Koppel je speakers aan de vloer met spikes voor een evenwichtige sound

Spikes & dempers voor de beste sound

Het is niet alleen belangrijk waar luidsprekers staan, maar ook hoe ze staan, omdat het akoestische systeem van een luidspreker uiterst sensibel is. Vibraties en oneffenheden in de vloer zijn van grote invloed op het geluidsbeeld. Voor een stabiele sound zijn twee methodes van belang: het koppelen en ontkoppelen van de speakers. Dit kan zowel met spikes als dempers.

Waarom een ontkoppeling van de speakers zinvol is

De sound die uit je speaker komt, ontstaat door een bewegend membraan. Aangedreven door wisselstroom produceert het membraan golven die wij als geluid waarnemen. Voor het functioneren van een luidspreker is het cruciaal dat de frequentie en de uitslaande beweging van het membraan precies zo worden uitgevoerd als door de audio-informatie is voorzien. Een luidsprekerkast die meebeweegt, kan dan ook het geluidsbeeld vervormen. Om dit te voorkomen, gebruikt men voor de constructie van de behuizing veelal verstevigde materialen die een geringe zelfoscillatie (eigenbeweging) hebben. Toch zijn trillingen in de vloer hierdoor niet uitgesloten. Zijn de speakers niet ontkoppeld, dan ontstaat er niet alleen een onaangenaam dreunen, maar ook het hoog en midden klinken minder precies en gebalanceerd. Hoe kun je dit voorkomen?

Methode 1: luidspreker-ontkoppeling met dempers

Ontkoppel je de behuizing van de speakers van de vloer, worden trillingen niet doorgegeven. Dempende en elastische materialen werken hierbij zeer effectief. Een goedkope oplossing is om een tennisbal te halveren. Deze simpele DIY-variant om speakers te ontkoppelen heeft vaak al een doeltreffend resultaat. Een nog betere kans van slagen heb je met absorberend materiaal, speciaal voor speakers. Het gelijkmatige oppervlak en het materiaal zijn beter in staat om de mechanische energie te absorberen. Het ontkoppelen van je speakers is echter niet de enige manier om trillingen te voorkomen – ook het tegengestelde kan voor een beter resultaat zorgen.

Methode 2: koppelen met spikes

Met spikes kies je voor een akoestische koppeling. Tussen de spike die met de tapse punt naar beneden gemonteerd is en de vloer, ligt een onderlegschijf. Door de kegelvorm en het kleine oppervlak worden trillingen geminimaliseerd. De spikes werken als een geleider, trillingen worden optimaal afgevoerd. Trillingen in de tegengestelde richting – van de vloer terug naar de behuizing – hebben door de vorm van de spikes geen kans. Deze methode werkt het beste met een vloerkleed of vloerbedekking als ondergrond. De vloerbedekking heeft een dempende functie en vormt zo een trillingvrij oppervlak. Hoewel de spikes verbonden zijn met de speakers ontstaan er nauwelijks trillingen. De bas klinkt gebalanceerd en ook het midden en hoog worden nauwkeuriger weergegeven. Bovendien corrigeer je met spikes ook kleine oneffenheden in je vloer. De onderleggers zorgen ervoor dat je vloer niet beschadigd raakt.

Los verkrijgbare subwoofer spikes voor een betere sound

Subwoofer en luidsprekers op Teufel spikes

Een krachtige sound heeft een stabiele basis nodig. Teufel heeft spikes die perfect zijn afgestemd op subwoofers en luidsprekersatellieten.
 • Satellietspikes: de hoogwaardige metalen spikes hebben een geïntegreerde schroefdraad en bijbehorende onderlegschijven. Ze zijn geschikt voor de Teufel speakers M 520 F, M 420 F, M 320 F, T 400 Mk2, T 500 Mk2, Ultima 40 Mk2 en de Raumfeld Speaker L.
 • Subwoofer spikes: de spikes zorgen voor een optimale geleiding van de trillingen. Bij de levering inbegrepen zijn bovendien de bijbehorende moeren en onderlegschijven. De spikes zijn geschikt voor de subwoofers M 4500 SW, M 5500 SW, L 5200 SW, M 6200 SW.
  Standlautsprecher ULTIMA 40
  Ook de ULTIMA 40 kun je aanpassen

Conclusie: zo voorkom ongewenste trillingen en een dreunende bas

 • Dempers zijn meestal van rubber gemaakt. Je bevestigt ze aan de onderkant van je speakers
 • Speakers kun je zowel ontkoppelen als koppelen
 • Bij het koppelen worden trillingen door spikes in de vloer afgeleid
Merken Merken Merken Merken Merken Merken Merken Merken

Nieuwste artikelen

 1. Othniel
  23. dec. 2022, 23:28

  Wat adviseren jullie voor theater 500
  2 subs en 2 T400f op een afgewerkte betonvloer?

  • Jonathan
   05. jan. 2023, 10:36

   Lastig om direct een advies te geven in een berichtje. Meer speakers is niet per definitie beter geluid en dat kan per woonruimte verschillen. Het best is toch even met onze service hotline te bellen over je wensen zodat we kunnen kijken wat voor jou passend is :-)

 2. Edwin Woning
  12. jan. 2021, 21:14

  Ik heb de teufel ultima 40 Mk2.
  Deze staan op een laminaat vloer met daaronder een ondervloer en daaronder beton.
  Wat adviseren jullie ?
  Bijgeleverde rubberen voeten, of toch spikes ?

  Vr.groet, Edwin

  • Jonathan
   20. jan. 2021, 8:06

   Hi Edwin, met een laminaat vloer zouden rubberen voetjes voldoende zijn.

 3. guus krooshof
  28. jun. 2020, 17:32

  Passen ze niet op de t 400 f? In het lijstje staat alleen de T400 MK2 vermeld?

  • Edward Populaire
   15. jul. 2020, 10:36

   Beste Guus, dat klopt inderdaad. De lijst moet ook geupdate worden, want we hebben op dit moment ook nieuwe speakers die compatibel zijn!
   Bedankt voor jouw input!

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.