Multimediadevices schoonmaken: zo verwijder je efficiënt vuil

Of het nu stof, speeksel of oorsmeer is: vroeg of laat krijgen je speakers, koptelefoons en andere apparaten een laagje vuil. Maar geen zorgen! Met onze simpele schoonmaaktips laat je ze weer stralen als (bijna) nieuw. Dus mouwen omhoog en aan de slag – weg met die viezigheid!

Luidsprekers schoonmaken: Microvezeldoek, plakband en vooral niet blazen!

Om ervoor te zorgen dat een luidspreker goed blijft werken, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Wil je de behuizing schoonmaken, gebruik dan een doek dat je licht vochtig hebt gemaakt met water. Het beste gebruik je hiervoor een microvezeldoek, dat niet alleen brillen weer prachtig laat glanzen.

Heeft je luidspreker een stoffig rooster? In dat geval kun je het rooster (als mogelijk) verwijderen en een plakkerige tool gebruiken – een pluizenroller of plakband zijn de perfecte vijanden van stof.

Dat was de buitenkant. Maar hoe zit het met de andere onderdelen van het apparaat? Wil je het luidspreker-membraan schoonmaken, gebruik dan ook hiervoor een vochtig doekje. Oefen niet te veel druk uit en wees zo voorzichtig mogelijk. Ook een zachte, schone kwast kan hier van pas komen.

Anders is het met de tweeter. Deze kun je beter overslaan tijdens het schoonmaken, omdat hij erg gevoelig is. Afhankelijk van het type tweeter kan zelfs blazen al schade veroorzaken. Dus beter niet aankomen! Een beetje stof daar heeft hoe dan ook geen invloed op het geluid.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Vloerstaande speakers waar jij straks misschien wel een doekje overheen haalt

DEFINION 3

DEFINION 3

€ 1399,99€ 1799,99In verschillende kleuren
DEFINION 3

DEFINION 3

€ 1399,99€ 1799,99In verschillende kleuren
THEATER 500

THEATER 500

€ 699,99€ 899,99

Koptelefoon schoonmaken: ook goed voor je oren

Alle soorten koptelefoons moeten regelmatig worden schoongemaakt. Welke schoonmaakmethode het beste is, hangt af van of je on-/over-ear-koptelefoons of in-ear-koptelefoons hebt.

Wil je over-ear koptelefoons zoals een headset schoonmaken, dan kun je net als bij het schoonmaken van luidsprekers een doek gebruiken om het meeste vuil te verwijderen. Haal hiervoor eventueel de oorschelpen eraf. De koptelefoon-aansluitingen kunnen worden schoongemaakt met een beetje perslucht of door te blazen. Zorg ervoor dat de technische onderdelen niet in contact komen met water.

Wil je in-ear-koptelefoons schoonmaken, dan gaat het meestal om de vuilgevoelige siliconen dopjes. Deze kun je het beste schoonmaken met zachte hulpmiddelen, zoals wattenstaafjes. Ook reinigingstabletten zijn een effectief schoonmaakmiddel – maar leg alleen de siliconen onderdelen in water, anders loopt het slecht af.

Meer schoonmaaktips vind je in ons artikel “Koptelefoons reinigen: zo doe je het goed” en in deze video-tutorial.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Leuk weetje: oorsmeer is eigenlijk geen vuil, maar een natuurlijk schoonmaakmiddel van je oor.

LP’s schoonmaken: Laat je liefde voor vinyl zien door te poetsen

Regelmatig onderhoud van je LP’s is een must als je de geluidskwaliteit wilt behouden. Gelukkig zijn er verschillende reinigingsmethoden die je kunt gebruiken:

  • Gebruik een platenborstel voor een droge reiniging.
  • Maak gebruik van een speciaal reinigingsmiddel voor vinylplaten. Geen afwasmiddel!
  • Breng een discofilm aan op de plaat en trek deze er na het drogen af.
  • Gebruik een platenwasmachine.
  • Maak gebruik van de reinigingsservice van een platenwinkel.

Meer tips over het schoonmaken van platen vind je in onze tutorial:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Leestip: Kun je geen genoeg krijgen van platen? Neem dan eens een kijkje in ons artikel “Juiste verzorging van vinylplaten: dos & don’ts voor vinyl-lovers.” Wist je dat de meeste Teufel lezers stereoluidsprekers gebruiken voor hun platenspeler?

