Bluetooth problemen? Met deze tips fix jij ze snel

Draadloze Bluetooth technologie is een geweldige manier om draadloos muziek te streamen vanaf je tablet, controllers aan te sluiten op spelconsoles of je smartphone te gebruiken als handsfree systeem in de auto. In principe werkt de draadloze standaard heel betrouwbaar – problemen met bluetooth zijn de uitzondering. Maar als ze zich voordoen, gaat de stemming natuurlijk snel achteruit. We bespreken de meest voorkomende bluetooth problemen en leggen uit hoe je ze snel kunt oplossen.

Tips en trucs voor bluetooth-koppeling

“Verbind nu je apparaat draadloos met je smartphone of laptop” is een soortgelijke boodschap die je in bijna elke handleiding vindt. Maar wat eenvoudig klinkt, kan vervelend zijn als er iets tussenkomt. In deze handleiding helpen we je met het verbinden van bluetooth luidsprekers en bluetooth koptelefoons – oftewel met bluetooth pairing.

Slechte bluetooth verbinding: de meest voorkomende oorzaken

De meeste bluetooth problemen hebben vergelijkbare oorzaken. Er zijn enkele zeer eenvoudige methoden om het probleem te verhelpen, die in de meeste gevallen tot succes leiden. In principe moeten beide te koppelen apparaten een bluetooth interface hebben en het vereiste audioprofiel ondersteunen. Hiervoor moet de bluetooth module worden geactiveerd. Bij ontvangers zoals luidsprekers wordt de interface handmatig geactiveerd door op een knop te drukken. Met het FeinTech Bluetooth audiosysteem kun je vrijwel elk systeem achteraf uitrusten met bluetooth.

FeinTech Bluetooth Audio System

Mogelijke oorzaak 1: het apparaat kan niet worden gevonden

 • Op smartphones of tablets kun je meestal instellen of bijvoorbeeld een bluetooth speaker of koptelefoon moet worden genegeerd. Controleer of je dit in het verleden hebt gedaan en het nog niet weer hebt gedeactiveerd.
 • Controleer of alle apparaten compatibel zijn met elkaar. Als een smartwatch bijvoorbeeld alleen verbinding kan maken via de energiebesparende “Bluetooth Low Energy” technologie, dan moet de smartphone deze standaard ook ondersteunen zodat beiden kunnen communiceren.
 • Veel apparaten kunnen maximaal acht bluetooth connecties opslaan. Als deze lijst vol is, is het vaak zinvol om apparaten die niet meer of zelden nodig zijn te verwijderen om plaats te maken voor nieuwe.

Mogelijke oorzaak 2: De verbinding wordt niet tot stand gebracht, zelfs niet na een lange wachttijd

 • Als je al een aantal luidsprekers, koptelefoons en andere apparaten in je bluetooth lijst hebt staan, verwijder dan overbodige items uit de volglijst. Op een gegeven moment wordt het apparaat gewoon overweldigd.
 • Verwijder ook het huidige bluetooth apparaat uit de lijst en maak een nieuwe verbinding.
 • In de meeste gevallen helpt een restart als een apparaat gewoon niet wordt herkend.
 • Het verwijderen van een afspeelapparaat uit de apparatenlijst en het opnieuw koppelen kan soms verbindingsproblemen oplossen.

Mogelijke oorzaak 3: De verbinding wordt constant onderbroken

 • Er zijn altijd twee bluetooth verbindingen. Daarom moet je bij problemen altijd de zender EN de ontvanger controleren.
 • Houd er rekening mee dat draadloze Bluetooth-technologie een kleiner bereik heeft dan bijvoorbeeld een WLAN-verbinding, dus houd de afstand tussen verbonden apparaten altijd zo klein mogelijk.
 • Als er meerdere apparaten onnodig verbonden zijn met een smartphone of tablet, verbreek dan alle onnodige verbindingen.
 • Zorg ervoor dat er geen storende objecten verantwoordelijk zijn voor de problemen met de Bluetooth-verbinding: metaal schermt de radiogolven af; magnetrons, WLAN-routers of draadloze telefoons kunnen de transmissie verstoren door overlapping met hun radiosignalen.
 • Radio-interferentie tussen wifi en bluetooth kan leiden tot verbindingsproblemen, omdat beide standaarden de 2,4 GHz frequentieband gebruiken. Bij sommige wifi-routers kun je kiezen tussen de 2,4 GHz en 5 GHz band. Overschakelen naar de 5 GHz band kan helpen in het geval van interferentie.
AIRY TWS 2 van Teufel met Bluetooth 5.2

iOS: welke speciale bluetooth problemen komen vaak voor bij Apple?

