Mimi Hearing Technologies

Geluidspersonalisatie met Mimi: elk detail en elke nuance is duidelijk hoorbaar

Feature nader uitgelegd: naast krachtig geluid, ANC op meerdere niveaus en een transparantiemodus, biedt de nieuwe Teufel REAL BLUE PRO koptelefoon ook een functie die is geïntegreerd in nauwe samenwerking met onze technologiepartner Mimi Hearing Technologies. Met deze functie kun je naar muziek luisteren op basis van de door Mimi ontwikkelde technologie voor een gepersonaliseerde luisterervaring. We vroegen onze collega’s bij Mimi waar het allemaal om draait en voor wie de functie geluidspersonalisatie bijzonder geschikt is.

Mimi geluidspersonalisatie: REAL BLUE PRO
Van het Mimi team beantwoordden Robert (Technical Product Manager, links op de foto) Florian (CPO bij Mimi, midden) en Peter (Product Owner) onze vragen.

Teufel blog: Hi Mimi Team, bedankt voor jullie deelname aan het interview. Laten we meteen beginnen: welke technologieën gebruikt Mimi en voor welk type luisteraar is geluidspersonalisatie geschikt?

Florian: Hallo, Teufel blog team! We zijn ook blij en bedanken je voor de uitnodiging.
Met Mimi kunnen gebruikers hun hoorvermogen nauwkeurig meten en op basis daarvan eventueel gehoorverlies compenseren en hun gehoor beschermen. Daarbij vertrouwen we op wetenschappelijk verantwoorde methoden om optimale resultaten te bereiken. De audiosignalen worden direct op de chips in de hoofdtelefoon verwerkt.

Gebruikers met gehoorverlies, en dit geldt zelfs voor zeer lichte vormen van gehoorverlies, profiteren van compensatie. Ze kunnen weer meer details horen die ze missen en hoeven daarvoor het volume niet harder te zetten.

Mimi Hearing is in de Teufel Headphones app geïntegreerd

En zelfs gebruikers met een perfect en gezond gehoor profiteren van de functie “Sound Dose Reduction”. Afhankelijk van het model koptelefoon wordt de Sound Dose met 10-30 % verminderd. Dit helpt je gehoor te beschermen en vermindert vermoeidheid door overmatig luisteren.

Aspecten van een gezond gehoor

Teufel blog: Wat is biologisch geïnspireerde signaalverwerking precies en hoeveel gehooronderzoek is er betrokken bij geluidspersonalisatie?

Robert: Mimi modelleert aspecten van een gezond menselijk gehoor. Dit model wordt als het ware voor het gehoor van de gebruiker geplaatst en verwerkt het audiosignaal voor de gebruiker op basis van het individuele gehoorprofiel op een manier die een gezond gehoor benadert. De basis voor het model komt van het innovatieve onderzoek dat Dr. Nick Clark, een van Mimi’s oprichters, naar het bedrijf heeft gebracht. Een team van ervaren audiologen en audio- en embedded hardwareontwikkelaars is sindsdien bezig geweest met de ontwikkeling van deze technologie.

Mimi verandert het oorspronkelijke geluid niet, maar beïnvloedt de sound experience

Teufel blog: Voor een aantal audiopuristen is een aanpassing van het veronderstelde originele geluid nogal irritant. Hoe kunnen zulke puristen worden overtuigd om de technologie van geluidspersonalisatie hier uit te proberen? Wordt het geluid van het origineel veranderd?

Robert: De hele audioproductieketen – van opnemen, mixen, masteren tot coderen en afspelen, is gericht op de perfecte luisteraar. Mimi begint daarna en corrigeert alleen op basis van het individuele gehoor. De verloren of minder gedefinieerde details, rijkdom aan details, klankkleur en contrast worden hersteld. Mimi verandert het originele geluid dus niet, maar beïnvloedt de geluidservaring. Dit is zeker de meest opwindende reden voor puristen om Mimi te proberen..

Leesvoer: De compromisloze ontwikkeling van de REAL BLUE PRO

Technologie is relevant voor een breed scala aan audio-inhoud

Teufel blog: Is Mimi Sound Personalisation vooral nuttig voor het afspelen van muziek of verbetert de technologie ook het luisteren naar audioboeken, podcasts of zelfs films?

Florian: Ja, dat is een goede vraag. De Mimi geluidspersonalisatie is inderdaad niet beperkt tot het afspelen van muziek. Onze technologie is relevant voor een breed scala aan audio-inhoud en optimaliseert de luisterervaring voor verschillende media. Of je nu ontspannen achterover wilt leunen en genieten van een spannende film of wilt opgaan in een boeiend audioboek: de gepersonaliseerde geluidskwaliteit van Mimi zorgt ervoor dat je elk detail en elke nuance duidelijk kunt horen.

Mimi Infoscreen in de Teufel Headphones App

Teufel blog: Gehoorgezondheid is een belangrijk gebied, dat jij en Teufel ook een speciale plaats geven. Waarom is gehoorgezondheid zo belangrijk vanuit jouw standpunt en in hoeverre is gehoorgezondheid betrokken bij geluidspersonalisatie?

