Beamers voor buiten: tips bij outdoor gebruik

De dagen worden langzaamaan warmer en de nachten langer. Ideaal om je filmavond lekker gezellig naar buiten te verplaatsen. Wie wil er nu niet genieten van Titanic of de nieuwste Top Gun onder een sterrenhemel? Thuis in de tuin of op het terras: met een beamer voor buiten kun je ook in openlucht genieten van first class beeld. Er zijn echter een paar dingetjes waar je rekening mee moet houden.

De belangrijkste tips bij beamers voor buiten

Beamers expliciet gemaakt voor outdoor gebruik zijn op één hand te tellen. Veel beamers kun je echter ook in de buitenlucht gebruiken – mits ze aan bepaalde eisen voldoen.

Scherpte: houd er bij de aankoop van een nieuwe beamer rekening mee dat deze een HD- of zelfs Full HD-resolutie heeft. Haarscherpe beelden zijn voor gebruik buiten namelijk nog belangrijker. Als je jouw laptop als medium gebruikt, zorg er dan voor dat hij ook een HD-resolutie heeft. In het beste geval gebruik je een blu-ray speler.

Helderheid: als je een beamer voor buiten koopt, is een toestel met minstens 2.000 lumen aanbevolen. Zo voorkom je dat het beeld wordt verstoord door omgevingslicht. Als je de projector overdag wilt gebruiken, adviseren we een beamer met nog hogere helderheidswaarden – straks meer hierover.

Accessoires: een kwalitatief hoogstaand beeld is één ding, maar voor een vlekkeloze avond tijdens je buitenbioscoop heb je natuurlijk ook een goede sound nodig. Een modern soundsysteem met meerdere elementen of ten minste een draagbare speaker met ingebouwde versterker is daarom ook een must-have voor je set.

Belangrijk: houd het weer in de gaten! Aangezien een beamer – net als speakers en blu-rayspelers – sensibel zijn voor vocht.

Een beamer buiten gebruiken zonder scherm? Mogelijk, maar niet aanbevolen

Als je een filmavond in jouw woonkamer wilt organiseren, kies je voor de projectie een wit wandoppervlak. Tijdens een bioscoopavond in de open lucht is dat niet zo vanzelfsprekend, tenzij de beamer voor een witte huismuur staat. Maar geen paniek! Gelukkig zijn er mobiele schermen. Naast een kamerscherm met vouwframe is ook een statiefscherm een optie.

Mobiele projectieschermen zijn over het algemeen goedkoper dan vaste projectieschermen, vooral omdat je die laatste meestal op een ingewikkelde manier moet installeren. Bespaar echter niet op kwaliteit, want het beamerscherm moet niet alleen een haarscherp beeld geven, maar ook relatief robuust zijn. Vergeet niet het scherm aan het eind van je cinema-avond binnen te zetten. Wind, vocht en stof kunnen het scherm beschadigen.

Tip: als je geen geld wilt uitgeven aan een nieuw scherm, kun je ook gewoon een wit laken ophangen.

Receivers en speakers voor je home cinema

De beamer en daglicht: dit is waar je aan moet denken

Je wilt je beamer buiten en bij daglicht gebruiken? Toegegeven: het kan een hele uitdaging zijn om overdag een duidelijk zichtbaar beeld te krijgen – vooral als de zon schijnt. Het omgevingslicht is te fel voor de meeste apparaten. Maar zoals zo vaak, is de juiste equipment de beslissende factor.

De oplossing is heel eenvoudig: om al te fel omgevingslicht tegen te gaan, is een projector nodig die bijzonder hoge helderheidswaarden haalt. Een projector met een waarde van ongeveer 3.000 lumen of meer is over het algemeen geschikt voor buitengebruik. Als je echter een beeld van hoge kwaliteit wilt, moet het zelfs 5.000 lumen of meer zijn. Ook de grootte van het scherm speelt een doorslaggevende rol. In het geval van een groter beeld, is een hogere helderheidswaarde noodzakelijk. Als vuistregel kun je onthouden: bij daglicht heb je een projector nodig met ten minste 500 lumen per vierkante meter.

Bovendien kan het scherm een belangrijke factor zijn. Voor buitengebruik zijn er bijvoorbeeld speciale schermen met lichtblokkerende achterkant. Deze zorgen voor een kwalitatief betere weergave van de kleuren. Bovendien moet het doek zo crèmekleurig mogelijk zijn en niet te mat.

Maar zelfs schermen kunnen relatief weinig uitrichten als je ze blootstelt aan direct zonlicht. Om het meest zichtbare beeld te bereiken, raden wij een grote parasol of andere zonwering aan. Schaduw is key!

FAQ: Veelgestelde vragen over beamers voor buiten

Zijn er ook draadloze beamers?

Ja, er zijn beamers die je via wifi kunt bedienen en zelfs een eigen batterij hebben. Dankzij deze apparaten heb je geen last meer van kabelwirar. Je kunt ook kiezen voor een projector met een geïntegreerde speler om de nodige hardware tot een minimum te beperken.

Is het nodig om een buitenbeamer te onderhouden?

Ja, om je beamer zo lang mogelijk in goede conditie te houden, moet je hem regelmatig reinigen – vooral als je hem vaak buiten gebruikt. Voor de lens kun je het beste een microvezeldoekje of een borsteltje gebruiken. De filter daarentegen moet je reinigen met een spuitbus met perslucht. Wees in beide gevallen zeer voorzichtig om schade te voorkomen.

Ultramoderne beamers voor je filmavond buiten of binnen

BenQ Beamer TH685
Top-Beamer: de BenQ TH685

BenQ Beamer TH685: topkwaliteit voor een aantrekkelijke prijs – deze Full HD-beamer slaat ook een goed figuur bij (goed beschermd) gebruik buitenshuis. Met een helderheid van 3.500 lumen zorgt hij voor scherpe beelden, zelfs overdag.

BenQ Beamer W2700: je wilt UHD en een extra dosis scherpte? Neem dan gerust een kijkje bij deze 3D projector! Kleurdiepte, contrast, helderheid – hiermee is je home cinema compleet uitgerust.

▶ Meer beamers en beamersets vind je hier!

Meer home cinema producten in de Teufel shop

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

ULTIMA 40 “5.1” (Mk2)

Naar Ultima 40 5.1

Beamers voor buiten: onze conclusie

  • Als je jouw beamer buitenshuis wilt gebruiken, moet hij topprestaties leveren, vooral wat betreft scherpte en helderheid.
  • Als je het beeld niet op een witte huismuur kunt projecteren, raden wij je een mobiel scherm aan.
  • De beamer overdag en in de zon gebruiken? Dan moet hij bijzonder helder (ten minste 5.000 lumen) zijn. Schaduw is altijd een goed idee.

Leestip: hier geven wij je tips voor de beameropstelling in je home cinema.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles über Kopfhörer, Bluetooth-Speaker & Heimkino. Dazu praktische Tipps und Tricks für besten Sound von unserem Inhouse-Experten-Team.