Fender-Schriftzug auf Amplifier

Fender: de geschiedenis van de Amerikaanse gitaarfabrikant

Het Amerikaanse bedrijf Fender is wereldwijd beroemd om zijn muziekinstrumenten, met name elektrische gitaren en bijbehorende versterkers. Sinds de jaren 1950 heeft Fender een revolutie teweeggebracht in de muziekwereld met iconische modellen als de Telecaster, de Stratocaster en de Precision Bass, die het geluid van de popmuziek hebben gevormd. We nemen je mee op een reis door de rijke geschiedenis van Fender, van de begindagen tot het heden.

Fender X Teufel collectie: ervaar een nieuwe fascinatie voor goed geluid

De nieuwe Fender x Teufel collectie
Ontdek de nieuwe Fender x Teufel collectie.

Voor de Fender x Teufel collectie combineren we onze innovatieve audiotechnologie met het iconische design van Fender gitaren en versterkers. Legendarisch geluid heeft passie nodig en het is deze passie die de drijvende kracht vormt achter de samenwerking tussen Fender en Teufel.

Het begin: Leo Fender maakt van zijn hobby zijn beroep

Het verhaal van Fender begint in Californië in de jaren 1920. Als tiener assembleert Leo Fender thuis radio’s, geïnspireerd door zijn oom. Wat begon als een hobby tijdens zijn studie, leidde uiteindelijk tot de opening van zijn eerste winkel, “Fender Radio Service“, in Fullerton in 1938. Hier verkocht en repareerde hij niet alleen radio’s, maar ook muziekinstrumenten. In dezelfde periode kwamende eerste elektro-akoestische versterkers op de markt, die Leo Fender leverde aan Californische muzikanten.

Halverwege de jaren ’40, vrijgesteld van militaire dienst vanwege zijn glazen oog, richtte Leo Fender samen met een partner zijn eerste bedrijf op om lap-steelgitaren en versterkers te produceren. Toen zijn partner vertrok, herdoopte Leo het bedrijf naar zijn eigen naam. In 1946 werd Fender officieel geboren, en begon het merk zijn legendarische reis in de muziekwereld.

Leo Fender en Gitaren in een museum
Leo Fender’s instrumenten hebben muziekgeschiedenis helpen schrijven.

In die tijd veranderde de Amerikaanse popmuziek naar rhythm & blues en moderne country. Met muzikanten die steeds vaker tourden en optraden in grote danszalen, groeide de vraag naar de juiste instrumenten. Elektrisch versterkte gitaren werden populairder dan ooit. Fender ontwikkelde daarom een elektrische gitaar die eenvoudig te stemmen, gemakkelijk te vervoeren was en geen feedback gaf met luidsprekers. In 1950 introduceerde Fender de eerste solid-body gitaar, de Esquire. Kort daarna volgde de Fender Telecaster (oorspronkelijk “Broadcaster”), die een bestseller werd. De naam Fender werd al snel synoniem voor elektrische gitaren met een iconisch ontwerp en innovatief geluid.

De doorbraak: de elektrische gitaar als bouwpakket voor de massa

Het succesrecept van de Telecaster ligt, net als dat van Fender in het algemeen, vooral in het gemak van de productie en de daaruit voortvloeiende gunstige verkoopprijs. De body is gemaakt van massief essenhout, dat gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar is. De esdoorn hals is aan de body geschroefd en niet gelijmd zoals tot dan toe gebruikelijk was, zodat de onderdelen makkelijker vervangen kunnen worden en het instrument sneller gerepareerd kan worden. Bovendien is de kop zo ontworpen dat de stemmechanieken aan de uiteinden van de snaren op een rij staan in plaats van boven- en onderaan – slechts twee voorbeelden van hoe Fender onconventionele beslissingen gebruikt om een innovatief product te maken dat geleidelijk overgaat in serieproductie.