CD’s schoonmaken: geef ze weer een glanzende uitstraling

Tegenwoordig luisteren de meesten naar hun favoriete nummers via muziekstreamingdiensten, maar datadragers zoals CD’s zijn nog lang niet verouderd. Als je een of meerdere CD’s wilt schoonmaken, volg dan deze stappen:

Gebruik bij voorkeur een (lichtvochtig) microvezel- of brillendoekje en veeg hiermee over het CD-oppervlak van binnen naar buiten. Cirkelvormige bewegingen zijn hierbij niet effectief. Drukluchtspuiten zijn ook een goed schoonmaakmiddel om grof vuil te verwijderen.

Als er hardnekkige vlekken op je CD zitten, kun je proberen ze te verwijderen met een mengsel van water en afwasmiddel. Gebruik daarna nogmaals een microvezeldoek om de CD te drogen. Vermijd echter andere schoonmaakchemicaliën.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Microfoon schoonmaken: zingen en spreken maken rommel!

Of je nu een gewone of dynamische microfoon gebruikt, bij het eerste gebruik verzamelt zich al snel speeksel, stof en ander vuil. Daarom is regelmatige schoonmaak essentieel.

Net als bij koptelefoons hangt de schoonmaakmethode af van het type microfoon. Voor handmicrofoons haal je de korf eraf en spoel je deze af met lauw zeepwater. Vergeet niet om het schuim beschermmateriaal te verwijderen, als dat mogelijk is.

Reinig de rest van de microfoon met een vochtig doekje. Zorg ervoor dat je het apparaat pas weer gebruikt als het volledig droog is. En een desinfectiemiddel in huis is altijd een slimme zet!

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Leestip: Ook zangmicrofoons moeten regelmatig worden schoongemaakt. Als je binnenkort een karaokeavond wilt organiseren, is het verstandig om ze van tevoren goed te checken.

Projector schoonmaken: voor een goede thuisbioscoop- en presentatie-ervaring.

Als je voor je thuisbioscoop een scherm aanschaft, mag de projector natuurlijk niet ontbreken. En wie lang plezier wil hebben van het apparaat, moet het en zijn verschillende onderdelen grondig onderhouden:

  • Projectorbehuizing: Maak deze schoon met een lichtvochtig doekje om stof en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen water in het apparaat komt!
  • Projectorlens: Gebruik een zachte kwast voor de reiniging. Als dit niet voldoende is, kun je een microvezeldoekje met wat warm water gebruiken.
  • Projectorfilter: Verwijder het filter uit de projector, maak het schoon met water en laat het volledig drogen voordat je het weer plaatst. Het gebruik van een drukluchtspuit is ook mogelijk.

Belangrijk: Aangezien elke projector anders is, raden we je aan om de bijgeleverde handleiding te volgen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Tip: Projectoren voor buiten zijn ook niet immuun voor vuil. Stuifmeel, bladeren en andere rommel kunnen je outdoor thuisbioscoop snel verpesten!

Ook multimedia-apparaten van Teufel verdienen regelmatig onderhoud.

ULTIMA 20 Lifestyle
Perfect onderhouden, altijd topgeluid: Ontdek de ULTIMA 20 in perfecte harmonie met je platenspeler en receiver!

ULTIMA 20: Met het HiFi boekenplankluidsprekerpaar ULTIMA 25 ontvang je een duo dat niet alleen visueel indruk maakt, maar ook zorgt voor een uitstekende film- en muziekervaring dankzij de hoge en middenfrequentie drivers. De luidsprekers kunnen zowel vrijstaand als aan de wand worden gemonteerd.

DUAL DT 500 USB: Deze platenspeler van DUAL is de perfecte aanvulling voor apparaten zoals de eerder genoemde luidsprekers. Het apparaat heeft een riemaandrijving en een USB-aansluiting, waarmee je muziek van CD naar PC kunt converteren.

▶ In de Teufel Shop vind je nog veel meer producten. Bekijk ook de categorieën koptelefoons, microfoons, beamers of receivers!

Meer producten van Teufel

CAGE PRO

CAGE PRO

€ 199,99
STEREO L 2

STEREO L 2

€ 1799,99€ 1999,99In verschillende kleuren
ROCKSTER GO 2

ROCKSTER GO 2

€ 129,99€ 149,99In verschillende kleuren

Conclusie: elk apparaat kan worden schoongemaakt, dus ga ervoor!

  • Afhankelijk van het apparaat is er een andere schoonmaakmethode aan te raden. Wees echter altijd voorzichtig.
  • Microvezeldoekjes, drukluchtspuiten en schoonmaakfilms zijn handige schoonmaakmaterialen die afhankelijk van het apparaat gebruikt kunnen worden.
  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing door voordat je begint met schoonmaken. Dan ben je op de veilige weg.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.