Wat is een router? Zo kan je best muziek streamen

Een klein, driftig knipperend plastic kastje die je in bijna elke flat vindt. Vaak staat het in een onopvallend hoekje. Bijvoorbeeld bij de voordeur, vlak naast de schoenenkast, onder de sofa. Want daar zit de telefoonaansluiting. Maar wat doet dat knipperende kastje precies? Het is een zogenaamde router die je flat met het internet verbindt. Meestal zorgt deze ook voor een WLAN waarmee je alle slimme apparaten in het huishouden verbindt. De router speelt ook een centrale rol als je muziek wilt streamen. Wij vertellen je waarom.

Taken van de router voor muziek streaming

de taak van de router is een verbinding met het internet tot stand brengen. Vooral voor laptops, pc’s en WLAN-boxen fungeert hij als toegangspunt – d.w.z. als centraal verbindings- en coördinatiepunt naar of met het internet.

De router is ook een “gegevensbrug” tussen het internet en je netwerkapparatuur. Hieronder vallen bijvoorbeeld de WLAN-kastjes van streaming-systemen. De muziek streams moeten eerst deze verbinding passeren voordat er überhaupt een signaal wordt afgegeven. Als de “databrug” erg lang is en/of je deze blokkeert door meubels, deuren, planten of andere obstakels, wordt de verbinding onstabiel en gaan de prestaties van de muziek streaming achteruit. Klachten van klanten als: “De stream wordt voortdurend onderbroken”, of: “Het duurt een eeuwigheid voordat de muziek speelt”, is meestal onterecht de schuld van de WLAN-box. De typische locatie van de router, bij de voordeur, lijkt op het eerste gezicht verstandig dankzij de nabijheid van de telefoonaansluiting – maar helaas is dit vaak de slechtst mogelijke keuze voor het WLAN-signaal.

Mann bedient Stereo L Lautsprecher mit Tablet.
Streaming werkt het best wanneer de router up-to-date is en dicht bij de boxen staat.

Elk streaming-apparaat van Teufel is uitgerust met een zelfvoorzienende minicomputer die een dataverbinding nodig heeft. Deze wordt niet door het desbetreffende streaming-systeem tot stand gebracht, maar door een router. Wanneer je de WLAN-luidsprekers thuis op de router aansluit, vormen deze een netwerk. De router is de “motor van het netwerk” en creëert, bestuurt en beheert dit netwerk. De prestaties van de gegevensdoorvoer van de router zijn rechtstreeks van invloed op de kwaliteit van de muziek streaming. Voor de beste streaming ervaring moet je router dus zo goed mogelijk up-to-date zijn en zo min mogelijk belemmeringen hebben.

WLAN-Speaker van Teufel

De belangrijkste taken en functies van een router

 • Een router wijst data pakketjes die binnenkomen van een extern netwerk toe aan het corresponderende apparaat (client) binnen het thuisnetwerk.
 • Omgekeerd maakt een router het ook mogelijk gegevens naar (externe) doelnetwerken of doelapparaten te sturen.
 • Digitale gegevens worden verzonden via verschillende transmissieprotocollen. Routers ondersteunen verschillende protocollen, zoals SMTP (e-mail) en HTTPS (WWW).
 • Routers met een WLAN-module sturen datapakketten via de radio naar de gewenste locatie in het netwerk.

Vooral het laatste punt is doorslaggevend voor hoogwaardige muziek- en video streaming. Muziek via internet of uit de lokaal opgeslagen collectie binnen het lokale netwerk stroomt via draadloze datatransmissie naar voor WLAN geschikte luidsprekers.

Teufel One M All-in-one-Soundsystem für WLAN- und Bluetooth-Streaming
Hoogwaardige boxen voor lossless streaming

Wat is bij een router voor muziek streaming belangrijk?

Als je audio streams wil versturen via WLAN, moet je zeker eerst je router controleren. Is die technisch nog up to date? Of draaide het kastje al voordat muziek streaming bestond? Dan kun je beter een nieuwe aanschaffen. Waarom? Heel eenvoudig:

De laatste jaren zijn de transmissiesnelheden voortdurend toegenomen. De desbetreffende norm volgt het volgende patroon: 802.11 b/g/n/ac en de b-norm is de oudste die nog in gebruik is en heeft een maximumsnelheid van 11 Mbit per seconde. Nieuwere normen daarentegen zijn n en ac. Afhankelijk van de kanaalbreedte bereiken deze transmissiesnelheden van 800 Mbit/s en meer. Dat is bijna honderd keer meer gegevensdoorvoer!

Afhankelijk van de norm verschillen ook de frequentiebanden waarover een router uitzendt. De oudere normen gebruiken 2,4 GHz. n kan zowel op 2,4 als op 5 GHz zenden. En ac werkt uitsluitend met 5 GHz. Hoewel je voor een router kan instellen welke standaard geactiveerd moet worden, blijkt in de praktijk de automatische instelling meestal de beste. De router kiest afhankelijk van het betreffende apparaat de beste transmissiemodus.

