DUAL: platenspelers zo precies als een klok

Vinyl is al een aantal jaren weer helemaal in. Ook wij dragen het zwarte goud een warm hart toe – eigenlijk hebben we platen nooit de rug toegekeerd. Kan je platencollectie een opkikkertje gebruiken? Dan hebben wij goed nieuws voor je: Teufel en Dual geven je lp’s een tweede leven.

Begonnen als producent voor fijnmechanica

DUAL zag het levenslicht in 1907 met de oprichting van de Gebrüder Steidinger Fabrik für Feinmechanik in het Duitse St. Georgen. De corebusiness omvatte zowel grammofoons als horlogegereedschap. De geschiedenis van het bedrijf werd gekenmerkt door ups en downs. Al in 1912 gingen de broers uit elkaar en richtte Josef Steidinger het bedrijf Perpetuum op.

Productie van DUAL in St. Georgen gelegen in het Zwarte Woud. ©DUAL GmbH

In 1927 werd de Dual-motor geïntroduceerd – een combinatie van een veer- en elektrische motor voor draagbare grammofoons. Dit was de inspiratie voor de bedrijfsnaam want vanaf 1935 pronkt de naam DUAL op alle producten. De populariteit en het succes van het merk bleven groeien. In de jaren 50 werden DUAL platenspelers door verschillende bedrijven in hun muziekkasten geïnstalleerd.

Meer milestones

De DUAL 1009 hifi platenspeler zorgde voor een mijlpaal in 1963 – dit product werd wereldwijd dé benchmark. Het was vooral populair in de VS. Tijdens dit decennium groeide DUAL uit tot één van de grootste fabrikanten van platenspelers. De volgende grote vernieuwing volgde in 1973 met de DUAL 701: de eerste in Europa geproduceerde platenspeler met directe elektronische aandrijving.

luchtopname van de eerste fabriek ©DUAL GmbH

Ondanks innovaties, sterke engineering en erkenning voor het merk en de technologieën, werd de woelige geschiedenis van DUAL gekenmerkt door verschillende bedrijfsovernames en naamsveranderingen:

  • In 1973 nam de onderneming haar concurrent Perpetuum-Ebner over.
  • In 1981 moest DUAL echter het faillissement aanvragen – de prijsdruk van de concurrentie was te groot. Het Franse bedrijf Thomas Brandt nam het merk over.
  • In 1988 veranderde de eigendomsstructuur opnieuw: DUAL werd onderdeel van Schneider Rundfunkwerke AG.
  • In 1993 sloot de laatste DUAL fabriek haar deuren, een jaar later verkocht Schneider het merk aan Karstadt AG.

De comeback van DUAL

Maar het komt tot een comeback. In 2002 richtten in Landsberg am Lech voormalige werknemers van Schneider Rundfunkwerke AG de onderneming DGC GmbH op. Zij verwierven geleidelijk de handelsmerkrechten voor DUAL in Europa en begonnen met de productie van nieuwe toestellen onder deze merknaam. Sinds 2020 heet DGC GmbH nu officieel DUAL GmbH en produceert het een nieuwe generatie exclusieve platenspelers. Een specialiteit is bijvoorbeeld de Primus Maximus – deze wordt slechts in een strikt beperkte oplage van 100 stuks geproduceerd, en alleen na bestelling.

Teufel speakers & DUAL platenspeler: een welluidende combinatie

Heb je thuis een platencollectie die je graag weer wilt uitpakken en draaien? Wij hebben iets voor jou! Krachtige platenspelers van het traditionele merk DUAL vind je nu in onze online shop. De geschiedenis van het bedrijf begon met gereedschap voor horlogemakers en fijnmechanica –absolute precisie en de hoogste kwaliteit zijn dan ook gegarandeerd. DUAL hecht ook veel waarde aan duurzaamheid van de producten. Daarom kan je ook losse reserveonderdelen krijgen voor wanneer je platenspeler een jaartje ouder dreigt te worden. Breng je platen tot leven!

DUAL DT 250 USB: een USB-poort voor het digitaliseren van platen, een ingebouwde phonovoorversterker en een magnetisch element van Audio Technica: deze platenspeler van DUAL heeft heel wat in huis. Hij is ook handig en kan worden aangesloten op elke hifi-installatie via een phono- of AUX-ingang. Ontdek hier nog wat tips en tricks voor jouw vinyl-collectie.

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

ULTIMA 40 ACTIVE

Naar product

Afbeelding: ©DUAL GmbH.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.