Van brugdag tot shopping-evenement: zo ontstond Black FridayOntdek onze Cyber Weekend en bespaar tot 43 %


De laatste vrijdag van november kennen we ondertussen als Black Friday. Wat nu wordt beschouwd als het begin van de kerstinkopen en op veel plaatsen wordt gepromoot met soms gigantische kortingen heeft een lange traditie in de VS. We vertellen je graag wat meer over de geschiedenis van Black Friday.

Thanksgiving en shoppen

“Black Friday” komt uit de Verenigde Staten. Daar is het een brugdag, namelijk de vrijdag na Thanksgiving. Op Thanksgiving zelf, de vierde donderdag van november, komen de families bijeen om deze gelegenheid te vieren. De daaropvolgende vrijdag is dan het begin van het kerstseizoen. Veel mensen nemen die dag al vrij en kopen hun eerste kerstkadootjes (er zijn meestal geen cadeaus op Thanksgiving). Veel winkeliers begonnen hun klanten te lokken met kortingen. Vaak gingen de winkels ’s morgens al heel vroeg open en was de toeloop enorm. Daarom wordt Black Friday beschouwd als een van de dagen met de hoogste verkoopcijfers en niet in de laatste plaats als een belangrijke indicator voor de stemming onder de consumenten in het desbetreffende jaar.

Als je aan Black Friday denkt, denk je dan ook aan de grote beurscrash in New York van 24 oktober 1929? In feite was dit een donderdag in de VS, daarom heet het daar “Black Thursday”. De Europese naam “Black Friday” komt wegens het tijdsverschil. Er was echter al een soortgelijke gebeurtenis in 1869 die op een vrijdag viel en daarom de geschiedenis is ingegaan als de eerste “zwarte vrijdag”. Maar dit alles heeft niets te maken met de vrijdag na Thanksgiving.

Van waar komt het begrip “Black Friday“?

De oorsprong van de naam “Black Friday” voor de laatste vrijdag van november is niet eenduidig. Een mogelijke verklaring is dat de massa mensen die op deze dag gaat winkelen net zo chaotisch is als die van “Zwarte Donderdag”, de dag van de beurscrash in 1929. Een andere invalshoek: vanuit het perspectief van veel detailhandelaren biedt Zwarte Vrijdag de kans om de jaarbalans vanuit het rood terug in het zwart te brengen.

Sinds wanneer bestaat Black Friday?

Ook dit kan is moeilijk te verklaren. In de VS is de vrijdag na Thanksgiving al vele decennialang een koopjesdag. In de jaren vijftig zou de politie van Philadelphia de term “zwarte vrijdag” hebben gebruikt om de drukte en de verkeerschaos in de stad te beschrijven. Maar pas in de jaren tachtig werd de term algemeen aanvaard. Bij ons bestaat het winkelevenement pas sinds 2010 onder de naam “Black Friday” of “Black Week”.

Teufel Producten aan voordelige prijzen

RADIO 3SIXTY

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

CINEBAR ULTIMA

Naar product

Black Friday in Europa

De Amerikaanse bedrijven brachten Black Friday naar Europa. Apple bood in 2006 al kortingen aan op deze dag, maar zonder de term “Black Friday” te gebruiken. Daarna volgden vooral de online winkels en Black Friday werd na 2010 steeds belangrijker. Steeds vaker werden hele kortingsweken (“Black Week”) uitgeroepen, ook in de fysieke winkels. Maar vooral de online retail heeft er baat bij: in 2016 kwam de totale omzet in het laatste weekend van november (inclusief maandag) voor het eerst boven het miljard euro uit, en de trend is sindsdien sterk blijven stijgen.

De maandag na Black Friday wordt vaak geadverteerd als “Cyber Monday” en soms uitgebreid tot “Cyber Week”. Veel online winkels beginnen begin november al met kortingsacties onder de vlag van Black Friday. Wat al deze campagnes gemeen hebben, is dat ze bedoeld zijn om de omzet aan het eind van het jaar te verhogen door middel van prijsverlagingen en de bijbehorende marketing. Voor consumenten biedt dit soms unieke kansen om producten voor een lagere prijs te krijgen. En het concept werkt.

