Ein X-Men-Comic

Meer mutanten, meer actie: bekijk alle X-Men-films in de juiste volgorde

Naast de strijders van Marvel en DC is er nog een groep superhelden die de harten van comicfans sneller doet kloppen: de mutanten uit de X-Men-serie. Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen over het X-Men-universum: In welke volgorde moet je de X-Men-films bekijken? Waar kun je X-Men-films en -series streamen? Welke X-Men-films en -series zijn gepland voor de toekomst? En wat heeft X-Men nou eigenlijk met Marvel te maken? Gelukkig komen wij gewapend met antwoorden.

Wolverine, Magneto, Rogue & Co: De core van het X-Men universum

Net als de DC-kosmos, die nu een aantal DC-films en DC-series omvat, is het X-Men-universum rond Wolverine, Magneto, Apocalypse, Rogue & Co. een wereldwijd populaire superheldenfranchise. gebaseerd op de strips die worden uitgegeven door… Marvel. Strikt genomen maken de X-Men-films echter geen deel uit van het Marvel Cinematic Universe (MCU). De films uit de verschillende universes werden geproduceerd door verschillende filmstudio’s, waaronder 20th Century Fox en Sony Pictures, voordat ze in 2019 werden overgenomen door Disney (voor maar liefst 71 miljard dollar).

De verhalen van de X-Men draaien om een groep mutanten, mensen met speciale gaven (die ze verkijgen door het zogenaamde “X-gen”) die vaak gediscrimineerd en vervolgd worden door de maatschappij. De bekendste “goedaardige” mutanten zijn Wolverine, Professor X, Rogue, Iceman, Cyclops en Storm. Het X-Men-narratief bevat echter ook “kwaadaardige” mutanten zoals Magneto, Apocalypse, Sebastian Shaw en Viper. Hun missie? De mensheid onderwerpen aan de mutanten. Wie de overhand heeft, hangt natuurlijk altijd af van de omstandigheden of het aantal mutanten. Ontdek hier alles over de 5 mutantlevels.

Leestip: We hebben ook de volgorde van alle Marvel-films en Marvel-series op een rijtje gezet.

Volgorde van X-Men-films

Het X-Men-universum bestaat nu uit 13 films en meer dan 100 (!) verschillende mutanten. Als je nog geen enkele X-Men-film hebt gezien, kan het handig zijn om de films in chronologische volgorde te bekijken om de plot en personages beter te begrijpen. Veel van de X-Men-films vertellen echter op zichzelf staande verhalen en richten zich op verschillende tijdsperioden of personages. Dus als je de voorkeur geeft aan een bepaalde film, kun je daarmee beginnen en later de andere films bekijken.

Daarom hebben alle X-Men-films voor je op een rijtje gezet in hun oorspronkelijke volgorde van uitbrengen én volgens de X-Men-chronologie.

Alle X-Men films per bioscooprelease (inclusief trailer)

Film (Release)FilmduurWaar streamen?Trailer
X-Men (2000)1:40 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X2 (2003)2:13 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men: The last stand (2006)1:44 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men Origins: Wolverine (2009)1:48 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men: First Class (2011)2:12 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, Sky Engels
The Wolverine (2013)2:06 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men: Days of Future Past (2014)2:28 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, Sky Engels
Deadpool (2016)1:48 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men: Apocalypse (2016)1:44 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
Logan – The Wolverine (2017)2:17 uuro. a. Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
Deadpool 2 (2018)2:01 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men: Dark Phoenix (2019)1:54 uuro. a. Pathé Thuis, Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels
X-Men: New Mutants (2020)1:34 uuro. a. Amazon, Disney+, Apple TV, SkyEngels

Leestip: Van Amazon tot Netflix tot Sky WOW – een overzicht van de populairste videostreamingdiensten.

Maar hoe zit het met spoilers als je nu tegen de volgorde van X-Men volgens de bioscooprelease ingaat? Nou, dat is dus subjectiefs. De chronologische volgorde van de X-Men-films kan je helpen om het plot nóg beter te begrijpen. Deze volgorde kan echter ook een voorbode zijn van enkele belangrijke gebeurtenissen, wat kan leiden tot de eerder genoemde spoilers. In “X-Men: Future is Past” wordt bijvoorbeeld een tijdsprong naar het verleden gemaakt, waardoor het plot van “X-Men: The Last Stand” wordt omgekeerd en zo een belangrijke gebeurtenis uit een eerdere film wordt beïnvloed.

