Artist talk: interview met een Rotterdamse illustrator & kunstenaar, Maaike Canne

Maaike Canne is een Nederlandse illustrator die elke uitdaging aangaat. Zo heeft ze onlangs met Teufel een leuke samenwerking gedaan. Wat drijft deze getalenteerde illustrator en waar haalt ze haar inspiratie vandaan? Wij spraken met haar om antwoord te krijgen op onze vragen.

We zijn blij dat we Maaike konden inspireren voor onze Teufel STEREO M. Dit keer in het Teufel magazine een geheel nieuw rubriek; Artist Talk met de sympathieke Rotterdamse illustrator

Een kleine introductie

Teufel magazine: Kun je ons iets vertellen over wat je doet / gedaan hebt?

Maaike Canne: Ik ben illustrator (met uitstapjes als kunstenaar/visual designer) wonend en werkend in Rotterdam. Mijn freelance-illustratie werk neemt het grootste deel van mijn werkweek in beslag, dit is voor een verscheidenheid aan soorten opdrachten. Van redactioneel -bijv The New Yorker, Die Zeit, en De Volkskrant, tot commercieel – bijv Apple, Dropbox, Pinterest. Door mijn liefde voor interieur en architectuur (wat ook vaak terugkomt in mijn werk) sta ik met één been in de design-wereld, waar ik onder andere gewerkt heb voor Mutina, Elle Decoration en Architectural Digest. In mijn vrije werk maak ik ook schilderijen en schilder ik ook op groot formaat muurschilderingen. Een lekker gevarieerd programma dus! Oh, en ik heb een illustratie-agent in Parijs, Tiphaine.

Eind 2022 heb ik een solo expositie (genaamd Sunrays) gehad in Lyon, Frankrijk. Ik heb onder andere aan een stationery collectie met Wrap Magazine gewerkt die ik dit jaar verder ga uitbreiden. Momenteel werk ik aan de merch en album-art voor Parisian Night Suit, en komt er werk aan voor ABN AMRO, Tiptoe Design, en werk ik aan een groot schilderij in opdracht.

Teufel magazine: Hoe is jouw interesse in illustratie/design begonnen? Was er een kunstenaar/illustrator of grafisch ontwerper die je inspireerde?

Maaike Canne: Mijn rode koffertje vol met stiften en potloden ging overal mee naartoe als kind, ik was altijd al aan het tekenen en dat is eigenlijk nooit gestopt. Ik vulde in mijn pubertijd schetsboek na schetsboek met van alles en nog wat. Ik schreef er lyrics in, plakte er plaatjes in en maakte tekeningen. Ik heb een hele stapel met gevulde boeken van vroeger. Op een gegeven moment kwam ik ook in aanraking met graffiti omdat mijn 1e vriendje dat deed, In die wereld was het gebruikelijk om ook een ‘blackbook’ te hebben (een zwart schetsboek) waar je dan jouw ‘naam’ in tekende op allerlei manieren. Ik ging dat een beetje meedoen, maar van letters ging ik al snel naar figuren en had ik ook niet zozeer interesse om met spuitbussen aan de gang te gaan, maar werkte ik liever een tekening uit. Daarnaast heb ik best wat mensen in m’n familie die iets met kunst doen. Een grafisch ontwerper, beeldhouwer, schilder, kunstdocent.. en dus was het altijd al om me heen. Mijn oma heeft een schildersatelier thuis, waar ik als kind met haar ging schilderen.

Het creatieve proces

Teufel magazine: Wie en wat zijn je sterkste invloeden?

Maaike Canne: Architectuur, natuur, geschiedenis en design zijn wel 4 veelomvattende onderwerpen waar mijn werk veel door beïnvloed wordt. Ik ben ook geinteresseerd in Japan, zowel in de cultuur als de geschiedenis en architectuur. Dit is bijvoorbeeld ook terug te vinden mijn lijnenspel en compositie. Er zijn zo onwijs veel kunstenaars die me inspireren, om er maar een paar te noemen in willekeurige volgorde: Miroslav Sasek, David Hockney, Eleonor Ray, Milton Avery, Nathalie du Pasquier, Lois Dodd, Emilio Sanchez.. Ik vind het geweldig om naar mooi werk te kijken en het op te zoeken, voor een bepaald schilderij staan kan me echt raken. Omdat ik het ook leuk vind om tof werk te delen met anderen, ben ik daarvoor ook een instagram account begonnen: @notdavidhockney. Ik word ook sterk beïnvloed door het werk van architecten en interieur en product ontwerpers.