Robert: Een gezond gehoor is essentieel voor onze levenskwaliteit en ons welzijn. Het stelt ons in staat om met anderen om te gaan en ons hele leven te genieten van muziek, films, podcasts en andere vormen van entertainment. Geluidspersonalisatie biedt de mogelijkheid om geluiden en audiosignalen aan te passen aan de specifieke luisterbehoeften van elk individu. Hierdoor kunnen gebruikers van REAL BLUE PRO bijvoorbeeld hun luisterervaring optimaliseren. De effecten van bestaand gehoorverlies worden gecompenseerd door het gepersonaliseerde geluid. Deze gerichte verwerking voorkomt dat het volume van het algemene signaal simpelweg wordt “verhoogd”, waardoor het gehoor beter wordt beschermd. Bovendien kunnen gebruikers hun gehoor thuis testen via de Teufel app en zo altijd op de hoogte blijven van hun gehoorgezondheid.

REAL BLUE PRO biedt ook een geoptimaliseerde luisterervaring dankzij Mimi

Sound aanpassing: dynamisch en in real time aan het individuele gehoor

Teufel blog: Op de informatiepagina kun je lezen dat Mimi problemen kan oplossen die een equalizer niet kan oplossen. Wat betekent dit precies?

Robert: Dit is inderdaad een van de meest gestelde vragen, die we graag beantwoorden. Een equalizer maakt het mogelijk om bepaalde frequenties, d.w.z. toonhoogtes, luider of zachter te maken, ongeacht de intensiteit van het signaal. Dit kan slechts in beperkte mate helpen bij gehoorverlies. Door de intensiteit van individuele frequenties voortdurend te verhogen of te verlagen, bestaat het risico op maskering, waarbij naburige frequenties worden afgedekt. Hierdoor kan het versterkte geluid wel hoorbaar zijn, maar worden naburige geluiden met een vergelijkbare toonhoogte niet meer herkend.

Bovendien is gehoorverlies geen lineair verschijnsel, wat betekent dat harde geluiden nog steeds goed te horen zijn, terwijl zachte geluiden niet meer worden waargenomen. Het is daarom belangrijk dat geluidsverwerking voldoende rekening houdt met verschillende toonhoogtes en intensiteiten. Een equalizer is hiervoor niet geschikt en kan er zelfs toe leiden dat het totale volume onnodig wordt verhoogd, wat weer schadelijk is voor het gehoor. Mimi daarentegen past het geluid in realtime dynamisch aan het individuele gehoor van de gebruiker aan. Met deze technologie worden meer sonische details hoorbaar gemaakt zonder de geluidsdosis te verhogen.

Optimale integratie van Mimi in de REAL BLUE PRO

Teufel blog: Laten we overgaan op onze samenwerking: Waren er speciale uitdagingen bij het realiseren van Mimi voor de REAL BLUE PRO? Zo ja, welke en hoe heb je ze opgelost?

Peter: In feite waren er een aantal uitdagingen te overwinnen. Een daarvan was vervorming in het lagere frequentiebereik, die we met een kleine aanpassing konden oplossen. Dankzij onze getalenteerde audiotechnici vonden we ook een oplossing voor de lange termijn.

De integratie van de mobiele app en de firmware bracht ook enkele uitdagingen met zich mee. Door directe interactie tussen de ontwikkelaars van beide teams konden oplossingen worden besproken en uiteindelijk met succes geïmplementeerd.

Door een nauwe samenwerking en levendige uitwisseling tussen de teams konden we deze uitdagingen met succes overwinnen en zorgen voor een optimale integratie van Mimi in de REAL BLUE PRO. We kijken uit naar de lancering en de vele positieve recensies.

Teufel blog: Mimi is net als Teufel gevestigd in Berlijn en jullie zijn in 2023 weer aanwezig op de IFA. Wat zijn jullie verwachtingen? En hoe belangrijk is Berlijn als locatie en de IFA in het bijzonder voor jullie?

Florian: In Berlijn profiteren we als bedrijf natuurlijk van de creatieve, internationale sfeer die veel talent aantrekt. Tijdens IFA komen mensen van over de hele wereld en de beurs biedt dus een goede omgeving om te netwerken en productdemo’s te geven.

We kijken niet alleen uit naar onze deelname aan IFA 2023, maar ook naar de presentatie van alle nieuwste partnerintegraties. Met een show in onze thuisstad kunnen we veel meer producten live demonstreren die we normaal gesproken om logistieke redenen niet naar andere steden kunnen brengen. We zullen ook een sterk team ter plaatse hebben, bestaande uit experts die uitgebreide productkennis en diepgaande inzichten in onze technologie kunnen bieden.

Sterke motivatie: gehoorgezondheid bevorderen

Teufel blog: Hoe ziet Mimi er in de toekomst uit? Wordt de technologie momenteel verder ontwikkeld of is het meer je doel om Mimi en de voordelen ervan toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk luisteraars?

Florian: Voor ons is het bevorderen van gehoorgezondheid en -bescherming een sterke motivatie. Onze focus ligt op het integreren van Mimi in consumentenelektronica – dit is ook de manier waarop we de meeste mensen bereiken. In de toekomst zullen er veel meer apparaten zijn met gepersonaliseerd geluid. Om dit te bereiken breiden we ons productaanbod uit, optimaliseren we bestaande technologieën en streven we ernaar om een verbeterde luisterervaring toegankelijk te maken op verschillende platforms. Ons doel is om mensen de voordelen van gepersonaliseerde geluidskwaliteit te bieden in verschillende gebieden van hun dagelijks leven, of ze nu naar muziek luisteren, films kijken of andere audio-apparaten gebruiken. De samenwerking met Teufel brengt ons dichter bij dit doel.

Teufel blog team: Florian, Peter und Robert, heel erg bedankt voor jullie tijd!

Gerelateerde artikelen

Blogger

Jonathan