old school computer

Retro Games: de beste soundtracks

In games tellen niet alleen de graphics, maar ook de sound – net zoals in films. Veel van deze soundtracks zijn vandaag de dag nog steeds kenmerkend voor miljoenen gamers. Dit geldt zowel voor vintage games uit de jaren ’90 als voor de huidige kaskrakers. We zijn door de gamegeschiedenis gereisd en hebben de meest invloedrijke en beste soundtracks voor je verzameld.

Donkey Kong Country (1994) – David Wise

De soundtracks van veel Super Nintendo-spellen genieten tegenwoordig een absolute cultstatus en hebben niets van hun herkenbaarheid verloren. Super Mario World, F-Zero en Final Fantasy zijn slechts drie van de vele voorbeelden. Wij hebben gekozen voor de soundtrack van Donkey Kong Country, die is geschreven door David Wise, een van de belangrijkste componisten van het 16-bit tijdperk. Vanuit het perspectief van vandaag is het ongelooflijk wat hij uit de beperkte mogelijkheden van de console wist te halen. De soundtrack is ongelooflijk gevarieerd, zeer goed afgestemd op de afzonderlijke levels en meeslepend op alle juiste plekken. Wise gebruikte uiteenlopende stijlen als up-tempo beats, swing en ambient. Een van de onbetwiste hoogtepunten van het spel is de soundtrack van het onderwaterlevel.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De overgang van het Nintendo Entertainment System (NES) naar het Super Nintendo Entertainment System (SNES) betekende ook een beslissende stap in de ontwikkeling van soundtracks voor videogames. Terwijl op de NES nog steeds overal 8-bit sound te horen was, bood de SNES ontwikkelaars de mogelijkheid om samples en instrumenten in soundtracks te verwerken.

Final Fantasy VII (1997) – Nobuo Uematsu

Grafisch gezien kan het zevende deel van de Final Fantasy-serie, dat in 1997 werd uitgebracht, al lang niet meer tippen aan de huidige titels (en de huidige remake), maar dit spel is nog steeds een van de populairste videogames aller tijden. Deels vanwege het geweldige verhaal van begin tot eind en de meesterlijke soundtrack, die de mogelijkheden van die tijd optimaal benutte. Componist Nobuo Uematsu is daarom ook een van de groten in de industrie en creëerde de muziek voor bijna alle delen van de Final Fantasy-serie. De remake van Final Fantasy VII ontving in 2020 zelfs een Game Award voor Beste Muziek. De hele soundtrack van de remake is maar liefst acht uur lang. Bijzonder iconisch is de track One-Winged Angel, het muzikale thema van het personage Sephiroth, hier uit het origineel uit 1997.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Red Dead Redemption (2010) – Bill Elm en Woody Jackson

Red Dead Redemption 2 (RDR2) zette in 2018 een nieuwe standaard en blies vrijwel elke gamer weg. De voorganger is ook echt geniaal, niet in de laatste plaats vanwege de soundtrack. Deze begeleidt het landschap van de game zo goed in de beste spaghettiwesterntraditie dat je af en toe stopt en jezelf verliest in alleen al de aanblik van de prairie. Het hoogtepunt van de soundtrack is “Far Away”, gezongen door Jose Gonzalez. Miljoenen gamers herinneren zich het liedje nadat ze er voor het eerst Mexico mee inreden.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De sound waar gamers dol op zijn

CONCEPT E 450

Naar product

CINEBAR ONE+

Naar product

The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) – Jeremy Soule

De soundtracks van Harry Potter, Star Wars en WoW staan op het CV van Jeremy Soule – net als de spellen uit de Elder Scrolls-serie. De Amerikaans-Amerikaanse componist heeft zijn muziek herhaaldelijk gebruikt om de gigantische spelwereld, de gevechten en de fantasiefiguren van het rollenspel in scène te zetten. We hebben het vijfde deel van de serie gekozen vanwege het opzwepende themanummer. Live uitgevoerd door het koor en orkest in de video. Slechts een van de vele voorbeelden van een geslaagde live interpretatie van een gamesoundtrack.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Journey (2012) – Austin Wintory

Een reis door een schijnbaar verlaten en vervallen wereld, altijd op weg naar het doel: de berg aan de horizon. Journey is uitgebracht in 2012 en is in veel opzichten een bijzonder spel. Er is geen verhaal, het verhaal wordt alleen verteld door middel van beelden – en toch raakt het je hart. Niet in de laatste plaats door de muziek, die je door de spelwereld begeleidt, soms vredig en contemplatief, soms melancholisch, dan weer opgewonden vrolijk of zelfs angstig. Zowel het spel zelf als de soundtrack van Journey zijn een waar kunstwerk. Met iets minder dan een uur is de soundtrack niet al te lang en het is de moeite waard om de complete compositie van Austin Wintory te beluisteren – het laatste nummer zal je kippenvel bezorgen. Per slot van rekening was de muziek van Journey zelfs de eerste complete gamesoundtrack die werd genomineerd voor een Grammy!

