Audiokabel – welke kabel is de juiste?

Als we het over audiokabels hebben, worden vaak de termen jack, coax en cinch gebruikt. Ze zorgen soms voor verwarring in plaats van duidelijkheid. Dit komt omdat de termen in eerste instantie alleen betrekking hebben op de structuur van de audiokabel of de stekker, maar niet op specifieke soorten audiokabels. We ontwarren de kabel wirwar.

Drie basisconcepten voor kabels

Jackplug: De grootte en de toewijzing van de aansluitstekkers verschilt naar gelang het ontwerp. Dit is herkenbaar aan het verschillend aantal plastic ringen op de schacht van de stekkerverbinding. De kabels worden gewoonlijk gebruikt om analoge mono- en stereosignalen van de spelers naar luidsprekers of koptelefoons over te brengen. Bijna iedereen heeft wel eens de 3,5 mm-aansluiting van zijn hoofdtelefoon aangesloten op de overeenkomstige uitgang van een smartphone, notebook of stereo-installatie. De stekkerverbinding kan je ook gebruiken voor de overdracht van optische signalen (via TOSLINK).

Cinch: Cinch, RCA of Tulp zijn ook een veel gebruikt type stekkerverbindingen voor audiokabels. In tegenstelling tot jack-pluggen worden analoge signalen overgebracht via twee cinchkabels. De stekker voor het rechterkanaal is rood, die voor het linkerkanaal is wit of zwart. Cinch-stekkers kunnen ook digitale signalen overbrengen. Zowel analoge als digitale cinchstekkers kan je gebruiken in combinatie met coaxiale kabels.

Teufel cinchkabel met vergulde contacten
Teufel cinchkabel met vergulde contacten

Coax kabel: cinch-connectors vormen de verbinding van kabels met coaxiale architectuur in de audio wereld. “Coaxiaal” betekent dat een kabel bestaat uit binnen- en buitengeleiders die van elkaar geïsoleerd zijn. Het analoge of digitale signaal stroomt door de binnenste geleider. Het verschil tussen coaxiale kabels voor analoge en digitale signalen is de impedantie (weerstand). Digitale signalen vereisen een weerstand van 75 ohm. Analoge coaxkabels daarentegen werken gewoonlijk met 50 ohm.

Audiokabels in de Teufel shop

HDMI kabel

Naar product

De belangrijkste audiokabels in een overzicht

  • 3,5-mm jack kabel: Jack kabels – vaak met 3,5 mm stekker variant – geven analoge mono of stereo signalen door. Jack kabels kunnen ook microfoonsignalen en andere externe signalen doorgeven. De ingangen op de geluidskaart worden gewoonlijk line-in genoemd, de aansluitingen voor hoofdtelefoons line-out.
  • Analoog coax kabel (RCA): De kabels worden hoofdzakelijk gebruikt om analoge stereosignalen over te brengen. Het is ook mogelijk om een 5.1 systeem te bekabelen met een analoge 5.1 RCA kabelset. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een Blu-ray speler wilt aansluiten op een oudere AV-receiver zonder HDMI-interface.
  • Digitaal coax kabel: Een digitale coaxiale kabel kan digitale stereo- en multichannel signalen van de afspeel apparaat naar de versterker/AV-receiver versturen. Het werkt in combinatie met de zogenaamde SPDIF interface. Eén nadeel: de transmissiesnelheid is niet voldoende voor hoge-resolutie of ongecomprimeerde audioformaten zoals Dolby True HD.
Teufel digitaal coax kabel
  • TOSLINK: Net als digitale coaxkabels zijn TOSLINK kabels gebaseerd op de SPDIF-interface. Het signaal wordt echter niet via elektrische pulsen maar via lichtsignalen overgebracht. Daarom verschillen deze audiokabels van coaxkabels in hun structuur en stekkerverbinding. Het grote voordeel van optische transmissie: Het signaal is vrijwel ongevoelig voor storingen/interferentie.
  • XLR-Kabel: XLR-kabels komen zelden voor in de homecinema segment, maar worden voornamelijk toegepast in de pro audio wereld, bijvoorbeeld bij studiomicrofoons, mastering apparatuur en mengpanelen. Analoge signalen worden gewoonlijk overgebracht via een 3-polige steekverbinding.
  • HDMI: De audio/video-interface is de maat van alle dingen in de moderne thuisbioscoop. De voordelen: grote bandbreedte, gering kabelvolume en geringe storingsgevoeligheid.

Hier vind je overigens informatie over het aansluiten van luidsprekerkabels.

Stay connected – kabelsets van Teufel

De 5.2 Home Cinema kabelset "Performance" is perfect voor je uitgebreide systeem.
De 5.2 Home Cinema kabelset “Performance” is perfect voor je uitgebreide systeem.

Meer luidsprekeraccessoires van Teufel

SATELLIETEN SPIKES

Naar product

Wandbeugel

Naar product

Statief AC 7001 SP

Naar product

Conclusie: drie basistermen om een duidelijk beeld te krijgen van audiokabels

  • Terwijl jack en cinch verwijzen naar de aansluiting, verwijst coaxiaal naar een specifieke kabelstructuur.
  • Coaxiale kabels met cinch-aansluiting kunnen zowel analoge als digitale audiosignalen overbrengen.
  • Kabels met jackpluggen worden gebruikt voor portables (smartphones) en voor de in- en uitvoer van geluidskaarten.
  • Zowel optische TOSLINK-kabels als coaxiale kabels werken in combinatie met de SPDIF-interface.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.