Het succes van de Telecaster, net als dat van Fender in het algemeen, ligt in de eenvoud van productie en de betaalbaarheid. De body is gemaakt van massief essenhout, dat goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is. In plaats van een gelijmde hals koos Fender voor een geschroefde esdoorn hals, waardoor onderdelen gemakkelijk vervangbaar zijn en reparaties sneller kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast ontwierp Fender de kop zo dat de stemmechanieken in één lijn staan, wat de afstemming vereenvoudigt. Deze onconventionele keuzes maakten de Telecaster tot een innovatief en betaalbaar instrument dat eenvoudig in serieproductie kon worden genomen.

Fender Telecaster
De Telecaster is het eerste succesvolle model van Fender.

Met een prijs van ongeveer 170 US dollar was de Fender Telecaster een echt koopje in vergelijking met de concurrentie. De naam, geïnspireerd door het nieuwe medium televisie, straalde moderniteit uit. Uitgerust met twee pickups en een helder geluid, werd de Telecaster al snel de favoriet van een nieuwe generatie countrygitaristen. De cutaway in de body maakte het gemakkelijk om hogere noten te spelen. Later werd de Telecaster ook een iconisch instrument in de indierock.

Speciale kenmerken van de Fender Telecaster

 • Krachtig, helder geluid (“twang”)
 • Platte massief houten body van essen of elzenhout zonder holte (solid body)
 • Esdoorn toets met 21 of 22 frets
 • Uitsparing onder de toets
 • In serie geplaatste stemmechanieken op asymmetrische, niet-gehoekte kop
 • Twee single-coil pickups

De jaren 1950: Fender geeft een nieuwe muziekgeneratie vorm

Fender lanceerde ook de Precision Bass in 1951. Het is de eerste industrieel geproduceerde elektrische bas met een massieve body. Omdat hij gebouwd was als basgitaar en frets op de toets had, kon hij met bijzondere precisie bespeeld worden en was hij ook veel gemakkelijker te vervoeren dan een contrabas. Het ontwerp van de Precision Bass is ook baanbrekend: omdat de hals langer is dan die van een elektrische gitaar, is de body verlengd boven de toets zodat de schouderriem verder in het midden bevestigd kan worden. Samen met de lagere cutaway creëert deze “hoorn” de iconische vorm van Fender gitaren.

Speciale kenmerken van de Fender Precision Bass

 • Krachtig, warm geluid; zeer veelzijdig
 • Eerste in serie geproduceerde elektrische bas in solid body gitaarbouw
 • Fingerboard met 20 nikkel zilverdraad frets
 • Langere hals en langere snaren voor meer resonantie vergeleken met een elektrische gitaar (schaallengte: 34 inch)
 • Doorsneden boven- en onderkant
 • Split-coil pickup (uit 1957) voor een directer geluid zonder brom
Fender E-Bass elektrische bas
Elektrische bas van Fender

De volgende mijlpaal in de geschiedenis van Fender kwam in 1954 met de introductie van de Fender Stratocaster. Als verbeterde opvolger van de Telecaster was de Stratocaster ontworpen om te voldoen aan de hogere eisen van gitaristen. Met drie pickups en een vibratohendel (ook bekend als “tremolo”), die de toonhoogte van de snaren kon veranderen, bood deze gitaar een ongekend helder en doordringend geluid. De Stratocaster werd al snel een favoriet in de opkomende rock-‘n-roll scene en de Californische surfmuziek. De iconische “Strat”, met een vorm die lijkt op die van de Precision Bass, zou de geschiedenis van rock- en popmuziek mede bepalen. In 2024 viert Fender de 70e verjaardag van deze legendarische gitaar.

Speciale kenmerken van de Fender Stratocaster

 • Transparant, helder geluid; geschikt voor vele muziekstijlen
 • Lichtgewicht body van elzen of essenhout
 • Afgevlakte rug, biedt meer comfort
 • Slagplaat van kunststof
 • Drie single-coil pickups
 • Vibratosysteem (“tremolo”)
Close-up van een Fender Stratocaster
De Stratocaster is Fender’s klassieke gitaar voor hoge eisen.

