hdmi arc en hdmi cec

ARC/CEC – wat HDMI allemaal kan

De High Definition Multimedia Interface – beter bekend onder de afkorting HDMI – heeft zijn plek verdiend in het home cinema segment. Niet alleen filmliefhebbers waren blij toen HDMI eind 2003 op de markt werd gebracht. Opeens was er een verbindingsmethode die het aansluiten van weergaveapparaten makkelijker en bovendien kwalitatief beter maakte! Tegenwoordig kunnen moderne HDMI-kabels nog veel meer dan alleen beeld en geluid in de beste digitale vorm overdragen. En daar gaan we het met jullie in dit artikel over hebben: de functies HDMI ARC en HDMI CEC.

HDMI, ARC, CEC? Teufel Tutorial op YouTube

Lisa legt HDMI uit in de Teufel tutorial op YouTube met Nederlandse ondertitels.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

HDMI ARC – één kabel minder

De afkorting ARC staat voor Audio Return Channel. Deze handige functie is tegenwoordig eigenlijk standaard in iedere televisie geïntegreerd. Het maakt de aansluiting van een home cinema systeem aan de televisie nog makkelijker. ARC maakt het mogelijk twee aangesloten apparaten, audiosignalen, niet alleen via HDMI te ontvangen, maar deze ook via dezelfde kabel weer terug te sturen.

Met HDMI ARC kun je dus een receiver aansturen waar bijvoorbeeld een geluidsinstallatie en een Blu-ray speler op zijn aangesloten. Zoals het volgende scenario verduidelijkt, kunnen dus zowel beeld als geluid met de antennekabel naar de televisie worden gestuurd, het geluid van de televisie naar de AV-receiver dan wel de versterker en van daaruit naar de geluidsinstallatie – alles dankzij ARC.

HDMI-ARC functie Zo werkt HDMI ARC

Een ander voordeel: het signaal is – in tegenstelling tot de gevoeligheid m.b.t. beeld- of geluidsstoringen bij analoge overgedragen signalen – hiermee compleet storingsvrij.

NB De te verwachten signaalkwaliteit kan echter beïnvloed worden door de lengte van de HDMI-kabel. Als vuistregel geldt dat de beste geluidskwaliteit te verwachten is van kabels tot 5 meter, bij kabels tot 20 meter moet je met een iets mindere kwaliteit rekenen. Is de kabel langer dan 20 meter, dan is de kwaliteit behoorlijk minder: beeld en geluid kunnen duidelijk slechter worden weergegeven of de overdracht kan compleet wegvallen. Maar gelukkig is hier een oplossing voor:  een HDMI-versterker, ook wel repeater genoemd. Deze sluit je tussen twee HDMI-kabels aan, waardoor het signaal tot 35m aan het ontvangstapparaat wordt versterkt. Een goede HDMI repeater heb je al voor een paar tientjes.

eARC – zodat je kunt genieten van Dolby Atmos en Co.

Sinds de sprong naar HDMI 2.1 werd ARC verder ontwikkeld tot eARC (Enhanced Audio Return Channel) met uitgebreide mogelijkheden. Dit maakt een aanzienlijk hogere bandbreedte en snelheid bij de gegevensoverdracht mogelijk. Ook audio- en beeldkwaliteit profiteren van eARC, aangezien bijna niets hoeft te worden gecomprimeerd. Dit is onder meer interessant als je Dolby Atmos of DTS:X gebruikt en je voor extreem high quality sound door je speakers wil jagen.

Good to know: je kunt de HDMI ARC functies gebruiken met elke HDMI kabel. Voor HDMI eARC zijn echter moderne kabels nodig. High speed of ultra high speed HDMI-kabels zijn gewoonlijk geschikt voor eARC. Bovendien moeten de apparaten die je aansluit beide eARC of HDMI 2.1 ondersteunen. Soms volstaat HDMI 2.0 ook, bijvoorbeeld als de fabrikant van je tv het toestel via een firmware-update compatibel heeft gemaakt voor eARC.

Deze producten vind je misschien ook interessant:

HDMI kabel

Naar product

Wandbeugel

Naar product

HDMI CEC – afstandsbediening chaos adieu?

Dit zou de slogan voor een advertentie kunnen zijn die HDMI CEC aan de man wil brengen. Bij CEC – Consumer Electronics Control – gaat het om het centraal aansturen van meerdere consumentenelektronica apparaten zoals die in veel woonkamers staan. In het ideale geval kunnen alle apparaten, bijv. televisie, AV-receiver, Blu-ray speler, game console en natuurlijk de geluidsinstallatie via HDMI worden verbonden en dan middels CEC worden bediend. Of CEC functioneert, hangt echter niet alleen van de HDMI-kabel af, maar ook van het apparaat zelf. Zo bestaat de CEC-standaard weliswaar sinds de invoering van HDMI, maar werd het niet meteen in alle apparaten ingebouwd. 

Veel namen, één systeem

De fabrikanten zijn niet alleen traag geweest met de invoering van CEC, maar hebben ook de consumenten in verwarring gebracht door verschillende benamingen – ook al was CEC oorspronkelijk bedoeld als een overkoepelende standaard. Als je in de productbeschrijvingen naar “CEC” zoekt zul je dit vaak moeilijk terugvinden. De reden daarvoor is vermoedelijk bij de fabrikanten te zoeken die de standaard allemaal een eigen naam hebben gegeven. Zo heet het bij Philips bijvoorbeeld EasyLink, bij LG Simplelink, bij Samsung heet het Anynet+ en bij Sony BRAVIA Sync. Bij Teufel wordt deze functie simpelweg CEC of ARC/CEC genoemd.

