Achterkant van Teufel Corestation

AUX & Co – wat betekenen de aansluitingen op de versterker?

Home cinema en hifi-technologie zijn tegenwoordig lang niet meer zo gecompliceerd als pak ‘m beet 20 of 30 jaar geleden. Dit komt voor een belangrijk gedeelte door de gebruiksvriendelijke digitale techniek, wat niet weg neemt dat de achterkant van een versterker, een AV-receiver of een stereo-installatie toch nog vaak ingewikkeld oogt.

Op het eerste gezicht is niet meteen duidelijk waar al die aansluitingen voor dienen. Maar zodra je een paar begrippen en het verschil tussen een paar kabels kent, is het meteen al stukken minder gecompliceerd. Bovendien gaan er met dit beetje meer aan kennis meteen veel meer mogelijkheden gepaard: bijvoorbeeld wanneer je erachter komt dat je oude cassettedeck ook aan je stereo aangesloten kan worden.

De AUX-aansluiting

Naast de ingangen voor diverse apparatuur als de Blu-ray speler en aansluitingen voor de luidsprekers, is de ingang met de benaming AUX of auxiliary de belangrijkste aan je versterker of stereo. Dit is simpelweg een audio-ingang waar je afspeelapparatuur op kunt aansluiten. Dit kan het oude cassettedeck zijn – om die cassettebandjes van vroeger nog eens op af te spelen, maar ook een eigentijdser apparaat als een MP3-player of smartphone. Wil je jouw computer snel en ongecompliceerd aansluiten, dan kan dit ook het beste via de Aux-ingang.

Als vuistregel geldt: apparaten waar je koptelefoons op kunt aansluiten, kun je normaal gesproken ook via een AUX-kabel op je stereo aansluiten. Welke kabel je hier precies voor nodig hebt, legt het begrip AUX echter ook niet uit. Het gaat alleen over de functie en niet of je nu een cinch- of jackaansluiting nodig hebt. Het meest voorkomend is de RCA(cinch)-aansluiting; een rode en een witte of zwarte voor beide stereokanalen. Om je mp3-player hierop aan te sluiten, heb je een simpele 3,5 mm kabel met een jack- naar RCA-aansluiting nodig.

Aux Kabel
Aux kabel

Het aansluiten van je platenspeler is al iets minder makkelijk. Theoretisch kun je die ook zonder een speciale kabel op je versterker aansluiten. Het is dan alleen de vraag of het ook daadwerkelijk functioneert. Vaak is het signaal van de apparatuur te zwak, waardoor je slechts heel zacht iets hoort of worse case scenario: helemaal niets. De oplossing is een voorversterker – geïntegreerd in de pick-up of als onderdeel van de versterker. Heeft de platenspeler zelf een voorversterker, dan kun je zonder problemen de AUX-ingang van je versterker gebruiken. Zit hij in de versterker, dan heb je naast de AUX-ingang ook nog een phono-ingang voor draaitafels zonder voorversterker. Hebben zowel platenspeler als versterker geen voorversterker, dan heb je een phono-versterker nodig.

Line in en andere deknamen

Veel fabrikanten zorgen voor een hoop verwarring omdat ze diverse namen aan de audio-ingangen geven. Je ziet dan opeens begrippen als line in, cd of tuner. Maar laat je niet verwarren: het zijn allemaal benamingen voor AUX-ingangen, met uitzondering van de phono-ingang. De namen zijn er alleen voor gedacht om het makkelijker te maken de apparaten op het corresponderende kanaal aan te sluiten.

Impaq 8000 Blu-Ray Receiver

Digitale aansluitingen

Bij de hierboven genoemde audio-ingangen gaat het om analoge aansluitingen. Digitale audio-ingangen bevinden zich vooral op eigentijdse en actuele versterkers als de CoreStation (zie foto). Je ziet hier een ingang voor een coaxiale kabel en twee TOSLINK ingangen.

Rückseite des BluRay-AV-Receivers Impaq 8000

Het aansluiten van analoge apparaten op digitale ingangen is niet mogelijk. Je kunt dus helaas geen MP3 player of iets dergelijks aansluiten – een digitale apparaat als een Blu-ray player aansluiten kan weer wel. Normaal gesproken sluit je die op de HDMI ingang aan, maar via TOSLINK is ook mogelijk. Gaming consoles kunnen via deze ingangen het 5.1 signaal ook doorspelen aan de versterker. En heb je een hoogwaardige geluidskaart in je computer, dan heb je meestal een TOSLINK of coaxiale uitgang. Vaak is dit de beste mogelijkheid om je computer op je versterker aan te sluiten.

