Mp3-kwaliteit – te gecomprimeerd voor hifi-sound?

We begeven ons dit keer op gevaarlijk terrein: het thema mp3 en geluidskwaliteit.
Hifi-fundamentalisten beweren dat door de komst van mp3 het gros van de mensen niet eens meer weet, hoe goede sound eigenlijk klinkt. Helemaal uit de lucht gegrepen is deze beschuldiging niet – mp3 is tenslotte een lossy formaat. Aan de andere kant is het ook wel erg gemakkelijk gezegd. Er bestaat namelijk geen standaard voor mp3-kwaliteit.

Wat “lossy” voor de geluidskwaliteit van een mp3 betekent

MP3 en andere lossy audioformaten zoals AAC zijn onder andere ontwikkeld om opslagruimte te besparen. De opslagcapaciteit van een harde schijf was aanvankelijk vrij beperkt. Ook waren de download- en uploadsnelheden onvoldoende voor grote hoeveelheden gegevens. Ook tegenwoordig is compressie nog een thema – denk aan de bandbreedte van streaming en de overdracht via bluetooth. Maar hoe wordt een bestand verkleind?

Enerzijds door compressie en anderzijds door het weglaten van bepaalde geluidsinformatie. Niet alles wat in een opname aanwezig is, komt in het gecomprimeerde bestand terecht. Om de impact van dataverlies op de mp3-kwaliteit zo laag mogelijk te houden, wordt alleen informatie met weinig akoestisch belang weggelaten. Om precies te zijn: de frequenties van bijzonder lage en bijzonder hoge tonen, omdat we die niet of nauwelijks kunnen waarnemen.

De daadwerkelijke kwaliteit van mp3

Een algemene inschatting van MP3-geluidskwaliteit is moeilijk omdat er verschillende kwaliteitslevels zijn. Deze zijn het resultaat van de bitsnelheid, uitgedrukt in kilobits per seconde. Het is mogelijk om 64 Kbit/s te realiseren, maar dit kan ook met 128, 192, 256 of 320 Kbit/s. Hoe hoger de waarde, hoe lager het dataverlies is ten opzichte van het bronmateriaal.

Teufel bluetooth speakers voor hifi-weergave

BOOMSTER

Naar product

Portabler Bluetooth Lautsprecher Rockster Air

ROCKSTER AIR

Naar product

Een vaak gehoorde regel zegt dat vanaf een bitsnelheid van 192 Kbit/s dataverlies van geen rol meer speelt bij de luisterervaring. Het bestandsformaat alleen zegt dus weinig over de kwaliteit van het audiosignaal.

Maar er is niet werkelijk een grens. Factoren als muziekgenre, de installatie en natuurlijk het individuele gehoor spelen een rol wanneer het er om gaat de kwaliteit van een mp3-bestand te beoordelen. Er zijn ook verschillen tussen de audioformaten onderling: een bestand dat is gecodeerd in AAC met 192 Kbit/s biedt over het algemeen een betere luisterervaring dan een Ogg Vorbis-bestand met dezelfde datasnelheid.

De geluidskwaliteit van Spotify en andere streamingdiensten

Meer dan 20 jaar na zijn uitvinding is mp3 nog steeds het meest gebruikte audioformaat op internet. Maar er worden meer formaten ingezet voor om muziek weer te geven. Een voorbeeld is het bovengenoemde octrooiloze Ogg Vorbis-formaat, waarvan ook Spotify gebuik maakt.

Andere audioformaten die worden gebruikt door streamingdiensten zijn:

 • Apple Music: AAC
 • Spotify: Ogg Vorbis
 • Google Play Music: mp3
 • Deezer HiFi: FLAC

Streamingdiensten zijn nogal terughoudend met informatie over hun datasnelheid. Apple kondigde bij de launch van Apple Music aan dat de bitrate bij 256 kbit/s ligt. Met Spotify ligt dit bij de hoge kwaliteit bij 320 Kbit/s – bij Google Play Music eveneens. Bij lagere kwaliteitsniveaus daalt de bitsnelheid tot onder 200 kbit/s. Deze waardes overtreffen aanbieders van lossless streams by far: zo garandeert het hifi-abonnement van Deezer 1.411 kbit/s. Deezer maakt voor z’n streams gebruik van het lossless formaat FLAC.

Teufel speakers halen het onderste uit de kan

De Stereo L klinkt ook goed wanneer een mp3-formaat wordt afgespeeld
Stereo L garandeert een uitstekende hifi sound ongeacht de afspeelbron
 • Stereo M: de mix van een super nauwkeurig 3-kanaals speakersysteem met een uitstekende D/A-converter presenteert de Stereo M een sound die zelfs de meest audiofiele luisteraar weet te overtuigen. Met wifi, bluetooth-ondersteuning en line-in is deze stereoset de beste playmate voor de meest uiteenlopende afspeelapparaten.
 • Stereo L: dit speakerpaar is in ieder opzicht een mooie aanwinst. Een duidelijk postuur, een topkwaliteit en een indrukwekkend geluid. De vloerstaanders voelen zich in ieder genre thuis en kunnen streams in lossless kwaliteit weergeven.

Teufel Streaming – digital hifi

CINEBAR LUX

Naar product

Raumfeld Sounddeck Wlan Soundbase

SOUNDDECK STREAMING

Naar de SOUNDDECK STREAMING

TEUFEL ONE M

Naar product

Conclusie: mp3-kwaliteit is niet per se slecht

 • Mp3 en enkele andere audioformaten gaan gepaard met een kwaliteitsverlies
 • Hierdoor kan het geluid vlak en eendimensionaal klinken
 • Doorslaggevende factor voor de kwaliteit van streams is de bitrate
 • Al naar gelang de compressie verschilt deze van dienst tot dienst
 • Verschillende audio-codecs hebben bij dezelfde bitrate een verschillende geluidskwaliteit

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.