Amazon Luna: wat de nieuwe aanbieder van cloudgames kan doen

Gamen zonder console en zonder grote lokale opslag? Cloudgaming vervult deze wens! Net als bij video-on-demanddiensten kun je games gewoon online streamen. Dit innovatieve gameconcept staat echter nog in de kinderschoenen en Google heeft het veld al verlaten vanwege een gebrek aan interesse. Nu is Amazon Luna een nieuwe dienst met een veelbelovende aanpak. Wij vertellen je of het aanbod van de verzendgigant overtuigend is.

Speel naar hartenlust videogames – zonder console

Het meest voor de hand liggende voordeel van Amazon Luna is dat je naar hartenlust kunt gamen zonder dat je veel geld hoeft te investeren in een gaming pc of een console zoals de Xbox Series of PlayStation 5. Het enige wat je nodig hebt is een Amazon account en een apparaat met internet dat compatibel is met Amazon Luna, zoals een Windows pc, een Chromebook, een Mac, een Apple iPhone of iPad of een smartphone met een Android besturingssysteem. De cloudgamingdienst kan ook worden gebruikt met een Amazon Fire TV of een Fire-tablet. Als gebruiker heb je dus maximale flexibiliteit, wat een groot pluspunt is.

Dure game-apparatuur zoals een controller is ook niet absoluut noodzakelijk, maar kan het spelplezier wel aanzienlijk vergroten. Naast de Luna controller die Amazon zelf heeft ontwikkeld, kun je ook modellen van bijvoorbeeld Microsoft of Sony gebruiken. Je kunt zelfs je smartphone als controller gebruiken met de app ‘Luna Phone Controller’.

Amazon maakt hardwareloos gamen mogelijk tegen een lage prijs

Als je lid bent van Amazon Prime en wilt gamen zonder console, hoef je behalve je abonnementskosten (momenteel 89,90 euro per jaar) niets te betalen. Prime-leden hebben echter maar toegang tot vier games, die regelmatig veranderen. Als dat niet genoeg voor je is, heb je de optie om een betaald abonnement te nemen dat Luna+ heet. Dit kost 9,99 euro per maand en geeft je toegang tot 150 tot 200 games. Hieronder bevinden zich een aantal titels van hoog kaliber zoals Devil May Cry 5, Resident Evil 2 en Beach Buggy Racing 2: Hot Wheels Edition. Er is echter ook veel shovelware in de Amazon Luna-bibliotheek. Concurrenten zoals Xbox Game Pass hebben op dit moment nog steeds een streepje voor.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Koptelefoon voor de perfecte game-ervaring

Tip: Als je de kwaliteit en kwantiteit van je gameselectie wilt uitbreiden, is het de moeite waard om gebruik te maken van Ubisoft+ Multi Access. Het abonnement kost 17,99 euro per maand, maar in ruil daarvoor krijg je een breed scala aan topgames. Naast Assassin’s Creed Valhalla bevat het pakket gamehits als Watch Dogs Legion en Far Cry 6. Als je al Ubisoft-games bezit, kun je ze ook spelen via Amazon Luna.

Een ander alternatief is om een abonnement te nemen bij Jackbox Games. Het pakket bevat voornamelijk gezelschapsspellen en is daarom de perfecte optie voor sociale spelletjesavonden met vrienden. Kosten: 4,99 euro per maand.

Amazon Luna met zwakke punten in latentie

Net als bij elke andere cloudgamingdienst is een extreem lage latentie het allerbelangrijkste voor Amazon Luna. Om vertragingen tot een minimum te beperken, is een zo snel mogelijke internetverbinding essentieel. Dit komt omdat, in tegenstelling tot audio- en videostreaming, gegevens in beide richtingen stromen wanneer cloudgames worden verzonden.

Voor een soepele gamesessie met een resolutie van 1080p raadt Amazon een snelheid van minstens 10 MBit/s en een verbinding via LAN-kabel aan. Je kunt signaalzwakheden elimineren met behulp van mesh-wifi en versterkers of de videokwaliteit gewoon handmatig verlagen. Amazon Luna is slechts beperkt geschikt voor mobiel gamen – tenzij je toegang hebt tot een wifi-netwerk dat voldoet aan de hierboven genoemde minimumvereisten. Ook offline gamen is – logischerwijs – niet mogelijk met de Amazon-service.