Zo werkt CEC

Kort samengevat werkt dit overkoepelende op afstand bedienen als volgt: stel dat alle home cinema apparaten CEC ondersteunen, dan worden bij de start van een enkel apparaat, alle verbonden apparaten aangeschakeld en vinden ze automatisch het bij elkaar passende kanaal. Schakel je dus de Blu-ray speler aan, dan gaat de tv ook aan en zoekt zelfstandig het bijpassende kanaal naar de Blu-ray speler. Je hebt dan dus nog maar één afstandsbediening nodig. Wat op zich geweldig klinkt, werkt in de praktijd niet altijd zo als het zou moeten. Het is daarom zinvol thuis de CEC-verbinding te testen en te bekijken welke configuratie zinvol is.

Verbinden alles via HDMI: onze receivers

De DENON AVC-X3800H is ook verkrijgbaar in de Teufel Webshop – in een set met krachtige speakers.

DENON AVC-X3800H: met 145 watt per kanaal biedt deze krachtige receiver ruim voldoende vermogen, zelfs voor grote home cinema systemen, zoals de SYSTEM 6 THX + DENON X3800H für Dolby Atmos. Naast filmgenot biedt hij ook handige muziekstreaming en nog veel meer.

▶ Via ons soundadvies vind je hulp bij het selecteren van producten die compatibel zijn met HDMI ARC.

Meer receivers van Teufel

REARSTATION

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

Denon AVR-X1800H DAB

Naar product

FAQ: Veel gestelde vragen over HDMI

Wat zijn HDMI ARC en HDMI CEC?

ARC en CEC zijn de belangrijkste extra functies van een HDMI-verbinding en maken de verbinding nog sterker.

Wat kan HDMI ARC?

Dankzij HDMI ARC kan een aangesloten apparaat zowel audiosignalen van een externe speler ontvangen als deze via dezelfde kabel terugsturen. Het resultaat: je spaart een extra kabel uit voor het inkomende signaal en een extra voor het uitgaande signaal. ARC is standaard geworden op moderne televisies en werkt meestal zonder problemen.

Wat kan HDMI CEC?

De HDMI CEC-norm maakt het mogelijk alle aangesloten toestellen centraal te bedienen. Aangezien deze functie niet door alle fabrikanten op dezelfde manier wordt genoemd of geïmplementeerd, werkt de CEC-verbinding niet altijd even soepel. Maar in theorie ondersteunen al je toestellen deze technologie, je moet het gewoon even uitproberen.

Titel image HDMI: © By D-Kuru (Own work) [CC-BY-SA-2.0-at, CC-BY-SA-3.0-at of CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Image 1 ARC: © By DoubleT091 (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen

 1. Rik
  02. mei. 2019, 20:37

  Zit ARC ook standaard onder de CEC norm?
  Oftewel geeft het CEC systeem ook audio terug naar het aangesloten systeem?
  Vast bedankt,
  Gr. Rik

  • Jonathan
   03. mei. 2019, 9:43

   ARC zit niet onder de CEC norm. CEC kun je zien als commando’s. Fabrikanten ontwikkelen binnen CEC ook hun eigen protocollen (Viera Link van Panasonic,Bravia Sync van Sony, Easylink van Philips etc).

 2. Bert de Rooij
  29. nov. 2017, 12:47

  hallo Pascale,

  Bedankt voor je antwoord; ik mis alleen nog mijn vraag betreffende de prijs….., wanneer komt de Impact een keer in de aanbieding ….?

  • Pascale Teufel
   30. nov. 2017, 14:52

   Hoi Bert,

   Onze acties zijn tijdelijk en worden door onze marketingafdeling bepaald. Wanneer de Impaq in de aanbieding komt, is dus niet bekend. Op dit moment is hij met de voucher LOUD15 met 15% korting te verkrijgen. Wil je op de hoogte blijven van onze acties, meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 3. Bert de Rooij
  08. nov. 2017, 17:15

  leuk en aardig, maar ik vind weinig tot niks terug mb.t. aansluiten van een (Teufel) Bluerayspeler bijv. naar mijn TV (Samsung 4K) en soundbar van Teufel. Kun je me daar iets meer over vertellen, tevens de vraag waarom de Bluerayspeler van Teufel zo erg duur is ? Wat maakt hem beter dan bijv. Samsung of Panasonic , die als beste uit de testen komen; nergens lees ik die van Teufel ?

  • Pascale Teufel
   09. nov. 2017, 11:19

   Hoi Bert,
   Onze Blu-ray receiver, de Impaq 8000 heeft een HDMI uitgang ( HDMI TV ) die je met een HDMI kabel (1.4) direct kunt koppelen aan de ARC poort van je Samsung 4K televisie. Andere bronnen kun je of via je televisie koppelen (op de andere HDMI ingangen) zodat het audio via de televisie naar de Impaq 8000 gaa, Of op één van de HDMI ingangen van de Impaq 8000. Er zijn dus verschillende manieren om dit te doen.

   Onze Impaq 8000 kan ook wat zwaardere speakers aansturen zoals de System 4 THX, LT 4 of zelfs de Ultima 40 MK II surroundset dankzij een class D-versterker technologie. Het bevat tevens een hoogwaardige Texas instrument DAC chip, dit alles in een vrij slank design.

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.