old school computer

Retro Games: de beste soundtracks

Bij computer- en videogames draait het niet alleen om de graphics, maar ook om de sound – bijna net zo veel als bij films. Veel van deze soundtracks hebben een blijvende indruk achtergelaten. Dat geldt voor retrogames uit de jaren 90, maar ook voor actuele blockbusters. We hebben de gaming geschiedenis doorgenomen en de beste en invloedrijkste gaming soundtracks er voor jullie uitgepikt.

De sound waar gamers voor gaan

CONCEPT C

Naar product

CONCEPT E 450

Naar product

Donkey Kong Country – David Wise

De soundtracks van veel Nintendo games hebben de tand des tijds doorstaan en hebben zelfs een cultstatus met een hoge herkenningswaarde bereikt. Denk aan Super Mario World, F-Zero, en Final Fantasy. In deze post hebben we echter voor Donkey Kong Country gekozen. De soundtrack stamt van David Wise, een van de belangrijkste componisten uit het 16-bit tijdperk. Het is ongelofelijk wat hij uit de beperkte mogelijkheden van de console heeft weten te halen, al helemaal wanneer je weet wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is.

De soundtrack is uiterst gevarieerd: de muziek op de verschillende levels is to the point en meeslepend op de juiste momenten. Wise maakt gebruik van verschillende stijlen, als up tempo beats, swing en ambient. Een van de onbetwiste highlights is de muziek bij de onderwaterscène.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De overgang van Nintendo Entertainment System (NES) naar Super Nintendo Entertainment System (SNES) is trouwens een beslissend moment geweest in de ontwikkeling van videogaming-soundtracks. Terwijl op de NES constant een 8-bit sound te horen was, bood SNES de ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruik te maken van samples en instrumenten.

Silent Hill 3 – Akira Yamaoka

Akira Yamaoka is een van de belangrijkste componisten van videogames. Hij heeft voor Konami en de game-developerstudio Grasshopper Manufacture aan talrijke soundtracks meegewerkt. Zijn soundtrack van de horrorgame Silent Hill 3 geldt niet alleen onder kenners als een meesterwerk. De mix uit alternatieve en ambient rock kan ook gewoon als album geluisterd worden. Onze luistertip op deze soundtrack is “End of a Small Sanctuary”:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Tony Hawk’s Pro Skater

Van sommige games zijn de soundtracks zelfs legendair geworden. Zo heeft de FiFa mixtape-reeks menig song bekend gemaakt en rijden GTA-gamers het liefst rond met het venster helemaal naar beneden gedraaid en het volume helemaal opengedraaid (de soundtrack is als box met acht cd’s verkrijgbaar). De songs van Tony Hawk’s Pro Skater (THPS) hebben een ware cultstatus bereikt – voor veel teenies was dit de eerste kennismaking met de Ramones en ook nu nog staan de soundtracks vol met goede hiphop-, punk- en alternative rock songs. Songs die voor een belangrijke mate hebben bijgedragen aan de muzikale opvoeding van veel jongeren.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Read Dead Redemption – Bill Elm und Woody Jackson

Read Dead Redemption 2 (RDR2), verschenen in 2018, was een nieuwe mijlpaal – een game die bijna iedere gamer van sokken heeft geblazen. Ook de voorganger was al geniaal, niet in de laatste plaats vanwege zijn soundtrack. Het is een perfecte aanvulling op de spaghettiwestern beelden, zo goed dat je soms helemaal opgaat in het fantastische prairie vergezicht. Hoogtepunt van de soundtrack is de song “Far Away”, gezongen door Jose Gonzalez. Voor miljoenen gamers blijft deze song voor altijd verbonden met de scène in de game waar ze in Mexico aankomen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

The Last of Us – Gustavo Santaolalla

Games en filmoundtracks hebben best veel met elkaar gemeen. Muziek en images moeten een verbinding met elkaar hebben, elkaar versterken of juist iets benadrukken. Gustavo Santaolalla beweegt zich tussen dez twee werelden. Hij componeerde de muziek voor films als 21 Gramm, My Blueberry nights en Wild Tales. Met Last of Us waagde hij zich aan de muziek voor een game – met succes, want de soundtrack is meteen een van de meest indrukwekkende en emotionele überhaupt geworden. De songs vullen de avonturen van de twee hoofdfiguren uit het postapocalyptisch zombieverhaal perfect aan, zo goed zelfs dat je op het eind zelfs een traantje moet laten– wedden?

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

The Elder Scrolls V: Skyrim – Jeremy Soule

De soundtracks van Harry Potter, Star Wars en WoW hebben we aan Jeremy Soule te verdanken – net als de games van de Elder Scroll-reeks. De Amerikaanse componist kan als geen ander de fantasiewereld van de role-playing games in scène zetten. Vanwege de meeslepende titelsong hebben we hier voor het vijfde deel gekozen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Laat je gaming soundtracks tot leven komen

Concept CL 300
Elegante zuilluidsprekers, compacte satellietspeakers en een actieve multimedia subwoofer
  • Concept C: deze kleine 2.1 set is een machtige soundversterker voor je computer, console of je tv. De subwoofer geeft nog een extra kick – bij spannende moementen. Het is een speelklaar systeem met een geïntegreerde 2.1 USB-geluidskaart en bluetooth voor een gemakkelijke connectiviteit.
  • Concept E 450: een zwaargewicht die nog nooit eerder gehoorde geluiden en effecten uit je games haalt. De 5.1 surround set heeft een geïntegreerde USB-geluidskaart, een geïntegreerde versterker voor maar liefst acht geluidsbronnen en een krachtige subwoofer van 500 Watt. Klinkt goed, toch?

Koptelefoons van Teufel

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.