Uiteindelijk hangt het af van je persoonlijke voorkeuren. Als je gevoelig bent voor spoilers, raden we bovenstaande volgorde aan. Als je het kunt verdragen en ALLES uit het X-Men-universum wilt begrijpen, trakteer jezelf dan op de X-Men-films in de volgende chronologie:

Chronologische volgorde van de X-Men films (incl. tijdstip van de plot)

 1. X-Men: First Class (voornamelijk 1962)
 2. X-Men: Days of Future Past (voornamelijk 1973)
 3. X-Men Origins: Wolverine (voornamelijk eind 1970)
 4. X-Men: Apocalypse (1983)
 5. X-Men: Dark Phoenix (1992)
 6. X-Men (begin jaren 2000)
 7. X-Men 2 (Midden jaren 2000)
 8. X-Men: The Last Stand (midden 2000)
 9. The Wolverine (2013)
 10. Deadpool (2016)
 11. The New Mutants (midden 2010)
 12. Deadpool 2 (2018)
 13. Logan (2029)

Super geluid voor gemuteerde actie: home cinema sets van Teufel

CINEBAR LUX Surround Ambition

CINEBAR LUX Surround Ambition “5.1-Set”

€ 1199,99€ 1499,99In verschillende kleuren
ULTIMA 40 Surround + Denon X2700H DAB

ULTIMA 40 Surround + Denon X2700H DAB “5.1-Set”

€ 1849,99In verschillende kleuren
SYSTEM 6 THX + DENON X3800H für Dolby Atmos

SYSTEM 6 THX + DENON X3800H für Dolby Atmos “5.2.4-Set”

€ 3499,99€ 4399,99In verschillende kleuren

Wat gebeurt er nog meer in het X-Men-universum?

Er zijn momenteel geen tekenen van een vloedgolf aan series, net zoals het MCU Netflix, Disney+ & Co. de afgelopen jaren heeft overspoeld met talloze series. Er zijn slechts een paar stoffige klassiekers in de vorm van animaties en voormalige tv-series, die we hieronder ook hebben gerangschikt op basis van hun releasedatum.

Serie (Release)GenreWaar streamen?Trailer
X-Men (1992-97)AnimatieserieDisney+Trailer
Mutant x (2001–2004)TV-serie o. a. AmazonTrailer
X-Men: Evolution (2000-03) AnimatieserieActueel niet streambaarAfleveringen
Wolverine and the X-Men (2008/09) AnimatieserieActueel niet streambaarAfleveringen
Marvel Anime: Wolverine (2011) Animatieserieo. a. Amazon, Apple TVTrailer
Marvel Anime: X-Men (2011) AnimeseriemaxdomeTrailer
X-Men: Legion (2017) TV-serieo. a. Amazon, Disney+, Apple TVTrailer

Vooruitzichten: Je kunt uitkijken naar deze X-Men-films en -series

Na de overname van 20th Century Fox door Disney zullen de X-Men personages de komende jaren geleidelijk worden geïntroduceerd in het MCU. Tot nu toe hebben we Professor X alleen in Doctor Strange 2 gezien als een van de grote X-Men. Dit werd waarschijnlijk alleen overtroffen door de seizoensfinale van Ms Marvel, waarin onverwacht de iconische X-Men soundtrack van de X-Men animatieserie uit de jaren ’90 te horen was – er zijn dus mutanten in het MCU! Wat gaat er hierna gebeuren? Laten we eens kijken, misschien zal Captain Marvel 2: The Marvels (bioscooprelease: 09.11.2023) nog meer X-Men-verschijningen teasen.

