Nieuws uit Berlijn: de nieuwe ROCKSTER AIR 2 is niet alleen luid en krachtig, maar heeft ook echte hifi-kwaliteiten.

De mobiele partyspeaker ROCKSTER AIR krijgt met de ROCKSTER AIR 2 een uitgebreide nieuwe variant, die natuurlijk ook akoestisch een flinke upgrade heeft gekregen. Van onze akoesticus Max, die een leidende rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling, wilden we weten wat er is verbeterd ten opzichte van de voorganger.

Hifi-kwaliteit, luid en punchy

Aanrader: bekijk de productpagina van de ROCKSTER AIR 2
De nieuwe ROCKSTER AIR 2 biedt sound waar je het wilt hebben

Teufel Blog: Hallo Max, leuk dat je vandaag de tijd neemt om onze lezers kennis te laten maken met de nieuwe ROCKSTER AIR 2 vanuit een akoestisch perspectief. Waarom stel je jezelf niet even voor aan onze lezers?

Max: Ik ben ruim 5 jaar Senior Acoustic Manager in het Innovation & Development team bij Teufel Audio en heb al een aantal jaar ervaring in de ontwikkeling van luidsprekersystemen in de consumenten- en professional sector. In het team voor akoestische ontwikkeling ontwerpen we de akoestische concepten achter de producten van Teufel.

Max voert een meeting uit met de ROCKSTER AIR 2

Teufel Blog: Tijdens de ontwikkeling van de ROCKSTER AIR 2 is zoals altijd ook rekening gehouden met de feedback van klanten op de ROCKSTER AIR, de voorganger. Wat zijn de belangrijkste updates vanuit akoestisch oogpunt?

Max: Klanten houden van de intense en heldere bas van de voorganger, dus we hebben de basperformance van de opvolger nog meer verbeterd en de driver voor de lage en middentonen bijna twee keer zoveel aandrijfkracht gegeven. Klanten noemden echter ook over het wat onevenwichtige geluidskarakter van de voorganger, en daarom hebben we de 1-inch tweeter compressiedriver volledig opnieuw ontworpen. In combinatie met de in eigen in-house ontwikkelde Constant Directivity Waveguide zorgt deze nu voor zuivere hoge tonen met een lage resonantie die gemakkelijk tot het einde van het luisterspectrum reiken. Net als zijn voorganger kan de ROCKSTER AIR 2 niet alleen luid en punchy zijn, maar heeft hij ook echte hifi-kwaliteiten aan boord.

De voordelen van de nieuwe Constant-Directivity-Waveguide

Teufel Blog: Laten we de Constant Directivity Waveguide eens nader bekijken. Zoiets is vrij zeldzaam in deze klasse. Hoe heb je het gerealiseerd en welke voordelen biedt het?

Max: We hebben de waveguide volledig intern ontwikkeld met behulp van computersimulaties en in de praktijk getest en verfijnd met behulp van prototypes uit onze 3D-printers, die ook intern zijn geproduceerd. De waveguide heeft het voordeel dat de geluidssignatuur van de ROCKSTER AIR 2 niet significant verandert buiten de frontale as, d.w.z. deze blijft constant, vandaar de term “Constant Directivity”.

Max tijdens het inbouwen van de tweeter.

Hierdoor wordt de luisterradius aanzienlijk vergroot en klinkt de ROCKSTER AIR 2 evenwichtig, helder en krachtig, zelfs voor luisteraars die zich buiten de frontale as bevinden. Daarnaast zorgt de waveguide over het algemeen voor een verhoging van de efficiëntie van het tweetersysteem, zodat de 1-inch compressiedriver minder hard hoeft te werken en dus hoorbaar minder vervorming produceert.

Teufel Blog: Het middenbereik van de ROCKSTER AIR 2 klinkt ook veel natuurlijker dan voorheen. Hoe is dit bereikt?

Max: Met een volledig opnieuw ontworpen versie van de 10-inch woofer/middentoner konden we de algehele gevoeligheid en spreiding in het bovenste middenbereik aanzienlijk verbeteren in vergelijking met de voorganger. Dit resulteert in een evenwichtige en heldere weergave van vocalen. In vergelijking met de voorganger zorgt de zeer uitgebreide DSP-signaalverwerking er bovendien voor dat individuele frequentiebereiken van de bas-midrangespeaker adaptief binnen gedefinieerde werkbereiken op hoge niveaus worden gehouden. Hierdoor zijn vervormingsproducten nauwelijks hoorbaar. Het resultaat is een vervormingsarm en krachtig geluid, ongeacht het volume.

Lasertechnologie wordt gebruikt om de luidspreker voor lage- en middentonen te optimaliseren.
Aanrader: bekijk de productpagina van de ROCKSTER AIR 2 

We hebben verbeteringen aangebracht aan de basreflexpoort

Teufel Blog: De vorm en positie van de basreflexpoorten werden ook aangepast. Waarom was dit nodig en wat zijn de voordelen voor het geluidsbeeld?