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

The Last of Us (2013) – Gustavo Santaolalla

Games en soundtracks van films hebben veel gemeen. Muziek en beeld moeten met elkaar overeenkomen, elkaar versterken of zelfs contrapunten vormen. Gustavo Santaolalla is het gepersonifieerde bewijs van deze overeenkomsten. In zijn carrière heeft hij vooral muziek gecomponeerd voor gerenommeerde films als 21 Grams, My Blueberry Nights en Wild Tales. Voor The Last of Us heeft hij zich echter ook gewaagd aan een soundtrack voor games. Het resultaat is een van de meest indrukwekkende en emotionele gamesoundtracks ooit. De nummers vertellen letterlijk het verhaal van de twee personages in het post-apocalyptische zombieavontuur, en het eindthema kan op het laatst een traan in je oog toveren.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

The Witcher 3: Wild Hunt (2015) – Marcin Przybyłowicz

Het veelgeprezen rollenspel The Witcher 3: Wild Hunt van de Poolse ontwikkelstudio CD Project Red maakt gamers wereldwijd om verschillende redenen enthousiast. De enorme en gedetailleerde wereld, spannende personages en fascinerende monsters, een overtuigend gevechtssysteem en vooral de spannende verhalen die we samen met Geralt von Riva beleven, zijn er maar een paar van – naast de uitstekende muziek. The Witcher 3: Wild Hunt wordt nog steeds beschouwd als de maatstaf voor open world-games, ook al is het in 2015 uitgebracht. En de soundtrack is ook een van de beste aller tijden. Volksmuziek, middeleeuwse instrumenten, krachtige oorlogsliederen of spirituele gezangen: componist Marcin Przybyłowicz levert van begin tot eind de perfecte soundscape.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Waardige ontvangers voor de beste gamesoundtracks

Frau am Gaming-PC
Speelt af wat je wilt en waar je wilt: Het CONSONO CONCEPT Surround 5.1 complete systeem “5.1 Set”.

CONSONO CONCEPT Surround “5.1-Set”: Het 5.1 complete systeem brengt elke gaming soundtrack waardig in je oren. Of het nu op de PC of op de console is. De subwoofer zorgt voor krachtige basprestaties met een afsnijfrequentie van 33 Hz. Vijf 2-kanaals speakers zorgen voor geluid rondom. En om ervoor te zorgen dat je alle dialogen kristalhelder verstaat, is er een middenluidspreker met een dubbele middentoner.

CINEBAR ONE+: Wil je virtueel surround geluid ervaren maar niet per se een compleet systeem kopen? Dan heb je deze combinatie van ultracompacte soundbar met 2.1 USB-geluidskaart en slanke T 6 subwoofer nodig. Deze laatste zorgt voor een diepe, precieze kickbass en kan draadloos worden bediend dankzij Bluetooth 5.0 met aptX® – Dynamore® Ultra technologie zorgt voor de surround sound ervaring.

▶ Natuurlijk vind je in de Teufel Shop ook andere kant-en-klare stereosets en soundbars voor het beste gamegeluid.

Koptelefoon op en spelen maar!

CAGE ONE

Naar product

REAL BLUE PRO

Naar product

Andere soundtracks voor games die het vermelden waard zijn

We zouden de lijst eindeloos kunnen doorwerken en zijn nu al benieuwd welke indrukwekkende gamesoundtracks ons de komende jaren en decennia te wachten staan. Hier zijn nog een paar soundtracks van videogames die de moeite waard zijn.

  • DOOM (1993): De brute soundtrack van Robert Prince is onder andere geïnspireerd op heavy metal en slaat je recht vooruit in je verwoede jacht op demonen.
  • The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998): Nog zo’n iconische soundtrack uit de begindagen van de videogame-geschiedenis. Kōji Kondō componeerde deze soundtrack, die voor veel gamers – samen met het spel – een van de hoogtepunten uit de gamegeschiedenis is.
  • Sid Meier’s Civilisation IV (2005): Het titelnummer Baba Yetu van Christopher Tin, geschreven in het Swahili, was het eerste nummer gecomponeerd voor een computerspel dat in 2011 een Grammy won in de categorie “Best Instrumental Arrangement with Vocal Accompaniment”.
  • Death Stranding (2019): Ontwikkelaar Hideo Kojima gebruikte nummers van de IJslandse artiest Low Roar voor het grootste deel van de soundtrack en won daarmee de Game Award voor Beste Videogamemuziek 2019.
Titelbild: ©Lorenzo Herrera. Unsplash. Unsplash License

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.