Kabelbruggen, bi-wiring en bi-amping uitgelegd

Er zijn altijd discussies onder hifi-puristen hoe je het geluid van een installatie nog meer kan verbeteren. Als je op internet op zoek gaat naar advies over de perfecte hifi-opstelling,kan je daarom ook een aantal twijfelachtige meningen en aanbevelingen tegenkomen. Sommige benaderingen klinken echter ook logisch, ook al kan er technisch gezien geen verandering in het geluidsbeeld worden aangetoond. Bijvoorbeeld bi-wiring en het gebruik van bijzonder hoogwaardige kabelbruggen. Wij leggen uit waarom.

Kabelbruggen, bi-bedrading en bi-amping in de Teufel handleiding

Als je geïnteresseerd bent in luidsprekers, heb je waarschijnlijk wel eens iets gelezen of gezien over bi-wiring en bi-amping. Maar veel muziekliefhebbers weten niet precies wat deze termen betekenen. In de Teufel handleiding op YouTube leggen we het uit.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Klik voor Nederlandse ondertiteling op “settings” -> “Subtitles/CC” en kies onder “Auto-translate” voor Nederlands.

Bi-wiring – zodat alles in orde is

Bi-wiring is het verdelen van de individuele frequenties over verschillende kabels. Met bi-wiring heb je twee kabels per luidspreker, met tri-wiring heb je er drie, en in zeldzame gevallen heb je zelfs vier kabels per luidspreker. De gemiddelde sterveling vraagt zich waarschijnlijk af wat het nut is van dit hele circus, want één kabel per speaker is eigenlijk al genoeg.

Onvervalste geluidssignalen dankzij scheiding?

Het idee hierachter is als volgt: bij het verzenden van het signaal van de versterker naar de luidspreker moeten alle signalen tegelijkertijd door één kabel worden geleid. Nu zijn er mensen die het geheel puur natuurkundig zien en zeggen dat de dikte van een kabel alleen afhangt van de lengte (afstand luidspreker/versterker) en de impedantie van de luidspreker. Andere hifi-fans en sommige experts zijn echter van mening dat hoe meer ruimte je het signaal geeft, hoe onvervalster het de luidspreker bereikt. Een van de redenen die ze hiervoor geven, zijn de sterkere basfrequenties: de basfrequenties zouden een sterkere stroom veroorzaken en hun elektromagnetische veld zou de hoge en middenfrequenties beïnvloeden. Dit effect kan worden geminimaliseerd door de geleiders van de lage, midden en hoge tonen kabels te scheiden. Het resultaat is een evenwichtiger geluid.

Drievoudige bedrading – de verbetering

Bij de populaire bi-wiring hebben zowel de lage tonen als de hoge tonen en middentonen elk een eigen kabel; bij tri-wiring wordt elk frequentiebereik zelfs via een eigen kabel geleid. Hifi-fans zijn nog steeds aan het discussiëren over de vraag of dit daadwerkelijk een voordeel biedt en hoe dit er precies uit moet zien. Dus als je de juiste hifi-componenten hebt, kun je bi-bedrading uitproberen en het zelf ervaren. Het is wel belangrijk dat de hifi-componenten hiervoor ontworpen zijn: de versterker moet daarom minstens twee aansluitingen per luidsprekerkanaal hebben. De luidspreker moet ook de juiste aansluitingen hebben, zoals te zien is in de afbeelding:

Achterkant van de Ultima 40 Mk2 met aansluitingen voor dubbele bedrading
Achterkant van de Teufel Ultima 40 Mk2 met dubbele bedrading

De luidsprekerbruggen – heb je kabelbruggen van hoge kwaliteit nodig?

De foto toont de achterkant van de Ultima 40 Mk2. De kleine vergulde metalen aansluitingen zijn de luidsprekerbruggen. Deze kun je ook vinden op het huidige model van de Ultima 40. Ze zijn standaard geïnstalleerd en moeten worden verwijderd als je kiest voor bi-wiring. Als je dit niet wilt, laat je de terminals gewoon zitten en overbrug je het signaal tussen de twee aansluitingen.

Van de luidsprekerbrug naar de kabelbrug

Maar ook hier is er ruimte voor verbetering voor hifi-fans. Hoewel er, net als bij bi-wiring, geen echt meetbaar verschil is, zijn kabelbruggen van hoge kwaliteit erg populair. Een kabelbrug is in principe niets meer dan een zeer korte hifikabel die wordt gebruikt in plaats van de luidsprekerbrug. Dit zijn meestal kabels van hoge kwaliteit en over het algemeen worden vergulde aansluitingen gebruikt.