Max: Bij het vorige model zaten de basreflexpoorten beneden op het frontbord, net boven de onderkant van de speaker. Hierdoor hadden veel gebruikers het gevoel dat de luchtbewegingen voor de basreflexopeningen stof en andere deeltjes aantrokken bij gebruik buiten. Bovendien waren de basreflexkanalen van het vorige model ontworpen als eenvoudige ronde buizen, die duidelijk hoorbare stromingsgeluiden produceerden bij hoge volumes. We hebben beide punten verbeterd: de basreflexopeningen in de ROCKSTER AIR 2 in het midden van het frontbord geplaatst en de beschikbare ruimte rond de 10-inch bas-midrange luidspreker gebruikt om de openingen royaal af te ronden, zodat turbulentie van de oscillerende lucht tot een minimum wordt beperkt. Dit resulteert in een zuiver geluid met weinig vervorming, zelfs bij een hoog volume.

Aanzienlijk heldere en krachtigere basweergave

Teufel Blog: Over geluid gesproken, hebben aanpassingen aan de verbeterde 10-inch woofer/middentoner een beslissende invloed op de weergave van lage tonen?

Max: De 10-inch driver voor de lage en middentonen die in de unit is geïnstalleerd, heeft bijna twee keer zoveel magnetische aandrijfkracht gekregen in vergelijking met die van het vorige model, zodat er bijna 2 dB meer efficiëntie wordt bereikt met hetzelfde binnenste kastvolume. Vergeleken met de voorganger resulteert dit in een aanzienlijk heldere en krachtigere basweergave.

Teufel Blog: De nieuwe ROCKSTER AIR 2 heeft twee batterijstanden: normaal en eco. Hebben deze invloed op het geluidsbeeld? Wanneer wordt welke stand aanbevolen?

Max: Als de eco-modus is uitgeschakeld, klinkt de ROCKSTER AIR 2 zeer krachtig en bereikt hij zijn volle 115 dB SPL, precies zoals de Teufel sound hoort te zijn. Als de eco-modus is geactiveerd, wordt het maximaal haalbare geluidsdrukniveau verlaagd en worden er enkele aanpassingen gedaan in het basbereik. In de eco-modus speelt het systeem niet zo luid en krachtig, maar de batterij gaat nog langer mee. Als de gebruiker de maximaal mogelijke geluidsprestaties wil zonder rekening te houden met de mobiele gebruikstijd van de ROCKSTER AIR 2, wordt de normale gebruiksmodus aanbevolen. Als je echter niet zo wild wilt gaan en de speaker zo lang mogelijk mobiel wilt gebruiken, moet je de eco-modus activeren.

Normaal- of eco-modus, de klank is altijd passend

Teufel Blog: De ROCKSTER AIR 2 klinkt niet als een typisch PA-systeem, maar als een hoogwaardig hifi-geluid, maar is toch net zo luid als een PA van dit formaat. Hoe heb je dat gerealiseerd?

Max: Het is een combinatie van hoge-rendement drivers, zeer efficiënte Class D-versterkers en moderne DSP-signaalverwerking, zodat de nieuwe ROCKSTER AIR 2 niet alleen luid en krachtig is, maar ook top klinkt.

The Cost Of Freedom: perfect om de akoestische kwaliteiten te demonstreren

Teufel Blog: Zijn er nummers of een afspeellijst die je begeleidde tijdens de ontwikkeling en waarmee je het geluid hebt getest?

Max: Een favoriete song uit mijn tijd in de pro-audio-industrie is Marla Glen – The Cost Of Freedom. Dit nummer is spectraal zeer breed en heeft een behoorlijke dynamiek en punch – perfect om de akoestische kwaliteiten van de nieuwe ROCKSTER AIR 2 te demonstreren in vergelijking met zijn voorganger.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Teufel Blog: Waar zou je je eigen ROCKSTER AIR 2 willen laten spelen en wat zou het eerste nummer zijn?

Max: In de tuin tijdens een barbecuefeest. Het eerste nummer zou waarschijnlijk Peter Fox – Stadtaffe (City Monkey) zijn, omdat dit nummer zeer krachtig en op de voorgrond wordt geproduceerd. Past perfect bij het geluidskarakter van het systeem.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Draadloze koppeling naar stereopaar

Teufel Blog: Welke andere innovaties, die ook relevant zijn voor de prestaties, zijn aangebracht in de ROCKSTER AIR 2 in vergelijking met zijn voorganger?

Max: Het grootste hoogtepunt in deze context is de mogelijkheid om twee ROCKSTER AIR 2 draadloos te koppelen tot een stereopaar via bluetooth. De gebruiker kan vrij configureren welk van de twee geluidssystemen het linker- en rechterkanaal afspeelt. Dit geeft de gebruiker veel ruimte voor verschillende toepassingen en maakt het mogelijk om het uitstekende, ruimtevullende, constante verspreiding van het apparaat te gebruiken in een stereocombinatie op een klein podium, in een feestkelder of zelfs in de woonkamer zonder een directe kabelverbinding tussen de twee ROCKSTER AIR 2’s. Mits de batterijen volledig opgeladen zijn, zelfs volledig snoerloos.

Teufel Blog: Bedankt voor de deep-dive! De AIR 2 zal in de toekomst zeker nog vele feestjes ondersteunen, daar zijn we zeker van!

Aanrader: bekijk de productpagina van de ROCKSTER AIR 2
Alle afbeeldingen: Teufel

Gerelateerde artikelen

Blogger

Jonathan