Logo Pro-Ject

Pro-Ject: kwalitatieve platenspelers uit duurzame productie

Je houdt van platen en Vinyl Record Day op 12 augustus staat elk jaar in je agenda? Dan ben je hier aan het juiste adres! Want deze zomer heeft Teufel haar assortiment platenspelers uitgebreid met drie modellen van de Oostenrijkse fabrikant Pro-Ject. Deze beloven hoogwaardig muziekgenot met een modern design. Laat ons je voorstellen aan het bedrijf.

Pro-Ject: pionier van de analoge heropleving

Achter Pro-Ject staat in de eerste plaats een enthousiasteling genaamd Heinz Lichtenegger. De Oostenrijker richtte het bedrijf op in 1991 – in een tijd waarin de verkoop van cd’s een hoge vlucht nam en de Oost-Europese economie in het slop zat. Maar Lichtenegger geloofde in een comeback van vinyl en analoog geluid.

In zijn jeugd verkocht Lichtenegger zijn eerste hifi-apparatuur vanuit het benzinestation van zijn moeder in Oostenrijk aan vrienden en kennissen en maakte zo naam voor zichzelf voordat hij naar Wenen verhuisde om in de hifi-handel te gaan werken.

Het verhaal van Pro-Ject begint kort daarna op een feestje waar de dochter van de Tsjechische ambassadeur een platenspeler noemt van het mer Tesla. Het trok Lichteneggers aandacht en hij besloot de fabriek van de voormalige staatsproducent in Tsjechië te bezoeken. Daar herkende Lichtenegger het potentieel van de Tesla NC 500 platenspeler, op basis waarvan de Pro-Ject 1 werd ontwikkeld. Dankzij de visie van Lichtenegger om draaitafels van hoge kwaliteit te produceren, wordt er tot op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd op deze locatie, die op dat moment op de rand van liquidatie stond.

De Pro-Ject 1: Hifi platenspeler uit 1991

Verrassend snel neemt de vakpers kennis van de handgemaakte draaitafels van Tsjechische makelij en prijst hun kwaliteit – in een Duits hifimagazine belandt de Pro-Ject 1 in de top 10 van de topklasse apparaten. De reacties zijn zo veelbelovend dat Lichtenegger al zijn eieren in één mandje legt en zijn bedrijf in Wenen vestigt – altijd vol vertrouwen dat audiofielen zoals hijzelf analoog geluid kunnen behouden in het digitale tijdperk en dat een renaissance van vinyl mogelijk is.

Van benzinestation tot wereldmarktleider

Het succesverhaal van Pro-Ject leest als een les in geduld, toewijding en overtuiging. Terwijl Discmans worden vervangen door MP3-spelers, gaat Lichtenegger op zoek naar meer productiepartners in Europa die net zo geloven in een analoge revival als hij. Hij vindt ze in Oost-Europa en uiteindelijk in Duitsland. Hij blijft trouw aan de principes van zijn bedrijf: de draaitafels zijn grotendeels handgemaakt van hoogwaardige materialen en doen het zonder overbodige functies. Zo blijven ze betaalbaar voor de consument en behouden ze hun moderne, minimalistische design.

Heinz Lichtenegger damals & heute
Heinz Lichtenegger toen & nu (links: 1995, rechts: 2022)

Het is deze filosofie die Pro-Ject platenspelers zo interessant maakt, en niet alleen voor hifi-puristen. Jaren van onafgebroken werk werpen eindelijk hun vruchten af: In de loop van een tegenbeweging tegen digitale overstimulatie maakt vinyl een comeback.

„We hebben er met onze producten toe bijgedragen dat analoog hip werd“

Heinz Lichtenegger

Vandaag de dag verkoopt zijn Audio Tuning Vertriebs GmbH tot 200.000 platenspelers per jaar, waarmee het bedrijf wereldmarktleider is op het gebied van kwaliteitsplatenspelers. Het hoofdkantoor is nu terug in Neder-Oostenrijk, in Mistelbach.

Pro-Ject-platenspelers bij Teufel

Pro-Ject E1 BT

Naar product

Pro-Ject Debut S Phono

Naar product

Pro-Ject A1

Naar product

Duurzame producten voor audioliefhebbers

Pro-Ject produceert op 4 Europese locaties, in Tsjechië, Slowakije en in Duitsland, Baden-Württemberg. 97 procent van de verwerkte grondstoffen en reclamematerialen komen uit de betreffende regio van de productielocaties. Pro-Ject draaitafels worden niet alleen duurzaam geproduceerd, ze zijn ook bijzonder duurzaam. De materiaalkeuze speelt hier net zo’n belangrijke rol als de focus op de essentie – en dat betekent in de eerste plaats het geluid.

Pro-Ject-Produktion
De platenspelers van Pro-Ject zijn grotendeels handgemaakt.

Teufel en Pro-Ject ontmoeten elkaar uiterlijk op dit punt. Beide merken richten zich op hoogwaardig vakmanschap voor audiofiele producten die mensen zo lang mogelijk vergezellen.

Teufel Audio & Pro-Ject platenspelers: hifi at its best

Met een bundel Teufel luidsprekers en Pro-Ject draaitafels heb je de perfecte uitrusting voor je stereo-installatie voor vinyl. Verheug je op analoog hifi-geluid van topklasse!

Bundel THEATER 500 KOMBO + Pro-Ject Debut S Phono
Hifi set-up voor Vinyl lovers: THEATER 500 en Pro-Ject Debut S Phono

THEATER 500 KOMBO + Pro-Ject Debut S Phono: De THEATER 500 vloerstaande luidspreker samen met de KOMBO 62 receiver en de Pro-Ject Debut S Phono, exclusief verkrijgbaar bij Teufel – dit krachtige hifiteam inspireert met natuurlijk, gebalanceerd geluid uit een 3-weg systeem inclusief downfiring basreflexsysteem. De platenspeler heeft een riemaandrijving, een hoogwaardige cartridge en een schakelbare voorversterker; antiskating en tracking force kunnen handmatig worden ingesteld.

ULTIMA 40 KOMBO + Pro-Ject A1: de legendarische ULTIMA 40, compleet met receiver en volautomatische platenspeler – dat betekent een krachtige, basgedreven geluidsweergave dankzij de 3-kanaals opbouw met dubbele woofer. De Pro-Ject A1 kan worden bediend met één druk op de knop en het automatische systeem is volledig mechanisch.

▶ Bekijk alle platenspelers in de Teufel Shop

Deze producten kunnen ook interessant zijn

ULTIMA 20 KOMBO

Naar product

Teufel Stereo M

TEUFEL
STEREO M

Naar product

THEATER 500S + DENON DRA-800H

Naar product

Handige platenspeler info in de Teufel Blog

Op onze blog vind je alles wat je moet weten over vinyl en analoog geluid. Lees bijvoorbeeld deze artikelen:

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Jonathan