“Kan je mij horen?”, “Je microfoon staat nog uit”, “Ok nu?”,”Ja maar nu nog de camera”. Het is dagelijkse kost voor iedereen sinds videocalls het nieuwe normaal zijn geworden in het coronatijdperk. Horen is iets essentieel en de Internationale Dag van het Gehoor wil hier de aandacht op vestigen. Onze gastauteur Dr. Stefan Zimmer, voorzitter van het bestuur van de Duitse Vereniging voor gehoorapparaten industrie (BVHI), wijdt dit artikel daarom aan het belang van een goed gehoor.
Kan je me horen?
De coronapandemie heeft grote gevolgen voor de intermenselijke communicatie en het goede gehoor: lockdowns, home office, en social distancing betekenen minder fysiek contact. De belangrijke non-verbale communicatie blijft meestal verborgen onder het scherm en het gehoor moet alles alleen op zich nemen. Daarom is het des te belangrijker om voor ons gehoor te zorgen (en niet alleen in deze tijd). De Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart vestigt hier de aandacht op.
Ook voor Sascha Mallah, CEO van Teufel, is een gezond gehoor een belangrijke kwestie:
“Vooral in tijden van een wereldwijde pandemie, wanneer contact met vrienden en familie meestal alleen mogelijk is via telefoon- of videogesprekken, wordt duidelijk hoe belangrijk het onderwerp horen is. Net als geluid in films, wordt de gezondheid van het gehoor veel te vaak onderschat. Goed geluid maakt emoties bij ons los, geeft ons een goed gevoel, drijft ons vooruit en pept ons op als we down zijn. Elke individu heeft zijn eigen beat, zijn eigen geluid, dat zij of hij volgt en zo vorm geeft aan zijn of haar leven. Als fabrikant van hoogwaardige audioproducten steunen wij daarom met volle overtuiging het initiatief internationale dag van het gehoor.“
Onze communicatie is veranderd, veel mensen communiceren dagelijks – zij het beroepsmatig of privé – via telefonie en video. Zonder de gebaren, gezichtsuitdrukkingen en algemene non-verbale communicatie, die juist zo belangrijk zijn voor het overbrengen van emoties, hangt een geslaagd gesprek uitsluitend af van een intact gehoor. Een goede verbinding is al net zo belangrijk als goede koptelefoons, microfoons en luidsprekers: slecht geluid tijdens een videoconferentie is vervelender dan een onscherp beeld. Slechthorenden zijn tijdens digitale conferenties gestresseerd, begrijpen niet alles goed of zetten zichzelf mentaal of cognitief on hold. Hoogwaardige audiotechnologie kan dit tegengaan.
Een muzikaal uitje
In tijden van een pandemie neemt het belang van goed horen niet alleen toe als het gaat over stress tijdens het werk; goed luisteren is ook essentieel voor de resterende mogelijkheden van vrijetijdsactiviteiten. Bij gebrek aan theater-, opera- of bioscoopbezoekjes, uiten veel mensen hun passie voor muziek, audioboeken en audiogames via downloads of streaming.
Naast de technische voorwaarden voor een goede sound hangt luistergenot ook af van een intact of goed gehoor. Zelfs een achteruitgaand gehoor betekent niet noodzakelijk dat je akoestisch achterblijft. Wel is het belangrijk om niet te lang te wachten met een consultatie. De hersenen kunnen zich aanpassen aan gehoorverlies en dit proberen te compenseren. Dit kan leiden tot een geleidelijk en ongemerkt verlies van gehoor. Hoe sneller je actie onderneemt en je laat behandelen door een oorarts, hoe beter. 60 procent van de mensen met een gehoorapparaat heeft er spijt van dat ze te lang hebben gewacht met de aanpassing van hun hoortoestel en dat ze onnodig lang hebben ingeboet op het gebied van levenskwaliteit, sociale contacten en activiteiten.
Het gehoor – de basis van alle communicatie
Veel voorbeelden tonen aan waarom sommigen het gehoor het meest “sociale” zintuig van de mens noemen. Een citaat, toegeschreven aan Immanuel Kant, maar ook Helen Keller, luidt:
“Als je niet kan zien, ben je gescheiden van de dingen; als je niet kan horen, ben je gescheiden van de mensen.”
Je hoeft het niet per se eens te zijn met dit citaat. Persoonlijk vind ik het nogal kort door de bocht en niet erg bemoedigend. Maar als je het omdraait, kun je concluderen dat het gehoor mensen ongetwijfeld met elkaar verbindt – of het nu in een gesprek is of bij het maken van muziek.
Een intact gehoor is een cruciaal element voor een actieve deelname aan de samenleving. Als gehoorverlies onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft het een negatieve invloed op alle aspecten van het leven: gesprekken worden vermoeiend en intermenselijk contact wordt zichtbaar vermeden, met als gevolg dat men sociaal geïsoleerd raakt. De hersenen moeten het doen zonder belangrijke auditieve signalen, en de compenserende inspanningen leiden tot een achteruitgang van de cognitieve prestaties. Zelfs het risico op dementie wordt op deze manier aantoonbaar verhoogd.
Moderne hoorsystemen – digitale alleskunners
Maar zover hoeft het niet te komen – moderne gehoorapparaten zijn zo technisch geavanceerd dat ze fungeren als slimme dagelijkse assistenten. Via bluetooth kunnen de systemen connecteren met een smartphone, pc of tablet. Hoortoestellen worden multifunctionele hoorsystemen waarmee je ook kan deelnemen aan virtuele vergaderingen en conferenties zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over gehoorbelasting. Bovendien biedt het digitale netwerk van hoortoestellen de mogelijkheid tot meer functies, zoals vertalingen rechtstreeks in het oor of de meting van vitale gegevens om de gezondheidstoestand te controleren. Ook uitzicht is belangrijk. Hoortoestellen zijn verkrijgbaar in klein, onopvallend, maar ook stijlvolle varianten.
About: Dag van het Gehoor
De Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart 2021 roept op tot bescherming van het gehoor en een actieve aanpak van slechthorendheid. “Met Internationale Dag van het Gehoor hebben we een preventiedag gecreëerd die over de hele wereld een echt mondiaal gebeuren is”, zegt Dr. Shelly Chadha, WHO-programma voor de preventie van doofheid en gehoorverlies. Ter gelegenheid van de dag roept ze iedereen op tot: ” Don’t let hearing loss limit you!” En dat betekent ook: blijf van muziek genieten!
Meer informatie vind je hier.
#worldhearingday