Radio 3sixty mit DAB+ vor einer Betonwand

DAB+ radio integreren – zo simpel is het

De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+.  Omschakelen heeft nu al z’n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.

De slimme manier: DAB+ achteraf installeren

Met externe receivers is het heel eenvoudig om achteraf DAB+ in te bouwen. De modules zijn ongeveer even lang als een pakje kaarten, waardoor ze vrij compact zijn, en worden gewoon aangesloten op de receiver, bijvoorbeeld via de AUX-aansluiting. Andere oplossingen ondersteunen USB of de draadloze Bluetooth-standaard.

Je kunt CD-ontvangers, hifi-systemen, FM-radio’s, autoradio’s en zelfs smartphones geschikt maken voor DAB+. De enige vereiste is dat de bestaande ontvanger een compatibele interface heeft.

Stereogeluid van Teufel voor fijnproevers

THEATER 500S KOMBO + Pro-Ject Debut S Phono

Naar product

ULTIMA 40 KOMBO

Naar product

RADIO 3SIXTY

Naar product

Wanneer zal DAB+ de goede oude FM-radio vervangen?

Wie momenteel naar analoge radio luistert, hoeft niet bang te zijn dat zenders binnenkort uit de lucht gaan door DAB+. FM-radio blijft in ieder geval tot 2035 bestaan.

Binnen de sector wordt er echter van uitgegaan dat de laatste FM-stations tegen het einde van de jaren 2020 zullen uitvallen. Het is ook mogelijk dat individuele FM-stations voor die tijd uit de lucht gaan – dit is al gebeurd met bepaalde radiostations. Zelfs als de landelijke FM-uitfasering niet op handen is, is het einde van analoge FM-uitzendingen te voorzien.

Is digitaal ook beter? Voordelen van DAB+

 • Ontvangstststabiliteit: Afhankelijk van de locatie heeft FM vaak last van ruis of uitval; digitale radio blijft stabiel, zelfs bij een zwakker signaal. De transmissie stopt alleen buiten het transmissiegebied.
 • Geluidskwaliteit: Afhankelijk van de transmissiefrequentie (k/bit) waarmee een zender zijn programma uitzendt, zorgt digitale radio voor een gedifferentieerder en voller geluid dan we gewend zijn van FM.
 • Extra diensten: Afhankelijk van de ontvanger kan extra inhoud zoals tekst en afbeeldingen voor weerkaarten, sporttabellen en albumhoezen worden uitgezonden. Of en hoe deze worden aangeboden, hangt af van de zender en de ontvanger.

Maak het audio-ensemble compleet met Teufel en DAB+

RADIO 3SIXTY
De RADIO 3SIXTY van Teufel biedt DAB+ en vele andere ontvangstkanalen

RADIO 3SIXTY: Deze radio is je venster op de wereld – naast DAB+ en analoge FM-radio ondersteunt hij ook Bluetooth aptX en streaming via Spotify Connect. Natuurlijk is het geluid ook geweldig – de twee full-range speakers worden ondersteund door een krachtige downfire subwoofer.

BOOMSTER: Met de BOOMSTER haal je het volledige audiopakket in huis. Wat lijkt op een eenvoudige luidspreker zit boordevol met de nieuwste audiotechnologie: 3-weg systeem bestaande uit tweeter, mid-range speaker en subwoofer, Bluetooth 4.0, NFC, DAB+ en FM-radio. Er is ook een duurzame lithium-ion batterij geïntegreerd voor mobiel gebruik. Meer heb je niet nodig.

Koptelefoons bij Teufel

AIRY TWS

Naar product

SUPREME IN

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

Conclusie: FM-receivers kunnen blijven

 • Je kunt DAB+ achteraf installeren op autoradio’s, audiosystemen thuis of smartphones met behulp van een externe receiver.
 • Afhankelijk van de oplossing dient AUX, USB of Bluetooth als interface.
 • De publieke omroepen zullen naar verwachting tot ten minste 2025 op het FM-netwerk blijven als gevolg van lopende contracten.

Gerelateerde artikelen

 1. Hans Wins
  05. mrt. 2020, 9:48

  ik heb nog steeds mijn Revox B 260-S FM tuner. Kan ik deze omvormen tot DAB ontvanger en hoe ?

  Met dank,
  Hans Wins

  • Jonathan
   11. mrt. 2020, 8:21

   Hi Hans, het zou technisch kunnen met een Dab-converter Dab Radio Naar Fm Antenne. Dit wordt toegepast bij auto’s die analoge radio ontvangen. Het enige is dat je de converter zou modificeren omdat deze vaak een 12 volt autostekker aansluiting hebben.

 2. Eddy Rutten
  03. feb. 2020, 13:45

  Ik plaatste een draagbare DAB+ op mijn gloednieuwe TEUFEL KB 62 CR. De draagbare ontvangt alle DAB-kanalen. De TEUFEL slechts 1 kanaal: NRJ. Idem nadat ik op de autotoets vd afstandsbediening druk. Wat moet ik doen opdat DAB+ van TEUFEL alle kanalen ontvangt? (Groeten uit Beringen, Belgie)

  • Jonathan
   11. mrt. 2020, 8:26

   Heb je in DAB modus een scan uitgevoerd? (op de afstandsbediening druk je op de auto toets). Vervolgens gaat deze de frequentieband af en sorteert alle Belgische radiozenders.

