TOSLINK: optische kabels aansluiten

Dit artikel is een antwoord op een lezersvraag over het blog over AUX en co. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijke interfaces zijn op versterkers en andere apparaten in de hifi- en homecinema-sector. De TOSLINK standaard wordt daarin genoemd, maar niet verder uitgelegd. Vandaar de terechte lezersvraag: “Wat is een TOSLINK-kabel?”.

Optische kabels: klassiekers in de audiosector

TOSLINK is een veelgebruikte methode voor het verzenden van digitale audiogegevens met behulp van lichtpulsen. De naam is samengesteld uit de bedrijfsnaam “Toshiba” en “Link”. Het Japanse elektronicabedrijf ontwikkelde deze optische transmissiemethode al in de vroege jaren ’80. Sindsdien is deze methode ingeburgerd bij alle fabrikanten. Een in de kabel ingebouwde optische vezel verstuurt pulsen die in het ontvangende apparaat als binaire code worden verwerkt. Een lichtpuls komt overeen met een 1, geen lichtpuls komt overeen met een 0.

TOSLINK-aansluitingen zijn te vinden op ontvangers, versterkers, televisies, cd-spelers en computers. Een TOSLINK-kabel wordt gebruikt voor optische transmissiemethoden, vandaar de term “optische kabel”. Het type connector dat in de audiosector wordt gebruikt, wordt ook aangeduid met de code F05.

Achterkant van een AV-receiver met verschillende aansluitingen.
Achterkant van een AV-receiver: De TOSLINK-aansluiting is gemarkeerd als “Optical In”.

In de praktijk werken TOSLINK-kabels eenvoudig en betrouwbaar. Het rechthoekige kabeluiteinde wordt gewoon in het bijbehorende stopcontact gestoken. Het grote voordeel is de lage storingsgevoeligheid. Foutieve aarding en de daaruit voortkomende aardlussen, zoals bijvoorbeeld bij jackkabels, kunnen niet voorkomen. Naast de standaardversie van de stekkers zijn er ook TOSLINK-ministekkers. Op het eerste gezicht lijken deze op 3,5 mm jackpluggen. Om de ministekker te kunnen gebruiken, heb je een contactdoos nodig die het optisch digitale signaal kan verwerken. Vooral op laptops worden jack-ingangen en ministekkers soms gecombineerd in één aansluiting. Met adapters is het mogelijk om een standaardstekker aan te sluiten via een mini-TOSLINK-ingang.

Tip: Hoe je het audiosignaal splitst via TOSLINK en welke andere audio-adapters beschikbaar zijn, zie je in deze instructievideo:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Deze video heeft helaas nog geen Nederlandse ondertiteling. Wij hopen deze zo snel mogelijk toe te voegen.

Geweldige audio-apparaten van Teufel

BOOMSTER

Naar product

ROCKSTER AIR 2

Naar product

Ultima 40 Kombo

Naar product

Hoewel HDMI inmiddels aan een opmars bezig is, betekent dit niet direct het einde van TOSLINK want de optische transmissiestandaard is nog steeds erg populair bij gebruikers en fabrikanten. Maar de aanzienlijk hogere gegevensvolumes van tegenwoordig kunnen zorgen voor bepaalde beperkingen. Net als digitale coaxkabels is TOSLINK gebaseerd op de SPDIF interface. Vanwege de relatief hoge datasnelheid en de mogelijkheid om gegevens over meerdere kanalen te verzenden, was TOSLINK lange tijd onaantastbaar in de home cinema- en hifi-sector.

Met de nieuwere HD-surroundformaten zoals Dolby True HD en DTS-HD bereikt SPDIF echter zijn grenzen in termen van bandbreedte. Om de formaten toch te kunnen verzenden vindt downmixing plaats, wat weer leidt tot kwaliteitsverlies – echt HD-geluid komt op deze manier niet aan.

Deze beperkingen bestaan niet bij HDMI. Dit en het feit dat zowel audio- als videogegevens via HDMI met één kabel worden verzonden, kan er voor zorgen dat fabrikanten af gaan zien van TOSLINK-ingangen. Een voorbeeld is de Apple set-top box, waar je sinds de vierde generatie geen optische kabel meer kunt gebruiken. Als je de box wilt aansluiten op je muzieksysteem om naar muziek te luisteren, krijg je problemen als de ontvanger of versterker geen HDMI ondersteunt. Een oplossing kunnen zogenaamde HDMI audio splitters zijn. Deze bereiden de audiogegevens voor op standaarden zoals SPDIF of RCA.

Altijd goed bedraad met Teufel

Optische TOSLINK-Audiokabel C7515O
De optische audiokabel .

1,5 m C7515O optische audiokabel: gebruik deze digitale kabel om je audiospeler aan te sluiten op een AV-ontvanger, versterker of ander apparaat met een TOSLINK-interface.

5.1 home cinema kabelset 30 m² “Standaard”: we hebben deze voordelige kabelset voor je klaarliggen zodat je alle luidsprekers in je woonkamer kunt bereiken, inclusief de subwoofer. Deze kabelset is voldoende voor 30 meter kabel en 2,5 meter afstand tot de woofer.

Meer producten uit onze winkel

SYSTEM 4 THX

Naar product

ULTIMA 40

Naar product

HDMI kabel

Naar product

  • TOSLINK is een optische methode voor het verzenden van audiogegevens.
  • De methode wordt veel gebruikt vanwege de stabiele transmissie en lage gevoeligheid voor interferentie.
  • Optische kabels zijn verkrijgbaar als een standaard rechthoekige connector en als mini-TOSLINK.
  • De bandbreedte van TOSLINK is niet groot genoeg om HD-surroundformaten te verzenden.
  • Als er geen TOSLINK-ingangen beschikbaar zijn, kunnen HDMI-splitters een oplossing zijn.
Titelbild: ©Saman, Toslink-Stecker Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Wikimedia
Bild 1: ©Musikproducer, Digitales Audiointerface Bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Wikimedia

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.