Dune: het woestijnepos gaat verder

Arrakis. Dune. De woestijnplaneet. De boekenreeks van Frank Herbert is een van de grootste klassiekers uit de sciencefictionliteratuur. De nieuwe verfilming door Denis Villeneuve heeft het verhaal en de thema’s van de ruimtesaga weer populair gemaakt. We hebben de belangrijkste feiten voor je samengevat zodat je mee kunt praten. We vergelijken de huidige films ook met oudere verfilmingen en vertellen je wat er nog meer is.

Dune 2 – de meest gestelde vragen beantwoord

Het eerste deel van Villeneuve’s Dune verfilming veroorzaakte nogal wat opschudding in 2021. Het vervolg was oorspronkelijk gepland voor 2023. Nadat de bioscooprelease enkele maanden moest worden uitgesteld, is het nu zover: Dune: Part Two komt uit op 29 februari 2024. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen.

Waar gaat Dune 2 over?

Na het moordcomplot tegen zijn vader is de jonge Paul Atreides met zijn moeder, Lady Jessica, naar de woestijn gevlucht. Daar worden ze opgevangen door de Fremen. Paul groeit uit tot een militaire en spirituele leider van de Fremen en vindt in Chani de liefde van zijn leven. Samen willen ze wraak nemen op de Harkonnen en Arrakis veranderen in een wereld die het waard is om in te leven. Zal Paul zijn lot volgen, dat hem achtervolgt in duistere visioenen?

Met wie zijn de hoofdrollen in Dune 2 gecast?

De hoofdrolspelers zijn Timothée Chalamet (Paul) en Zendaya (Chani). Andere belangrijke rollen zijn onder andere Rebecca Ferguson (Lady Jessica), Austin Butler (Feyd-Rautha Harkonnen), Florence Pugh (Irulan Corrino), Josh Brolin (Gurney Halleck), Javier Bardem (Stilgar), Stellan Skarsgård (Baron Harkonnen) en Christopher Walken (Keizer Shaddam IV).

Welk boek is het sjabloon voor Dune 2?

Dune: Part Two is gebaseerd op het tweede deel van de eerste Dune roman (“The Desert Planet”) van Frank Herbert.

Hoe ver in de toekomst speelt Duin zich af?

De plot van Dune speelt zich af in de verre toekomst, in het elfde millennium. Er zijn nieuwe technologieën, andere levensvormen en een speciale grondstof – specerijen – maar de mensheid zelf is nauwelijks veranderd.

Hoe succesvol was Dune 1?

Der Umsatz des ersten Dune-Teils von 2021 wird auf über 400 Mio. US-Dollar geschätzt. Damit gehörte Dune zu den zehn umsatzstärksten Kinofilmen des Jahres 2021. 2022 wurde Dune mit sechs Oscars ausgezeichnet, u. a. für Ton, Musik, Kamera und visuelle Effekte.

Komen er nog meer vervolgen op Dune?

Ja, het is mogelijk dat Dune een vervolg krijgt in een derde deel. Regisseur Denis Villeneuve heeft al gesproken over een trilogie. Er komt ook een spin-off serie, Dune: Prophecy, die gepland staat voor Max in 2024.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wat je moet weten over de wereld van Dune

In het middelpunt van het Dune-universum staat de “specerij” (Spice), een psychoactieve stof die alleen wordt gedolven op de woestijnplaneet Arrakis. Bijna alle groepen mensen in de Dune cycli zijn er in meer of mindere mate aan verslaafd. Het eerste deel van de saga kan het beste worden uitgelegd aan de hand van de individuele groepen en mensen die een belangrijke rol spelen in de plot.

