De equalizer en de perfecte instelling van het geluidsbeeld

Met een equalizer regel je het geluid van je installatie. Je past het aan je persoonlijke smaak aan, maar ook bijvoorbeeld aan de akoestiek van een ruimte. Hoe zulke equalizer functies opgebouwd zijn, verschilt van fabrikant tot fabrikant en hangt af van het soort apparaat. Equalizers zijn er als fysiek apparaat, maar ook apps of software-gebaseerde equalizers .Wij leggen uit welke rol ze spelen en hoe je een equalizer kunt afstellen.

Top sound met maar een klik?

De meeste stereo versterkers hebben een of meerdere mogelijkheden om het geluidsbeeld aan te passen. Hoe uitgebreid de opties zijn, verschilt per fabrikant en model. Bij gunstige modellen zien we vooral de beruchte loudness-knop. Is deze geactiveerd, dan gaan de hoge en lage frequenties omhoog. Wat bij gecomprimeerde mp3-bestanden vaak de klank verbeterd, is voor veel audiofielen een no-go omdat (goede) originele opnames echt worden veranderd.

De jaarlijkse Dynamik Range Day houdt zich al sinds een paar jaar met dit thema bezig en voert een “Loudness War” tegen zulke geluidsvervalsingen.

Andere veelgebruikte functies en stukken zinvoller dan de loudness-knop zijn de geluidsinstellingen:

 • Treble: hiermee benadruk je de hoge frequenties of draai je ze lager
 • Midrange: voor het regelen van de middenfrequenties
 • Bass: de knop om de bas te boosten of te dempen
 • Balance: benadruk de linker- of rechter speaker

  Equalizer in de Teufel Raumfeld pp

Voor het professionele gebruik

In het hifi- en professionele segment, zoals in geluidsstudio’s zien we ook externe, losse equalizers. Hiermee kun je het gehele frequentiespectrum nog preciezer regelen dan met de bovengenoemde vaak toch vrij grove functies. Het frequentiebereik is in frequentiebanden onderverdeeld, die benadrukt of weggedraaid kunnen worden. De meest voorkomende equalizers zijn die met zeven of tien frequentiebanden.

Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
Studio qualizer

In een gewone woonkamer daarentegen zul je een losse equalizer niet snel tegenkomen, want bij een goed afgesteld systeem zijn grote aanpassingen in de frequentiegang doorgaans ook niet nodig.

Een losse equalizer kan bij een stereoversterker, indien voorhanden, via tape-out (technisch de zogenaamde achterbandcontrole) worden aangesloten. Bij een losse voor- en eindversterker heb je vaak de mogelijkheid om er een equalizer tussen te plaatsen.

Speelklare stereo sets met hifi sound

Kombo 500

THEATER 500 KOMBO

Naar product

ULTIMA 20 KOMBO

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

Instellingen voor de ruimtelijke akoestiek en muziekgenres

Luidsprekers worden geconstrueerd onder een vooraf gedefinieerde ruimtelijke akoestiek – omdat het niet mogelijk is om alle mogelijke ruimtelijke situaties in de metingen mee te nemen. Het gevolg hiervan is dat zelfs goed afgestelde luidsprekers in een thuisomgeving anders kunnen klinken dan verwacht. Van grote invloed op het geluid zijn factoren als de luisterpositie, de afstand tot de speaker, en de mate van reflectie die weer afhankelijk is van de meubels in een ruimte.

Geluid ervaren, horen, is een subjectief iets. Klinkt iets niet zoals je wilt, dan is het dus zeker de moeite waard om met de equalizer te spelen.

Je kunt equalizers naar smaak tunen, maar er zijn ook digitale equalizers die presets aanbieden. Dit zijn voor gedefinieerde frequentiebandinstellingen die afgestemd zijn op bepaalde genres.

Software gebaseerde EQ van de Teufel CAGE

Instellingen voor genres die je vaak tegenkomt:

 • Hip Hop en Pop: genres met veel bas, daarom wordt dit in de frequentiecurve benadrukt
 • Jazz: hier wordt meestal voor een gebalanceerde frequentiegang gekozen
 • Rock en Metal: als vuistregel geldt hier de goeie ouwe “badkuip“: met een opgetild hoog en laag en een verlaagd middenbereik
 • Klassiek: veel voorinstellingen leggen speciaal voor klassieke muziek de nadruk op het hoog
Screenshots van de equalizer in de Spotify app
Frequentiepresets voor “Dance”, “Klassiek” en “Jazz” in de equalizer van de Spotify app

Bij home cinema systemen (bijvoorbeeld 5.1 of 7.1 systemen) tune je de speakers door middel van het inmeten van luidsprekers.

Teufel luidsprekers – gebalanceerde sound met ruimte voor individualisatie

Bij het ontwikkelen van onze producten streven we naar een frequentiegang die zo lineair mogelijk is om zo uiteindelijk een gebalanceerde sound te verkrijgen. Maar bij veel van onze complete sets en ook bij de Teufel Streaming speakers is het nog steeds mogelijk om het geluid naar smaak te finetunen.

Foto van de achterkant van de Ultima 40 Active luidspreker
Bass- & treble knoppen aan de achterkant van de Ultima 40 Active

Selectie van Teufel systemen met equalizerfunctie:

 • ULTIMA 40 ACTIVE: deze 3-kanaals speakers met geïntegreerde versterker laat niets te wensen over. De treble en bass kun je aanpassen net als de crossover van een eventueel aangesloten subwoofer.
 • Teufel Streaming: elk streaming apparaat kun je via de app individueel aanpassen.
 • Gaming headset CAGE: het Teufel audio center biedt uitgebreide geluidsinstellingen, zoals een 10 bands equalizer.

Portable bluetooth speakers van Teufel

BOOMSTER GO

Naar product

BOOMSTER

Naar product

MOTIV GO

Naar product

De equalizer: een samenvatting

 • Met een equalizer regel je de sterkte van bepaalde frequenties.
 • Functies als balance, treble en bas vind je normaal gesproken bij stereo versterkers.
 • Losse equalizers kunnen frequentiebereiken voor bepaalde frequentiebanden aanpassen.
 • Digitale of software-gebaseerde equalizers hebben veelal een reeks aan preset frequentiecurven aan die op bepaalde genres zijn afgestemd.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.