Bluetooth problemen? Met deze tips lukt het

Draadloze bluetooth-technologie is geweldig om zonder lastige kabels muziek van je tablet of smartphone te streamen, om een controller met je console te koppelen of om handsfree in je auto te kunnen bellen. In ieder geval zolang de overdracht probleemloos verloopt. Maar zodra de verbinding hapert, is het moeilijk om rustig te blijven. Wat de meest voorkomende bluetooth problemen zijn en hoe je die kunt voorkomen of oplossen, lees je hier.

Bluetooth: de meest voorkomende verbindingsproblemen

Vaak zijn de bluetooth problemen die optreden, van dezelfde aard, daarom zijn er oplossingen die in 90 % van alle gevallen succesvol zijn. Natuurlijk moet je wel de bluetooth module van je apparaat activeren – we gaan er hier vanuit dat het te koppelen apparaat überhaupt bluetooth compatibel is. Trouwens: voor alle apparaten geen bluetooth hebben: die kun je upgraden met speciale adapters zoals de Teufel BT Link.

Teule BT LINK - bluetooth op elk apparaat
Met de Teufel BT Link maak je ieder apparaat bluetooth compatibel

Probleem 1: het apparaat wordt niet gevonden

 • In telefoons en tablets kun je doorgaans instellen of een bluetooth speaker of koptelefoon genegeerd moet worden. Controleer dit en deactiveer het.
 • Controleer of de apparaten onderling compatibel zijn. Kan een smartwatch bijvoorbeeld alleen maar gekoppeld worden via de energiebesparende technologie “bluetooth low energy”, dan moet het horloge deze functie natuurlijk wel ondersteunen.
 • Veel apparaten kunnen maximaal acht bluetooth afspeelapparaten opslaan. Om plaats te maken moet je dan een of meerdere apparaten uit de lijst verwijderen.

Probleem 2: ook na een tijdje wachten lukt het niet om te koppelen

 • Staan er al een aantal speakers, koptelefoons en andere apparaten in je telefoon of tablet? Verwijder dan ook hier de apparaten waar je weinig of geen gebruik van maakt. Vanaf een bepaald punt raakt je telefoon namelijk overbelast.
 • Verwijder het actuele device en verbind het opnieuw.
 • Je telefoon opnieuw opstarten wil ook nog wel eens helpen, wanneer het nieuwe apparaat niet wordt gevonden.

Probleem 3: de verbinding valt steeds weg

 • It takes 2 to tango. Oftewel: je hebt altijd twee apparaten voor een bluetooth verbinding nodig. Je moet dus altijd bij zowel de zender als de ontvanger op zoek gaan naar de oorzaak.
 • Vergeet niet dat een bluetooth verbinding niet zo’n groot bereik heeft als bijvoorbeeld wifi. Check daarom of de afstand tussen zender en ontvanger niet te groot is.
 • Zijn er onnodig veel apparaten met een telefoon of tablet gekoppeld, verbreek dan alle niet-benodigde verbindingen.
 • Zorg ervoor dat er de bluetooth verbinding niet gestoord wordt door een materiaal als metaal. Ook een magnetron of wifi-router kan het signaal storen.

iOS: welke problemen treden er in het bijzonder bij Apple op?

Updates bij je iPhone of tablet kunnen soms ook voor bluetooth problemen voeren. De bovenstaande oplossingen gelden voor je iOS apparaat, maar als de handsfree functie in je auto niet lukt op je iPhone, dan wil vaak deze speciale truc nogal helpen: verbreek de verbinding met iCloud. Je doet dit door je apparaat uit te loggen via de instellingen van iCloud en de bluetooth verbinding na een volledige reboot, opnieuw op te starten. In de meeste gevallen is het probleem hierdoor opgelost.

Probleemanalyse, wanneer niets meer lukt

Alles geprobeerd, maar niets helpt? Dan helpt alleen een grondige probleemanalyse nog. Koppel de apparaten ieder voor zich met een ander bluetooth apparaat om te kijken bij welk apparaat het probleem optreedt. Treedt het bij een apparaat op, dan kan de bluetooth module defect zijn. Misschien ligt het ook aan de batterij in toetsenbord of is de koptelefoon leeg. Een update is ook vaak een oplossing voor bestaande bluetooth problemen.

Teufel BAMSTER – top sound voor onderweg

Teufel BAMSTER: portable bluetooth speaker
Compact formaat: de Teufel BAMSTER neem je makkelijk met je mee

De BAMSTER van Teufel legt de lat voor bluetooth speakers flink hoog. Hij heeft een praktisch formaat en past gemakkelijk in je tas of rugzak. Via bluetooth 4.0 aptX® kun je hem zelfs met twee mobiele apparaten tegelijkertijd verbinden. Een cool feature om in party-modus snel te kunnen wisselen tussen twee muziekbibliotheken.
De bediening van de BAMSTER is zo simpel als maar wat – je regelt alles via de grote, multifunctionele knop. Van verbinding starten, afspelen of pauzeren van een song tot het opnemen van een telefoontje: just one button. Dankzij de geïntegreerde microfoon en de echo- en ruisonderdrukking is het ook prettig bellen via de BAMSTER.

 • Hoogwaardige aluminium behuizing met stijlvolle led-ring op de volumeknop
 • Verbeterde opvolger van de populaire BT BAMSTERS
 • tabiele, draadloze verbinding dankzij bluetooth 4.0
 • Twee aparte resonantiekamers verminderen trillingen en versterken het stereo-effect
 • Apparaten die geen bluetooth module hebben, kun je met kabel verbinden

De bluetooth ROCKSTER serie

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

Conclusie: je remedie bij bluetooth problemen

 • Rebooten doet vaak wonderen
 • De verbinding verwijderen en opnieuw installeren helpt ook vaak
 • De afstand tussen de twee apparaten zo klein mogelijk houden (metaal, magnetrons, wifi-routers storen de verbinding)
 • Instellingen: is bluetooth geactiveerd en wordt geen apparaat over het hoofd gezien?
 • Bij iOS-apparaten kan de verbinding met iCloud de bluetooth-koppeling storen

Teufel bluetooth speakers

Meer over bluetooth speakers.

Gerelateerde artikelen

 1. Hans van Heesch
  15. jul. 2020, 21:35

  Ik heb een Samsung telefoon S5 waar ik voorheen altijd een Teufel bamster aan gekoppeld had. Ik heb nu een nieuwe Rockstercross, maar een bluetooth verbinding lukt gewoon niet. Alle andere koppelingen verwijderd , opnieuw opgestart, niets lukt Nog effe en dan stuur ik die Rockstercross maar terug……zo heb ik er ook niets aan.

  • Edward Populaire
   21. jul. 2020, 14:21

   Hallo Hans, Dat zou in prinipe moeten werken. Heb je ook getest of je de speaker met een ander apparaat kan koppelen?
   Ik heb je een email gestuurd via de klantenservice om het probleem verder te bespreken.

 2. Rene van Maris
  03. apr. 2019, 19:23

  Wij hebben een Boomster, echter sinds een paar dagen geeft de display na het opstarten alleen ‘MUTE. in de display. Ook nog na de batterij kortstondig te hebben losgekoppeld. Hoe kom ik daar vanaf?

  • Jonathan
   04. apr. 2019, 14:32

   Beste Rene, bedankt voor je aanvraag. Blijft de Boomster in elke stand op MUTE staan? ook als je bijvoorbeeld het volume hoger instelt? Zou je anders met ons contact kunnen opnemen via service@teufelaudio.nl

Commentaren zijn gesloten.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.