AC/DC in portret: A Long Way to the Top

AC/DC, een van de grootste rockbands ter wereld, gaat weer op tour. Zal dit het laatste hoofdstuk zijn van een uniek verhaal? Al meer dan 50 jaar maken Angus Young & Co. hun fans gelukkig met hun energieke optredens en onmiskenbare riffs. We onderzoeken het fenomeen AC/DC en leiden je door de belangrijkste momenten in de geschiedenis van AC/DC.

AC/DC live: in deze steden kan jij de hardrock-helden beleven

Hell Bells begint, de aankondiging van een muzikaal inferno dat op het punt staat los te barsten. De eerste fans brullen al van opwinding, ze weten wat er gaat gebeuren. Een man in een schooluniform met korte broek verschijnt op het podium en begint een riff te spelen, zo charismatisch en gepassioneerd als bijna niemand anders dat kan. Geen twijfel mogelijk: AC/DC heeft het nog steeds in zich, zelfs na een meer dan 50 jaar bandgeschiedenis. Wie de rocklegendes live wil zien, krijgt dit jaar de kans: de groep rond leadgitarist Angus Young speelt tussen mei en augustus in 17 Europese steden. Sommige concerten zijn al uitverkocht.

Passend bij het recente album heet de nieuwe concertreeks de “Power Up Tour” – en de naam spreekt hier absoluut voor zich. Gedurende maar liefst 24 data geeft AC/DC zichzelf de eer tijdens hun Europese tournee. Misschien speelt de band ook in jouw stad? Het volgende overzicht zal het onthullen:

17.05.Gelsenkirchen (DE)
21.05.Gelsenkirchen (DE)
25.05.Reggio Emilia (IT)
29.05.Sevilla (ES)
01.06.Sevilla (ES)
05.06.Amsterdam
09.06.München (DE)
12.06.München (DE)
16.06.Dresden (DE)
19.06.Dresden (DE)
23.06.Wenen (AT)
26.06.Wenen (AT)
29.06.Zürich (CH)
03.07.Londen (UK)
07.07.Londen (UK)
13.07.Hockenheim (DE)
17.07.Stuttgart (DE)
21.07.Bratislava (SK)
27.07.Nürnberg (DE)
31.07.Hannover (DE)
04.08.Hannover (DE)
09.08.Dessel (BE)
13.08.Paris (FR)
17.08.Dublin (IR)

Rock’n’Roll Train: dat bepaalt de AC/DC-sound

Er zijn niet veel bands die zo’n kenmerkende stijl hebben als de onvermoeibare rockiconen van AC/DC. De nummers van de Australische groep gedijen vooral op hun rechte, krachtige ritmes, die vooral tijdens live-optredens een pulserende energie ontketenen.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Een van de meest opvallende kenmerken van de AC/DC-sound is ongetwijfeld de kenmerkende, ruwe zang van zanger Brian Johnson, die ondanks zijn 76 jaar nog steeds vocale topprestaties levert. De onbetwiste ster van de band is echter Angus Young, die vanwege zijn iconische riffs en energieke podiumaanwezigheid wordt beschouwd als een van de grootste gitaristen aller tijden. Samen met zijn in 2017 overleden broer Malcolm, de langdurige ritmegitarist van de band, fungeerde hij als de belangrijkste songwriter. Tot de bekendste AC/DC-nummers behoren rockklassiekers als “T.N.T.”, “Let There Be Rock”, “Highway to Hell”, “Hells Bells”, “Back in Black” en “Thunderstruck”.

Let There Be Sound: stereo speakers van Teufel

ULTIMA 40 Active Club Edition

ULTIMA 40 Active Club Edition

€ 1299,99€ 1399,99In verschillende kleuren
Ultima 40 Kombo

Ultima 40 Kombo

€ 899,99€ 999,99In verschillende kleuren

AC/DC: een geschiedenis vol dalen en pieken

De geschiedenis van AC/DC begint in 1973 in de rokerige nachtclubs van Sydney, toen de broers Angus en Malcolm Young besloten een band op te richten die alle anderen zou overtreffen. Samen met zanger Dave Evans, bassist Larry Van Kriedt en drummer Colin John Burgess (allemaal tot 1974) zetten ze de rockscene van de Australische metropool op z’n kop. Hun rauwe, rebelse geluid en krachtige live-optredens bezorgen de groep snel grote successen in hun thuisland, maar het zou nog enkele jaren duren voordat ze internationaal doorbreken.

