DAB+ radio integreren – zo simpel is het

De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+.  Omschakelen heeft nu al z’n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.

Upgraden met DAB+

Bij externe ontvangers is het simpel om DAB+ toe te voegen. De modules zijn doorgaans compact en je sluit hem bijvoorbeeld aan de AUX-ingang aan. Ook zijn er modules die je via USB of bluetooth koppelt.

Zo maak je bestaande cd-receivers, stereo’s, FM-radio’s of smartphones geschikt voor DAB+. Het enige waar je op dient te letten, is dat de ontvanger een interface heeft die compatibel is.

Het DAB+A-model van de Hongaarse firma DENSION is een goed voorbeeld van zo’n systeem. Het bijzondere ervan is dat de ontvanger via een app wordt bestuurd. Actieve antennes zijn los verkrijgbaar. Stroom krijgt de interface van de ontvangstmodule.
Andere oplossingen zijn vaak uitgerust met een kleine display en toetsen.

De overgang van analoge radio naar DAB+ radio

Noorwegen zette als eerste land in Europa de zendmasten uit en verving de FM-zenders door DAB+. Nederland volgt, alhoewel de overgang niet zo drastisch als in Noorwegen zal verlopen. Er zijn al meerdere netwerken voor DAB+ ingevoerd – voor zowel de publieke als de commerciële omroep en het aantal zenders dat overstapt naar digitaal groeit gestaag.

De voordelen van DAB+:

 • Ontvangstkwaliteit: met DAB+ luister je naar een kraakheldere ontvangst. Geen geruis meer. Digitale radio blijft ook bij een zwak signaal stabiel. Het signaal wordt alleen onderbroken wanneer je buiten het zendgebied bent.
  Geluidskwaliteit: afhankelijk van de zendfrequentie (k/Bit) waarmee een zender het programma uitzendt, bereikt digitale radio een genuanceerder en voller geluidsbeeld dan we van FM gewend zijn.
 • Extra opties: afhankelijk van de ontvanger kunnen er teksten of afbeeldingen voor weerskaarten, sporttabellen en albumcovers worden getoond. Hoe en of dit mogelijk is, zal van zender en ontvangstapparaat afhangen.

Maak met Teufel en DAB+ je installatie compleet

De Kombo 62 receiver heeft DAB+ radio aan boord
Stereoreceiver die meer kan dan cd’s afspelen
 • Ultima Kombo 40 receiver: een cd-receiver en nog veel meer. De Kombo 62 is uitgerust met DAB+, bluetooth en veel aansluitmogelijkheden (bijvoorbeeld TOSLINK en phono).
 • Radio 3Sixty: met deze digitale wereldontvanger haal je radiozenders van over de hele wereld in huis.  Naast DAB+ en analoge FM-radio heeft 3Sixty ook bluetooth aptX en Spotify Connect. Met twee fullrange speakers en een krachtige downfire subwoofer krijg je er natuurlijk ook een vette sound bij.
Radio 3Sixty: wereldontvanger anno nu met DAB+ radio
Eigentijdse wereldontvanger met DAB+ en streaming opties
 • BOOMSTER: met de BOOMSTER krijg je een compleet soundpakket en wel to go.  Het design is clean en simpel maar achter de schermen is behoorlijk veel audiotechniek verstopt. Het is een heus 3-kanaals systeem met tweeter, midrange driver, subwoofer, bluetooth 4.0, NFC, FM- en DAB+ radio. Om onderweg lang te kunnen genieten, heeft de BOOMSTER een lithium-ion accu aan boord. Meer heb je niet nodig.

Koptelefoons bij Teufel

Conclusie: FM-radio’s mogen blijven

 • Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio’s, autoradio’s en smartphones een DAB+ radio.
 • Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
 • De Hongaarse fabrikant DENSION biedt DAB+ ontvangers met bijbehorende passende app ter bediening aan.
 • De publieke en commerciële omroepen stappen niet van vandaag op morgen over op digitale radio, maar binnen niet al te afzienbare tijd zal DAB+ met z’n vele voordelen de standaard worden.

Gerelateerde artikelen

 1. Hans Wins
  05. mrt. 2020, 9:48

  ik heb nog steeds mijn Revox B 260-S FM tuner. Kan ik deze omvormen tot DAB ontvanger en hoe ?

  Met dank,
  Hans Wins

  • Jonathan
   11. mrt. 2020, 8:21

   Hi Hans, het zou technisch kunnen met een Dab-converter Dab Radio Naar Fm Antenne. Dit wordt toegepast bij auto’s die analoge radio ontvangen. Het enige is dat je de converter zou modificeren omdat deze vaak een 12 volt autostekker aansluiting hebben.

 2. Eddy Rutten
  03. feb. 2020, 13:45

  Ik plaatste een draagbare DAB+ op mijn gloednieuwe TEUFEL KB 62 CR. De draagbare ontvangt alle DAB-kanalen. De TEUFEL slechts 1 kanaal: NRJ. Idem nadat ik op de autotoets vd afstandsbediening druk. Wat moet ik doen opdat DAB+ van TEUFEL alle kanalen ontvangt? (Groeten uit Beringen, Belgie)

  • Jonathan
   11. mrt. 2020, 8:26

   Heb je in DAB modus een scan uitgevoerd? (op de afstandsbediening druk je op de auto toets). Vervolgens gaat deze de frequentieband af en sorteert alle Belgische radiozenders.

