AUX & Co – wat betekenen de aansluitingen op een versterker?

Aan de achterkant van een (AV) versterker of compact systeem vind je meestal een aantal aansluitingen waarvan het doel niet meteen duidelijk is. Maar zodra je een paar basistermen kent en een paar kabeltypen kunt onderscheiden, begint het allemaal minder ingewikkeld te lijken. Bovendien kan een beetje extra kennis compleet nieuwe mogelijkheden openen: bijvoorbeeld als je je realiseert dat je het oude cassettedeck allang op de stereo-installatie had kunnen aansluiten. We geven uitleg over de AUX-aansluiting en andere soorten aansluitingen op de versterker.

De AUX-aansluiting

Interfaces met het label AUX (voor auxiliary) waren de allereerste interfaces en worden nog steeds veel gebruikt. Simpel gezegd zijn dit analoge audio-ingangen of -uitgangen waarop je spelers of afspeelapparaten naar keuze kunt aansluiten. Dit kan een oud cassettedeck zijn om lang vergeten muziekschatten te doen herleven, of een moderner afspeelapparaat zoals een MP3-speler of smartphone.

AUX-aansluitingen in cinch-formaat komen het meest voor. Mini jackaansluitingen komen ook vaak voor. Een adapterkabel, zoals op de volgende afbeelding, fungeert als audio-adapter tussen mini jack en cinch.

 Een adapterkabel
Geen geluid zonder kabels!

AUX-uitgangen zijn ook vaak te vinden in cinch-formaat. Externe recorders of actieve luidsprekers worden hier aangesloten. Er is meestal ook een aparte uitgang voor de subwoofer op de achterkant van de receiver. Deze wordt vaak aangeduid met “sub out” en wordt vaak aangesloten via een mono RCA-kabel.

De platenspeler aansluiten op het systeem – welke kabel?

Het aansluiten van draaitafels is meestal iets ingewikkelder. Hoewel ze zonder speciale kabels op de versterker kunnen worden aangesloten, is het nog maar de vraag of ze echt werken. Het signaal van de apparaten is vaak te zwak, waardoor je alleen een paar rustige geluiden hoort – als je ze al hoort.

De oplossing is een voorversterker. Deze kan geïntegreerd zijn in de platenspeler zelf of deel uitmaken van de versterker. Als de voorversterker in de platenspeler zit, kun je eenvoudig de AUX-aansluiting van de versterker gebruiken. Als de voorversterker in de versterker is ingebouwd, vind je naast de AUX-ingang ook een zogenaamde phono-ingang, die je moet gebruiken om draaitafels zonder ingebouwde voorversterker aan te sluiten. Als noch de versterker noch de platenspeler een geïntegreerde voorversterker heeft, moet je een phonoversterker gebruiken.

Leestip: Je kunt ook een overzicht van audio hifi versterkers vinden op de Teufel blog.

Bijpassende producten bij Teufel

DENON AVC-X3800H

Naar product

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

THEATER 500 Surround + Denon X3800H “5.1-Set”

Naar product

Line in met verschillende aanduidingen

Sommige fabrikanten maken de verwarring nog groter door verschillende benamingen te gebruiken voor de audio-ingangen op hun apparaten. Dan zijn er ingangen op de versterker met het label “Line In”, “CD” of “Tuner”. Maar maak je geen zorgen: al deze ingangen zijn in principe AUX-aansluitingen, met uitzondering van de eerder genoemde phono-ingang. De verschillende benamingen worden vooral gebruikt om de individuele apparaten te organiseren. Hierdoor kun je later snel overschakelen naar het corresponderende kanaal en precies het apparaat selecteren dat zich bij de corresponderende ingang bevindt.

Digitale vertegenwoordigers

De meeste audio-ingangen en alle ingangen die we tot nu toe in deze tekst hebben behandeld, zijn analoge aansluitingen. Er zijn echter ook digitale audio-ingangen, vooral op de huidige modellen. Bijvoorbeeld een ingang voor een coaxkabel of een TOSLINK ingang.

Er kunnen geen analoge apparaten worden aangesloten op digitale audio-ingangen, alleen spelers met een digitale uitgang. Deze ingang is daarom niet geschikt voor gebruik met een MP3-speler of ander analoog afspeelapparaat. Hij is echter wel geschikt voor alle digitale spelers, zoals een spelconsole. Deze worden meestal aangesloten via HDMI, maar een verbinding via een TOSLINK-kabel is ook mogelijk. Zelfs als je een geluidskaart van hoge kwaliteit in je computer hebt geïnstalleerd, vind je meestal een TOSLINK- of coaxiale uitgang. Dit is meestal de beste manier om je computer op de versterker aan te sluiten.

Leestip: Lees in onze blog waarvoor HDMI- en TOSLINK-aansluitingen geschikt zijn.

AV-receivers van Teufel

De Denon AVC-X3800H
De Denon AVC-X3800H kan worden aangesloten op allerlei apparaten.