Pas in 1979, nadat frontman Evans al lang vervangen is door rocker Bon Scott en de band hun album Highway to Hell uitbrengt, bereiken de Australiërs de top van de rockwereld. Scott beïnvloedt de stijl die zich in die tijd ontwikkelt, met zijn zang essentieel; de rokerige textuur van zijn stem geeft de AC/DC-nummers een onmiskenbare wildheid.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden


Te midden van het succes komt echter het schokkende nieuws: Bon Scott overlijdt plotseling en tragisch op slechts 33-jarige leeftijd in februari 1980. Angus Young en zijn mede-bandleden, net als miljoenen fans, weten niet hoe ze verder moeten zonder hem, maar de groep vindt uiteindelijk in Brian Johnson een nieuwe leadzanger. De Brit blijkt de ideale keuze te zijn, waardoor de band naadloos kan voortbouwen op hun successen uit de jaren zeventig. Sterker nog: met het album Back in Black (1980) maakt AC/DC zich definitief onsterfelijk. Het meest succesvolle album in hun geschiedenis verkoopt wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren (waarmee AC/DC zelfs Led Zeppelin overtreft) en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke platen in de rockgeschiedenis.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

AC/DC trotseert alle kansen – en brengt nieuwe plaat uit

Ook in de daaropvolgende decennia verzamelt AC/DC platina-platen zoals anderen postzegels verzamelen. De stadions barsten uit hun voegen wanneer de groep rond Angus en Malcolm Young een stad bezoekt, want met hun muziek roepen ze onbeschrijfelijke emoties op bij talloze fans.

Maar het rock sprookje kan niet eeuwig duren. In 2014 maakt AC/DC bekend dat Malcolm Young aan dementie lijdt en niet langer gitaar kan spelen. Drie jaar later overlijdt het AC/DC-oprichtingslid op 64-jarige leeftijd. Angus, die zijn hele leven een nauwe band met zijn broer heeft gehad, is verwoest na diens overlijden; tegelijkertijd verliest de band een van hun muzikale fundamenten. Voor het eerst doen geruchten de ronde dat het einde van AC/DC nabij zou kunnen zijn, en de speculaties worden gevoed wanneer bekend wordt dat zanger Brian Johnson lijdt aan een ernstige vorm van tinnitus.

Maar de onvermoeibare rockers laten zich daar niet door afschrikken en halen hardrock-icoon Axl Rose binnen als tijdelijke vervanger voor Johnson. Stevie Young, neef van Angus en Malcolm, werd al twee jaar eerder benoemd tot de nieuwe ritmegitarist. En zie daar: in 2020, zes jaar na de laatste release, komt met het album Power Up het langverwachte teken van leven – met Brian Johnson aan de microfoon. En niet alleen dat: de opname laat zien dat AC/DC ondanks het zware verlies van Malcolm nog steeds behoort tot de krachtigste rockacts op aarde. Angus barst van het speelplezier en het meeslepende ritme dat de groep ooit zo geliefd maakte, loopt als een rode draad door het album.

AC/DC tour 2024

Natuurlijk was de verwachting hoog of er ook een tour zou volgen na het verschijnen van het album. De enorme schare fans van de band was dan ook enorm opgelucht en blij toen de tour ook officieel werd aangekondigd. Maar liefst 21 concerten zijn er in Europa gepland, waaronder ook een optreden in de Amsterdamse ArenA op 5 juni en een paar maanden later op 9 augustus in Festivalpark Stenehei, Dessel in Belgie. Dit laatste concert is inmiddels uitverkocht, in Amsterdam zijn er nog enkele tickets verkrijgbaar.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De Boomster in AC/DC-design: een musthave voor alle fans

Produktbild BOOMSTER AC/DC Edition

▶ BOOMSTER AC/DC edition: Teufel viert met jou de terugkeer van AC/DC – met het legendarische geluid van de BOOMSTER in een beperkte editie. Deze draagbare outdoor speaker overtuigt niet alleen met zijn krachtige geluid, maar is met het iconische logo in goud ook visueel een eerbetoon aan echte hardrock.

Meer bluetooth speakers van Teufel

MOTIV® GO VOICE

MOTIV® GO VOICE

€ 229,99€ 299,99In verschillende kleuren
MOTIV GO

MOTIV GO

€ 179,99€ 249,99In verschillende kleuren
MOTIV® GO VOICE

MOTIV® GO VOICE

€ 229,99€ 299,99In verschillende kleuren

Drie verrassende AC/DC-feiten

  • Dat het bij AC/DC-concerten behoorlijk luid kan worden, is waarschijnlijk bekend. Maar had je gedacht dat tijdens optredens van de Australiërs waarden van 130 dB worden bereikt? Ter vergelijking: een opstijgende straalmotor op 100 meter afstand bereikt 125 dB.
  • Het idee om zichzelf AC/DC te noemen, ontstond toen Malcom en Angus Young de initialen op een naaimachine van hun zus Margaret ontdekten. Het is een afkorting voor “wisselstroom”/”gelijkstroom”.
  • Angus Young draagt op het podium een schooluniform uit oude gewoonte. In zijn jongere jaren begon hij namelijk direct na school met gitaarspelen, zonder zich eerst om te kleden.

Gerelateerde artikelen