Of het nu de installatie is die je in de jaren tachtig van je vader hebt geërfd of een splinternieuwe analoge stereotoren – vroeg of laat wil je er digitale muziek op afspelen. Van een mp-3 player, je televisie, Blu-ray player of je console. Het maakt niet uit welk digitaal apparaat je wilt aansluiten aan je installatie: je komt niet ver met het digitale signaal. Een digitaal-analoog converter biedt hier uitkomst. Dit apparaatje zet het digitale audiosignaal van de gewenste bron om naar een analoog audiosignaal.
Waarom nog analoog?
We zijn al lang in het digitale tijdperk aangekomen. We ontvangen televisie digitaal en ook muziek wordt vaak digitaal opgeslagen. Maar terwijl er bij tv nog nauwelijks een reden te noemen is om vast te houden aan het analoge tijdperk is dit in het hifi segment anders: hier zijn wel degelijk redenen op te noemen die voor een analoge weergave spreken. Je oude installatie hoef je dus ook de deur niet uit te doen. Een goede installatie heeft ten slotte ook aardig wat geld gekost en gaat ook een aantal jaren mee. En waarschijnlijk ben je ook echt overtuigd van de sound van je analoge setup.
Waar heb je een audio converter voor nodig?
Of het nu een digitaal-analoog converter (D/A-converter), audio converter of DAC (digitaal-analoog converter) is: in principe heb je een apparaat nodig dat het digitale signaal omvormt zodat het analoge apparaat het kan afspelen.
Overigens hebben veel versterkers en AV-receivers tegenwoordig al een DAC ingebouwd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mp3- en cd-spelers, zelfs voor de meeste televisies. Want zonder audio-converter zou een output via een reguliere 3,5 mm koptelefoonaansluiting (analoog) niet mogelijk zijn. Het audiosignaal wordt immers digitaal ontvangen en verwerkt. Maar de output vindt in het geval van een koptelefoonaansluiting analoog plaats.
Wil je echter een goede sound, dan doe je er goed aan om de apparatuur niet via de koptelefooninput aan te sluiten.De geïntegreerde audio converters hebben namelijk maar zelden een bevredigend resultaat. In tegenstelling tot een digitale aansluiting, bijvoorbeeld van een TOS-link verbinding. Hiermee haal je het maximaal mogelijke uit je digitale afspeelapparaat. Wil je er een meerkanaals installatie mee regelen, dan heb je sowieso een digitale interface nodig. Een flatscreen tv plus analoge hifi-installatie is een van de belangrijkste toepassingen van de kleine digitale-analoog converters.
Spelen graag alles af: luidsprekers van Teufel
Plug and play – de simpele digitaal-analoog converter
In de hifi-wereld zie je vaker producten die hetzelfde kunnen, maar die een enorm prijsverschil hebben. Met audioconverters is het al net zo. Die zijn van een schamele 20 euro tot een flinke 2.000 euro en meer te verkrijgen. Maar laten we eerst bij de basismodellen beginnen. Bijna alle kleinere DAC’s worden geleverd in een handige kunststof boxje. Aan de voor- en achterzijde bevinden zich de bijbehorende audioaansluitingen. Sommige modellen hebben bovendien ook een USB-poort, zodat je ze kunt aansluiten op je computer en kunt gebruiken als externe geluidskaarten.
Er zijn ook USB DAC’s puur en alleen voor computers. Deze hebben het maatje van een USB-stick en verbeteren de weergave via je “oude” koptelefoon.
Een volumeregelaar op de converter is weliswaar handig, maar is vind je vaak niet op de simpelste modellen. Hier krijg je alleen de de basisfunctie: het omzetten van digitale signalen in analoge signalen. Dat doen ze ook vrij redelijk, maar meer hoef je niet te verwachten. Ze zijn dus bij uitstek geschikt voor een ongecompliceerd gebruik tussen tv en hifi-installatie, omdat het tv-signaal sowieso slechts middelmatige audiosignalen levert.
