Fascinatie voor survival: films & series over de populaire trend

Apocalyps, natuurramp of mens vs natuur: het genre overlevingsfilms en -series is onverminderd populair. Als je in de stemming bent voor een filmavond vol spanning en survivalvaardigheden, dan hebben Netflix en co. precies wat je zoekt.

Survival films en series op Netflix

Fans van het survivalgenre die Netflix hebben, kunnen zich verheugen: de streamingdienst heeft een geweldige selectie die even veelzijdig als spannend is. Van apocalyptische humor in Zombieland tot zeer spannend in The Colour of the Horizon, alles is vertegenwoordigd.

Titel (Jaar van publicatie)Format/GenreSeizoenen / Aantal afleveringenTrailer
Poseidon (2006)ActieDuits / Engels
Into the Wild (2007)DramaDuits / Engels
Zombieland (2009)HorrorDeutsch / Englisch
The Impossible (2012)DramaDuits / Engels
The Ring (2015)Horror/ThrillerDeutsch / Engels
Adrift Trailer (2018)Roman/AvontuurDuits / Engels
Solo (2018)Drama/RomanDuits
The Rain (2018–2020)Drama3 seizoenenDuits / Engels
Lost in Space (2018–2021)Sci-Fi3 seizoenenDuits / Engels
IO (2019)Sci-FiDuits / Engels
You vs. Wild (2019)Realityshow1 seizoenDuits / Engels
Into the Night (2020)Thriller2 seizoenenDuits

Ben je gek op water en kun je niets beters voorstellen dan een vakantie aan zee? Dan verander je misschien van gedachten als je The Impossible met Naomi Watts, Ewan McGregor en de jonge Tom Holland hebt gezien. De film over de overlevingsstrijd van een familie na een tsunami is schokkend, emotioneel en absoluut de moeite waard. Hij is gebaseerd op een waar verhaal.

Ook ver van de aarde, in het heelal, vecht een familie om te overleven: in de serie Lost in Space met Toby Stephens, Molly Parker en co. reizen verschillende reddingsschepen door de ruimte om ergens anders een nieuwe start te maken. Helaas storten sommige door een wormhole, waaronder de Robinsons. Gestrand op een buitenaardse planeet, moet de familie van vijf zien te overleven waar geen mens ooit is geweest.

Ben je meer een reality show fan? In dat geval moet je zeker de survivalserie You Against the Wilderness een kans geven. In deze interactieve film ligt het leven van avonturier Bear Grylls in jouw handen. Bepaal hoe hij zich moet gedragen in levensbedreigende situaties en begeleid hem terug naar de bewoonde wereld: geen druk!

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Bewegen of in het stof happen: surivival films gaan vaak gepaard met een lange reis vol gevaar. In apocalypsen bijvoorbeeld zijn de overlevenden altijd op zoek naar veilig onderdak en voedsel. Maar ook in roadmovies als Into the Wild zijn de personages altijd onderweg – trouw aan het motto: de reis is de bestemming.

Om te overleven in de concrete jungle: in-ear koptelefoons van Teufel

REAL BLUE IN

Naar product

AIRY TRUE WIRELESS

Naar product

AIRY SPORTS

Naar product

Survivalfilms en -series op Disney+

Wie Disney kent, weet dat de studio maar al te graag films maakt waarin surivalelementen als toefjes op de taart worden toegevoegd. Denk maar aan de overlevingsgevechten van Tarzan of de talloze personages uit de Marvel-films, die nauwelijks een rustig moment op het doek gegund wordt. Maar bij Disney+ vind je ook enkele werken waarvan de makers het survivalgenre hebben geïntegreerd:

Titel (Jaar van publicatie)Format/GenreSeizoenen / Aantal afleveringenTrailer
127 Hours (2010)Drama/AvontuurDuits / Engels
Life of Pi: Schiffbruch mit Tiger (2012)Avontuur/DramaDuits / Engels
Der große Trip – Wild (2014)Drama/AvontuurDuits / Engels
Extreme Survival mit Hazen Audel (2014–2020)Dokuserie3 StaffelnVolgorde fragment
Ausgesetzt: Überleben für Anfänger (2015)Realityshow1 Staffel-
The Revenant – Der Rückkehrer (2015)Western/AvontuurDuits / Engels
Der Marsianer – Rettet Mark Watney (2015)Sci-Fi/AvontuurDeuits / Engels