De prestaties van de internetverbinding zijn echter niet de enige doorslaggevende factor, zoals uit de eerste tests is gebleken. Op het gebied van graphics en prestaties levert Luna solide tot goede resultaten in de meeste spellen, maar in sommige gevallen zijn er lichte maar merkbare vertragingen bij het uitvoeren van invoeropdrachten. Dit kan je spelplezier aanzienlijk verminderen, vooral als je actierijke rollenspellen speelt. Om de latentie tot een minimum te beperken, kan het de moeite waard zijn om de Luna controller aan te schaffen.

Amazon Luna: voor- en nadelen op een rij

Voordelen:

  • Je hoeft geen dure hardware aan te schaffen
  • Compatibel met verschillende eindapparaten
  • Prijs voor Luna+ abonnement is relatief laag
  • Graphics en prestaties op een behoorlijk niveau

Nadelen:

  • Slechts 4 games beschikbaar met Prime-abonnement
  • De selectie spellen op Luna+ is voor verbetering vatbaar. Als je een groter aanbod wilt, kun je een Ubisoft+ of Jackbox Games abonnement nemen.
  • Sommige games hebben last van vervelende vertragingen ondanks een snelle internetverbinding.
  • Offline gamen niet mogelijk
Junge Frau beim Gaming mit Headset ZOLA von Teufel
Of het nu gaat om cloud gaming, console of desktop: Met de Teufel ZOLA headset zit je helemaal in het spel.

FAQ: Wat je moet weten over “Amazon Luna”.

Wat is cloud gaming en hoe werkt het met Amazon?

Net als Netflix, Disney+ en dergelijke zijn aanbieders van cloudgames zoals Amazon Luna streamingdiensten. Het enige verschil is dat je geen video’s downloadt van een server, maar games. Net als bij videostreamingdiensten moet je een abonnement nemen om ze te kunnen gebruiken. Zodra je bent ingelogd bij Amazon en de Luna-app hebt gedownload en geïnstalleerd, kun je het gewenste spel openen en beginnen met spelen.

Kan Amazon Luna ook in het buitenland worden gebruikt?

Als je in het buitenland bent, kun je helaas niet alle games spelen vanwege verschillende licentievoorwaarden. Bovendien is de streamingkwaliteit in sommige regio’s minder.

Bestaat er een Amazon Luna proefabonnement?

Nee, er is geen proefabonnement of testperiode voor Amazon Luna. Je kunt je Luna+ abonnement echter op elk gewenst moment opzeggen.

Hoe kan ik mijn Amazon Luna abonnement opzeggen?

Om je Amazon Luna abonnement te annuleren, log je in bij Amazon en ga je naar “Mijn lidmaatschappen en abonnementen”. Navigeer vervolgens naar “Amazon Luna” en deactiveer de automatische verlenging van je abonnement.

Topklasse sound voor je cloud gamesessie

Geef je sound een boost met de CONSONO 25 CONCEPT Surround van Teufel.

▶ Ontdek de nieuwe CONSONO 25 CONCEPT Surround, een gebruiksklaar 5.1-systeem met geïntegreerde AV-receiver in de CONCEPT 8 subwoofer. Geniet van indrukwekkend surround sound voor games, films en muziek, zowel op je tv als rechtstreeks op je pc.

CINEBAR ONE: Wil je iets dat compacter is? Dan is de CINEBAR ONE iets voor jou: De mini-soundbar klinkt als een groter systeem dankzij virtueel surround sound. Ideaal als pc- en Mac-soundbar voor games, video’s, thuiskantoor of muziekstreaming.

▶ Je kunt nog meer gaming speakers en -accessoires vinden in de categorie Gaming.

Razer Basilisk V3

Naar product

Razer Huntsman Mini Linear

Naar product

Razer Ornata V3

Naar product

Conclusie: Amazon Luna wil het beter doen dan Google Stadia

Amazon Luna is een andere grote speler die zich waagt in de cloud gaming sector. De prijs-prestatieverhouding is over het algemeen positief en de service is zeker indrukwekkend op het gebied van graphics en prestaties. Het heeft echter nog steeds zwakke punten als het gaat om latentie. Net als bij Google Stadia, dat inmiddels is stopgezet, is het aanbod nog steeds vrij beperkt. Abonnees van Amazon Prime hebben slechts toegang tot vier games zonder extra kosten. Het valt nog te bezien hoe populair de cloudgamingdienst daadwerkelijk zal worden.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.