Audio- en videocassettes digitaliseren: verander oud in nieuw

Jongere generaties zijn misschien niet meer vertrouwd met termen als VHS en co. Maar er was een goeie oude tijd waar videocassettes hartstikke normaal waren. Ook nu nog bezitten veel mensen cassettes, maar hebben ze de apparatuur niet meer om ze af te spelen. Goed nieuws: je herinneringen zijn nog lang niet verloren. We laten je zien hoe je oude cassettes kunt digitaliseren.

Digitaliseren van oude MC-en VHS-cassettes: waarom en hoe?

De VHS met de huwelijksvideo van je ouders, de TKKG-audiocassettes uit je kindertijd en de audio-opnames van de grootste hits uit de jaren 80: de digitalisering van cassettes zorgt ervoor dat belangrijke herinneringen bewaard blijven. En aangezien de houdbaarheid van deze cassetes beperkt is, kun je ze maar beter redden voordat het te laat is.

De specifieke apparatuur die je nodig hebt, is afhankelijk van het feit of je een muziekcassette of VHS wilt digitaliseren. De procedure varieert ook. We gaan je in dit artikel precies uitleggen wat nodig is om je oude audio- en filmopnames van de analoge naar de digitale wereld om te zetten.

PS: VHS betekent video home system, in de volksmond ook wel gewoon videocassette genoemd.

Een videocassette en een cd op een oranje achtergrond.
Videocassette en cd? Ken je ze nog?

Muziekcassettes digitaliseren: deze apparatuur heb je nodig

Deze aanpak moet Quill in Marvel’s Guardians of the Galaxy bijzonder na aan het hart liggen. En gelukkig bevat zijn equipment al één van de apparaten die nodig zijn voor de digitalisering – een speler in de vorm van een walkman. Heb je die niet, kun je ook een cassettedeck of een stereo-installatie met audio-uitgang gebruiken. Dit laatste is bijzonder belangrijk. Afhankelijk van de audio-uitgang heb je een specifieke cinch-audiokabel nodig: cinch-naar-stekker kabel, DIN-naar-stekker kabel of jack-naar-stekker kabel.

Heb je een afspeelapparaat en een kabel? Dan is alles wat je nog nodig hebt een computer met een line-in aansluiting en eventueel een audio-adapter als je afspeelapparaat geen RCA-uitgang heeft. Heb je een een laptop of MacBook dan zul je meestal een digitaliseringsadapter nodig (audio naar USB) hebben.

Verbind je apparaat met bluetooth-producten van Teufel

BOOMSTER GO

Naar product

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

Teufel One S

TEUFEL ONE S

Naar product

Muziekcassettes digitaliseren: zo doe je het met Audacity

1. Casette plaatsen en terugspoelen

Zodra je over de nodige apparatuur beschikt, is het eerste wat je moet doen de cassette die je wilt digitaliseren in je afspeelapparaat stoppen. Spoel ‘m terug tot het punt vanaf waar je de inhoud wilt opnemen.

2. Download Audacity

Download vervolgens de gratis Audacity software. Op de downloadpagina kun je kiezen tussen de besturingssystemen Windows, Mac OS X en Linux/GNU.

3. Oud en nieuw met elkaar verbinden

Het afspeelapparaat moet je nu via zijn audio-uitgang verbinden met de ingang op je computer. Gebruik hiervoor de juiste cinchkabel.

4. Ingang in Audacity kiezen

Open nu Audacity en selecteer de optie “Bewerken” onder “Instellingen”. Onder “Opname” kun je klikken op de juiste ingang van je computer.

5. Druk op de rode knop (ja, echt!)

Als je nu op de rode knop klikt, begint de software met opnemen. Start je cassette dan meteen en vergaap je over de transformatie van analoog naar digitaal. Als de inhoud is afgespeeld, kun je het afspeelapparaat stoppen en de opname in Audacity beëindigen.

6. Exporteer en geniet

De digitalisering van je cassette is nu klaar. Als je wilt, kun je de opname exporteren en opslaan in het formaat naar keuze. Daarna is het tijd om van het digitale te genieten en, mocht je het niet meer willen, het analoge materiaal netjes weggoien bij het restafval.

VHS-tapes digitaliseren: deze apparaten heb je nodig

Goed nieuws: een VHS digitaliseren, is het nóg makkelijker dan een cassettebandje. Alles wat je nodig hebt is een videorecorder, een videograbber of digitizer en een USB-kabel. Misschien heb je ook een SCART-adapter nodig.

Als alternatief kun je een apparaat kopen dat een dvd- en VHS-recorder combineert. Zo kun je de inhoud van een VHS overzetten op een dvd. Houd er wel rekening mee dat zo’n apparaat redelijk wat kost. Bovendien moet je de dvd mogelijk branden om het formaat aan te passen.

VHS-cassetten digitaliseren met video grabber

1. Video grabber aankopen

Als je op internet naar een video grabber zoekt, zie je door de bomen het bos niet meer. Bekijk daarom online productvergelijkers voordat je er een aanschaft.

2. Verbinding maken

Sluit je videorecorder aan op je video grabber of digitizer via de SCART-aansluiting (een adapter kan nodig zijn). Deze sluit je via usb op de pc aan.

3. Begin met opnemen – van analoog naar digitaal!

De verdere procedure hangt nu af van de video grabber die je gebruikt. Als je software hebt, start die dan en kies “Record”. Daarna kun je het afspelen van de VHS op je videorecorder starten.

4. Video opslaan en converteren

Na een geslaagde opname ontvang je een AVI- of videobestand op de harde schijf van je pc. Je kunt het opslaan en het formaat veranderen. MPEG is aanbevolen, zodat je video bijna overal kunt afspelen. Tenslotte rest ons niets anders dan te genieten van VHS-video in een modern jasje.

Cassettes digitaliseren: hoe is de geluidskwaliteit?

Het digitaliseren van cassettes is leuk voor je herinneringen, maar het is vrij normaal dat het opgenomen geluid af en toe wat kraakt. Hoe ouder de cassette, hoe groter de kans op slecht geluid. Hoewel er bepaalde hulpmiddelen voor geluidsrestauratie bestaan, zijn die niet bepaald goedkoop.

Producten die je zouden kunnen interesseren:

Cinebar Pro

CINEBAR PRO

Naar product

Mini-Soundbar Cinebar One

CINEBAR ONE

Naar product

Conclusie: cassettes digitaliseren

  • Zowel MC- als VHS-cassettes kun je met de juiste apparatuur digitaliseren. Hun houdbaarheid is beperkt, dus denk eraan: beter laat dan nooit!
  • Het is de moeite waard om oude opnames te redden door ze te digitaliseren, maar vaak is het beter en gemakkelijker om een digitale kopie te kopen (indien mogelijk).
  • Tip: als je zelf geen zin hebt om te digitaliseren, kun je ook een dienstverlener inzetten.
Titelbeeld: InspiredImages, Quelle: Pixabay.com Lizenz: Pixabay License. Image 1: Kallistii, Quelle: Pixabay.com Lizenz: Pixabay License.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.