 3. Arend Wijnhoff
  04. jan. 2020, 16:20

  Beste Pascale, Ik maak gebruik van mijn prachtige Quad 44 voorversterken, Quad 405 eindversterker en de daarbij behorende Quad FM4 tuner i.c.n. met twee perfecte AR 10pi speakers.
  uiteraard een zware snaar aangedreven Atiston Audio draaitafel met SME MkIII tone-arm waarin een ortofon SL 20E Element. Je begrijpt mogelijk dat ik behoorlijk graag naar mijn platencollectie luister.
  Ik baal echter heel eerg dat mijn tuner in deze configuratie niet meer functioneerd, gezien er nagenoeg geen FM Modulatie is. Mijn vraag: Bestaat er een unit die het DAB+ signaal ontvangt en dat dan weer bruikbaar omzet naar een (FM)- signaal, zodat mijn Quad FM4 tuner dit signaal weer kan gebruiken en als vanouds weer kan functioneren in mijn prachtige audio-set? Ik hoor heel erg graag of een dergelijk apparaat te krijgen is, zodat mijn mooie (oude) tuner ook weer volop kan werken. Met vriendelijke groet, Arend.

  • Jonathan
   07. jan. 2020, 11:14

   Hi Arend,

   Via Google vond ik een youtube filmpje over een DAB+ FM converter. Deze werd in de auto gebruikt om DAB+ zenders te converteren naar 108 Mhz via FM. Deze waren dan te ontvangen met de ingebouwde autoradio. Ik vond echter niet iets voor in huis. Ik denk met het eventueel ombouwen van een DAB+ FM converter ( de 12 volt aansluiting ) zou dit ook werken. De DAB+ FM converter kost ongeveer 30 euro via ebay.

   Groet,

   Jonathan.

 4. R.Evers
  10. nov. 2018, 18:43

  Niets tegen DAB+ maar er zijn nogal wat mensen met een fm tuner die ze niet alleen hebben om radio te luisteren maar ook vanwege de vormgeving en klankkleur van een bepaald merk/type. Vintage is dan ook erg populair tegenwoordig. Deze tuners vormen dan met de andere apparaten een complete set (ook wel stereotoren genoemd in het verleden), niet te vergeten de nog oudere buizentechniek waar nog heel veel prachtige modellen van in omloop zijn. Het zou dan ook jammer zijn als al deze modellen in de toekomst niet meer gebruikt kunnen worden. Een te integreren DAB+module zou dan ook een prachtige uitkomst zijn. Zijn deze beschikbaar? Ik lees iets over het merk Dension maar volgens mij is dat alleen voor autoradio’s met USB aansluiting.

  • Pascale Teufel
   19. nov. 2018, 12:46

   Hoi Rene,
   Dit valt natuurlijk een beetje buiten ons gebied als luidsprekerfabrikant, maar er zijn adapters verkrijgbaar die niet specifiek voor autoradio’s gedacht zijn. Het beste kun je naar radio adapter dab+ zoeken.

 5. jasper
  09. jul. 2018, 20:37

  Hai Pascale,
  DAB+ geeft na scannen nog steeds niet bestaande stations (‘off air’), en bv. de national NPO stations Radio 1, 2, 3 etc. staan er niet bij. Hoe krijg ik de stations eruit die toch niets ontvangen, en alle NL stations erin?
  groet
  jasper

  • Jonathan
   10. jul. 2018, 10:51

   Hi Jasper,
   Eigenlijk zouden na een compleet nieuwe scan alle verkrijgbare radiozenders in Nederland vertoonbaar moeten zijn. Staat de Boomster in een omgeving met veel metaal dan kan de ontvangst niet optimaal zijn. Je kunt eens proberen om de Boomster buiten neer te zetten en nogmaals een scan door te voeren. Vindt hij vervolgens nog steeds weinig DAB+ zenders dan zou ik je adviseren contact op te nemen met onze klantenservice.

 6. Rob
  03. jul. 2018, 12:43

  Hallo Pascale, welke en waar kan je deze dab+module aanschaffen.

  • Pascale Teufel
   03. jul. 2018, 13:08

   Hoi Rob,
   Deze DAB+ module verkoopt Teufel niet, maar is via Denion zelf te verkrijgen.

 7. Joost
  17. mei. 2018, 11:02

  Deze week de Boomster in gebruik genomen.
  Krijg alleen tot nu de DAB+ niet werkend. Lijken alleen duitse voorkeurszenders in te staan.
  Komt dit door eventuele slechte ontvangst in mijn woongebied, of kan ik hem laten zoeken ?

  • Pascale Teufel
   17. mei. 2018, 14:06

   Hoi Joost,
   Je kan de Boomster laten scannen naar nieuwe lokale DAB+ zenders.
   Zet de Boomster eerst in de DAB-modus, en houd dan de tiptoets met de pijl-omhoog ongeveer 5 seconden ingedrukt. Vervolgens toont het display Scan en begint het zoeken.

 8. Ron
  22. jan. 2018, 12:55

  Ik heb een paar jaren geleden bij jullie een boomster gekocht! Kan ik deze aanpassen met Bap + ???

  • Pascale Teufel
   15. feb. 2018, 14:22

   Hoi Ron,
   Er zijn los verkrijgbare DAB+ modules die je op de line-in van de BOOMSTER kunt aansluiten.

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.