Teufel magazine: Hoe ziet jouw werkplek er uit? Staat er iets op wat je inspireert?

Maaike Canne: Ik heb gelukkig een hele grote lichte werkplek in Rotterdam West die ik deel met mijn vriend die muzikant is, en daar ook zijn studio heeft. Ik heb een digitale hoek met zit/sta bureau, een grote muur waar ik aan schilderijen kan werken, een hoge werktafel die vies mag worden en waar ik aan kan fotograferen, en een groot opslaghok dat echt wel nodig is.. Ik heb altijd wel iets opstaan, tijdens het werken is het 50 % muziek, 30 % true crime in de vorm van politieverhoren, rechtzaken, body-language experts (niets Nederlands eigenlijk, alleen buitenlandse true crime), 20 % nieuws & verdieping/podcasts over bijv. Japan.

Teufel magazine: We zijn heel benieuwd naar wat je luistert tijdens het werk, of in je vrije tijd. Wat is je top 5 momenteel?

Maaike Canne: Ik luister heel veel naar muziek, ik heb een brede muzieksmaak, maar de hoofdgenres zijn toch wel Art Pop, Postpunk, Jazz, Synthpop en New Wave. 5 nummers die ik momenteel veel draai, in willekeurige volgorde zijn:

1. Part Time – I can treat you better
2. Cate le Bon – Running Away
3. Bill Nelson – Do you dream in colour
4. The Cure – Jumping someone else’s train
5. Talking heads – Pulled Up

Teufel x Maaike Canne

Teufel magazine: Je hebt een illustratie op de Teufel STEREO M speaker gemaakt, kun je iets vertellen over het proces en het concept?

Maaike Canne: Ik wilde het product zo beschilderen/tekenen dat ik het zelf ook in huis zou willen. Ik kwam op Posca verfstiften vanwege zijn heldere kleuren die goed pakken op plastic ondergrond. Ik wilde een soort raam/doorkijkje maken omdat ik niet de gehele zijkant wilde bewerken zodat het een rustige uitstraling houdt en het minimalistische design van de speaker centraal blijft staan. Het ontwerp is een balans tussen abstractie en figuratie, het is een kleurrijk, speels en warm landschap van vormen geworden.

Bekijk de Teufel x Maaike Canne STEREO M op Instagram

Naast de creativiteit

Teufel magazine: Kunnen we zeggen dat je een oer-Rotterdammer bent? Wat zijn je favoriete plekken in Rotterdam?

Maaike Canne: Nee, ik ben geboren in Bergen op Zoom, heb een aantal jaren in Breda gewoond, en ik woon nu zo’n 5 jaar in Rotterdam. Favoriete plekken, hmm.. Ik denk dan aan de Maas, noordereiland/boompjeskade/willemsbrug gebied. Als je langs of over de maas fietst, vind ik Rotterdam toch wel bijzonder hoor.. De nieuwe Binnenweg is wel een van m’n favoriete plekken, ik ga graag naar Cinerama en Kino (bioscopen), Het kralingse bos en het nieuwe Boijmans Depot is wel echt een mooi nieuw gebouw.

Teufel magazine: Welke 3 dingen kun je niet missen in het leven?

Maaike Canne: Mijn vriend & vrienden. Op z’n minst 1 product met internet waarmee ik in contact kan staan met wereld. Lekker eten en drinken

Teufel magazine: Wat was de laatste film die je in de bioscoop hebt gezien?

Maaike Canne: Triangle of Sadness, wat een goeie film was dat! Een van de leukste films die ik in de laatste maanden gezien heb, aanrader hoor.

Teufel magazine: Maaike, heel erg bedankt voor het interview en wij hopen nog heel veel mooi werk van je te zien.

Je kunt het werk van Maaike Canne online volgen op Instagram @maaike_canne . Haar persoonlijke website met volledig portfolio vind je hier. Mocht je geïnteresseerd in prints/originele werken, kijk dan ook even op de website onder het kopje ‘Shop’
De pagina waar ze inspirerend werk deelt is @notdavidhockney, en haar side-project @googlemapsandme, waarop ze haar Google Maps vondsten deelt.

 

Ontdek de Teufel Streaming speakers

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

Teufel Stereo L

TEUFEL
STEREO L

Naar product

TEUFEL ONE M

Naar product

Atelier foto’s: Siem van Woerkom

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Jonathan