Stekkerbezetting, maten, adapters – de belangrijkste feiten over jackplugs op een rij

Wat hebben de Walkman, Discman en veel smartphones gemeen? Ze zijn aangesloten op koptelefoons en luidsprekers via de goede oude… stekker! De analoge stekkerverbinding, of jackplug, wordt al jaren gebruikt. Hoewel sommigen hebben voorspeld dat hij zal verdwijnen, is het nog steeds de meest gebruikte verbindingstechnologie voor draagbare afspeelapparatuur en koptelefoons. In deze blog nemen we de verschillende maten en aansluitingen onder de loep.

De stekkerafmetingen

Jackplugs met een diameter van 3,5 mm komen het meest voor. Jack plugs – ook wel mini jacks genoemd – zijn te vinden op koptelefoon- en luidsprekeraansluitingen van smartphones, audiosystemen en laptops. Een paar jaar geleden werd de micro-aansluiting met een diameter van 2,5 mm ook veel gebruikt voor hoofdtelefoons en headsets; tegenwoordig wordt deze nog maar zelden aangetroffen. De 6,35 mm-aansluiting wordt gebruikt om elektrische gitaren en andere elektrische instrumenten aan te sluiten op effectapparaten en versterkers. Deze grote zus van de 3,5 mm stekker wordt soms ook gebruikt voor de hoofdtelefoonaansluiting op hifi-systemen van hoge kwaliteit.

De jackplug ontleed

Grafische weergave van de stekkertoewijzing
1: Schacht; 2: Ring; 3: Tip; 4: Isolatieringen

Als je niet goed kijkt, zou je kunnen denken dat alle stekkers op dezelfde manier zijn gemaakt: een lange metalen pin met een kerf aan het uiteinde die vervolgens weer breder wordt en uiteindelijk toeloopt naar een punt. Dit zegt echter niets over de eigenschappen van de stekker; daar kunnen de aantal gekleurde isolatieringen je meer over vertellen. De metalen oppervlakken tussen deze ringen dienen als polen of contacten voor verschillende signalen en kunnen variëren.

Een 2-polige jackplug voor monosignalen

Het gedeelte boven de isolatiering is verantwoordelijk voor het verzenden van het signaal en het onderste gedeelte (de “huls”) is verantwoordelijk voor de aardpool. De tweepolige stekker wordt ook wel een TS-plug genoemd omdat hij alleen uit een “tip” en “huls” bestaat. Een gitaar wordt bijvoorbeeld op de versterker aangesloten via een mono-jack. Het ontwerp met een diameter van 3,5 mm wordt echter niet gebruikt om audiosignalen naar luidsprekers te sturen. Hiervoor is een extra pool nodig.

Een 3-polige jackplug voor stereosignalen

De punt is verantwoordelijk voor het linkerkanaal, het gebied onder de bovenste isolatiering voor het rechterkanaal. De technische term voor dit gebied is “ring”. De aardedraad bevindt zich op de as. Daarom staat het driepolige ontwerp ook bekend als de TRS-variant – Tip, Ring, Sleeve.

Hoofdtelefoons van Teufel

TEUFEL MASSIVE

Naar product

CAGE ONE

Naar product

Een 4-polige jackplug voor retoursignalen

Door het toenemende gebruik van headsets komen jackpluggen met dit type toewijzing steeds vaker voor. Naast de stereokanalen en de aardingspool is er nog een kanaal dat ook wel een “ring” wordt genoemd (aangeduid als een TRRS-connector). Naast microfoonsignalen kan het extra contact ook andere audiogegevens verzenden. Hoe zit het met de compatibiliteit tussen bussen en stekkers? Een conventionele driepins stekker (TRS) wordt ook herkend door contactdozen die zijn ontworpen voor vierpins stekkers (TRRS).

Een 5-polige jackplug voor ruisonderdrukking

De vijfde pool is meestal verantwoordelijk voor de extra ruisonderdrukkende functie. Net als het vierde kanaal verzendt het microfoonsignalen. De hoofdtelefoon herkent deze externe geluiden en annuleert deze met de bijbehorende tegensignalen.

Adapters

Stekkers van 3,5 mm kunnen met behulp van adapters op verschillende audioaansluitingen worden aangesloten:

  • Naar 6,35 mm-aansluiting: Wordt bijvoorbeeld gebruikt om een hoofdtelefoon aan te sluiten op bepaalde audio-interfaces.
  • Naar cinch/AUX: Een AUX-kabel of -adapter wordt onder andere gebruikt om MP3-spelers aan te sluiten op een AV-ontvanger.
  • Via Bluetooth: Bluetooth-ontvangers kunnen worden aangesloten op de jack-ingangen. Zo kunnen audiosystemen achteraf worden uitgerust met draadloze transmissietechnologie.
  • Naar XLR: De analoge aansluitingsstandaard wordt vooral gebruikt in de audiotechnologie (bijv. in opnamestudio’s).

Topsound met Teufel koptelefoons

Een man staat voor een groene achtergrond en draagt een rode gaming-koptelefoon.
De ZOLA gaming hoofdtelefoon van Teufel wordt geleverd met de goede oude jack.

ZOLA: Deze gamingheadset voegt de juiste geluidservaring toe aan je games, want de 40 mm lineaire HD-drivers zorgen voor een krachtige bas. Dankzij de geïntegreerde headset kun je comfortabel chatten met je medegamers.

▶ De REAL BLUE NC heeft helemaal geen kabel nodig. De ruisonderdrukkende hoofdtelefoon geeft je niet alleen de juiste beats, maar blokkeert ook storende omgevingsgeluiden. Je kunt je dus volledig concentreren op je muziek terwijl je in de trein zit.

▶ Natuurlijk vind je ook microfoons in de Teufel Shop.

In-, op- en over-ear koptelefoons van Teufel

AIRY TWS

Naar product

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

Conclusie: de stekkeraansluitingen geeft informatie over de signaaltypes.

  • De jackplug is de meest gebruikte aansluiting voor hoofdtelefoons.
  • De meest voorkomende zijn jack pluggen met een diameter van 3,5 mm.
  • De isolatieringen verdelen de stekker in verschillende polen.
  • Een stereostekker met drie pinnen verzendt twee audiokanalen en de aardingslijn.
  • Stekkers met vier pennen zijn vooral te vinden op headsets en stekkers met vijf pennen op hoofdtelefoons met ruisonderdrukking.

Titelbild: ©Hernán Piñera Voorbehouden rechten Bron: Flickr Bild1: © Søren Peo Pedersen Voorbehouden rechten Bron: Wikimedia

Gerelateerde artikelen

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.