Een grote hulp – digitaal analoge converters op hifi-level
Als je je digitale signaal wilt omzetten naar het best mogelijke analoge signaal, dan is het basismodel niet genoeg. Zoals bij veel van de audioconverters die al in de apparaten zijn ingebouwd (versterkers, cd-spelers, enz.), is de technologie hier maar middelmatig.
Een echt hoogwaardige DAC van bijvoorbeeld dit model kan een echte verrijking zijn voor je hifi-systeem. Hoewel dergelijke apparaten een stuk duurder zijn, kunnen ze je hifi-systeem weer nieuw leven inblazen en up-to-date brengen. Nemen we bijvoorbeeld de Audio Research Reference: deze kost bijna net zoveel als een klein autootje, maar hij doet z’n naam eer aan en is de absolute referentie is op dit gebied.
Het is niet alleen een digitaal-naar-analoog converter, maar ook een voorversterker met alle denkbare aansluitingen voor het luisteren naar digitale muziek. De Reference DAC kan bijvoorbeeld draadloos verbinding maken met het internet, internetradio ontvangen, hij heeft één optische en één coaxiale S/PDIF-ingang en drie USB-poorten: één voor de computer, één speciaal ontworpen voor iPod/iPhone/iPad en een ingang aan de voorkant voor USB-sticks. Volgens de testers van de Duitse website connect.de en hifitest.de kan het als geen ander digitale signalen omzetten in analoge signalen.
Hoewel een dergelijk apparaat bijna onbetaalbaar is, laat het wel goed het contrast zien tussen de mogelijkheden van de instapmodellen en deze high end oplossing. Natuurlijk bestaan er ook nog voordeligere modellen die er tussenin zitten. Als voorbeeld noemen we hier de Vincent DAC-7. Hier kun je een Duits testrapport lezen.
Teufel helpt bij het upgraden van je bestaande installatie
- ▶ Teufel Streamer: altijd op de nieuwste technische stand zijn, kan een behoorlijke uitdaging zijn. En dure aankopen zoals die van een hifi-systeem zul je niet om de drie jaar vervangen. Om toch van de laatste technische snufjes te kunnen genieten, hebben we de Streamer ontwikkeld. Hiermee kan je oude stereo nu ook heel nieuwerwets streamen. Overigens: de Streamer heeft zelfs een geïntegreerde high-end D/A-converter.
▶ Bluetooth USB adapter: onze handige bluetooth-ontvanger is klein maar fijn. Sluit je dit apparaatje op je stereo aan, kan hij ook opeens streamen en wel via bluetooth. Zo kunt je je telefoon met de receiver koppelen en je playlist via je stereo afspelen.
Overige accessoires van Teufel
Conclusie: van case tot case beslissen
- Je iPod snel aansluiten op je oude stereo? Makkelijk zat met de cinch. Je hoeft je geen zorgen te maken over een digitaal-analoog-converter.
- Je tv aansluiten op je analoge stereo? Zeker weten dat je tv alleen digitale signalen verstuurt – je hebt nu wel een converter nodig, maar een gunstig model volstaat volledig.
- Wil je de voordelen van de analoge en digitale wereld onder een hoedje brengen, dan heb je een semiprofessionele converter nodig. Anders heeft de geluidskwaliteit er te veel onder te lijden.
- Wil je het onderste uit de kan? Dan kom je niet onder een referentiemodel als dat van de Reference DAC uit. Dit model lukt het om het digitale signaal duidelijk te upgraden voordat het analoog wordt doorgegeven. Iets dat wel een paar duizend euro kost.
R v Haren
25. apr. 2022, 18:10
Er is een probleem indien je bluetooth gebruikt heb je niet zoveel aan een dure DAC. Dus je moet ernaar streven om het digitale signaal via het ethernet netwerk te versturen. Indien mogelijk bedraad en als dat niet kan via de wifi.