Life of Pi: schipbreuk met Tiger van regisseur Ang Lee is een filmisch meesterwerk. Het is gebaseerd op de gelijknamige roman van Yann Martel, die de overlevingsstrijd beschrijft van een jonge Indiaanse man na een schipbreuk. Zijn situatie is meer dan onzeker: hij drijft in een reddingsboot midden op zee. Aan zijn zijde bevindt zich een tijger die net als hij wil overleven.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Als je meer van documentaires houdt, raden we je de survivalserie Extreme Survival met Hazen Audel aan. Volg de extreme avonturier naar exotische locaties en wees erbij wanneer hij de gevaren van moeder natuur trotseert – zowel in de jungle als in ijzige landschappen. Disney+ heeft seizoen 1, 4 en 5 achter de hand.

En natuurlijk mag sciencefiction niet ontbreken: bijvoorbeeld Matt Damon die als astronaut speelt op Mars en alle kansen trotseert om in leven te blijven in The Martian – Save Mark Watney. Of in de woorden van hoofdpersoon Mark: “Ik moet mezelf uit de stront trekken met de wetenschap.”

Survival klassiekers: mensen vochten al om te overleven in 1968

Hoewel het survival-genre de laatste jaren steeds populairder is geworden, hebben filmpersonages al veel eerder levensbedreigende situaties moeten doorstaan. We hebben een paar van de grootste klassiekers uit de 20e eeuw op een rijtje gezet:

Titel (Jaar van publicatie)Format/GenreTrailer
Night of the Living Dead (1968)Horror/Sci-FiEngels
Deliverance (1972)Avontuur/DramaEngels
The Blue Lagoon (1980)Roman/DramaEngels
Rambo (1982)Actie/AvontuurEngels
Predator (1987)Actie/Sci-FiEngels
Lord of the Flies (1990)Avontuur/DramaEngels
Alive! (1993)DramaEngels
Apollo 13 (1995)DramaEngels
Cube (1997)Horror/Sci-FiEngels
The Edge (1997)Avontuur/DramaEngels

Voor fans van Aziatische films: de film Cube was zo succesvol dat hij een vervolg en een voorvertoning kreeg, alsmede een Japanse remake onder dezelfde naam. Shimizu Yasuhiko was de regisseur.

Outdoor of thuis: rust uit met Teufel producten

Polar x Teufel Sports & Sound
Optimaal voor buitengebruik: Teufel AIRY SPORTS TWS

SUPREME ON + deuter x Teufel UP BERLIN: zodra je de deur uitgaat, luister je naar muziek? Dan hebben we de passende rugzak voor je, met koptelefoon en een speciaal vak voor je koptelefoon. Zo ben je goed uitgerust met sound, style en comfort. In samenwerking met deuter hebben we een uniek product gecreërd dat perfect is voor een trip door stad en land met voldoende opbergruimte voor je spullen en dat bescherming biedt voor je koptelefoon..

BOOMSTER GO: deze compacte outdoor speaker is jouw ideale maatje voor onderweg. Hij geeft je een krachtig, vervormingsvrij geluid en is superrobuust, stofdicht en waterdicht tot IPX7. Laten we beginnen met jouw outdoor avonturen!

Nog meer outdoor speakers van Teufel

ROCKSTER GO 2

Naar product

MOTIV GO

Naar product

ROCKSTER CROSS

Naar product

Conclusie: survival films zijn overal, spannend en vaak ook leerzaam

Het survivalgenre is al lang niet meer weg te denken uit de filmwereld. Elke streamingdienst biedt je een grote keuze aan uiteenlopende titels. Welk soort survivalfilm vind jij het leukst? De mens tegen de natuur? Man tegen het onbekende? Of toch liever de klassieke strijd van mens tegen mens? Verraad je antwoord in de comments!

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Jonathan