Waterschade aan elektrische apparaten? EHBO voor smartphones, koptelefoons & co.

Een omgevallen waterglas op je bureau? Een plotselinge regenbui tijdens een picknick of zonder nadenken in het zwembad gesprongen? Als elektronica nat wordt, is het belangrijk dat je snel handelt. Wij hebben tips over hoe je waterschade aan elektrische apparaten kunt beperken en je toestel misschien weer aan de praat kunt krijgen.

Eerste stappen na waterschade aan een elektrisch apparaat

Een glas is omgevallen of je mobieltje is uit je zak gegleden – en ongelukkig in de vijver beland? Volg dan snel de onderstaande stappen. Maar denk daarbij altijd aan je veiligheid! Als het apparaat in kwestie met een kabel op de stroomvoorziening is aangesloten, moet je eerst de zekering verwijderen!

 1. Uit het water en uitschakelen

  Haal het elektrische apparaat uit het water of de plas met cola en zet het onmiddellijk uit.

 2. Aan de buitenkant afdrogen

  Laat alle vloeistof die in het apparaat is gekomen, eruit druppelen en droog de buitenkant van het toestel.

 3. Batterij verwijderen

  Verwijder de batterij indien mogelijk. Bij je telefoontje verwijder je ook de SIM- en/of de geheugenkaart. Gevaar: als de batterij bol gaat staan, heet wordt of zelfs rookt, mag je hem niet aanraken. Dan is er namelijk ontploffingsgevaar.

 4. Vocht moet eruit

  Haal het toestel zo veel mogelijk uit elkaar en dep voorzichtig met een pluisvrije doek al het vocht weg dat je kunt bereiken. Een stofzuiger kan ook helpen om het vocht uit kleine kiertjes te halen.

Sportende vrouw met AIRY SPORTS in de regen
De AIRY SPORTS kan ook tegen een flinke plens water.

De elektronica is gedroogd? De volgende stappen

Nadat alle vloeistoffen zijn verwijderd, moet je geduld hebben. Het vocht binnenin moet ook volledig kunnen opdrogen. Voordat alles droog is, mag je het apparaat niet aanzetten, anders heb je kans op een kortsluiting. Daarom laat je jouw smartphone, koptelefoon of laptop ten minste twee dagen met rust. Leg je elektrische toestel zeker niet op de verwarming of in de zon, want de intense hitte kan schade veroorzaken.

Sommige mensen zweren bij rijst om restvocht uit elektrische apparaten zoals mobieltjes te halen. Anderen waarschuwen voor het stof of zelfs hele rijstkorrels die zich in kieren of aansluitingen kunnen nestelen. Als je bijvoorbeeld een smartphone met rijst wilt drogen, kun je hem eerst in keukenpapier wikkelen. Als alternatief hebben kleine ontvochtigingszakjes met siliconengel hetzelfde effect. In ieder geval moet je twee dagen rekenen voor het drogen.

In prinicipe geldt de regel: als het water eenmaal in het toestel zit, is er schade aangericht. Of je had geluk en de vloeistof bereikte alleen ongevoelige delen en drong niet ver door. Of je had pech en er is corrosie onstaan in de elektronica, waardoor het niet meer helemaal goed werkt.

Robuuste producten van Teufel

ROCKSTER AIR

ROCKSTER AIR

€ 599,99
ROCKSTER AIR 2 Stereo-paar

ROCKSTER AIR 2 Stereo-paar

€ 1199,99€ 1399,99
ROCKSTER GO 2

ROCKSTER GO 2

€ 129,99€ 149,99In verschillende kleuren

Cola, thee, fruitsap of afwaswater? Alleen drogen is niet genoeg

Als je koptelefoon niet alleen met een beetje regenwater in contact kwam, maar je smartphone in het afwaswater hebt laten vallen of een kop koffie erop hebt gemorst, zijn er waarschijnlijk drastischere maatregelen nodig. Het probleem bij waterschade aan een elektrisch apparaat is niet altijd het vocht zelf: maar vooral de schade aan de batterij. Veel andere elektrische onderdelen hebben meer last van afzettingen zoals kalk, vuil en suiker. Eigenlijk moet je deze afwassen. Ja, je hebt het goed gehoord: nog eens in het water onderdompelen.