Fender x Teufel collectie

Vanaf 1985: de wedergeboorte van Fender als kwaliteitsmerk

In 1965 besloot Leo Fender om zijn bedrijf om gezondheidsredenen te verkopen. Na 20 jaar controleerde de zendergroep CBS het bedrijf. Toen CBS in de jaren tachtig het bedrijf wilde verkopen vanwege tegenvallende resultaten, namen investeerders onder leiding van William C. Schultz het over. Zo ontstond de Fender Musical Instruments Corporation (FMIC) in 1985, waar Schultz tot 2005 CEO bleef. Onder zijn leiding vernieuwde Fender zijn merkimago met hogere kwaliteitsnormen en innovatieve heruitgaven van klassiekers. Met de oprichting van de Fender Custom Shop in Corona, Californië, verwierf het bedrijf een uitstekende reputatie onder professionele muzikanten en liefhebbers.

Intussen groeide Fender uit tot een van ’s werelds grootste fabrikanten van muziekinstrumenten. Naast een breed scala aan gitaarmodellen produceerde het bedrijf versterkersystemen en diverse accessoires. De overname van Kaman Music Corporation (KMC) in 2007 gaf Fender uiteindelijk controle over Amerikaanse en internationale distributiekanalen. Tegenwoordig heeft Fender verkooppunten in diverse Europese steden, zoals Düsseldorf, evenals in Japan en Mexico, waar ook productiefaciliteiten zijn gevestigd.

Beroemde Fender gitaristen

Gitaar serieBekende muzikanten
TelecasterKeith Richards
Bruce Springsteen
Bob Dylan
Jimmy Page
Joe Strummer
StratocasterBuddy Holly
Jimi Hendrix
Eric Clapton
George Harrison
Jeff Beck
Ritchie Blackmore
David Gilmour
Rory Gallagher
Mark Knopfler
Chris Rea
Eddie Van Halen
Tom Morello
JazzmasterElvis Costello
Robert Smith
Thurston Moore
JaguarKurt Cobain
John Frusciante

HiFi-klassiekers: vloerstaande luidsprekers van Teufel

STEREO L 2 Bedienpaneel
De STEREO L 2 van Teufel biedt je een bedieningspaneel voor het instellen van opties.

STEREO L 2: De nieuwe topklasse actieve vloerstaande luidsprekers zetten de geschiedenis van de high-end stereospeakers van Teufel naadloos voort. Het briljante stereogeluid met uitstekende ruimtelijkheid laat je nog meer opgaan in de muziek, of het nu gaat om electro, heavy metal, soul of een ander muziekgenre. Het tijdloze ontwerp zal zowel trendsetters als vintage fans bekoren.

ULTIMA 40: De populaire vloerstaande luidsprekers van Teufel met een onverslaanbare prijs/geluidsverhouding. De 25 mm tweeter met faseplug en waveguide produceert een gedetailleerd, gebalanceerd geluid. Ideaal voor ruimtes tot 35 vierkante meter.

Stereosystemen in de Teufel Shop

Kombo 11

Kombo 11

€ 249,99€ 299,99
Theater 500S

Theater 500S

€ 349,99€ 449,99
DEFINION 3

DEFINION 3

€ 1399,99€ 1799,99In verschillende kleuren

Wist je dat …

 • … de Jazzmaster, geïntroduceerd in 1958 als opvolger van de Stratocaster, werd herontdekt door de alternatieve scene nadat de productie ervan al was stopgezet? Hetzelfde geldt voor de Jaguar uit 1962, toen muzikanten van bands als Sonic Youth, The Cure en Nirvana gewoon tweedehands modellen kochten en zo voor een revival van oude Fender gitaren zorgden.
 • … dat de Mustang (1964) en de Mustang Bass (1966) tot de laatste Fender instrumenten behoorden die Leo Fender mede ontwierp? De oprichter van het bedrijf ging zijn eigen weg na de verkoop aan CBS.
 • … dat VW sinds 2010 samenwerkt met Fender? In de loop hiervan werden speciale VW-modellen voor de Noord-Amerikaanse markt uitgerust met Fender Premium Sound.

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.