Lange tijd hielden de Marvel-makers rond Kevin Feige zich op de achtergrond, maar sinds de aankondiging van vorig jaar over MCU Phase 5 & 6 is het duidelijk: in Deadpool 3 krijgen we X-Men en Marvel-actie samen op het witte doek! En dat betekent ook: X-Men fans zullen Hugh Jackman a.k.a. Wolverine weer zien! We zijn ook blij te kunnen aankondigen dat er plannen zijn voor een geanimeerde X-Men serie genaamd “X-Men ’97”, die een vervolg zal zijn op de populaire animatieserie uit de jaren ’90. De serie zal in de herfst van 2023 worden uitgebracht op Disney+.

Helaas is dat het grote nieuws. In tegenstelling tot de zeer gedetailleerde plannen van DC en Marvel, zijn er tot nu toe slechts schaarse details voor de X-Men in het MCU.

Verder zijn er natuurlijk geruchten in overvloed over toekomstige X-Men-films en -series, maar nog geen officiële aankondigingen van Marvel. We houden dit in de gaten en werken dit artikel regelmatig bij om je op de hoogte te houden.

Klaar voor mutanten! Het beste home cinema-geluid voor je X-Men-filmavond

Woonkamer met Teufel Ultima 40 Surround AVR voor Dolby Atmos 5.1.2-home cinema systeem
Met het Ultima 40 Surround home cinema systeem ben je perfect uitgerust voor alle X-men films

Ultima 40 Surround “5.1 Set”: Dit state-of-the-art complete home cinema systeem wordt geleverd met 2 moderne tweeters (incl. faseplug en 3-weg systeem) en 2 ULTIMA 20 luidsprekers, klaar voor gebruik! In combinatie met de krachtige subwoofer zorgt dit voor een optimale geluidsspreiding en vervormingsvrije niveaus. Of laten we het zo zeggen: surround sound van topklasse voor een meeslepende X-Men-ervaring.

ULTIMA 40 Surround + Denon X2800H voor Dolby Atmos: Wil je gemuteerde actie beleven in een geheel nieuwe geluidsdimensie? Dan heb je deze Dolby Atmos ster line-up nodig met Denon ontvanger, twee actieve subwoofers voor kamervullende bas en Reflekt Dolby Atmos luidsprekers voor omhullend 3D-geluid.

▶ Meer kant-en-klare home cinema-systemen vind je in onze webshop.

Game-ready home cinema-systemen voor een meeslepende X-Men-ervaring

ULTIMA 20 SURROUND + Yamaha RX-V4A

ULTIMA 20 SURROUND + Yamaha RX-V4A “5.1-Set”

€ 995,-€ 1299,99In verschillende kleuren
ULTIMA 20 Surround

ULTIMA 20 Surround “5.1-Set”

€ 599,99€ 699,99In verschillende kleuren

Zin in een beetje nerdkennis? 5 X-Men feiten

 • Het idee voor de X-Men-comics werd in 1963 ontwikkeld door Stan Lee en Jack Kirby. Lee was verantwoordelijk voor de personages en de verhalen, terwijl Kirby verantwoordelijk was voor het visuele ontwerp van de personages en de wereld van X-Men.
 • Patrick Stewart, die Professor Xavier speelt in de X-Men films, sprak ook de stem in van Professor Xavier in de tekenfilmserie “X-Men: The Animated Series” uit de jaren 1990.
 • Hugh Jackman, die het personage Wolverine speelt in de filmserie, werd op korte termijn gekozen voor de rol nadat Dougray Scott, die oorspronkelijk voor de rol was bedoeld, zich moest terugtrekken vanwege roosterproblemen.
 • Er is een scène in “X-Men: First Resolve” waarin Professor Xavier en Magneto in bed liggen en hun toekomst bespreken. Deze scène is een toespeling op een soortgelijke scène in de film Ice Cold Angels (1999), waarin de personages Sebastian en Annette ook in bed liggen en hun toekomst bespreken.
 • De succesvolste X-Men-film tot nu toe is “Deadpool 2”, die wereldwijd meer dan 785 miljoen dollar heeft opgebracht. De twee Deadpool spin-offs richten zich op het karakter van de stripfiguur Deadpool, die wordt gespeeld door Ryan Reynolds.
Titelbild: ©Erik Mclean. Unsplash. Unsplash License

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.