De platenspeler aansluiten – phono en andere aansluitmethoden

Draaitafels worden wel eens gezien als de levende fossielen van de audiotechnologie: een oude én fascinerende technologie die standhoudt en niet zal uitsterven. Door de leeftijd van de technologie zijn er soms compatibiliteitsproblemen met moderne versterkers en luidsprekersystemen. Beginners die een platenspeler willen aansluiten vragen zich soms af naar welke interface ze moeten zoeken.

De platenspeler komt via de phono-ingang

Het audiosignaal dat wordt gegenereerd door de platenspeler vereist een speciale behandeling en een speciale ingang op de hifi-audioversterker: de phono-ingang. Dit komt omdat het signaal dat van de pick-up wordt gelezen en als elektrische pulsen wordt gecodeerd te zwak is om direct door de versterker te worden verwerkt – in het kort: de uitgangsspanning is te laag.

Daarom is een voorversterker noodzakelijk. Als de versterker of receiver een phono-ingang heeft, is een voorversterker altijd geïntegreerd. Dan hoef je dan alleen de versterker (phono-ingang) aan te sluiten op de platenspeler (phono-uitgang) en de luidsprekers aan te sluiten op de versterker. Er zijn overigens ook platenspelers met een geïntegreerde phono-voorversterker.

Als je een platenspeler met een MC-element wilt aansluiten, moet je ervoor zorgen dat de phono-ingang ook zo’n systeem ondersteunt. MC-systemen zijn veel zeldzamer dan MM-elementen en genereren een veel lagere uitgangsspanning. MC-systemen zijn vooral te vinden in het topsegment en geven elektrische impulsen af met een lage weerstand (ohm) en een laag voltage (volt). Een hoogwaardige platenspeler heeft daarom ook een krachtige versterker nodig. Versterkers die zowel MM- als MC-cartridges ondersteunen, zijn vaak uitgerust met een tuimelschakelaar waarmee je de corresponderende werkingsmodus kunt instellen.

Een pick up van dichtbij
Een close-up van een pick-up

Leestip: Voor meer informatie raden we je onze korte platenspelergids aan. Gedetailleerde informatie over de instelmogelijkheden van de platenspeler vind je ook in onze blog.

De aansluiting is iets gecompliceerder als noch de platenspeler noch de versterker is uitgerust met een phono-voorversterker. De bestaande receiver kan echter nog steeds worden aangesloten op de platenspeler. De voorversterker hoeft dan alleen achteraf te worden ingebouwd en extern te worden aangesloten tussen de platenspeler en de versterker. Zulke voorversterkers zijn verkrijgbaar in het basissegment voor minder dan 50 euro en zijn erg compact.

Voorversterkers met analoog/digitaal converters en USB-uitgang zijn ook verkrijgbaar. Hiermee kan het signaal van de platenspeler bijvoorbeeld naar de PC gestuurd worden. Zo’n voorversterker is ideaal voor het digitaliseren van een platencollectie.

Externe voorversterkers zijn echter niet de enige manier om het analoge opslagmedium vinyl te verbinden met digitale overdrachts- en afspeelmethoden. Er zijn platenspelers die vinylgeluid draadloos overbrengen naar luidsprekers en koptelefoons dankzij een geïntegreerde Bluetooth-module. De aptX-codec is geïntegreerd zodat het geluid niets van zijn kwaliteit verliest wanneer het draadloos wordt verzonden. Dankzij efficiënte compressiemethoden maakt dit een vrijwel verliesvrije geluidsoverdracht mogelijk. De platenspeler is ook uitgerust met een USB-uitgang.

Optioneel: aarding van de platenspeler

Hoor je na het aansluiten van de platenspeler een zoemend geluid tijdens het afspelen? Dit kan komen doordat de platenspeler niet geaard is. Hiervoor bestaat een zogenaamde aardingskabel (vaak direct verkrijgbaar op het apparaat), waarvan je het U-vormige uiteinde kunt aansluiten op de “Ground” of “GND” schroef van de versterker. Contact met het metaal moet brommen voorkomen.

Als het niet het apparaat is dat vreemde geluiden maakt, dan moet je misschien je platen schoonmaken.

Teufel vinyl bundel en platenspeler

DUAL DT 400 USB

Naar product

ULTIMA 40 AKTIV + DUAL DT 400

Naar product

DUAL DT 500 USB

Naar product

Teufel vinyl-vertaler

Je kan een platenspeler aansluiten op de phono-ingang.
Rechts van de uitgangen zie je de twee phono-ingangen aan de achterkant van de KOMBO 62

KOMBO 62 CD-Receiver: CD- en platencollecties zijn in goede handen bij deze AV-receiver. Krachtige versterkertechnologie, een overtuigende D/A-omzetter en tal van interfaces maken hem tot een allrounder voor het afspelen van digitale en analoge opslagmedia. Dankzij Bluetooth 4.0 met aptX codec zijn zelfs datastreams in CD-kwaliteit mogelijk.

DUAL DT 500 USB: Deze hifi-platenspeler van DUAL is ideaal voor zowel LP’s als singles. Dankzij de USB-aansluiting kun je je vinylkopieën eenvoudig digitaliseren en veilig archiveren op je computer.

Bundelfans opgelet: Onze platenspelers met luidsprekers laten hifi- en vinylharten sneller kloppen.

De verschillende combo-oplossingen als een kant-en-klaar systeem

Ultima 20 Kombo

Naar product

Kombo 11

Naar product

Ultima 40 Kombo

Naar product

Conclusie: de platenspeler aansluiten – hoe je het geknetter van vinyl uit de luidsprekers krijgt

  • Het signaal dat door de platenspeler wordt gegenereerd, moet worden voorversterkt zodat de versterker/ontvanger het kan verwerken.
  • Een voorversterker is geïntegreerd als de receiver/versterker is uitgerust met een phono-ingang.
  • Eigenaars van draaitafels met MC-cartridges moeten ervoor zorgen dat de phono-ingang deze ook ondersteunt.
  • Phono-voorversterkers kunnen ook worden geïntegreerd in de draaitafel of extern worden ingebouwd.
  • D/A-omzetters en Bluetooth-modules maken het mogelijk om het audiosignaal draadloos naar Bluetooth-luidsprekers te sturen.

Nieuwste artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.