Audio-receivers zijn over het algemeen compatibel met bluetooth zendapparaten met iOS en MacOS. Als er herhaaldelijk verbindingsproblemen zijn, kan het helpen om de bluetooth module in de bovenste menubalk te activeren en deactiveren. Een andere oplossing is om de bluetooth module in het Apple-apparaat volledig te resetten. Je kunt de weliswaar verborgen “debug”-functie in MacOS oproepen door shift en alt ingedrukt te houden en op het bluetooth symbool in de menubalk te klikken.

De luidspreker voor bluetooth pro’s

bluetooth süealer MOTIV GO in de badkamer
De MOTIV GO creëert een goede sfeer in elke kamer

Veel beter dan dit wordt het niet – de MOTIV GO levert het complete bluetooth pakket:

▶ Een echte favoriet voor de oren met een krachtig, goed afgestemd stereosysteem en twee woofers (frequentiebereik tussen 59 en 20.000 Hz).

▶ Ingebouwde microfoon voor handsfree bellen of het accepteren van spraakopdrachten via smartphone (Siri/Google Assistant)

▶ Bluetooth aptX voor bijna verliesvrij afspelen op cd-niveau

▶ Mooi om te zien en met een eersteklas gevoel dankzij de aluminium behuizing

In deze blog leggen we in detail de Bluetooth aptX extensie uit voor verbeterde geluidskwaliteit in bluetooth streams.

De Bluetooth ROCKSTER

ROCKSTER AIR 2

ROCKSTER AIR 2

€ 599,99€ 699,99
ROCKSTER AIR 2 Stereo-paar

ROCKSTER AIR 2 Stereo-paar

€ 1199,99€ 1399,99
ROCKSTER CROSS

ROCKSTER CROSS

€ 249,99€ 349,99

Problemen oplossen als niets werkt

Als niets heeft geholpen en het bluetooth signaal voortdurend wordt verstoord door onderbrekingen of als er helemaal geen verbinding tot stand komt, moet je systematisch op zoek gaan naar de oorzaak. Bluetooth-modules kunnen ook defect zijn. Verbind de apparaten onafhankelijk van elkaar met andere bluetooth-apparaten om te bepalen welke kant het probleem veroorzaakt. Als een specifiek apparaat duidelijk defect is, kan de bluetooth-module defect zijn. Het kan echter ook zijn dat de batterij in het toetsenbord of de hoofdtelefoon gewoon leeg is, of dat de smartphone een recente update mist.

Conclusie: de volgende stappen helpen bijna altijd

 • De apparaten die verbonden moeten worden opnieuw opstarten doet vaak wonderen.
 • De verbinding volledig verwijderen en opnieuw instellen helpt vaak ook.
 • De afstand moet zo kort mogelijk zijn en mag de radioverbinding niet hinderen (storende objecten zijn bijvoorbeeld metalen voorwerpen, magnetrons of wifi-routers).
 • Controleer de instellingen: is bluetooth geactiveerd en wordt er geen apparaat genegeerd?
 • Op iOS-apparaten interfereert de verbinding met de iCloud af en toe met de Bluetooth-verbinding

Compacte Bluetooth-apparaten van Teufel

ROCKSTER GO 2

ROCKSTER GO 2

€ 149,99In verschillende kleuren
MOTIV® GO VOICE

MOTIV® GO VOICE

€ 229,99€ 299,99In verschillende kleuren
BOOMSTER

BOOMSTER

€ 299,99€ 369,99In verschillende kleuren

Ons overzicht van bluetooth luidsprekers.

Gerelateerde artikelen

 1. Hans van Heesch
  15. jul. 2020, 21:35

  Ik heb een Samsung telefoon S5 waar ik voorheen altijd een Teufel bamster aan gekoppeld had. Ik heb nu een nieuwe Rockstercross, maar een bluetooth verbinding lukt gewoon niet. Alle andere koppelingen verwijderd , opnieuw opgestart, niets lukt Nog effe en dan stuur ik die Rockstercross maar terug……zo heb ik er ook niets aan.

  • Edward Populaire
   21. jul. 2020, 14:21

   Hallo Hans, Dat zou in prinipe moeten werken. Heb je ook getest of je de speaker met een ander apparaat kan koppelen?
   Ik heb je een email gestuurd via de klantenservice om het probleem verder te bespreken.

 2. Rene van Maris
  03. apr. 2019, 19:23

  Wij hebben een Boomster, echter sinds een paar dagen geeft de display na het opstarten alleen ‘MUTE. in de display. Ook nog na de batterij kortstondig te hebben losgekoppeld. Hoe kom ik daar vanaf?

  • Jonathan
   04. apr. 2019, 14:32

   Beste Rene, bedankt voor je aanvraag. Blijft de Boomster in elke stand op MUTE staan? ook als je bijvoorbeeld het volume hoger instelt? Zou je anders met ons contact kunnen opnemen via service@teufelaudio.nl

Commentaren zijn gesloten.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.