▶ De Denon AVC-X3800H is je controlecentrum: gameconsole, tv of systeem – ze kunnen allemaal worden aangesloten, analoog of digitaal. Eersteklas geluid wordt geleverd door 180 watt uitgangsvermogen per kanaal. De 5.2.2 of 7.2 AV-receiver ondersteunt Dolby Atmos, Dolby True HD, DTS:X en Auro-3D en muziekstreaming via bluetooth.

▶ ULTIMA 40 KOMBO: beter kan een stereosysteem niet presteren. De bluetooth/cd-receiver levert 200 watt vermogen voor de twee audiokanalen. De 3-kanaals luidsprekers produceren een helder en krachtig geluid over het hele frequentiebereik. De receiver is ook uitgerust met bluetooth aptX, digitale radio (DAB+) en een USB-interface.

Bijpassende accessoires van Teufel

HDMI 2.1 kabel rond

Naar product

SATELLIETEN SPIKES

Naar product

Wandbeugel

Naar product

Conclusie: de AUX-aansluiting is meestal je beste vriend

Wat op het eerste gezicht verwarrend lijkt, blijkt veel minder ingewikkeld te zijn zodra een paar basistermen zijn verduidelijkt.

 • Een AUX-aansluiting is een analoge audio-ingang.
 • Welke kabel geschikt is voor de betreffende AUX-ingang hangt af van het aansluitapparaat. De verschillende labels op de ontvanger helpen je hierbij.
 • Digitale audio-ingangen zoals TOSLINK of HDMI kunnen alleen worden gevoed door apparaten met een overeenkomstige aansluiting.

Gerelateerde artikelen

 1. Wil van den Bos
  02. feb. 2021, 1:11

  Voor Marcel.
  heb laatst een Multifunctionele nekluidspreker gekocht echt wat voor je vader en het is draadloos dus hij kan het overal mee naar toen nemen, er gaat een SD kaart in van max 32 GB dus veel muziek kan er op, het voordeel is dat die even goed de buiten of anderen geluiden hoort ik heb die gekocht bij EUROtops eurotops.nl kijk bij Techniek en dan bij Audio & video dan even scrollen naar beneden en kijk bij Multifunctionele nekluidspreker echt een aanrader.

 2. Kaylee
  24. jun. 2020, 15:18

  Hoi ik heb een vraagje,
  Ik heb een platenspeler gekocht en deze wil ik op mijn NAD versterker aansluiten, ik heb geen phono aansluiting.
  Hierom heb ik een voorversterker gekocht, maar als ik deze aansluit op de aux gaat mijn versterker een zoem geluid maken.
  Als ik de voorversterker zou aansluiten op tape zou die het dan wel kunnen doen?

  • Edward Populaire
   06. jul. 2020, 14:35

   Hi Kaylee,

   Die kan je ook even testen inderdaad. Dat is ook een aux input, maar heeft een andere benaming.

 3. Jeroen
  19. jun. 2020, 9:06

  Ik heb een heel vervelend probleem. Mijn (Teufel)versterker schakelt iedere keer over naar radio.

  Wat kan ik daar aan doen?

  Gr. Jeroen

 4. Sven
  27. mei. 2020, 6:04

  Ik heb een coaxiaal kabel aangesloten op de cd- out van mijn cdspeler (allinone) en verbonden op de Line-in van mijn Beosound core.: maar geen geluid als ik de Line-in optie van de Beosound Core gebruik.
  Wat doe ik verkeerd?

  • Jonathan
   27. mei. 2020, 10:50

   Coaxiaal is een digitale uitgang, line ingang van de beosound core is een analoge ingang?

 5. Marcel
  29. apr. 2019, 11:23

  Hi, Ik zit met een klein probleem betreffende dit onderwerp. Mijn vader hoort slecht en heeft een speciaal apparaat om goed te kunnen genieten van muziek. Ik zou deze graag aansluiten op zijn versterker ipv nu alleen (direct) op zijn tv. Het apparaat heeft zelf een volume regeling (Sennheiser RS 4200) en ik wil voorkomen dat mijn moeder mee moet meegenieten van het harde geluid. Via Pre out aansluiten lijkt me daarom niet verstandig (volume gaat dan mee), kan ik deze dan aansluiten via Tape in/out? Kan dit en kan ik dan elk aangesloten apparaat (cd speler, tuner e.d.) via deze output laten gaan? Hoe moet ik dit dan aansluiten / instellen op de versterker?

  Hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

  Hartelijk dank,

  Marcel

  • Jonathan
   02. mei. 2019, 11:28

   Ik denk dat de enige mogelijkheid is om de koptelefoon van Sennheiser te koppelen via de TAPE OUT of een REC-out mocht je versterker dat hebben. Dan kun je vervolgens het geluid van de Sennheiser zelf nog afregelen in de volumeregeling. De TAPE-OUT of REC-OUT werkt in principe ook met de CD-speler of Tuner. Het is een kwestie van uitproberen natuurlijk :)

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.