Luidsprekerkabels aansluiten – hier dien je op te letten

De dozen van je nieuwe installatie zijn uitgepakt en speakers staan waar je ze wilt hebben. Hoe belangrijk de luidsprekerkabels ook mogen zijn – het strippen is een minder leuk werkje. Logisch want hier komt handarbeid bij kijken. Maar wanneer je het principe doorhebt en er geen haastwerkje van maakt, dan is het goed te doen. De juiste hulpmiddelen kunnen bovendien een handje helpen om de luidsprekerkabels  aan te sluiten.

Teufel Tutorial op YouTube: Luidsprekers aansluiten

Lisa laat je tips & trucs zien voor het bedraden van luidsprekers.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Luidsprekerkabels: de basics

Bij een hifi-systeem wordt elke luidspreker met een eigen elektrisch signaal aangestuurd. Dit signaal wordt via een receiver of versterker doorgestuurd naar iedere luidspreker per kabel. Bij een 5.1 set up heb je 6 kabels nodig, bij een 7.1 set up zijn dit er 8. Hierbij wordt de subwoofer meestal met een mono cinch kabel aangesloten. De overige luidsprekers daarentegen hebben twee-aderige stereokabels; twee koperdraden (strengen) sturen het audiosignaal van de receiver naar de luidspreker. De strengen bestaan op hun beurt weer uit veel dunne koperdraden. De kabel is bekleed met kunststof, alleen de uiteinden van de strengen worden blootgelegd.

De keuze van de juiste doorsnede, of het nu gaat om stereoluidsprekers of home cinema systemen, wordt vaak onderschat. Luidsprekerkabels zijn het liefst niet te zichtbaar, maar dienen vooral te passen bij de apparatuur en moeten het signaal perfect kunnen overdragen.

Om de geschikte doorsnede te bepalen, moet er fysiek van worden uitgegaan dat er per kabelmeter een bepaald signaalverlies optreedt. Aan de andere kant is dit verlies bij kabellengtes tot 10 meter eigenlijk onhoorbaar, vooral bij home cinema systemen met een versterkers vermogen tot 80 Watt. Uiteraard moet de kabel ook in de aansluitingen van de satellieten of luidsprekers passen. Op de productpagina’s kan je nagaan welke luidsprekerkabel het beste past bij welke luidspreker. 

Veel voorkomende doorsnede maten zijn: 0,75 mm², 1,5 mm², 2,5 mm², 4 mm² en 6 mm².
✔ Tip: hoe korter de kabel, des te hoger het mogelijke volume. Bij een stereo set up is dit makkelijk te doen. Bij een home cinema set up, zoals een 5.1 of 7.1 opstelling, is dit vaak minder haalbaar. Wanneer de kabellengte langer is dan 7 meter, wordt een luidsprekerkabel van 2,5 mm2 doorsnede aangeraden. Op deze manier beperk je het signaalverlies en kan je optimaal genieten van je geluidsinstallatie. Als een van je luidsprekerkabels te kort is, hebben we tips en trucs om luidsprekerkabels te verlengen.

Teufel luidsprekerkabels

HDMI 2.1 kabel rond

Naar product

HDMI kabel

Naar product


Het gebruik van banaanstekkers en kabelschoenen

Soms zijn de afzonderlijke draden van de koperdraden wat lastig om aan te sluiten. Ze kunnen bijvoorbeeld uitsteken en buigen. Bovendien is de optiek van loszittende draden niet voor iedereen even mooi. Zogenaamde kabelschoenen en banaanstekkers zijn de meest voorkomende hulpmiddelen.

Kabelschoenen: Dit zijn bevestigingen waarin de uiteinden van de draden worden geplaatst voordat ze met schroefklemmen of schroefdraadschroeven worden bevestigd. Het uiteinde van de kabelschoen is afgevlakt, het wordt op dezelfde manier geklemd als de draden in de aansluiting op de luidsprekeruitgang van de receiver. De diameters van de klemmen en de kabel moeten overeenstemmen.

✔ Tip: Bij de kabelschoenen is de kans groot dat de aansluiting na een bepaalde tijd loskomt. Gelieve dit af en toe opnieuw aan te scherpen.

Bananenstekker voor luidsprekerkabels
Teufel Bananenstekkers – sluit de kabel gemakkelijk aan

Bananenstekkers: Bananenstekkers worden op een andere manier aangesloten: aan de hand van een schroefklem, wordt het uiteinde van de kabel verbonden. 

Snel en correct bekabelen in 6 stappen

Sluit jeuidsprekers aan in 6 stappen – onze korte gids geeft een overzicht van wat belangrijk is.

 1. Luidsprekers en co. opstellen

  Plaats de luidsprekers en de receiver of versterker op hun positie. De bedrading is veel gemakkelijker als de aansluitingen toegankelijk zijn.

 2. Kabels leggen

  Indien mogelijk moeten de luidsprekerkabels van de luidsprekers naar de versterker worden geleid dat ze niet storen en geen struikelgevaar opleveren. Kunststof strips of kabelgoten kunnen hierbij helpen.

 3. Kabel in de receiver

  Schroef de schroefdoppen op de receiver uitgang zo ver terug dat er een opening ontstaat. De gestripte kabeluiteindes wordt in elk van hen geklemd.

 4. Opletten voor uitsteeksels

  Sluit de gestripte draadeinden aan, zodat er geen draden uitsteken.

 5. Kies de juiste aansluitingen

  Het is gemakkelijk na te gaan op welke uitgangen de luidsprekerkabels moeten worden aangesloten, omdat de aansluitingen precies gelabeld zijn: de luidsprekers aan de rechterkant moeten bijvoorbeeld worden aangesloten op de rechter uitgang van de luidspreker.

 6. Plus hoort bij plus, min bij min

  Let erop dat je de polariteit van de luidsprekerkabels niet verwisseld. De kabel die is aangesloten op de pluspool van de luidspreker moet ook naar de pluspool van de receiver lopen. De kabels zijn kleur gecodeerd ter oriëntatie. Als de polariteit omgekeerd is, heb je geluid in tegen fase wat nefast is voor de luisterervaring.

Teufel connects

Teufel kabelset met spikes – perfect voor nieuwe stereoluidsprekers

In onze onlineshop bieden we Luidsprekerkabels met verschillende lengtes en doorsnedes. Ga na bij de bestelling of er reeds een kabel set geleverd wordt of niet. Bij sommige sets is de kabel set inclusief. Dit kan je nagaan bij “inhoud levering”.

Neem een kijkje naar volgende producten:

DENON AVC-X3800H

Naar product

Marantz NR1510

Naar product

DENON AVR-S660H

Naar product

Conclusie

 • Een luidsprekerkabel in de Hi-Fi serie bestaat meestal uit twee koperdraden (strengen).
 • Subwoofers worden apart aangesloten via een Cinch-Kabel (mono) (naar “Sub out”).
 • De gestripte luidsprekerkabels worden via schroefklemmen op de ontvangeruitgangen aangesloten. Het is belangrijk dat er geen koperdraden uitsteken of buigen.
 • Als alternatief kan je ook banaanstekkers of kabelschoenen gebruiken.
 • De bekabeling gebeurt in slechts 6 stappen.

Titelbeeld: ©WerbeFabrik bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Pixabay
Foto1: ©WerbeFabrik bepaalde rechten voorbehouden. Bron: Pixabay

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.