Aanzienlijke geluidsverbeteringen moeten mogelijk zijn

Zoals zo vaak het geval is, verschillen de meningen van hifi-liefhebbers, maar veel experts geloven dat een goede kabelbrug een merkbaar effect heeft op het geluid – er wordt gesproken over een aanzienlijke verbetering van het geluid, briljantere hoge tonen en krachtigere middentonen. De markt voor hifikabelbruggen bewijst dat deze meningen niet helemaal ongegrond zijn. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende ontwerpen en prijsklassen. Kabelbruggen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro tot enkele honderden euro’s. Sommige vertegenwoordigers benaderen zelfs de grens van 1.000 euro of overschrijden die zelfs – er zijn nauwelijks bovengrenzen, vooral voor hifikabels en dus ook voor kabelbruggen.

Thuisbioscoop van Teufel

The ULTIMA 40 home cinema set

ULTIMA 40 SURROUND “5.1-Set”

Naar product

CONSONO 25 CONCEPT Surround Power Edition 5.1 set

Naar product

THEATER 500 5.1

Naar THEATER 500

Bi-amping – een aparte versterker alleen voor de bassen?

Een andere benadering, waarbij de frequenties ook worden gesplitst, is bi-amping. Zoals je gemakkelijk aan de naam kunt herkennen, gaat het hierbij om het gebruik van twee versterkers in een hifisysteem. Dit betekent niet het aparte gebruik van een voorversterker en eindversterker, maar eerder dat elk frequentiebereik zijn eigen versterker krijgt – dit staat bekend als horizontale bi-amping.

Horizontale bi-amping

In de praktijk betekent dit dat je twee stereo eindversterkers nodig hebt en een manier om de verschillende frequenties vóór de eindversterker te splitsen. Hiervoor heb je een voorversterker nodig of een speciaal scheidingsfilter, een zogenaamd actief scheidingsfilter. Een conventioneel scheidingsfilter, zoals geïnstalleerd in de luidsprekerkast, werkt niet. Een actieve crossover heeft meestal verschillende instelmogelijkheden en kan de frequenties verdelen over maximaal vier verschillende kanalen.

Maar heel weinig mensen gaan zo ver, tenminste in hun woonkamer. Met een grote installatie is deze aanpak echter heel gewoon. HiFi puristen gebruiken echter eerder de horizontale bi-amping met voorversterker of actieve crossover zoals hierboven beschreven. Deze methode is echter niet zo wijdverbreid als bi-wiring, wat ongetwijfeld te maken heeft met de veel hogere kosten.

Verticale bi-amping

Een andere methode voor bi-amping is verticale bi-amping. Hierbij heeft niet elk frequentiebereik zijn eigen versterker, maar elke luidspreker. De eerste versterker is dus verantwoordelijk voor de tweeter, het middenbereik en de lage tonen van de linkerluidspreker en de tweede versterker is verantwoordelijk voor de rechterluidspreker van het stereosysteem.

HiFi-geluid van Teufel

Twee Teufel Theater 500 luidsprekers
De Theater 500 stereoluidsprekers bieden je het beste geluid – zelfs zonder bi-wiring.

Theater 500: De statige Theater 500 vloerstaande luidsprekers zijn ook een goede geluidsbasis voor je woonkamer – zelfs met conventionele bekabeling. Test zelf of je de extreem lage bas of de gedetailleerde ruimtelijkheid nog verder kunt verbeteren met alternatieve bekabeling.

Theater 500S: Heb je liever iets compacters? De compacte Theater 500S bieden ook krachtig geluid met 2-weg technologie.

Andere interessante producten van Teufel

CONSONO 25 CONCEPT 2.1 set

Naar product

MOTIV HOME

Naar product

RADIO 3SIXTY

Naar product

Conclusie: het is allemaal een kwestie van geloof

Hoewel er geen meetbare verschillen in geluidskwaliteit zijn bij bi-wiring en het gebruik van hoogwaardige kabelbruggen, geloven veel experts dat dit het geluid kan verbeteren. Dit fenomeen geeft aan dat muziek en geluidsperceptie niet altijd wetenschappelijk verklaard kunnen worden. Misschien moeten we voor één keer niet op de wetenschap vertrouwen, maar op onze eigen oren. Wetenschappers hebben immers al beweerd dat het menselijk oor een MP3-bestand dat tot tien procent van zijn oorspronkelijke grootte is gekrompen niet kan onderscheiden van het origineel – hifi-experts kunnen hier alleen maar om lachen.

Het zou daarom bijna nalatig zijn om aan te nemen dat zulke maatregelen geen fundamenteel effect zouden hebben. Of het echt een grote verbetering is, is discutabeler. Daarom is de mening van tegenstanders van geavanceerde kabelbruggen en bi-wiring begrijpelijk. Dergelijke apparatuur kost immers veel geld, en vooral bi-amping is een dure aangelegenheid. Dus, nogmaals, je moet voor jezelf beslissen of je wilt investeren in een kleine, maar fijne geluidsverbetering.

Titelbild : ©miles_away, bestimmte Rechte vorbehalten. Quelle: Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.