Als je een hond of kat hebt, heb je jezelf waarschijnlijk wel eens afgevraagd of ze überhaupt van muziek houden. En als dat zo is, is het dan dezelfde muziek als waar jij van houdt? Misschien genieten jullie wel samen van jouw muziek, maar maar hoe zit het met ontspanningsmuziek voor honden en katten? Energieke klanken, folk, electro, pop of klassiek: welke soort muziek helpt onze huisdieren te ontspannen?
Wat de wetenschap zegt over de muzieksmaak van honden
Hoe kom je er eigenlijk achter welke muziek honden en katten leuk vinden? Wetenschappers meten de hartslag en observeren het gedrag van viervoeters terwijl ze naar verschillende muziekgenres luisteren. Uit diverse experimenten is gebleken dat klassieke muziek op veel honden een ontspannend effect heeft. Volgens een Schotse studie is dit effect nog groter bij reggae vibes en soft rock klanken. Wie weet, misschien houdt je hond wel van Bob Marley of Rod Stewart?
Wat de experimenten vooral lieten zien, was dat de dieren reageren op muziek – en individueel op verschillende stijlen. Het feit dat reggae vaak een positief effect had op honden (in tegenstelling tot heavy metal, trouwens) is niet echt verrassend. De gemiddelde reggae-beat ligt immers tussen 80 en 110 spm, wat langzamer is dan typische rock- of popmuziek. De hartslag in rust van de meeste honden ligt tussen 70 en 120 spm (ter vergelijking: onder 100 spm voor mensen), dus ruwweg in dit bereik. Het soort muziek waarop je hond zich kan ontspannen, hangt echter ook af van zijn individuele temperament.
Niet alleen de beats, maar ook de frequentie (hertz) en het volume (decibels) spelen een belangrijke rol in de muziekperceptie. Aangezien het gehoor van honden veel fijner is dan dat van mensen, is soms zelfs een geluidsdrukniveau dat voor ons gemiddeld is, voldoende om honden onder stress te brengen. Veel honden nemen ook geluiden met een zeer hoge frequentie (boven 20.000 Hz), die wij niet meer kunnen waarnemen, als storend waar of als signaalruis. Anderzijds zijn ze goed in het blokkeren van achtergrondgeluiden – dus gewone (zachte) muziek, televisie of “witte ruis” veroorzaken zelden problemen voor honden en kunnen zelfs bevorderlijk zijn voor hun slaap.
Katten hebben hun eigen voorkeuren
Met katten ligt het wat gecompliceerder met muziek. Ten eerste heeft hun hart een hogere hartslag in rust dan dat van mensen: ongeveer 120 spm. Dat is waarom veel katten snellere muziek niet storend vinden. Hun gehoor is echter nog gevoeliger dan dat van honden, zoals blijkt uit hun gevoelige oren. Katten kunnen trillingen waarnemen tot 60.000 Hz! Bovendien kunnen zij zelfs de stilste geluiden betrouwbaar lokaliseren – katten zijn jagers.
Hieruit volgt dat ontspanningsmuziek voor katten vrij rustig, relatief snel en beslist hoogfrequent moet zijn. Hoe het dier op bepaalde geluiden reageert varieert echter van kat tot kat – nog meer dan bij honden. Katten zijn in vele opzichten zeer individueel en hebben een uitgesproken persoonlijkheid. Wat voor de één aangenaam klinkt, kan voor de ander volkomen oninteressant of zelfs onaangenaam zijn. Maar over één ding lijken heel wat katten het eens te zijn: ze houden niet van “menselijke muziek” – althans niet het soort dat wij ontspannend vinden. In plaats daarvan bevat “kattenmuziek” veel hogere tonen en spinnende geluiden.
Ontspanningsmuziek voor huisdieren: Do’s & Don’ts
Do’s
- Creëer een rustplaats: houd rekening met de behoeften van het dier en bied je huisdier een toevluchtsoord waar het kan rusten. Als er muziek speelt, dan hooguit rustige ontspanningsmuziek! Dit is vooral gunstig voor gestresseerde honden.
- Let op het gedrag: vlucht je hond of kat de kamer uit zodra je de punkrock afspeellijst aanzet? Het dier ontspant op de bank als je country aan laat staan? Observeer hoe je dierenvriendje zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. Je komt er snel achter wat hij of zij lekker vindt.