Nog een keer in detail: de Impaq 8000 blu-ray receiver van Teufel

De Impaq 8000 Blu-ray receiver kun je aansluiten op allerlei apparaten

De Impaq 8000 Blu-ray receiver is je ideale controlecentrum: een gameconsole, tv of stereo-installatie – ze vinden allemaal hun aansluiting, analoog of digitaal. Bovendien zorgt de 700-watt klasse D versterker voor de beste sound. De Impaq 8000 BR voert alle taken vrijwel geruisloos uit. Er is ook een blu-ray-station geïntegreerd, dat uiteraard ook dvd’s, cd’s, cd-RW’s en mp3 cd’s ondersteunt. Er zijn geen andere apparaten nodig. 5.1 home cinema is zo eenvoudig en elegant. En het toestel is maar 8 cm hoog.

Passende produten bij Teufel

HDMI kabel

Naar product

SATELLIETEN SPIKES

Naar product

Wandbeugel

Naar product

Conclusie

Wat op het eerste gezicht verwarrend klinkt, blijkt na de uitleg van een paar basisbegrippen, minder moeilijk dan gedacht. Een AUX-ingang is simpelweg een audioingang. Welke kabel bij welke AUX-ingang past, verschilt per apparaat. Ook heeft ieder apparaat verschillende benamingen voor deze audioingang – maar in principe is het allemaal hetzelfde.

Digitale audioingangen als bijvoorbeeld een TOSLINK-aansluiting vallen buiten het bootje en kunnen alleen op apparaten met een passende poort aangesloten worden. Voor een snelle plug & play met een MP3 player of computer blijft een analoge verbinding echter nog steeds het beste.

Titelbeeld: © Iwan Gabovitch „Yamaha AV Receiver/Amplifier Back Panel for RCA Jack, TOSLINK S/PDIF, Cinch, RCA and Speaker Connector Cable Plugs (Public Domain Photo)“
Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Gerelateerde artikelen

 1. Wil van den Bos
  02. feb. 2021, 1:11

  Voor Marcel.
  heb laatst een Multifunctionele nekluidspreker gekocht echt wat voor je vader en het is draadloos dus hij kan het overal mee naar toen nemen, er gaat een SD kaart in van max 32 GB dus veel muziek kan er op, het voordeel is dat die even goed de buiten of anderen geluiden hoort ik heb die gekocht bij EUROtops eurotops.nl kijk bij Techniek en dan bij Audio & video dan even scrollen naar beneden en kijk bij Multifunctionele nekluidspreker echt een aanrader.

 2. Kaylee
  24. jun. 2020, 15:18

  Hoi ik heb een vraagje,
  Ik heb een platenspeler gekocht en deze wil ik op mijn NAD versterker aansluiten, ik heb geen phono aansluiting.
  Hierom heb ik een voorversterker gekocht, maar als ik deze aansluit op de aux gaat mijn versterker een zoem geluid maken.
  Als ik de voorversterker zou aansluiten op tape zou die het dan wel kunnen doen?

  • Edward Populaire
   06. jul. 2020, 14:35

   Hi Kaylee,

   Die kan je ook even testen inderdaad. Dat is ook een aux input, maar heeft een andere benaming.

 3. Jeroen
  19. jun. 2020, 9:06

  Ik heb een heel vervelend probleem. Mijn (Teufel)versterker schakelt iedere keer over naar radio.

  Wat kan ik daar aan doen?

  Gr. Jeroen

 4. Sven
  27. mei. 2020, 6:04

  Ik heb een coaxiaal kabel aangesloten op de cd- out van mijn cdspeler (allinone) en verbonden op de Line-in van mijn Beosound core.: maar geen geluid als ik de Line-in optie van de Beosound Core gebruik.
  Wat doe ik verkeerd?

  • Jonathan
   27. mei. 2020, 10:50

   Coaxiaal is een digitale uitgang, line ingang van de beosound core is een analoge ingang?

 5. Marcel
  29. apr. 2019, 11:23

  Hi, Ik zit met een klein probleem betreffende dit onderwerp. Mijn vader hoort slecht en heeft een speciaal apparaat om goed te kunnen genieten van muziek. Ik zou deze graag aansluiten op zijn versterker ipv nu alleen (direct) op zijn tv. Het apparaat heeft zelf een volume regeling (Sennheiser RS 4200) en ik wil voorkomen dat mijn moeder mee moet meegenieten van het harde geluid. Via Pre out aansluiten lijkt me daarom niet verstandig (volume gaat dan mee), kan ik deze dan aansluiten via Tape in/out? Kan dit en kan ik dan elk aangesloten apparaat (cd speler, tuner e.d.) via deze output laten gaan? Hoe moet ik dit dan aansluiten / instellen op de versterker?

  Hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

  Hartelijk dank,

  Marcel

  • Jonathan
   02. mei. 2019, 11:28

   Ik denk dat de enige mogelijkheid is om de koptelefoon van Sennheiser te koppelen via de TAPE OUT of een REC-out mocht je versterker dat hebben. Dan kun je vervolgens het geluid van de Sennheiser zelf nog afregelen in de volumeregeling. De TAPE-OUT of REC-OUT werkt in principe ook met de CD-speler of Tuner. Het is een kwestie van uitproberen natuurlijk :)

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.