  • De Fremen: Het woestijnvolk van Arrakis leeft in stammen, bekend als sietches, en heeft zich aangepast aan de barre omstandigheden van de planeet. Ze geloven in een Messias die hen zal bevrijden van de feodale heerschappij van de Harkonnen en Arrakis terug zal veranderen in een vruchtbare plek. Fremin Chani wordt de partner van Paul Atreides.
  • Het Huis van Atreides:Naast de Fremen zijn zij de hoofdrolspelers in de eerste delen van Dune. Hertog Leto, de vader van Paul, wordt gedood in een complot op Arrakis. Met de hulp van de Fremen krijgt Paul de macht over de woestijnplaneet en worden zijn nakomelingen heersers over het bekende universum. De Atreides zijn eigenlijk thuis op de waterplaneet Caladan.
  • Het Huis van Harkonnen: Als de antagonisten van de plot heersen ze aanvankelijk over Arrakis en controleren ze de productie van specerijen namens de keizer. Hun thuisplaneet is Giedi Primus. Ze worden beschreven als sadistische, ontrouwe schurken. Baron Vladimir Harkonnen en zijn neef Feyd-Rautha zijn de belangrijkste schurken in het eerste deel Dune.
  • Het huis van Corrino: Aan het begin van het eerste Dune-deel leveren de Corrinos de keizer van het bekende universum, de zogenaamde Padishah-keizer. Zijn dochter, prinses Irulan, wordt later de feitelijke vrouw van Paul Atreides en de kroniekschrijver van zijn leven.
  • De Bene Gesserit: Dit is een geheim genootschap dat alleen uit vrouwen bestaat. Ze hebben buitengewone fysieke en mentale capaciteiten en hebben een fokprogramma dat gericht is op het creëren van de “Kwisatz Haderach”, een goddelijk mens. Lady Jessica is een voormalige Bene Gesserit.
  • De ruimtereizigers (gilde): Zij zijn verantwoordelijk voor interstellair reizen. Hiervoor zijn ze afhankelijk van specerijen, daarom is het de brandstof van het universum.
  • De zandwormen: De reuzenwormen van Arrakis zijn de bron van specerijen en daarom belangrijk voor alle betrokken groepen. Ze worden door de Fremen aanbeden als “Shai-Hulud”.

De plot van het eerste deel Dune ontvouwt zich voornamelijk langs de lijn van het conflict tussen Atreides/Fremen vs Harkonnen/Corrino. In de daaropvolgende romans verschuift deze lijn door de veranderde machtsstructuur en worden andere groepen belangrijker.

Dune films en series

De lijst van Dune verfilmingen is overzichtelijk:

  • 1984 door David Lynch
  • 2000 door John Harrison & 2003 door Greg Yaitanes
  • 2021 & 2024 door Denis Villeneuve

Alle drie de verfilmingen volgen een iets ander concept en gebruiken een andere esthetiek. Je zou kunnen zeggen dat ze echt een kind van hun tijd zijn. We vergelijken ze op basis van hun feiten.

David Lynch (1984)

Na het mislukken van eerdere pogingen om Dune te verfilmen, werd David Lynch in 1981 ingehuurd als regisseur. Het werk sleepte zich verscheidene jaren voort. Het resultaat, zelfs na de postproductie, was een film van ongeveer drie uur. Voor de bioscoop werd hij ingekort tot 137 minuten. Een latere televisieversie was weer drie uur lang, maar Lynch nam er afstand van omdat het niet overeenkwam met zijn oorspronkelijke versie.

De algehele sfeer van de film is nogal somber. Veel scènes en effecten vielen ten prooi aan de filmmontage of het nogal beperkte budget. Critici bekritiseren vooral het fragmentarische plot en het gebrek aan trouw aan het originele boek. Voorstanders daarentegen waarderen de ambitieuze beelden en het uitbundige decorontwerp.

  • Cast: Kyle MacLachlan (Paul Atreides), Francesca Annis (Lady Jessica), Jürgen Prochnow (Leto Atreides), Kenneth McMillan (Baron Harkonnen), Sting (Feyd-Rautha Harkonnen), Sean Young (Chani)
  • Locatie: Churubusco Studios, Mexico-stad
  • Productiekosten: ongeveer 40 miljoen dollar
  • Soundtrack: Toto, Brian Eno / Roger Eno / Daniel Lanois
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

John Harrison (2000) & Greg Yaitanes (2003)

De tweede Dune verfilming werd gerealiseerd als een televisie driedelige voor het Amerikaanse Sci Fi Channel. Het was een internationale coproductie geregisseerd en geschreven door de Amerikaan John Harrison. Vittorio Storaro (camera) en Milijen Kljakovic (production design) waren onder andere betrokken bij de creatieve realisatie. John Harrison schreef opnieuw het scenario voor het driedelige vervolg, maar liet de regie over aan Greg Yaitanes. De tweede miniserie is gebaseerd op Dune deel 2 en 3 en sluit daarmee het plot van Frank Herberts eerste trilogie af.

