Mooi ingepakt: inspiratie voor alternatieve kadoverpakkingen

Wij associëren kado’s gewoonlijk met iets positiefs. We zijn blij met de aandacht en het handige of mooie kado. Maar veel mensen staan steeds kritischer tegenover de bergen inpakpapier. Vooral met Kerstmis komen de pakjes met een omhulsel van glanzende folie of glitter en plastic linten of plakband in grote hoeveelheden. Is dat echt nodig? Als je op zoek bent naar ideeën voor alternatieve kadoverpakkingen, ben je hier aan het juiste adres!

Milieuvriendelijk inpakpapier

Je hoeft niet lang na te denken om van klassiek, kleurrijk bedrukt inpakpapier over te stappen op effen inpakpapier. Bij de productie van dit papier verbruikt men minder water en energie. Daarnaast gebruikt men geen nieuwe houtvezels. Andere voordelen zijn de zeer redelijke prijs en het feit dat je niet onnodig lang naar geschikte motieven hoeft te zoeken.

Basic inpakpapier zonder motieven
Effen inpakpapier kan je voor alle feestmomenten gebruiken

Gewoon inpakken met een koord en het kadootje ziet er al feestelijk uit. Je hebt ook veel mogelijkheden om elk geschenk te personaliseren. Dit zijn een paar ideeën:

  • Schrijf of schilder: schrijf lieve berichtjes, versier het papier met stippen, sterren of leuke vormen of teken een kerstboom, een verjaardagskaars of een bloemetjes op het kado
  • Masking tape: de kleurrijke plakbandjes van papier – ook washi tape genoemd – zijn duurzamer dan plakbandjes van plastic. Masking tape is ook zeer decoratief en je kunt de motieven kiezen naar gelang je smaak
  • Versier met natuurlijke materialen: bevestig een takje rozemarijn of een dennetakje aan het kado – of een takje bessen, gedroogde of verse bloemen, herfstbladeren of iets anders dat je tijdens een wandeling kunt verzamelen.
  • Stempels: er zijn stempels in alle maten en vormen te koop. Je zou kunnen kiezen voor de traditionele kerstmotieven, bloemen of letters om geschenken te versieren.
  • Geschenkkaartjes van zoutdeeg: kadokaartjes van zoutdeeg zijn heel gemakkelijk en kan je al een paar dagen van te voren maken. Meng gewoon bloem met water en zout. Daarna kun je het deeg versieren zoals je wil.

Ziet er goed uit, zelfs zonder verpakking: producten van Teufel

De verpakking als deel van het geschenk

Een bijzonder duurzame manier om kado’s in te pakken is om de verpakking zelf onderdeel te maken van het kado. In de geest van de Japanse traditie van Furoshiki, kun je een mooie lap stof gebruiken en die decoratief knopen. Of wikkel het geschenk in een sjaal, een theedoek of een kookschort, stop het in warme sokken of een jute zak. Als je je altijd al stoorde aan het netjes vouwen, inpakken en strikken bij het inpakken, vind je het volgende idee misschien wel leuk: stop de kado’s in een houten kistje of een gevlochten mandje van raffia of jute. Dit is vooral handig als je meerdere kleine dingen geeft.

De volgende video laat je de basistechniek van Furoshiki zien:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Recycling: een tweede leven voor kadopapier

Recyclen is heel milieuvriendelijk – je hoeft immers niets nieuws te produceren. Als je kado’s inpakt, kun je ook dingen hergebruiken die je al in huis hebt. Verpak kado’s in krantenpapier, oude landkaarten, muziekbladpapier, pagina’s uit stripboeken of restjes behangpapier. Je kunt ook zilveren kadolabels maken van yoghurtdeksels of gouden labels van de binnenkant van een chocoladedoosje.

En zelfs als je kleine, omvangrijke of delicate kado’s op een milieuvriendelijke manier wilt inpakken, hoef je niet per se versierde geschenkdozen te kopen. Oude verzend- of schoenendozen, blikken koekjes of thee, opengesneden cornflakesdozen of zelfs wc- en keukenpapierrollen zijn even geschikt.

Materiaal om kado te verpakken
Jute lint, restjes stof, gedroogde bloemen: veel dingen zijn geschikt als duurzaam verpakkingsmateriaal voor geschenken.

Bovendien kun je ook uitkijken naar gerecycled materiaal als je toch nieuw inpakpapier koopt – hetzij omdat het snel moet, hetzij omdat je niet zonder de kleurrijke look wilt. Er is nu duurzaam inpakpapier dat van gerecycled papier is gemaakt. En er is zelfs plakband van gerecycled plastic verkrijgbaar. Het maakt echt een verschil als je bewust winkelt.

Geschenkpapier reloaded

Of je het nu koopt, zelf maakt of van iemand anders kado krijgt: inpakpapier kan je meermaals gebruiken, net als lint, dat je gewoon weer kunt oprollen of strijken. Ook tassen, waarin geschenken zoals wijnflessen en dergelijke vaak inzitten, kun je hergebruiken. Hetzelfde geldt voor decoratieve kadolabels. Alles wat niet gebroken of gescheurd is, kun je behouden.

Mooi en veilig.

Supreme On koptelefoon liggend op een deuter x Teufel rugzak
Gemaakt van gerecycled materiaal: de producten uit de deuter x Teufel serie

Passende producten van Teufel

SUPREME ON mit Farbwechsel

SUPREME ON

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

MOTIV GO

Naar product

Titelbeeld: ©freestocks. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Image 1: ©Nathan Lemon. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Image 2: ©Debby Hudson. Unsplash Lizenz. Bron: Unsplash.

Gerelateerde artikelen

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Teufel Editorial Team

Learn everything about loudspeakers, headphones, home cinema, streaming and hi-fi trends. We’ll also share practical tips and present new Teufel products!