Mythe of waarheid: zijn bluetooth koptelefoons schadelijk?

Bluetooth is geen nieuwe technologie meer; al even oud zijn de fabeltjes en speculaties rondom deze technologie. Zo zijn veel mensen bijvoorbeeld bang dat een bluetooth koptelefoon schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Is dit onzin of zit er een stukje waarheid in? Welke andere bluetooth theorieën zijn er nog meer? Wij gaan er dieper op in.

Maar eerst: hoe werkt bluetooth?

Naast wifi is bluetooth een belangrijke transmissiestandaard. Je vindt het terug in tal van apparaten van verschillende fabrikanten. Als je bijvoorbeeld je smartphone aansluit op een bluetooth luidspreker, communiceren de twee apparaten via hoogfrequente elektromagnetische velden. Hier wordt de “bluetooth-straling” opgewekt. Via deze stabiele verbinding wisselen de apparaten draadloos gegevens uit – meestal enkel over korte afstanden.

Het bereik van een bluetooth signaal is afhankelijk van de transmissieklasse. De klassen 2 en 3 hebben een bereik van 5 tot 30 meter. Deze standaard is in de meeste apparaten ingebouwd – zoals in bluetooth koptelefoons, luidsprekers en zelfs de meeste smartphones. Met klasse 1 is een bereik van 100 meter of meer mogelijk.

Is bluetooth-straling nu schadelijk?

In ons dagelijks leven worden we bijna voortdurend omringd door elektrische straling, ook wel elektrosmog genoemd. Ook bluetooth draagt hieraan bij. De straling van conventionele bluetooth apparaten is echter zeer laag – minder dan die van bijvoorbeeld een smartphone of wifi-router.

SAR – meeteenheid voor elektromagnetische straling

De meeteenheid die men gebruikt om te beoordelen hoe sterk de uitgezonden straling is, is de specifieke absorptiesnelheid of Specific Absorption Rate (SAR). Deze waarde geeft aan hoeveel straling door het menselijk lichaam wordt geabsorbeerd. Uiteraard zijn er voorschriften en maximumwaarden, bepaald door het Duitse Bundesamt für Strahlenschutz (Duitse departement voor stralingsbescherming). Deze geven aan dat tot 0,08 watt per kilogram totaal lichaamsgewicht of tot 2 watt per kilogram plaatselijk voor afzonderlijke lichaamsdelen, onschadelijk zijn. Dit laatste heeft bijvoorbeeld betrekking op het hoofd.

Hoe hoog is de straling van mobiele telefoons en bluetooth koptelefoons?

SAR-waarden voor bepaalde smartphones kun je nalezen bij het Duitse departement voor stralingsbescherming. Een paar concrete voorbeelden:

  • Huawei P30: SAR-waarde bij het oor is 0,33. SAR-waarde bij het lichaam is 0,85.
  • Apple iPhone 11: SAR-waarde bij het oor 0,95. SAR-waarde bij het lichaam 0,99.
  • Samsung Galaxy S10: SAR-waarde bij het oor 0,48. SAR-waarde bij het lichaam 1,59.

De Apple Airpods – een van de eerste echte draadloze in-ear koptelefoons – hebben een klasse 1 zendvermogen. Deze hebben dus een hoog bereik en ook een SAR-waarde die vergelijkbaar is met die van smartphones, namelijk 0,466 watt per kilogram; iets dat nog steeds ver onder de grens van 2 watt ligt. De meeste andere bluetooth koptelefoons behoren tot transmissieklasse 2 of 3 en hebben daarom veel lagere waarden.

Voor de duidelijkheid: bluetooth koptelefoons zijn niet gevaarlijk

Zoals je ziet bewegen zich deze apparaten in een onschadelijk gebied. Bluetooth apparaten met transmissieklassen 2 en 3 blijven door het geringe zendvermogen altijd onder de aanbevolen maximumwaarden. Het Duitse departement voor stralingsbescherming toont dit aan. Eigenlijk is het beter om een bluetooth koptelefoon te gebruiken in plaats van je mobiele telefoon aan je oor te houden. Dit kan bijvoorbeeld met onze REAL Blue met ingebouwde handsfree functie.