Om dit te doen, is het noodzakelijk het toestel zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Verwijder in ieder geval de batterij. Dompel het apparaat nu onder in gedestilleerd water of isopropanol alcohol. Geen van beide zal een residu achterlaten op de gevoelige onderdelen. De alcohol heeft ook het voordeel dat het zeer snel verdampt en dus veel sneller droogt. Maar zelfs na deze stap is (opnieuw) een voldoende lange droogtijd vereist.

Toegegeven: Niet iedereen durft dit te doen. Bij sommige smartphones en andere toestellen kan het zelfs mislukken omdat je nauwelijks een manier vindt om de batterij te verwijderen of het toestel nog verder uit elkaar te halen. Daarnaast wil niet iedereen – en terecht – zomaar aan een elektrisch apparaat sleutelen. Het goede nieuws is dat er dienstverleners zijn die dat voor je doen. Er is helaas geen 100% garantie dat het werkt.

Het moment van de waarheid: start het toestel op?

Lijkt je toestel helemaal droog en ben je er mentaal klaar voor? Dan komt the moment of truth. Wanneer je er zeker van bent dat al het vocht is opgedroogd, zet je het toestel aan. Voordat je dat doet, moet je wel even de batterij controleren of vervangen als deze duidelijk aan veel vocht is blootgesteld.

Blijven de speakers gedempt of het scherm donker? Dan was de schade waarschijnlijk te groot. Als je het schoonmaken met alcohol nog niet hebt geprobeerd, kan je dat alsnog doen: je kunt het quasi niet erger maken. Als je het nog met de oude batterij probeert, kijk dan of je die met een stroomkabel weer tot leven kunt wekken. Misschien is het de batterij die kapot is.

Maar is het je koptelefoon die te veel water heeft gezien en wil je dit in de toekomst voorkomen: kies dan gewoon voor waterdichte koptelefoons.

Let it rain: koptelefoons en speakers van Teufel

Ze zijn zeker niet van suiker, maar hebben beschermingsklasse IPX4: AIRY TWS 2
 • AIRY TWS 2: 42 uur batterijduur en IPX4 waterdicht – niets kan onze kleurrijke True Wireless koptelefoon stoppen.
 • ROCKSTER GO 2: met deze handige bluetooth speaker hoef je niet in paniek te raken als hij in het water valt. Met een IP67-classificatie is hij zelfs bestand tegen een korte onderdompeling.
 • ROCKSTER Protektor: de mobiele ROCKSTER is graag onderweg en is dankzij de bluetooth verbinding en de extra luide sound ook ideaal voor open air feestjes. Een stoffige kofferbak of een plotse regenbui: de vochtafstotende protector beschermt.

In de Teufel online shop vind je nog andere outdoor speakers die ook tegen een stootje kunnen.

Meer waterbestendige producten van Teufel

AIRY SPORTS TWS

AIRY SPORTS TWS

€ 149,99
MOTIV GO

MOTIV GO

€ 179,99€ 249,99In verschillende kleuren
REAL BLUE TWS 3

REAL BLUE TWS 3

€ 149,99In verschillende kleuren

Conclusie: Wat wel en niet te doen met een natte koptelefoon of mobiele telefoon

 • Schakel het betreffende apparaat onmiddellijk uit en laat het enkele uren drogen. Een haardroger of stofzuiger kan helpen om vochtresten te verwijderen.
 • Plaats het elektrische apparaat niet op een radiator of in de zon, overmatige hitte zal ook de elektronica of de batterij beschadigen.
 • Eventueel kun je proberen om het resterende vocht eruit te krijgen met behulp van rijst; ook kleine ontvochtigingszakjes met silicagel zijn hiervoor geschikt.
 • Haal het apparaat indien mogelijk zo ver mogelijk uit elkaar. Als niets anders helpt, probeer dan gedestilleerd water of isopropanol. Geen van beide laat resten achter op de gevoelige onderdelen.
 • Als je waterschade aan elektrische apparaten wilt voorkomen, let dan bij het kopen op een IPX5- of IPX7-certificering.
 • Er zijn professionele dienstverleners die gespecialiseerd zijn in waterschade aan elektrische apparaten.

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.