Beamer opstellen: hier moet je op letten

Je wilt jouw woonkamer omtoveren tot een home cinema of je favoriete team op een groot scherm zien spelen? Een beamer is het ideale apparaat voor een leuk film-, sport- of game-avondje op groot scherm. Goed nieuws, je hoeft geen fortuin te betalen voor een degelijke beamer. We vertellen je wat belangrijk is bij het opstellen van je nieuwe beamer.

Beamer opstellen: belangrijke tips

Je hebt een nieuwe beamer gekozen en wilt hem meteen uitproberen? Dan hebben we goed nieuws: het opzetten van een beamer is helemaal niet zo ingewikkeld. Om te beginnen moet je weten hoe groot de afstand tussen het scherm en de beamer is, om een perfect beeld te krijgen. Logisch maar belangrijk, hoe dichter je de beamer bij de muur zet, hoe kleiner het beeld.

Om de perfecte beeldbreedte te krijgen, kun je gebruik maken van de projectieverhouding. Je kunt dit vinden in het technisch informatieboekje van elke beamer. Bij een projectieverhouding van 1,50-1,60:1 bedraagt de beeldbreedte één meter als de afstand tussen de muur en de beamer 1,50 tot 1,60 meter bedraagt. Als je een beeldbreedte van twee meter wilt bereiken, moet de afstand twee keer zo groot zijn, d.w.z. 3,00 tot 3,20 meter.

Natuurlijk moet je de beamer ook qua hoogte juist uitlijnen. Misschien heb je een plafondbevestiging nodig om het beste resultaat te bereiken. Als je dit teveel moeite vindt, kun je de beamer gewoon op een geschikt voorwerp plaatsen of omhoog kantelen. Dat laatste kan wel negatieve invloed hebben op de beeldkwaliteit.

Belangrijk: als je jouw nieuwe beamer wilt aansluiten op een receiver of tv, vergeet dan niet een voldoende lange HDMI-kabel aan te schaffen. Als alternatief kun je gebruik maken van draadloze HDMI, maar voor deze optie heb je een adapter nodig. Een smart tv-stick kan eventueel ook helpen.

Leestip: als je jouw beamer buiten wilt gebruiken, bekijk dan zeker onze tips!

Lichten uit, spotlight aan: de beamer is een populair gadget onder home cinema fans.

Nieuwe beamer: deze instellingen zijn cruciaal

Zodra je de ideale plaats hebt gevonden, kun je de beamer aansluiten. Vóór je allereerste home cinema avond moet je de projector echter installeren en dus ook alle belangrijke beeldinstellingen aanpassen. Helderheid, contrast, kleurintensiteit en scherpte zijn op de meeste modellen nog niet goed ingesteld. Dus: mouwen opstropen en aan de slag!

Als je de beeldparameters handmatig wilt aanpassen, moet je een testbeeld als leidraad gebruiken. Een dergelijke testafbeelding is gratis beschikbaar op diverse websites. Probeer nu een beeld te krijgen met diepe zwarttinten, intense kleuren, duidelijke kleurgradaties en een kraakheldere scherpte door specifieke aanpassingen uit te voeren. De scherpte kun je meestal ook aanpassen met een schuifregelaar op de lens. Belangrijk: bij het optimaliseren van de beeldinstellingen hou je altijd rekening met de staat van de (scherm)wand. Zorg er ook voor dat de kamer volledig verduisterd is wanneer je de beamer opstelt.

Je kunt eventueel ook verschillende vooraf ingestelde fabrieksmodi gebruiken om alle belangrijke instellingen in één keer te optimaliseren. Als het niet mogelijk is de parameters met het blote oog te beoordelen, kun je de beamer ook professioneel instellen. Hiervoor kun je een colorimeter en kalibratiesoftware gebruiken. Indien nodig kan het ook zinvol zijn een beroep te doen op de expertise van een vakman. Even je netwerk inschakelen dus.

Voor een superieure home cinema ervaring

THEATER 500 Surround + Denon X3800H voor Dolby Atmos “5.1.2”

Naar product

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos

Naar product

SYSTEM 6 THX AVR voor Dolby Atmos “5.2.4-Set”

Naar product

Met deze accessoires krijg je een first class beeld

Afhankelijk van de eisen die je woonkamer met zich meebrengen, kunnen bepaalde accesoires nuttig zijn voor een optimale experience. Wij bevelen de volgende producten aan:

  • Speakers: tegenwoordig zijn de meeste beamers uitgerust met een ingebouwde speaker. De kwaliteit en het volume van de geluidsweergave zijn echter vaak ondermaats – vooral als je wilt genieten van een echte home cinema ervaring met sound van topkwaliteit. Sluit daarom indien mogelijk je beamer aan op speakers.
  • Scherm: als je geen witte muur hebt die groot genoeg is, of als je een voetbalavondje in de tuin wilt organiseren, is een projectiescherm een must. Afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeuren kun je kiezen tussen verschillende types, bijvoorbeeld een statiefscherm of een scherm met een opvouwbaar frame. Belangrijk: het formaat van het scherm moet overeenkomen met dat van de beamer.
  • Beugel: wil je niet elke keer je beamer opstellen als je een filmavond hebt? Dan raden we je een montagebeugel aan die je aan het plafond of muur kunt bevestigen In termen van design, kleur, grootte en flexibiliteit zijn er (bijna) geen grenzen. Hierbij speelt kwaliteit een cruciale rol.

De allernieuwste beamers van BenQ: nu ook bij Teufel

Voor Teufel is hoge kwaliteit cruciaal. Daarom bevelen wij producten van partners als BenQ aan, die perfect aansluiten bij de Teufel luidsprekers.

BenQ Beamer W5700
High end beamers: BenQ W5700

BenQ Beamer W5700: de weg naar je professionele home cinema gaat via deze high end 4K UHD beamer. De beeldkwaliteit is vier keer hoger dan Full HD. Bovendien ondersteunt de projector 3D, werkt hij bijzonder stil in de “Silent Mode” en heeft hij een extreem lange levensduur. Just enjoy!

BenQ Beamer W2700: dit topmodel geeft je ook een haarscherp beeld in 4K UHD-kwaliteit, zodat je jouw favoriete films op de best mogelijke manier kunt bekijken. Gecertificeerde visuele kalibratie helpt je de perfecte instellingen voor je beamer te vinden.

Meer home cinema producten uit de Teufel Shop

CINEBAR LUX

Naar product

Beamer opstellen: de belangrijkste feiten in het kort

  • Zoek een geschikte plaats voor je beamer en zorg ervoor dat de afstand tussen de muur en de beamer optimaal is.
  • Pas alle belangrijke beeldparameters zoals helderheid, contrast of scherpte handmatig aan of voer een professionele kalibratie uit.
  • Indien nodig kun je accessoires gebruiken zoals een scherm of een plafondbevestiging.
Image 1: ©Alex Litvin. Unsplash. Unsplash License

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.