Bluetooth: de standaard voor draadloze netwerken

Bluetooth is tegenwoordig de standaard voor draadloze verbindingen. Dankzij de bluetooth verbinding communiceren computers, smartphones, tablets draadloos met randapparaten zoals toetsenborden en muizen. Ook audiosignalen worden via bluetooth naar luidsprekers en koptelefoons verstuurd. Er zijn verschillen tussen de diverse bluetooth-apparaten. Hieronder leggen we uit waarom deze draadloze standaard zo’n dominante positie heeft en welke nieuwigheden er zijn in bluetooth.

Wat is bluetooth?

Het lijdt geen twijfel dat audiokabels en USB-kabels belangrijk zijn, maar soms zijn ze ook wel eens vervelend. En daarom hebben we bluetooth. De draadloze standaard verbindt apparaten zoals pc’s, toetsenborden, smartphones, koptelefoons of luidsprekers met elkaar over korte afstanden, ongeacht van welke fabrikant ze afkomstig zijn. Dat de bluetooth verbinding überhaupt mogelijk is, is te danken aan de Bluetooth Special Interest Group (SIG), die eind jaren negentig de ontwikkeling van deze radiotechnologie heeft gestimuleerd. Tot de stichtende leden van de SIG behoorden Ericsson, IBM, Intel, Nokia en Toshiba. Vandaag zijn meer dan 34.000 bedrijven lid van de belangengroep. Dit maakt bluetooth tot de belangrijkste draadloze radiostandaard naast wifi.

Hoe werkt bluetooth?

Een bluetooth-koptelefoon ontvangt zijn audiosignalen via een draadloze datatransmissie. Om van alle voordelen van een draadloze verbinding tussen de koptelefoon en de audiobron (bv. smartphone, notebook, hifi-installatie) te kunnen genieten, is het het beste als beide partijen via dezelfde bluetooth-standaard communiceren. Weet dat audiotransmissie vaak maar in één richting werkt, meestal naar de bluetooth-koptelefoon als ontvanger. Lees in ons blog hoe je een bluetooth-koptelefoon aansluit op je tv.

Van waar komt de naam “bluetooth”?

De naam “bluetooth” is een eerbetoon aan de Deense koning Harald Blauzahn, die de vijandige koninkrijken Denemarken en Noorwegen in de 10e eeuw door zijn bekwame diplomatie wist te verenigen. Het bluetooth-logo toont zijn initialen (HB) als OudNoorse runen. De naamgeving kwam tot stand door de aanzienlijke betrokkenheid van de Zweedse fabrikant Ericsson.

Voordelen bluetooth

De bluetooth verbinding wordt vooral gekenmerkt door een hoge stabiliteit, een relatief hoge transmissiesnelheid en een laag energieverbruik. Bovendien is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld infrarood, geen line-of-sight verbinding van de apparaten nodig; vergelijkbaar met wifi verloopt de transmissie zelfs door muren heen. Bluetooth is wel beperkt tot een klein bereik, vooral voor audiogegevens. Nochtans is het de draadloze standaard voor geluidsdata.

Leestip: Met bluetooth aptX draadloos luisteren in cd-kwaliteit

Anders dan bij wifi heb je geen extra netwerkapparaat (router) nodig om twee apparaten via bluetooth met elkaar te verbinden. Het is voldoende als de apparaten een bluetooth-ontvanger en -zender hebben. Je kan de draadloze verbinding dus direct en gemakkelijk tot stand brengen.

Teufel One S und Bluetooth auf Smartphone
Met bluetooth kun je mobiele apparaten zoals smartphones gemakkelijk aansluiten op je speakers.
Hoe ver reikt bluetooth?

Hoe ver het bluetooth-signaal reikt, hangt onder meer af van het ontwerp van de desbetreffende apparaten en hun specifieke omgeving. Met het energiezuinige profiel van bluetooth 5 is een reikwijdte tot 200 meter mogelijk. Voor audiostreams is het bereik meestal beperkt tot ongeveer 10 meter vanwege het veel grotere datavolume. Obstakels zoals muren beïnvloeden het bereik van de radiogolven aanzienlijk, ongeacht het soort gebruik.

Bluetooth-klassen

De klasse waartoe het bluetooth-apparaat behoort, bepaalt ook het bereik. Er zijn drie verschillende klassen: Klasse 1 met 100 mW zendvermogen, klasse 2 met 25 mW en klasse 3 met 1 mW. Hoe compacter het apparaat, hoe lager het vermogen en dus de klasse. Bluetooth-koptelefoons behoren meestal tot klasse 2, waar het bereik ongeveer 10 meter is. Notebooks en andere apparaten met een hoger zendvermogen vallen onder klasse 1.