Mann im Freien mit Teufel Real Blue Kopfhörern

Vermijd te veel elektrosmog: tips voor een stralingsdetox

Bluetooth is dus safe. Je hoeft je geen zorgen te maken bij het gebruik van een bluetooth koptelefoon. Het Duitse departement voor stralingsbescherming raadt wel aan om de elektromagnetische stralingen om je heen te minimaliseren. We kunnen praktisch niet ontsnappen aan elektrosmog – maar houd in gedachten: overdaad schaadt. Enkele belangrijke tips zijn:

  • De wifi-router zet je best op een plaats waar niemand lang in de directe omgeving verblijft.
  • Ongebruikte apparaten en functies zoals bluetooth, wifi of zelfs je mobiele data (4G of 5G) schakel je het beste uit.
  • Je smartphone leg je tijdens het slapen beter niet naast je hoofd. In het beste geval ligt je mobieltje helemaal niet in de slaapkamer. Als je die toch naast je hebt liggen, schakel dan de vliegmodus in.

Bluetooth luidsprekers van Teufel

MOTIV GO

Naar product

BOOMSTER GO

Naar product

BOOMSTER

Naar product

Andere bluetooth mythes

De bewering dat bluetooth koptelefoons schadelijk zijn, is niet de enige mythe die de ronde doet. Hieronder vind je nog een paar uitspraken over de transmissiestandaard:

  • Bluetooth kan niet door muren heen zenden.  Deze mythe is het gevolg van het beperkte bereik van een bluetooth verbinding. Het is correct dat dikke muren een obstakel vormen en de kwaliteit van de verbinding kunnen beperken. Maar zodra je achter een muur verdwijnt, verbreekt de verbinding niet per se meteen. Bij bluetooth speelt de afstand tussen de gekoppelde apparaten de belangrijkste rol voor de kwaliteit van de verbinding.
  • Bluetooth en wifi kun je niet tegelijkertijd gebruiken. Beide transmissiestandaards gebruiken dezelfde frequentieband om gegevens te verzenden. Er zijn echter verschillende kanalen op deze frequentieband die door bluetooth en wifi kunnen worden gebruikt. De technologieën zijn nu zo intelligent dat ze voortdurend kunnen zoeken naar een vrije frequentie en heen en weer kunnen schakelen als het ergens krap wordt. Je kunt dus tegelijkertijd bluetooth en wifi gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over signaalstoring.
  • Bluetooth verbruikt voortdurend de batterij. In het begin was het inderdaad zo dat bluetooth de batterij van je telefoon relatief zwaar belastte. Maar gelukkig is bluetooth verder ontwikkeld. Met nieuwere bluetooth versies (we zijn momenteel al bij bluetooth 5) is het niet zo dat de bluetooth verbinding je batterij continu leeg zuigt. Als je bijvoorbeeld je mobieltje koppelt aan je in-ears, wordt de batterij enkel belast wanneer je muziek luistert. Is de koptelefoon niet aan, is de bluetooth verbinding ook niet actief.

Bluetooth koptelefoons voor zorgeloos muziekplezier

Vrouw met bluetooth koptelefoon Teufel AIRY in het wit
De AIRY overtuigt door zijn lichte gewicht en pure klank.
  • AIRY: vederlicht en draadloos muziekgenot; op de bank of op weg naar het werk. De AIRY is nauwelijks merkbaar door zijn bijzonder lichte gewicht en is bovendien zeer comfortabel te dragen, ook voor een langere periode. De AIRY is uitgerust met Bluetooth aptX voor de beste geluidskwaliteit.
  • ▶ Wil je minder opvallen, ga dan voor de  REAL BLUE TWS 3 in-ear koptelefoon, waarmee je in elke situatie volledig vrij bent. Ondanks zijn compacte afmetingen levert de REAL BLUE TWS 3 een indrukwekkend geluid dankzij bluetooth 5.2.

Andere koptelefoons van Teufel

Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk

  • Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling.
  • De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.
  • Je krijgt meer straling als je met je mobiele telefoon aan je oor praat dan wanneer je naar muziek luistert met een in-ear koptelefoon.
Cover foto: ©Emily Morter. Bron: Unsplash

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Blog Redaktion

Alles über Kopfhörer, Bluetooth-Speaker & Heimkino. Dazu praktische Tipps und Tricks für besten Sound von unserem Inhouse-Experten-Team.