Noise cancelling trends: de ruisonderdrukkende koptelefoon

#Toekomstmuziek: van geluiddempende ramen, flessen als speakers en verticale platen

Multiroom, netwerkspeakers en voice control – het is een hot topic op dit moment, maar wat komt er daarna en welke andere trends staan ons te wachten? Met de blogreeks #toekomstmuziek willen we jullie op de hoogte houden van alle bizarre, grappige en praktische audiotrends en gadgets die zich binnen nu en niet al te lange tijd aandienen. Vandaag hebben we het over noise cancelling trends als geluiddempende ramen en het upcyclen van luidsprekers.

Een platenspeler die zich kan laat zien

Gramovox vindt het veel te zonde om een platenspeler en platen niet te laten zien en kwam daarom met iets bijzonders op de proppen: de Floating-Record. Deze all-in-one platenspeler draait de platen niet horizontaal maar verticaal. De pick-up heeft een MM-systeem dat met een geïntegreerd gewicht voor tegendruk zorgt. Via Kickstarter ging Gramovox op zoek naar investeerders en in 2015 kon de financiering afgerond worden. De platenspeler is klaar om verkocht te worden, maar voorlopig is de distributie van dit fraaie object alleen voor de Verenigde Staten gepland.

In de vinyl wereld draait het trouwens niet alleen om innovaties bij platenspelers, ook het vinyl zelf ontwikkelt zich verder. Denk aan HD-vinyl.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In de wereld van vinyl draait het trouwens niet alleen om innovaties bij platenspelers, ook het vinyl zelf ontwikkelt zich verder. Denk aan HD-vinyl.

Noise Cancelling in huis? Geluiddempende ramen voor een rustgevende omgeving

Noise cancelling trends als ruisonderdrukkende ramen – dat klinkt als een verademing voor iedereen die in de stad woont en regelmatig geteisterd wordt door een teveel aan geluiden van buitenaf. Verschillende instellingen en start-ups hebben objecten en concepten voorgesteld die erop gericht zijn om het hinderlijke geluid van buitenaf te filteren. Zo heeft de startup Muzo een product ontwikkeld dat niet onopgemerkt is gebleven en dat een grote kans van slagen heeft. Je plakt het op een raam of muur en met een druk op de knop worden geluiden van buitenaf tot op een minimum gereduceerd.

Bekijk Muzo op YouTube

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Er wordt al langer gewerkt aan “technische geluidswering”,  maar hoe goed werkt dit eigenlijk?

Ruisonderdrukkende koptelefoons bewijzen op indrukwekkende wijze dat geluidsgolven zeer effectief uit de buurt van het oor gehouden kunnen worden. Maar wat binnen een gesloten en klein systeem mogelijk is, blijkt veel moeilijker om te vertalen naar een grotere ruimte. Bepaalde frequenties zijn namelijk slecht te onderdrukken met anti-geluid – d.w.z. met geluidsgolven van dezelfde frequentie die 180 graden faseverschoven zijn. Tot nu lukte dit alleen nog maar bij constante geluiden, zoals bijvoorbeeld van een ventilator.

Noise Cancelling en andere Teufel koptelefoons

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

Muzo maakt gebruik van een andere technologie: storende geluiden worden niet onderdrukt of verminderd door tegengeluid, maar door tegen vibraties. Daarom ook dat je Muto het beste aan een raam kunt bevestigen. Dit is de plek waar geluidsgolven je huis binnenkomen. Een sensor registreert de geluidsgolven die van buiten komen en activeert het raam zo dat het de geluiden onderdrukt. Maar blijven we realistisch: het kleine en gunstige apparaatje verricht geen wonderen. Het zal niet muisstil worden.

Een speaker die klinkt als een ‘lege fles’

Geluid uit een lege fles wodka? Dat moet goed klinken? Nou, laat je verrassen en bekijk de video.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De makers van Cork wilden het principe van upcycling bij speakers gebruiken. Dit ziet er als volgt uit: een compacte, mobiele speaker (CORK) wordt op een flessenhals gezet. De lege fles dient als klankkast en geeft de speaker, die zonder fles maar dunnetjes klinkt, veel meer body. De grote en de vorm van de fles bepalen het geluid dat er uit de speaker komt. Verwacht geen high-end sound – de funfactor speelt hier de grootste rol. Op het moment van schrijven (sept. 2018) is de speaker van de Zuid-Koreaanse fabrikant nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Nieuw Teufel gadget: ROCKSTER CROSS

De ROCKSTER CROSS is een robuuste bluetooth luidspreker
Nieuw: de ROCKSTER CROSS combineert een robuuste behuizing met een chille sound (klik op de foto voor meer info)

Binnenkort bij Teufel

  • Ultima 40 Active: de mooiste faseplug sinds de uitvinding van luidsprekers en nog veel meer – we hebben de Ultima 40 Active vernieuwd. De stereo set heeft de bekende Ultima sound, maar nu nog een tikje beter, een hoogwaardige afwerking en een hele bups specials. Onze soundengineers hebben er extra Watt (2 x 130 Watt) aan toegevoegd en een dimbaar display geïntegreerd. De ingebouwde AV-receiver ondersteunt Dolby Digital en kan naar believen worden uitgebreid naar een surround set.
  • ROCKSTER CROSS: de nieuwe ROCKSTER is een bluetooth speaker die uniek is in zijn soort. Met zijn robuuste en spatwaterdichte behuizing is hij de SUV onder de bluetooth speakers. Zijn soundpakket is compleet met een krachtig 3-kanaals systeem en bluetooth aptX. De ROCKSTER CROSS kun je met twee smartphones tegelijkertijd koppelen en heeft een handsfree functie voor Skype, Facetime etc.

Overzicht audio – en noise cancelling trends

  • Innovatief en decoratief: Gramovox zet de platenwereld op zijn kop met de verticale platenspeler (Floating Record Vertical Turntable).
  • De Cork speaker laat zien dat upcycling ook in de audiowereld niet misstaat.
  • Ruisonderdrukking voor je huis – het kan. Er ontstaan steeds meer concepten om geluiden van buitenaf niet je woon- of slaapkamer binnen te laten dringen.

Nieuwste artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.