Hard werken op droomstranden: interview met professioneel surfer Finn Springborn

Finn Springborn wordt beschouwd als een van de meest succesvolle surf newcomers in Duitsland. De professionele surfer uit Flensburg heeft al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zijn surfhome is de Noordzee aan de westkust van Denemarken. Je kunt hem ook regelmatig tegenkomen in de Algarve in Portugal, maar Finn voelt zich overal thuis waar goede surfspots zijn. De 25-jarige kan zich de relatief dure profsport alleen met sponsors veroorloven – ook wij van Teufel steunen hem. In ons Teufel Magazine praten we met Finn over surfen op droomstranden, zijn connectie met Berlijn en de soundtrack bij “Re/discover”, zijn Coldwater surffilm. Veel plezier!

De beste golven in Europa vind je tijdens de winter

Finn geniet van goede sound

Teufel Magazine: Hi Finn, bedankt dat je tijd hebt voor een interview. Laten we meteen van start gaan. Je begon te surfen in Denemarken toen je 10 jaar was en je surft het liefst in koude wateren. Vanwaar die voorkeur, waarom niet naar de paradijselijke stranden van Afrika, Amerika of Australië?

Finn: Het is het grootste deel van het jaar erg koud op mijn “home spots”, dus ik ben al van jongs af aan gewend aan koud water. Daar komt nog bij dat de beste golven in Europa in de winter te vinden zijn. Surfen in koud water voelt op de een of andere manier ook anders aan, er heerst een heel speciale sfeer en bovendien zijn de stranden in het koude seizoen veel leger.

Golven check

Natuurlijk zijn er ook dagen dat het moeilijk is jezelf te motiveren om je in een koud en nat surfpak te wurmen wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt. Maar het gevoel dat je krijgt na een wintersessie is gewoon onbeschrijfelijk. Toch reis ik ook graag naar warmere oorden en heb ik al op verschillende plaatsen op alle continenten gesurft. Na een lange winter of gewoon om mijn batterijen weer op te laden, maak ik soms een reis naar de tropen en ik heb ook een langere tijd in warmere oorden zoals Australië gewoond.

Connectie met Berlijn

Teufel Magazine: Berlijn heeft geen oceaan buiten de stadsgrenzen, maar het heeft wel een aantal prachtige meren en veel urban highligths. Welke plekjes in Berlijn vind je in het bijzonder mooi?

Finn op bezoek in Berlijn

Finn: Wat mij het meest fascineert aan Berlijn is hoe levendig de stad is. Dat komt waarschijnlijk omdat ik aan de slaperige westkust van Denemarken woon, wat voor mij een compleet contrast is. Als ik in een grote stad als Berlijn ben, geniet ik van de verscheidenheid aan restaurants en bars. En als ik voor langere tijd zou komen, zou ik zeker een bezoek brengen aan het surfpark Wellenwerk om te gaan surfen natuurlijk.


Teufel Magazine: Wind en water creëren hun eigen geluidsdecor. Luister je naar muziek tijdens het surfen of luister je naar de natuur?

Finn in zijn element

Finn: Surfen vindt vaak plaats in waanzinnig mooie natuur en unieke omgevingen, en hoewel ik me vaak concentreer op training, is het voor mij ook een manier om een paar uur te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Hier kan ik volledig uitschakelen en me alleen op het moment concentreren. Ik moet ook volledig kunnen vertrouwen op mijn gehoor en evenwicht tijdens het surfen, en daarom luister ik nooit naar muziek in het water zelf. Maar voor ik ga surfen, luister ik graag naar luide muziek. Het motiveert me en brengt me in de juiste stemming. Bij wedstrijden doe ik voor elke ronde mijn SUPREME ON op en zet ik de muziek aan terwijl ik opwarm. Op die manier kan ik echt alles blokkeren wat er om me heen gebeurt, vooral mijn concurrenten.

Songs gemaakt voor surffilms

Teufel Magazine: Welke songs werken voor jou het meest motiverend als het op surfen aankomt?


Finn: Het zijn vooral tracks die gebruikt werden in de beste surffilms die me direct aan surfen doen denken. Een paar klassiekers en blijvende favorieten zijn ‘Wolf like Me – TV on the Radio’ & ‘Fast and Loose – Motörhead’. Op dit moment luister ik echter naar ‘Queen Phersephone – Dirty Art Club’ met een continue loop. Hij is nog steeds een kleine artiest uit Canada, maar zijn liedjes zijn gewoon gemaakt voor surffilms, dat is waarom we besloten om met hem te werken voor ons laatste project in de Azoren [noot van de redacteur: surf film “Re/discover”].