Hoeveel stroom gebruikt bluetooth?

Bluetooth is ontwikkeld als een energiebesparende radiostandaard. Check hier onze bluetooth speaker met radio. Daarom neemt het energieverbruik slechts in geringe mate toe bij een actieve bluetooth-verbinding. Tests met smartphones van verschillende fabrikanten hebben aangetoond dat de radioverbinding slechts een zeer klein aandeel heeft in het batterijverbruik. Het heeft dus nauwelijks zin om bluetooth uit te schakelen om stroom te besparen.

Bluetooth ROCKSTER speakers van Teufel

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

Voordelen van bluetooth voor audiostreaming

Iedereen die ooit zijn smartphone via bluetooth verbinding heeft aangesloten op een koptelefoon of een draadloze speaker weet dat bluetooth en audiostreaming goed samengaan. Aangezien de mogelijkheden voor audiocompressie zijn verbeterd, is ook de geluidskwaliteit verbeterd: wie zijn audiogegevens draadloos verstuurt, hoeft niet langer concessies te doen aan de geluidskwaliteit. Dat is vooral dankzij de aptX® codec.

Door de bluetooth-koptelefoon heb je geen kabelwirwar of -breuken meer. En door het ontbreken van kabels, krijg je ook meer bewegingsvrijheid.

Hoe werkt een bluetooth-koptelefoon?

Een bluetooth-koptelefoon ontvangt zijn audiosignalen via een draadloze datatransmissie. Om van alle voordelen van een draadloze verbinding tussen de koptelefoon en de audiobron (bv. smartphone, notebook, hifi-installatie) te kunnen genieten, is het het beste als beide partijen via dezelfde bluetooth-standaard communiceren. Weet dat audiotransmissie vaak maar in één richting werkt, meestal naar de bluetooth-koptelefoon als ontvanger. Lees in ons blog hoe je een bluetooth-koptelefoon aansluit op je tv.

Is bluetooth-straling ongezond?

Bluetooth-straling is niet gevaarlijk. Conventionele bluetooth-apparaten zenden slechts een zeer geringe hoeveelheid elektromagnetische straling uit, die ver onder de in acht te nemen grenswaarden ligt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om de bluetooth straling van jouw apparaten.

Frau hört begeistert Musik über Bluetooth-Kopfhörer
Bluetooth-koptelefoons zorgen voor draadloos luisterplezier

Bluetooth-profielen en audiocompressie

Afhankelijk van de toepassing worden verschillende bluetooth-profielen gebruikt. Een printer vereist bijvoorbeeld een ander profiel dan een draadloze telefoon. Er is ook een apart profiel voor de overdracht van audiogegevens, A2DP genaamd (Advanced Audio Distribution Profile). A2DP schrijft standaard een codec voor audiotransmissie voor: de Low Complexity Subband Codec, kortweg SBC. MP3 of AAC zou ook mogelijk zijn, maar SBC-transmissie is minder rekenintensief en universeler, hoewel niet bijzonder efficiënt.

SBC gebruikt gewoonlijk een bit-snelheid tot 345 Kbit/s. Aangezien het een lossy compressiemethode is, kan dit leiden tot kwaliteitsverlies, afhankelijk van de aard van de outputgegevens, wat lange tijd een belangrijk argument was tegen bluetooth-transmissie, vooral voor audio-enthousiastelingen. Sinds het ontstaan van de aptX® codec is bluetooth ook interessant geworden voor hifi-liefhebbers.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wat is bluetooth aptX®?

De audiocodec aptX® is gebaseerd op een compressiemethode die gepaard gaat met aanzienlijk minder gegevensverlies. Zij werd reeds in de jaren 1980 en 1990 ontwikkeld en voornamelijk gebruikt op het gebied van ISDN-telefonie om een betere spraakkwaliteit te waarborgen. In de context van bluetooth-audio is een datatransmissiesnelheid van 352 Kbit/s mogelijk met aptX®, en zelfs 576 Kbit/s met aptX® HD. Bluetooth aptX® is daarom ook interessant voor Hi-Res streaming. Volgens zijn fabrikant Qualcomm maakt aptX® transmissie in bijna cd-kwaliteit mogelijk. Om aptX® echt tot zijn recht te laten komen, moeten zowel de zender als de ontvanger de codec ondersteunen.

