5 grootste zomerhits aller tijden

Veel zon, luchtige kleren, zwoele avonden met vrienden: de zomer is een tijd om te genieten, ook als je niet op vakantie bent. Elk jaar proberen muzikanten dit gevoel te vertalen in zomerhits en surfen ze op de golf van succes met een soundtrack voor een zorgeloze zomer. We hebben de vijf grootste zomerhits op een rijtje gezet. Je hoeft ons niet te bedanken voor een oorworm of twee.

Summer of 69′ – Bryan Adams (1985)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Herinneringen aan een zorgeloze zomer met vrienden kan dat de enige betekenis zijn van ‘Summer of 69’? Er is ondertussen veel discussie geweest of er een verbogen boodschap achter zit. Is het misschien een autobiografische titel? Nee, Bryan Adams was pas negen jaar oud in 1969. De zanger zelf liet graag doorschemeren dat de metafoor is voor het gelijknamige seksstandje. Afgezien van het jaartal is hier echter geen enkele aanwijzing in de songtekst voor te vinden. De rauwe stem roept eerder nostalgische herinneringen op aan zomers in onze jeugd. De goede oude tijd… En wat klopt dan nu? Het laatste, althans als we het boek van Michael Behrendt mogen geloven. Daar gaat hij dieper in op misverstanden in songs en heeft hij de teksten volledig uit elkaar geplozen.

Lambada – Kaoma (1989)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Lambada was in 1989 de best verkochte single in Nederland. De zomerhit stond ook in andere landen, waaronder Duitsland, Scandinavië, Italië en Frankrijk, meerdere weken op nummer één in de hitlijsten. Het nummer heeft echter nog een ander record: het was een van de grootste plagiaatzaken in de recente muziekgeschiedenis.

Begin jaren ’80 componeerden de broers Ulises en Gonzalo Hermosa van de Boliviaanse band Los Kjarkas het lied Llorando se fue. Het was maar een matig succes. Enkele jaren later leerden twee Europese muziekproducenten in Brazilië de bijzonder opzwepende ritmes en een nieuwe dans kennen: de Lambada. Zij dansten onder meer op een liedje uit 1986, dat al gebaseerd was op het origineel van Los Kjarkas. In tegenstelling tot deze legale cover, grepen de producers gewoon ongevraagd naar de pakkende melodie en maakten er een popversie van. De band Kaoma nam de song Lambada op waarna het al snel een groot succes werd.

Aangezien in de zomer van 1989, althans in Europa, praktisch niemand om de zomerhit heen kon, kwamen de gebroeders Hermosa ook snel achter de diefstal van hun melodie. Zij dienden een klacht in bij de GEMA in Duitsland. Veel Bolivianen gingen zelfs de straat op uit solidariteit. De band kreeg – na afwijzing van het eerste aanbod voor een kleine schadevergoeding – een groot deel van de jackpot toegewezen. 50 procent van de inkomsten ging en gaat nog steeds naar Los Kjarkas’ platenmaatschappij.

Fun Fact: In Bolivia, hoor je Lambada nooit op de radio – enkel het originele Llorando se fue.

Summer Dreamin’ – Kate Yanai (1991)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De zomerhit Summer Dreamin’ viert dit jaar zijn 30e verjaardag. Ook bekend als het aanstekelijke deuntje Bacardi Feeling uit de reclame voor de gelijknamige sterke drank. Kate Yanai – eigenlijk Kate Markowitz – zong de jingle van één minuut voor de rumfabrikant voor het eerst in 1990. Door de grote populariteit van het reclamelied in Duitstalige landen, zagen de producenten het potentieel. Ze lieten het nummer herschrijven en een jaar later uitbrengen als Summer Dreamin’. Alleen al in Duitsland stond het lied zeven weken op nummer één – en ook in vele andere landen was en is het nog steeds een hit. Zon, zee, strand, een zorgeloze vakantie flirt: een klassieke zomerhit en aanstekelijk deuntje waar we vast nog jaren naar zullen luisteren.

Summer in the City – Joe Cocker (1994)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Deze grote hit van Joe Cocker is ook een cover: The Lovin’ Spoonful bracht het origineel uit in 1966 – en Joe Cocker’s versie is zelfs maar één van de meer dan 40 covers. De vele heruitgaven van Summer in the City hebben er mee voor gezorgd dat het een van de bekendste zomerhits aller tijden is. Spontaan met vrienden afspreken om te feesten tot de vroege uurtjes: de song vat de zomersfeer uitstekend samen, zonder strand en zee, maar met een stad die gloeit in de hitte, waar zelfs ’s nachts geen afkoeling is.

Het origineel stond in 1966 drie weken op nummer één in de VS en verkocht wereldwijd 1,8 miljoen exemplaren. Verrassend genoeg deed de cover van Joe Cocker het niet goed in de Duitse singlecharts, maar het album waarop het nummer werd uitgebracht deed dat wel: Have a little Faith klom naar nummer drie in de Duitse album charts. Ook in Nederland en België bereikte de hit nooit de absolute top van de hitlijsten.

Señorita – Shawn Mendes & Camila Cabello (2019)

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Eindelijk, de zomerhit van 2019 – een zorgeloze zomer waar velen waarschijnlijk naar terugverlangen. Señorita van Shawn Mendes en Camila Cabello heeft alles wat een goede zomerhit nodig heeft: een lieflijk duetkoppel, relaxte latinpop en een thema dat altijd opgaat: verliefdheid en de opwindende aantrekkingskracht tussen twee mensen. Señorita was zeer succesvol in vele landen – alleen al in Nederland bleef het twaalf weken op nummer één staan. Het nummer bereikte ook de koppositie in de VS, Groot-Brittannië, Oostenrijk en vele andere landen. Maar Señorita was vooral succesvol in Vietnam, waar het het meest gestreamde nummer op Spotify werd. In een wereldwijde vergelijking staat het momenteel op de negende plaats – ook niets om je voor te verstoppen. Het is dus heel goed mogelijk dat de hit nog vele zomers zal meegaan.

De hits op je zomerfeest: producten van Teufel

ROCKSTER AIR
Waar je jouw zomerhits ook wil spelen: neem gewoon de ROCKSTER AIR mee.

  • ROCKSTER AIR: Het hoeft niet altijd zon, zee, strand te zijn – een bankje aan de oever van de Waal is net zo goed goed. Waar je de zomer ook viert, neem de ROCKSTER AIR met je mee. Dankzij de praktische draagriem is hij gemakkelijk te verplaatsen. Als je eenmaal bent aangekomen, kan je genieten van zijn pure kracht. Dankzij het hoge geluidsniveau van 112 dB, de geïntegreerde, verlichte 4-kanaals mixer en de krachtige accu met een speelduur tot 30 uur, kijk je maar beter uit voor je buren. De robuuste behuizing met versterkte stootranden en de vochtafstotende voet beschermen deze mobiele speaker zelfs tijdens wilde feestjes.
  • AIRY TRUE WIRELESS: Wil je altijd en overal in de zomerstemming komen, lekker dansen op de Lambada of vol verlangen terugdenken aan je jeugdvakanties? Met de AIRY TRUE WIRELESS geniet je van jouw favoriete zomerhits – of je nu thuis op het balkon zit te relaxen of in een overvolle trein zit. De batterijen van de draadloze in-ear koptelefoon gaan maar liefst 25 uur mee – inclusief de oplaadpauze in het bijpassende gekleurde hoesje. Lineaire HD neodymium drivers zorgen voor een uitstekende geluidskwaliteit.

Meer producten van Teufel

ROCKSTER CROSS

Naar product

BOOMSTER

Naar product

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.