Volgends Finn, perfect voor surffilms en deel van de soundtrack van Re/discover: Dirty Art Club

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Ik word het meest meegesleept door songs die een complex en goed afgerond geluid hebben. Dat lijkt me het beste. Daar hebben we in onze film ook veel nadruk op gelegd, omdat je de emoties die we tijdens de opnames voelden supergoed konden weergeven. Goed geluid is tenslotte het halve plaatje. *glimlacht

De surf business is hard en een full time job

Teufel Magazine: voor veel mensen is surfen een hobby, maar jij hebt er je leven van gemaakt. Welke hindernissen heb je moeten overwinnen om dit niveau van vrijheid te bereiken?


Finn: Veel mensen denken dat je als professionele surfer de hele tijd op vakantie bent. Maar de realiteit is enigszins anders. De surfbusiness is zwaar en een full-time baan die je niet eeuwig kunt doen. Er was niet echt een moment dat ik besloot deze weg in te slaan. Het was meer een natuurlijke progressie nadat ik de middelbare school had afgemaakt en ik ben super dankbaar voor alles wat het me heeft gegeven.

Ik heb zoveel van de wereld gezien en geweldige mensen ontmoet en niemand kan me dat afnemen. Natuurlijk zou je soms willen dat je meer tijd met je familie kon doorbrengen, maar daarvoor geniet ik des te meer van de korte tijd die ik thuis heb en gelukkig heb ik op veel plaatsen in de wereld vrienden die me een soort van 2de thuis geven als ik op reis ben en me als familie behandelen.

Voor dagelijks gebruik: de deuter X Teufel UP BERLIN Daypack

Teufel Magazine: Wat gebeurt er in je hoofd als je jezelf op zee gooit en op de golven surft?


Finn: Surfen roept heel andere gevoelens bij me op. Enerzijds helpt het me om het alledaagse leven te vergeten en me af te sluiten, maar het geeft me ook veel energie. Niets is zo ontspannend als een lange dag eindigen met een ontspannen surfsessie. Tegelijkertijd geeft het me superveel energie voor de dag als ik die begin met een surfsessie. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die om 4 of 5 uur ’s morgens opstaan voor hun sport en dan de hele dag met een smile op hun gezicht rondlopen. Ik denk dat wij surfers een beetje apart zijn wat dat betreft. Natuurlijk zijn er soms sessies waarna je een beetje gefrustreerd het water verlaat, omdat het bijvoorbeeld superdruk was, de golven niet zo goed waren als verwacht of omdat je niet tevreden was met je prestatie, maar in principe is elke dag dat je het water in gaat een goede dag.

Onvergetelijk: perfecte golven op een last-minute trip naar Reykjavik

Ready to go met de SUPREME ON

Teufel Magazine: Wat was je meest memorabele surfervaring tot nu toe, wil je die met ons en onze fans delen? 

Finn: Mijn meest memorabele surfervaring was een reis naar IJsland in november 2017. We achtervolgden een deining in de Noord-Atlantische Oceaan en boekten vervolgens last-minute tickets naar Reykjavik. Van daaruit reden we 7 uur lang in een slakkengangetje over ijzige wegen naar het noorden. Na een korte nacht, werden we wakker en konden onze ogen niet geloven. Perfecte golven golfden langs de plek en ver weg was geen mens te bekennen. Ik heb 5 uur gesurft van zonsopgang tot zonsondergang in een van de meest adembenemende landschappen die ik ooit heb gezien. Na afloop opwarmen in een natuurlijke warmwaterbron voelde gewoon ongelooflijk. Het was zeker een reis die ik nooit zal vergeten en die ik zo snel mogelijk nog eens zou willen beleven.

“Re/discover” op tournee in Duitsland

Finn heeft een Coldwater surf film geproduceerd met zijn oude vriend Philipp Sigmund. Het project heet “Re/discover” en is gemaakt in het najaar van 2019, gefilmd in onder meer Noorwegen, Denemarken en Schotland. De film werd tijdens de lockdown voltooid en zal nu op een kleine tournee door Duitsland worden vertoond.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.