Sale Nürnberg
Voor Black Friday zijn er ook in Europa tal van kortingsacties.

Cadeautips en Black Friday-aanbiedingen bij Teufel

We bieden altijd aantrekkelijke aanbiedingen en nieuwe producten aan in onze Teufel shop. Hier zijn enkele cadeautips die gegarandeerd in de smaak vallen. De laatste kortingsacties van november vind je op onze Black Deals pagina. Schrijf je nu in voor de Teufel nieuwsbrief en blijf zo up to date over exclusieve aanbiedingen en vouchers. Koop zo onze Teufel producten aan de beste prijzen!

Voor stijliconen

BOOMSTER GO: Draagbare bluetooth-speaker met een krachtige sound voor elke gelegenheid. Kies één van de vijf stijlvolle kleuren of combineer twee BOOMSTER GO voor een echte stereo-ervaring.

SUPREME ON: Stijlvolle gesloten bluetooth-koptelefoon met lineaire HD-drivers en doeltreffende externe geluidsdemping. Dankzij de ShareMe-functie kunnen twee paar koptelefoons draadloos met een smartphone worden verbonden.

Frau trägt schwarzen SUPREME ON von Teufel
Krachtige sound met een unieke stijl: SUPREME ON van Teufel.

Voor de sportievelingen

Polar x Teufel Sports & Sound: deuter x Teufel UP BERLIN Daypack: Hoogwaardige city-rugzak met veel compartimenten voor laptop, sportuitrusting, drinkfles en speaker. De geïntegreerde, gewatteerde koptelefoonzak is ideaal voor de SUPREME ON.

Voor de gadgetfans

CINEBAR ONE: Supercompacte, allround soundbar met Dynamore® Ultra-technologie voor een virtuele surroundsound. De CINEBAR ONE brengt je films, muziek en games naar een nieuw geluidsniveau, zelfs zonder een grote geluidsinstallatie.

HOLIST S: HiFi Smart Speaker met Amazon Alexa en 360-gradengeluid. Talrijke streamingsmogelijkheden via WLAN en bluetooth. Het 2-kanaalssysteem met geïntegreerde subwoofer biedt het beste geluid in deze klasse.

Smart Speaker HOLIST S auf Tisch vor Sofa
Smart Speaker met Amazon Alexa en 360-gradengeluid: De HOLIST S van Teufel

Voor partypeople

ROCKSTER AIR: Draagbare XL bluetooth-speaker met een geïntegreerde high-performance batterij. Voorziet grote zalen en ruimtes van een krachtig geluid en is handiger dan de grote ROCKSTER.

ULTIMA 40 AKTIV + DUAL DT 400: Aantrekkelijke bundel voor vinylliefhebbers bestaande uit een paar actieve vloerstaanders en een volautomatische platenspeler. In de ULTIMA 40 AKTIV zijn twee 130-watt versterkers geïntegreerd, waardoor een externe ontvanger overbodig is.

Weet je nog steeds niet zeker wat je nodig hebt? Gebruik dan het Teufel soundadvies.

Welke promotiedagen bestaan er zo nog?

Cyber Monday: De maandag na Black Friday wordt beschouwd als dé start van het kerstseizoen voor online shopping. Vooral in de VS is deze dag erg populair voor online aan te kopen.

Super Saturday: De laatste zaterdag voor Kerstmis is het hoogtepunt van het kerstwinkelseizoen en, vooral voor detailhandelaren, een van de sterkste verkoopdagen van het jaar. Vanwege de vele last-minute shoppers wordt het in de VS ook wel “Panic Saturday” genoemd.

Boxing Day: 26 december is als feestdag een belangrijke winkeldatum in het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk vond de christelijke inzameling voor behoeftigen plaats op “Gift Box Day”.

Koop-niets-dag: Buy Nothing Day is in het leven geroepen door consumentencritici als tegenactie tegen Black Friday. Het roept mensen op om bewust af te zien van winkelen op de vrijdag na Thanksgiving. De actiedag is bedoeld om duurzamer consumentengedrag aan te moedigen.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Stephanie