Deze verfilming geeft de wereld van Dune veel kleurrijker weer dan de film van Lynch. Door de lengte van elk meer dan 260 minuten lukt het de miniserie om het plot zo getrouw mogelijk weer te geven. Door het zeer lage budget moest er echter bezuinigd worden op verschillende visuele effecten en het landschap. Dit maakt vooral de woestijnwereld minder overtuigend.

  • Cast (2000): Alec Newman (Paul Atreides), Saskia Reeves (Lady Jessica), William Hurt (Leto Atreides), Barbora Kodetová (Chani), Uwe Ochsenknecht (Stilgar), Ian McNeice (Baron Harkonnen), Matt Keeslar (Feyd-Rautha Harkonnen), Julie Cox (Princess Irulan) en anderen.
  • Locatie: Barrandov Studios, Praag
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Denis Villeneuve (2021 & 2024)

Gezien de zwakheden en specifieke stijlen van de vorige verfilmingen was een nieuwe Dune-verfilming slechts een kwestie van tijd – en geld. Het Californische productiebedrijf Legendary Entertainment (dat onder andere Batman Begins, Godzilla en Jurassic World produceerde) verwierf de rechten op Dune en haalde in 2016 regisseur Denis Villeneuve aan boord, waarmee een levenslange droom in vervulling ging. Villeneuve stond erop het eerste deel in twee delen te verfilmen om recht te doen aan het epische origineel.

Zowel visueel als qua geluid is de nieuwe editie toonaangevend: dankzij CGI zien de zandwormen er gedetailleerder en indrukwekkender uit dan in eerdere realisaties, terwijl het geluid verfijnder en realistischer is. Cinematograaf Greig Fraser, filmeditor Joe Walker en componist Hans Zimmer behoren tot de prominente Oscarwinnaars van Dune 2022.

Het meest opmerkelijke aan Villeneuve’s Dune is echter de setting: Voor het eerst wordt de wereld van de woestijnplaneet weergegeven door echte locaties (in Jordanië en Abu Dhabi), wat het des te indrukwekkender maakt. De tijd die de film niet alleen neemt om Arrakis in beeld te brengen, maar ook om de personages te ontwikkelen, is zeker ongebruikelijk voor een speelfilm.

  • Cast: o.a. Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Zendaya
  • Locatie: Origo Film Studios, Boedapest; Stadlandet, Noorwegen; Wadi Rum, Jordanië; Liwa Oasis, Abu Dhabi
  • Productiekosten: ca. 165 miljoen US dollar (deel 1), ca. 190 miljoen US dollar (deel 2)
  • Soundtrack: Hans Zimmer
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Dune boeken, strips & audioboeken

Om je echt onder te dompelen in de kosmos van Dune kun je niet om de boeken heen. Frank Herbert, sciencefictionauteur uit de Amerikaanse staat Washington, publiceerde zijn Dune boeken tussen 1965 en 1985. De oorspronkelijke cyclus bestaat uit zes delen:

  1. Dune , 1965
  2. Dune Messiah, 1969
  3. Kinderen van Dune, 1976
  4. God Keizer op Dune, 1982
  5. Ketters van Dune, 1984
  6. Dune Kapittel, 1985

Herbert, die in 1986 overleed, was niet in staat om deel 7 af te maken. Zijn zoon Brian Herbert schreef samen met Kevin J. Anderson talloze andere Dune-romans, die vanaf 2001 werden gepubliceerd. Deze vertellen verdere verhalen over Dune en de personages in de vorm van sequels en prequels. De twee auteurs werken momenteel aan een realisatie van het eerste deel van de oorspronkelijke trilogie als driedelige grafische roman. Het eerste deel is al gepubliceerd (2020).

Marvel publiceerde een comic voor de Lynch-film in 1984.

Herberts eerste zes delen werden verschillende keren geproduceerd als audioboeken in het Duits, de laatste keer in 2020 met de nieuwe vertalingen. Er zijn ook audioversies van de latere delen in het Engels.