Bluetooth evolueert voortdurend

Sinds de allereerste versie in 1999, die het nog moest doen met een transmissiesnelheid van 732 kBit/s, heeft de bluetooth verbinding zich steeds verder ontwikkeld. Versie 2 haalde al een maximale datasnelheid van 2,1 Mbit/s, met bluetooth 5 is dat zelfs 50 Mbit/s (audiostreams zitten daar wel duidelijk onder). Het bereik is ook sterk toegenomen: Was dat in 2007 (versie 2.1) hooguit 10 meter buitenshuis en 1 meter binnenshuis; sinds 2020 met bluetooth 5.0 is tot 40 meter binnenshuis haalbaar (hoewel dit een zeer hypothetische waarde is).

Eigenschappen van bluetooth 5

FunctieKenmerken
Datasnelheidtot 2 Mbit/s in low-energy-modus (buiten)
Bereiktot 240 m in low-energy-modus
BeaconsVerhoging capaciteit naar 279 bytes
Dual audioGelijktijdige weergave op 2 bluetooth-apparaten vanaf één zendapparaat

Bluetooth 5.0

De bluetooth-standaard 5.0 werd al in 2016 aangekondigd, maar is pas sinds 2020 daadwerkelijk beschikbaar. Vergeleken met zijn voorganger, versie 4.2, brengt hij enkele verbeteringen en vernieuwingen. Men heeft vooral gewerkt aan het bereik, de snelheid en het stroomverbruik. De energiezuinige versie is ook nieuw.

Wat is bluetooth Low Energy?

Bluetooth Low Energy (afgekort LE) is een energiebesparende variant van de radiostandaard waarmee we apparaten op een afstand van 10 meter met elkaar kunnen verbinden. Belangrijke voordelen zijn de zeer snelle verbinding en de energie-efficiënte gegevensoverdracht. LE wordt vooral gebruikt bij het Internet of Things (IoT), smart home-apparaten en wearables. In tegenstelling tot de andere bluetooth-normen is LE niet neerwaarts compatibel.

Theoretisch is met bluetooth 5 een zendvermogen tot 100 mW mogelijk. Maar aangezien dit gepaard gaat met een hoger energieverbruik, is deze functie minder interessant voor mobiele apparaten. Als je het zendvermogen terugbrengt tot 500 of 125 Kbit/s, is een bereik tot 200 meter buitenshuis en tot 40 meter binnenshuis mogelijk.

Wat is het bereik van apparaten met bluetooth 5?

Dit hangt uiteindelijk af van de chip- en toestelfabrikanten. De maximumwaarde van 200 meter is, let wel, een theoretische waarde. Reikwijdten van vergelijkbare afmetingen zijn alleen mogelijk met bluetooth 5 in energiezuinige toepassingen in het IoT. Bij data-intensieve audiostreams profiteer je met bluetooth 5 in ieder geval van een betere verbindingsstabiliteit, maar een bereik van aanzienlijk meer dan 10 meter is niet mogelijk.

Frau mit AIRY TRUE WIRELESS Kopfhörern von Teufel
Luister in alle vrijheid naar je muziek met de AIRY TRUE WIRELESS met bluetooth 5.

Wat zijn bluetooth beacons?

Bluetooth beacons zijn kleine radiozenders die je kan gebruiken om gegevens te sturen naar apparaten die bluetooth 5 ondersteunen, zonder traditionele koppeling. De radiozenders kunnen het ontvangende apparaat nauwkeurig lokaliseren en het zendproces starten. Zenders kunnen gegevens naar verschillende ontvangers binnen bereik sturen zonder een directe verbinding. Dit was ook mogelijk vóór bluetooth 5, maar de hoeveelheid gegevens was in de oudere versies beperkt tot 31 bytes per pakket.

Door de hoeveelheid gegevens te vermenigvuldigen tot 279 bytes moet deze technologie een belangrijkere rol gaan spelen: Zo kunnen we bijvoorbeeld navigatiediensten opzetten in grote gebouwen zoals luchthavens, kantoren of universiteiten. Of mensen met een visuele beperking oriëntatiehulp krijgen via hun smartphone. Bovendien is deze functionaliteit interessant voor de marketingdiensten in winkels.

Bluetooth 5.1 – Richtingsherkenning

Versie 5.1, die ook sinds 2020 beschikbaar is, is een uitbreiding van de 5.0-norm. Nieuw in deze versie is de zogenaamde Direction Finding. Met deze functie kan je andere apparaten die ook bluetooth 5.1 hebben lokaliseren qua richting en afstand. Dit is niet alleen erg praktisch als je je koptelefoon niet kunt vinden, maar biedt ook veel nieuwe toepassingsgebieden voor automatisering, bijvoorbeeld in de logistiek.

