Juiste verzorging van vinylplaten: dos & don’ts voor vinyl-lovers

Sinds midden jaren 2010 beleeft vinyl een revival die nauwelijks voor mogelijk werd gehouden. De warme, authentieke sound van het zwarte goud is puur genot voor muziekliefhebbers. Het brengt authenticiteit in een samenleving overladen door digitalisering. Maar vinyl is een uiterst gevoelig materiaal – dus je kan best je platen goed verzorgen. Wij vertellen je hoe je jouw vinylplaten moet bewaren en wat je nog meer moet weten over de juiste omgang.

DO – bewaar je platen in de schaduw

Wil je zo lang mogelijk genieten van je vinylplaten? Dan is het belangrijk om je platen goed op te bergen. Schaduwrijke plaatsen zijn het beste voor de platen, want zon en hitte zijn de vijanden van elke vinylplaat. Bij temperaturen van +/- 35 graden celsius is het mogelijk dat je geliefde platen vervormen. Thuis is het risico vrij klein, want zelfs bij midzomerse buitentemperaturen zal de thermometer nauwelijks boven de 30-graden uitkomen. Toch moet je voorzichtig zijn bij bijvoorbeeld een verhuizing of een tuinfeest.

Bovendien raden wij je aan de vinylplaten niet op elkaar, maar naast elkaar te plaatsen. Op die manier vermijd je dat de onderste plaat wordt overbelast door het gewicht van de andere vinylplaten.

Natuurlijk moet je al jouw vinylplaten in een geschikte beschermhoes bewaren. Stof en vuiligheid kunnen de geluidskwaliteit ernstig aantasten en zowel de platen als de naald van je platenspeler beschadigen. Tip: om ervoor te zorgen dat er geen stofjes in de hoezen terecht kunnen komen, raden wij je aan jouw vinyl collectie in een geschikte doos te stoppen. Better safe than sorry.

Met de juiste handeling kun je lang van je vinyl genieten.

Op zoek naar een passende platenspeler? Neem een kijkje in de Teufel Shop

DUAL DT 400 USB

Naar product

ULTIMA 40 AKTIV + DUAL DT 400

Naar product

DUAL DT 500 USB

Naar product

DO – maak de naald van de draaitafel schoon: better safe than sorry

Natuurlijk hebben we ook waardevolle tips over het onderwerp platenspelers – meer precies: over het schoonmaken ervan. Het belangrijkste hier is de patroon met de naald. Het regelmatig kuisen van de naald van een platenspeler is een lastige zaak, maar helaas kun je er niet omheen. De eerste regel is: wees voorzichtig. Naalden van platenspelers zijn uiterst gevoelig en elke beschadiging, hoe klein ook, kan leiden tot onderbrekingen in de muziekweergave. Houd rekening met volgende tips bij het schoonmaken:

 • Om de naald van je platenspeler schoon te maken, kun je het best een speciaal schoonmaaksetje gebruiken dat een geschikt schoonmaakmiddel bevat, alsook een klein borsteltje. Je kunt ook een klein fluwelen borsteltje gebruiken om de naald schoon te maken.
 • Als je alleen grof stof wilt verwijderen, kun je gewoon een klein penseel gebruiken.
 • Bij het schoonmaken moet je erop letten dat je niet te ruw borstelt, maar dat je voorzichtig veegt – in de lengterichting van de naaldophanging. Anders kan de naald buigen en breken.
 • Als je bijzonder hardnekkig vuil wilt verwijderen en niet over een speciaal reinigingsmiddel beschikt, kun je ook een beetje alcohol gebruiken. Maak de borstel nat met alcohol en probeer dan het stof opnieuw te verwijderen.
 • Als de naald versleten of op een of andere manier beschadigd is, moet je hem vervangen.

DON’T – haal de riemen eruit bij het schoonmaken van de platenspeler

Je platenspeler is brandschoon aan de buitenkant? Heel goed! Maar je moet ook de binnenkant van de platenspeler, vooral de riem, een- of tweemaal per jaar schoonmaken. Vooral als je onregelmatigheden in de afspeelsnelheid opmerkt, is het hoog tijd voor een schoonmaakbeurt.

Hier is hoe je de riem van de platenspeler schoonmaakt:

 1. Verwijder de afdekking

  Verwijder voorzichtig de stofhoes, de rubberen mat en de draaitafel.

 2. Riem reinigen

  Verwijder de riem voorzichtig en veeg hem af met een doek. Maak het doek eerst vochtig met een beetje alcohol.

 3. Laat de riem drogen

  Wacht tot de riem is opgedroogd en monteer dan de afzonderlijke onderdelen weer.

 4. Vervang de riem indien nodig

  Als de slijtage te ernstig is, raden we aan de riem te vervangen.

DON’T – scratchen met een standaard platenspeler

Scratchen is populair, vooral onder hip-hop dj’s, en maakt zelfs deel uit van draaitafelcompetities. Akkoord, er is iets te zeggen voor het karakteristieke scratchen dat ontstaat door het ritmisch heen en weer bewegen van platen. Maar als je je favoriete dj’s wilt imiteren, moet je zeker voor speciale scratchplaten en dj-equipment gaan. Klassieke platen slijten snel of breken zelfs tijdens de eerste scratchsessie. Ook de naald kun je beschadigen tijdens het scratchen.

Leestip: Ben je nog op zoek naar een nieuwe, hoogwaardige platenspeler? Ontdek wat belangrijk is bij het kopen van een platenspeler in onze platenspeler guide.

Hoogwaardige platenspelers bij Teufel

Tonabnehmer Nahaufnahme Schallplattenspieler DUAL DT 500 USB
Ook verkrijgbaar in de Teufel Shop: DUAL DT 500 USB platenspeler

THEATER 500 + DENON DRA-800H + DUAL DT 500: de DT 500 USB hifi-platenspeler van Dual is bij Teufel afzonderlijk of in een bundel verkrijgbaar – bijvoorbeeld met de THEATER 500 3-kanaals vloerstaanders en de bijpassende Denon receiver. Laat je imponeren door de THEATER sound!

DUAL DT 250 USB: het kleine broertje van de DT 500 heeft ook alles wat je nodig hebt voor een lekkere vinylsessie: Audio-Technica magneetpatroon, high-end toonarm, aluminium draaitafel en instelbare phonovoorversterker.

Voor ongestoord luistergenot: koptelefoons van Teufel

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

TEUFEL MASSIVE

Naar product

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

Juiste verzorging van de platen(spelers): de belangrijkste zaken

 • Bewaar je platen in de schaduw, want bij temperaturen boven 35 graden celsius kunnen vervormingen optreden.
 • Gebruik geschikte hoesjes om je vinyl te bewaren.
 • Maak de naald van je platenspeler zorgvuldig schoon met een speciaal daarvoor ontworpen reinigingsset. Je kunt ook een klein fluweel penseel en wat alcohol gebruiken indien nodig.
 • Eén of twee keer per jaar moet je ook de binnenkant van je platenspeler schoonmaken. Tegelijkertijd ook de riem reinigen.
 • Voor het scratchen gebruik je speciale vinyl. Klassieke platen kunnen breken bij de eerste poging.

Titel image: Teufel

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.