify Artist Network kun je een heel netwerk rondom je lievelingsband opzetten.
  • Gnoosic stelt aan de hand van 3 van je lievelingsbands nieuwe muziek voor.
  • Discogs is een enorme database met een actieve community waar je uitgebreid in kunt bladeren.
Image 1: ©Spotify. Bron: Spotify Desktop-App
Image 2: ©Polsys. Bron: Labs.Polsys
Image 3: ©Gnoosic. Bron: Gnoosic
Image 4: ©Discogs. Bron: Discogs

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.