Bluetooth 5.2 – Innovaties op audiogebied

Voor bluetooth 5.2 is onder meer het bluetooth LE-audioprofiel ontwikkeld. Dit zorgt voor een meer energie-efficiënte audiotransmissie. Met LE Audio kun je bijvoorbeeld meerdere koptelefoons op één muziekbron aansluiten. Deze functie kan op vele manieren worden gebruikt: zo kunnen bijvoorbeeld meerdere mensen in de trein met een koptelefoon naar dezelfde film kijken. Maar de functie is ook interessant voor stille disco’s. Ook vermeldenswaard zijn:

  1. Broadcast Audio: audio streams kunnen ook naar meer dan twee ontvangers tegelijk worden gestuurd.
  2. Nieuwe Standard-Codec: LC3 (Low Complexity Communications Codec) vervangt SBC als standaardcodec. Dit zorgt voor een hogere transmissiekwaliteit.

Dit maakt de draadloze standaard aantrekkelijker voor je wireless home cinema. Misschien kun je binnenkort je surroundsysteem volledig zonder audiokabels bedienen!

Leestip: Beamer of tv: wat past beter bij mijn home cinema?

Is lossless transmissie ook mogelijk met bluetooth?

Lossless audio streaming via bluetooth verbinding is nog steeds een toekomstdroom. Het wordt wel steeds belangrijker: de chipfabrikant Qualcomm, licentiehouder van aptX®, werkt aan een oplossing voor lossless audio via bluetooth (5.3). De eerste koptelefoons die aptX® lossless ondersteunen zijn reeds sinds 2022 op de markt. Tot nu toe is het zwakke punt van deze technologie de smartphones, die nog geen aptX® lossless kunnen uitzenden. Maar de eerste apparaten die het nieuwe audioformaat ondersteunen zullen ongetwijfeld binnenkort verschijnen, en dan staat niets een goed draadloos hifi-geluid meer in de weg.

Bluetooth adapter inbouwen

Zelfs met bestaande systemen zonder bluetooth-functie kan je van een draadloze audio-overdracht genieten. Met een bluetooth adapter kun je altijd nog bluetooth achteraf inbouwen. Teufel biedt hiervoor de BT Link bluetooth-adapter aan. Sluit deze gewoon aan op de line-in ingang van je audiosysteem met een jack-kabel. Sluit vervolgens een externe speler (bijv. smartphone) aan op de BT Link. Nu wordt het geluidssignaal uitgevoerd op je systeem.

Leestip: Bluetooth koptelefoon aan de tv – het kan!

Teufel’s portfolio van bluetooth apparaten groeit

Mann mit Kopfhörern REAL BLUE NC von Teufel
Ongestoord op pad met de REAL BLUE NC ANC koptelefoon.

Teufel biedt een breed scala aan bluetooth-apparaten, bijvoorbeeld bluetooth-luidsprekers en bluetooth-koptelefoons. Deze kan je snel aansluiten op een smartphone, notebook of tablet en zonder kabels genieten van je muziek.

▶ De REAL BLUE NC is onze allround over-ear koptelefoon. Bluetooth 5.0 met apt-X®, Active Noise Cancelling en een lineaire HD-driver met veel bas zorgen voor maximaal luisterplezier, zelfs in luidruchtige omgevingen. En als je toch een kabelaansluiting nodig hebt, geen probleem: de koptelefoon heeft ook een jack-aansluiting.

▶ Wil je minder opvallen, ga dan voor de REAL BLUE TWS 2 in-ear koptelefoon, waarmee je in elke situatie volledig vrij bent. Ondanks zijn compacte afmetingen levert de REAL BLUE TWS 2 een indrukwekkend geluid dankzij bluetooth 5.2.

Meer bluetooth-producten van Teufel

MOTIV GO

Naar product

HOLIST M

Naar product

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

Wat te doen bij problemen met bluetooth?

De draadloze standaard biedt dus veel mogelijkheden op audiogebied. Maar wat als je bluetooth verbinding niet werkt? Verbindingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het belangrijkste is dat de te koppelen apparaten de functie en het respectieve audioprofiel ondersteunen. Er kunnen zich echter nog steeds conflicten en storingen voordoen. Je kunt waardevolle tips voor het oplossen van je problemen met bluetooth vinden in ons Teufel blog.

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.