Soundbars van Teufel

CINEBAR PRO Surround „4.1-Set“

Naar product

CINEBAR 11 “2.1-Set”

Naar product

CINEBAR ULTIMA

Naar product

Dune spelletjes

Er zijn verschillende bordspellen gebaseerd op Dune:

  • 1979 (Avalon Hill): 2-6 spelers; gebaseerd op de boeken; in 2019 in een herziene versie uitgegeven door Gale Force Nine
  • 1984 (Parker Brothers): 2-4 spelers; artwork gebaseerd op de film van Lynch
  • Dune: Imperium (2021, Dire Wolf): 1-4 einde van het spel; artwork gebaseerd op de film van Villeneuve; 2 uitbreidingen, 1 deluxe editie + 1 verdere ontwikkeling (Uprising, 2024)
  • Dune: Oorlog om Arrakis (2024, CMON): 1-4 einde van het spel; stand-alone artwork; 1 geplande uitbreiding

Daarnaast zijn het co-op spel Dune: Secrets of the Houses (1-4 spelers) en het kaartspel

Dune is ook verschillende keren bewerkt als computerspel:

  • Cryo bracht in 1992 een avonturenspel uit en in 2001 het 3D-actiespel Frank Herbert’s Dune (gebaseerd op de miniserie).
  • Westwood publiceerde Dune II – Battle for Arrakis in 1992, een van de eerste real-time strategiespellen. Het werd in 1998 opnieuw uitgebracht als Dune 2000 en vervolgd in 2001 met Emperor: Battle for Dune. Tegenwoordig wordt Dune II beschouwd als een pionier van het realtime strategiegenre. Westwood nam veel elementen van het spel over voor de miljoenenseller Command & Conquer: Tiberian Sun (1999), waaronder het idee van een basisgrondstof die niet langer “Spice” maar “Tiberium” werd genoemd.
  • Shiro Games heeft een nieuw spel ontwikkeld dat in 2022 in Early Access op Steam werd gelanceerd en sindsdien voortdurend is uitgebreid. Het combineert real-time strategie met 4X en is visueel geïnspireerd op de nieuwste films.
YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Voel het geluid van Arrakis met luidsprekers van Teufel

CONSONO 35 CONCEPT Surround Power Edition „5.1-Set”

CONSONO 35 CONCEPT Surround Power Edition “5.1-Set”: Dit kant-en-klare 5.1-compleet systeem wordt geleverd met de nieuwe CONCEPT 12 subwoofer, die ook een AV-receiver is, en de CONSONO 35 midden- en satellietluidsprekers met 2-wegsysteem. Het massieve surroundgeluid brengt films, games en muziek in je woonkamer met een indrukwekkende akoestiek.

REFLEKT: Er is meer – met deze upward firing speakers kun je je surroundopstelling uitbreiden tot een echt 3D-geluidssysteem. De Dolby Atmos-luidsprekers geven je home cinema-geluid dat niet realistischer kan zijn. Kijk uit voor de zandwormen, je hoort ze van alle kanten!

Meer producten uit de Teufel shop

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

LT 4 – set L

Naar product

Wist je al …

  • … dat Paul Atreides pas 15 jaar is als hij aankomt op Arrakis in Frank Herberts film? Zowel Kyle MacLachlan als Alec Newman, de hoofdrolspelers in de eerste twee verfilmingen, waren al midden 20 toen de film werd opgenomen. Timothée Chalamet heeft een vergelijkbare leeftijd, hoewel hij opzettelijk jonger lijkt.
  • … dat Frank Herbert het eerste manuscript van Dune pas kon publiceren na afwijzingen van bijna 20 uitgevers? Het had noch de lengte noch de inhoud van de gebruikelijke sciencefictionliteratuur van de jaren 1960. De eerste delen werden als vervolgverhalen afgedrukt in een sciencefictionmagazine tussen 1963 en 1965.
  • … dat Dune een belangrijke inspiratiebron was voor Star Wars? George Lucas, Steven Spielberg & Co. hebben een paar dingen overgenomen: Luke Skywalker woont op een woestijnplaneet (Tatooine), de Jedi lijken als geheim genootschap op de Bene Gesserit en er wordt zelfs een illegale drug genaamd “Spice” verhandeld in het sterrenstelsel. Denis Villeneuve daarentegen omschreef Dune ietwat raak als “Star Wars voor volwassenen”.

Leestips: in ons blog vind je ook een post over Star Wars films en series.

Titelbild:  IMAGO Images

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.