- Verdrijf de eenzaamheid met muziek: Verdrijf de eenzaamheid met muziek: moet je jouw huisdier af en toe alleen laten? Als ze gewend zijn aan muziek in huis, voelen ze zich misschien minder alleen als je aangename geluiden laat horen. Vooral honden ontspannen zich gemakkelijker als ze naar muziek luisteren terwijl je weg bent.
- Luister naar muziek via een koptelefoon: luister naar muziek via een koptelefoon: als je jouw huisdier wat rust wilt gunnen maar uw muziek niet wilt opgeven, kan je gewoon een koptelefoon opzetten. Dit helpt ook als je niet houdt van de ontspannende muziek die je hond of kat leuk vindt..
Koptelefoons van Teufel
Don’ts
- Te harde muziek: zet je graag het volume van je favoriete muziek harder? Leuk voor jou – maar behalve je buren, doe je je huisdier er misschien geen plezier mee. Honden en katten horen muziek anders en vaak luider dan jij. Konijnen, cavia’s en vissen worden ook gestresseerd door harde muziek. Schildpadden, daarentegen, horen bijna niets.
- Te veel lage tonen: slecht nieuws voor alle liefhebbers van lage tonen – veel dieren houden niet van de lage tonen. Denk dus goed na of je de lage tonen van de subwoofer echt nodig hebt terwijl je huisdier zich probeert te ontspannen. Voor cavia’s kunnen de tonen trouwens iets lager, zolang je de muziek maar niet te hard zet.
- Geef geen koptelefoon aan je huisdier: er zijn veel grappige foto’s op het web te vinden van honden, katten en andere huisdieren die een koptelefoon dragen. Met het oog op de gevoelige oren van huisdieren moet je dit echter niet doen. koptelefoons – of ze nu in-ear, on-ear of over-ear zijn – zijn ontworpen voor het menselijk gehoor, niet voor het gehoor van dieren.
Indoor bluetooth speaker van Teufel
- ▶ HOLIST S: deze hifi smart speaker is ontworpen om kamervullend 360-graden sound te produceren waarzelfs jouw huisdier van geniet. Met de geïntegreerde stembediening via Amazon Alexa kan je eenvoudig de muziek veranderen of zelfs de lichten in de kamer dimmen door middel van een spraakopdracht. Ideaal voor je smart home.
- ▶ MOTIV GO: deze portable bluetooth speaker met een strak design kan je overal inzetten waar muziek nodig is. Hij verrast met krachtig stereogeluid dat ook nog eens heerlijk vol klinkt dankzij de Dynamore®-technologie. Bluetooth met aptX® maakt muziekstreaming in cd-kwaliteit mogelijk. Ook je honden en katten will love it.
Meer speakers uit de Teufel shop
FAQ: De juiste muziek voor huisdieren
Honden kunnen zich het best ontspannen met zachte, relatief langzame muziek. Volgens een Schotse studie houden zij vooral van reggae en soft rock. Maar klassieke muziek en stabiele achtergrondgeluiden werken ook kalmerend.
Katten geven de voorkeur aan hogere tonen en zachte spinnende geluiden. “Mensenmuziek” is vaak te luid voor hen. Klassieke instrumenten zoals viool, harp of piano spreken hen meer aan dan popmuziek. Dit is echter sterk afhankelijk van het karakter van het dier.
ja, er is nu muziek speciaal voor katten. Dit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar klinkt heel ongewoon voor de mens.
Ja – als het al gewend is aan muziek. Dit moet zacht en tamelijk stabiel zijn. Honden kunnen schrikken van plotselinge geluiden, bijvoorbeeld luide, hoge stemmen uit de radio, en daardoor onnodig gestresst raken.
Parkieten hebben ook een goed gehoor. Omdat ze van constant getjilp houden, is stilte overdag nogal bedreigend voor hen. Zachte, melodieuze muziek kan de vogels plezier verschaffen of hen kalmeren. Maar diepe bassen en te luide muziek hebben een beangstigend effect.
Ja, aquariumvissen luisteren ook naar muziek. Het mag echter niet te luid of met te veel bas zijn. Zorg bij het opstellen van het aquarium voor voldoende afstand tot de geluidsinstallatie. Zachte geluiden zullen ook de waterbewoners tevreden stellen.
Image 1: ©LUM3N, Pixabay Lizenz, bron: Pixabay.
Image 2: ©KAVOWO, Pixabay Lizenz, bron: Pixabay.
Image 4: ©hrypov, Pixabay Lizenz, bron: Pixabay.
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.