 3. Arend Wijnhoff
  04. jan. 2020, 16:20

  Beste Pascale, Ik maak gebruik van mijn prachtige Quad 44 voorversterken, Quad 405 eindversterker en de daarbij behorende Quad FM4 tuner i.c.n. met twee perfecte AR 10pi speakers.
  uiteraard een zware snaar aangedreven Atiston Audio draaitafel met SME MkIII tone-arm waarin een ortofon SL 20E Element. Je begrijpt mogelijk dat ik behoorlijk graag naar mijn platencollectie luister.
  Ik baal echter heel eerg dat mijn tuner in deze configuratie niet meer functioneerd, gezien er nagenoeg geen FM Modulatie is. Mijn vraag: Bestaat er een unit die het DAB+ signaal ontvangt en dat dan weer bruikbaar omzet naar een (FM)- signaal, zodat mijn Quad FM4 tuner dit signaal weer kan gebruiken en als vanouds weer kan functioneren in mijn prachtige audio-set? Ik hoor heel erg graag of een dergelijk apparaat te krijgen is, zodat mijn mooie (oude) tuner ook weer volop kan werken. Met vriendelijke groet, Arend.

  • Jonathan
   07. jan. 2020, 11:14

   Hi Arend,

   Via Google vond ik een youtube filmpje over een DAB+ FM converter. Deze werd in de auto gebruikt om DAB+ zenders te converteren naar 108 Mhz via FM. Deze waren dan te ontvangen met de ingebouwde autoradio. Ik vond echter niet iets voor in huis. Ik denk met het eventueel ombouwen van een DAB+ FM converter ( de 12 volt aansluiting ) zou dit ook werken. De DAB+ FM converter kost ongeveer 30 euro via ebay.

   Groet,

   Jonathan.

 4. R.Evers
  10. nov. 2018, 18:43

  Niets tegen DAB+ maar er zijn nogal wat mensen met een fm tuner die ze niet alleen hebben om radio te luisteren maar ook vanwege de vormgeving en klankkleur van een bepaald merk/type. Vintage is dan ook erg populair tegenwoordig. Deze tuners vormen dan met de andere apparaten een complete set (ook wel stereotoren genoemd in het verleden), niet te vergeten de nog oudere buizentechniek waar nog heel veel prachtige modellen van in omloop zijn. Het zou dan ook jammer zijn als al deze modellen in de toekomst niet meer gebruikt kunnen worden. Een te integreren DAB+module zou dan ook een prachtige uitkomst zijn. Zijn deze beschikbaar? Ik lees iets over het merk Dension maar volgens mij is dat alleen voor autoradio’s met USB aansluiting.

  • Pascale Teufel
   19. nov. 2018, 12:46

   Hoi Rene,
   Dit valt natuurlijk een beetje buiten ons gebied als luidsprekerfabrikant, maar er zijn adapters verkrijgbaar die niet specifiek voor autoradio’s gedacht zijn. Het beste kun je naar radio adapter dab+ zoeken.

 5. jasper
  09. jul. 2018, 20:37

  Hai Pascale,
  DAB+ geeft na scannen nog steeds niet bestaande stations (‘off air’), en bv. de national NPO stations Radio 1, 2, 3 etc. staan er niet bij. Hoe krijg ik de stations eruit die toch niets ontvangen, en alle NL stations erin?
  groet
  jasper

  • Jonathan
   10. jul. 2018, 10:51

   Hi Jasper,
   Eigenlijk zouden na een compleet nieuwe scan alle verkrijgbare radiozenders in Nederland vertoonbaar moeten zijn. Staat de Boomster in een omgeving met veel metaal dan kan de ontvangst niet optimaal zijn. Je kunt eens proberen om de Boomster buiten neer te zetten en nogmaals een scan door te voeren. Vindt hij vervolgens nog steeds weinig DAB+ zenders dan zou ik je adviseren contact op te nemen met onze klantenservice.

 6. Rob
  03. jul. 2018, 12:43

  Hallo Pascale, welke en waar kan je deze dab+module aanschaffen.

  • Pascale Teufel
   03. jul. 2018, 13:08

   Hoi Rob,
   Deze DAB+ module verkoopt Teufel niet, maar is via Denion zelf te verkrijgen.

 7. Joost
  17. mei. 2018, 11:02

  Deze week de Boomster in gebruik genomen.
  Krijg alleen tot nu de DAB+ niet werkend. Lijken alleen duitse voorkeurszenders in te staan.
  Komt dit door eventuele slechte ontvangst in mijn woongebied, of kan ik hem laten zoeken ?

  • Pascale Teufel
   17. mei. 2018, 14:06

   Hoi Joost,
   Je kan de Boomster laten scannen naar nieuwe lokale DAB+ zenders.
   Zet de Boomster eerst in de DAB-modus, en houd dan de tiptoets met de pijl-omhoog ongeveer 5 seconden ingedrukt. Vervolgens toont het display Scan en begint het zoeken.

 8. Ron
  22. jan. 2018, 12:55

  Ik heb een paar jaren geleden bij jullie een boomster gekocht! Kan ik deze aanpassen met Bap + ???

  • Pascale Teufel
   15. feb. 2018, 14:22

   Hoi Ron,
   Er zijn los verkrijgbare DAB+ modules die je op de line-in van de BOOMSTER kunt aansluiten.

Opmerking: de commentaarfunctie is dagelijks beschikbaar van 8 tot 21 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.