Mooi ingepakt: inspiratie voor duurzame kadoverpakkingen

Wij associëren kado’s natuurlijk met iets positiefs. We zijn blij met de gedachte en met het fijne kado. Maar veel mensen staan steeds kritischer tegenover de bergen inpakpapier. Vooral met kerst komen de pakjes verpakt in glanzende folies of glitters en plastic linten of plakband in grote hoeveelheden. Is dat echt allemaal nodig? Als je op zoek bent naar ideeën voor alternatieve kadoverpakkingen, ben je hier aan het juiste adres!

Milieuvriendelijk inpakpapier

Je hoeft niet lang na te denken om van klassiek, kleurrijk bedrukt inpakpapier over te stappen op effen inpakpapier. Bij de productie van dit papier wordt minder water en energie verbruikt en ook geen nieuwe houtvezels gebruikt. Andere voordelen: een schappelijke prijs, het feit dat je niet onnodig lang naar geschikte motieven hoeft te zoeken en toch wel die vintage look.

Basic inpakpapier zonder motieven
Effen inpakpapier kan je voor alle feestmomenten (her)gebruiken

Gewoon inpakken met een touwtje en het kadootje ziet er al feestelijk uit. Je hebt ook veel mogelijkheden om elk geschenk te personaliseren. Dit zijn een paar ideeën:

  • Schrijf of schilder: schrijf lieve berichtjes, versier het papier met stippen, sterren of leuke vormen of teken een kerstboom, een verjaardagskaars of een bloemetjes op het kado
  • Masking tape: de kleurrijke plakbandjes van papier – ook washi tape genoemd – zijn duurzamer dan plakbandjes van plastic. Masking tape is ook zeer decoratief en je kunt de motieven kiezen naar gelang je smaak
  • Versier met natuurlijke materialen: bevestig een takje rozemarijn of een dennetakje aan het kado – of een takje bessen, gedroogde of verse bloemen, herfstbladeren of iets anders dat je tijdens een wandeling kunt verzamelen.
  • Stempels: er zijn stempels in alle maten en vormen te koop. Je zou kunnen kiezen voor de traditionele kerstmotieven, bloemen of letters om geschenken te versieren.
  • Geschenkkaartjes van zoutdeeg: kadokaartjes van zoutdeeg zijn heel gemakkelijk en kan je al een paar dagen van te voren maken. Meng gewoon bloem met water en zout. Daarna kun je het deeg versieren zoals je wil.

Ziet er goed uit, zelfs zonder verpakking: producten van Teufel

BOOMSTER GO

Naar product

RADIO ONE

Naar product

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

De verpakking als deel van het geschenk

Een bijzonder duurzame manier om kado’s in te pakken is om de verpakking zelf onderdeel te maken van het kado. Dit is helemaal in de geest van de Japanse traditie van Furoshiki. Je kunt een mooie lap stof gebruiken en die decoratief knopen. Of wikkel het geschenk in een sjaal, een theedoek of een kookschort, stop het in warme sokken of een jute zak. Als je je altijd al stoorde aan het netjes vouwen, inpakken en strikken bij het inpakken, vind je het volgende idee misschien wel leuk: stop de kado’s in een houten kistje of een gevlochten mandje van raffia of jute. Dit is vooral handig als je meerdere kleine dingen geeft.

De volgende video laat je de basistechniek van Furoshiki zien:

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Recycling: een tweede leven voor kadopapier

Recyclen is heel milieuvriendelijk – je hoeft niet altijd iets nieuws te kopen of gebruiken. Als je kado’s inpakt, kun je ook materialen hergebruiken die je al in huis hebt! Verpak kado’s in krantenpapier, oude landkaarten, muziekbladpapier, pagina’s uit stripboeken of restjes behangpapier. Je kunt ook zilveren kadolabels maken van yoghurtdeksels of gouden labels van de binnenkant van een chocoladedoosje.

En zelfs als je kwetsbare kado’s op een milieuvriendelijke manier wilt inpakken, hoef je niet per se versierde geschenkdozen te kopen. Oude verzend- of schoenendozen, blikken van koekjes of thee, opengesneden cornflakesdozen of zelfs wc- en keukenpapierrollen klaren het klusje ook.

Materiaal om kado te verpakken
Jute lint, restjes stof, gedroogde bloemen: veel dingen zijn geschikt als duurzaam verpakkingsmateriaal voor geschenken.

Bovendien kun je ook uitkijken naar gerecycled materiaal als je toch nieuw inpakpapier koopt – hetzij omdat het snel moet, hetzij omdat je niet zonder de kleurrijke look wilt. Er is nu duurzaam inpakpapier dat van gerecycled papier is gemaakt. En er is zelfs plakband van gerecycled plastic verkrijgbaar. Het maakt echt een verschil als je bewust winkelt.

Geschenkpapier reloaded

Of je het nu koopt, zelf maakt of van iemand anders kado krijgt: inpakpapier kan je vaker gebruiken! Hetzelfde geldt voor lint, dat je gewoon weer kunt oprollen of strijken. Ook tassen, waarin kado’s zoals wijnflessen vaak inzitten, kun je hergebruiken. Hetzelfde geldt voor decoratieve kadolabels. Alles wat niet gebroken of gescheurd is, kun je bewaren en een nieuw leven geven!

Mooi en veilig.

Supreme On koptelefoon liggend op een deuter x Teufel rugzak
Gemaakt van gerecycled materiaal: de producten uit de deuter x Teufel serie

Passende producten van Teufel

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

MOTIV GO

Naar product

Titelbeeld: ©freestocks. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash. Image 1: ©Nathan Lemon. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash. Image 2: ©Debby Hudson. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Teufel Editorial Team

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.