Vermijd files op de radiosnelweg

WLAN is normaal gezien een zeer stabiele radiomethode met een relatief groot bereik. Toch kan het gebeuren dat gestreamde muziek hapert of stopt. Interferentie met andere WLAN-signalen is een van de mogelijke oorzaken. Een duidelijke aanwijzing hiervoor is meestal wanneer een datastroom ondanks een hoge signaalsterkte afbreekt. Het risico op interferentie is vooral groot in flatgebouwen als er veel netwerken in de buurt aanwezig zijn. Ook verbindingen die via de wijdverbreide 2,4 GHz-frequentieband tot stand komen, lopen gevaar.

In dergelijke gevallen helpt het vaak om gewoon het WLAN-kanaal te veranderen. In de 2,4 GHz-frequentieband zijn 13 of 14 kanalen beschikbaar. Je kan het kanaal kiezen via de gebruikersinstellingen van je router. Je kan deze eenvoudig oproepen in een webbrowser naar keuze. Het exacte adres verschilt per apparaat en fabrikant. In de gebruikersinstellingen kun je zien hoeveel routers een kanaal gebruiken.

Als de overbelasting geconcentreerd is op één kanaal, schakel dan over naar een ander, rustiger kanaal. En aangezien aangrenzende Wi-Fi-kanalen ook storing kunnen veroorzaken, moet je proberen zoveel mogelijk afstand te bewaren tussen je nieuwe kanaal en het oude.

Leestip: Zo start je eigen streaming kanaal op twitch

Tips tegen zwakke WLAN

Veel voorkomende oorzaken van een zwak signaal zijn, zoals eerder vermeld, fysieke obstakels en een te grote afstand tussen de speler en de router. Vooral muren kunnen de signaalsterkte sterk beperken. De afstand tussen de speler of de WLAN-luidsprekers en de router mag daarom niet te groot zijn. In veel gevallen staat de router direct naast het telefoon stopcontact. Dankzij deze positie hoeft je geen langere kabels te leggen. Maar als de afspeelapparatuur te ver weg of achter obstakels staat, krijg je in het ergste geval geen goed signaal. Hier volgen enkele tips voor de optimale plaatsing van de router:

 • De router moet zo centraal mogelijk in de flat worden geplaatst.
 • Deuropeningen zijn beter dan hoeken.
 • Grote obstakels mogen het zicht op en de toegang tot de router in de onmiddellijke omgeving niet belemmeren.

De router zorgt voor de infrastructuur – Teufel Streaming doet de rest

Je hebt al een WLAN-router? Perfect. Dan heb je al voldaan aan een van de basisvoorwaarden voor een goede audio-streaming. Teufel´s draadloze speakers en gratis Teufel Raumfeld app bieden je bovendien alles wat je nodig hebt voor hoogwaardige muziek-streaming.

Cinebar Lux Lifestyle
Werkt via WLAN dankzij router: CINEBAR LUX van Teufel

CINEBAR LUX: Deze slanke 3D-soundbar van topklasse biedt je enorme streamingsmogelijkheden. Ook zijn geluid zal indruk maken: 12 krachtige luidsprekers, de geïntegreerde subwoofer en Dynamore® Ultra zorgen voor een indrukwekkend 3D-thuisbioscoopgeluid. Puur filmgeluid!

STEREO L: Geniet van veelzijdige muziek streaming via Wi-Fi en Bluetooth met uniek klankbeeld dankzij de Teufel Raumfeld technologie! Stream je muziek rechtstreeks vanuit Apple Music, Amazon Music, YouTube en meer via een fijn afgestemd 3-weg systeem. Desgewenst kun je de STEREO L eenvoudig combineren met andere Smart Speakers voor lossless multi-room streaming!

Teufel Streaming Tip: Je gebruikt meer dan één WLAN-apparaat? Het is bewezen dat het apparaat dat als host wordt gebruikt, via een LAN-kabel met de router is verbonden. Je kunt het host-apparaat zelf definiëren. Anders fungeert het eerst ingestelde apparaat automatisch als host..

Nog meer Smart Speakers en Soundbars van Teufel

HOLIST S

Naar product

CINEBAR ULTIMA

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

Conclusie: Wat is een router? Een draaischijf voor digitaal gegevensverkeer

 • Routers coördineren en controleren het gegevensverkeer tussen het thuisnetwerk en het internet, alsook binnen een lokaal netwerk.
 • WLAN-routers ondersteunen de draadloze overdracht van gegevens.
 • De ondersteunde WLAN-standaard is bepalend voor de transmissiesnelheid via WLAN. Voor muziek te streamen moet de router 802.11 n ondersteunen.
 • Door de “router-dwang” af te schaffen, kan elk huishouden zijn eigen router kiezen.
 • Door het WLAN-kanaal in de router instellingen te wijzigen, kun je de transmissiekwaliteit verbeteren als het kanaal overbelast wordt.
Titelbild: ©andibreit „WLAN-WIFI-Netzwerk-Modem-Online“ Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Flickr.com

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.