TeamSpeak, ook wel kortweg TS genoemd, is VoIP-communicatiesoftware waarmee kleine en grote groepen online kunnen chatten. De virtuele locaties waar de teams elkaar ontmoeten worden TeamSpeak servers genoemd. TS is vooral populair onder e-sports spelers. De Teufel CAGE en CAGE ONE gaming headsets zijn speciaal gecertificeerd voor gebruik met TeamSpeak. In ons blog laten we je zien hoe je TeamSpeak voor jouw doeleinden kunt gebruiken.
Een TeamSpeak server: Wat is het eigenlijk?
TeamSpeak wordt gekenmerkt door een hoog niveau van gegevensbeveiliging en dit is bevestigd door de encryptie en de spamvrijheid. TeamSpeak is vooral populair in de gamewereld, omdat de software niet alleen uitstekende spraakkwaliteit biedt, maar ook gamepad- en joystick-sneltoetsen ondersteunt. Kortom: gegevensbescherming, communicatie en dergelijke worden hier niet alleen met hoofdletters geschreven.
Maak een TeamSpeak server: zo ga je te werk
Wil je je eigen TeamSpeak server gebruiken om met anderen te communiceren? Zo ja, dan kom je vroeg of laat op een tweesprong die je twee opties biedt: Of je huurt een server voor een vast bedrag of je zet je eigen server op. We laten je zien hoe de tweede optie werkt in een mum van tijd.
Ontdek hoe je een TeamSpeak server instelt in onze stap-voor-stap handleiding:
- Maak de juiste downloads
De eerste stap op weg naar je eigen server is het bezoeken van de TeamSpeak downloadpagina. Als je het programma nog niet hebt, moet je daar de juiste client downloaden en installeren. Ga dan naar de downloadpagina “Server” en selecteer de juiste optie voor je besturingssysteem: Windows, macOS, Linux of FreeBSD. Belangrijk: Het is aan te raden om de 32-bits of 64-bits versie te downloaden die bij je besturingssysteem past. Uiteindelijk is er echter niet veel verschil tussen de twee.
- Uitpakken en installeren
De volgende stap is het uitpakken van je gedownloade ZIP-archief. Dubbelklik vervolgens op het bestand ts3server.exe, wat een afkorting is voor TeamSpeak 3 server. Als er tijdens de volgende installatiestappen een bericht verschijnt dat aangeeft dat functies worden geblokkeerd door je firewall, zorg er dan voor dat je “Toegang toestaan” selecteert. Anders wordt de gewenste servercommunicatie geannuleerd.
- Toegangsgegevens opslaan na het starten van de server
Na de installatie wordt de server gestart. In het nieuwe venster dat verschijnt, zie je de toegangsgegevens voor je beheerdersaccount en de autorisatiesleutel. Voor de zekerheid kun je hiervan een schermafdruk maken of de informatie opschrijven, zodat deze niet kwijtraakt. Maar maak je geen zorgen: in noodgevallen kun je je wachtwoord ook vervangen door een nieuw wachtwoord. Hoe je dit doet, kun je vinden op de TeamSpeak ondersteuningspagina.
- Start de TeamSpeak-client
Je TeamSpeak server is nu toegankelijk en dat blijft zo zolang je het venster open laat. Start nu de TeamSpeak client, selecteer “Doorgaan zonder inloggen” en geef een gebruikersnaam op. Je kunt dan de optie “Verbinden” selecteren onder “Verbindingen”. Je wordt dan gevraagd om een IP-adres van de server in te voeren. Voer het lokale IP “127.0.0.1” in of dat van je apparaat in het thuisnetwerk.
- Opklimmen tot beheerder
Weet je de toegangsgegevens van stap 3 nog, die je goed moest bewaren? Je hebt deze nu nodig om verbinding te maken met je TeamSpeak server. Zodra dit is gebeurd, hoef je alleen nog maar je autorisatiesleutel in te voeren, zodat je vanaf nu als beheerder kunt optreden. Deze functie machtigt je om bepaalde aanpassingen aan de server te maken.
- Je TeamSpeak-server, je instellingen
Je kunt nu je basisserver TeamSpeak aanpassen aan je wensen. Onder “TeamSpeak]|[Server” (rechtermuisknop) kun je kanalen maken en een naam geven, en de duur ervan instellen. Vooral dit laatste is een praktische functie: tijdelijke kanalen houden op te bestaan zodra er niemand meer in zit. Semi-permanente kanalen blijven bestaan tot de volgende server herstart. En permanente chatrooms blijven bestaan totdat ze worden verwijderd.
- Losse poorten
Voor succesvolle TeamSpeak communicatie is het ook belangrijk om verschillende poorten in je firewall in te schakelen. Dit zijn onder andere de volgende:
Spraakpoort 9987 (UDP, inkomend): de poort via welke de clients communiceren met de TeamSpeak server. De vrijgave is verplicht.
Serverlijst Poort 2010 (UDP, uitgaand): zorgt ervoor dat je server kan worden gevonden in de serverlijst.
Bestandsoverdrachtpoort 30033 (TCP, inkomend): deze poort maakt het uploaden en downloaden van bestanden mogelijk.
Poort 4144 (TCP, inkomend): laat dit los om de huidige serverstatus zichtbaar te maken.
Boekhoudserver Poort 443 of 2008 (TCP, uitgaand): moet worden ingeschakeld als licentiegegevens moeten worden gecontroleerd.
ServerQuery poort 10011 (TCP, inkomend): gebruik dit om toegang te krijgen tot de ServerQuery interface van je TeamSpeak server. - TeamSpeak server delen met anderen
Na het instellen van de poort en het herstarten van je server, indien nodig, is hij eindelijk klaar voor gebruik. Maak een URL voor de uitnodiging en geef deze door aan anderen om je chatcommunity op te zetten. Je kunt ook je huidige IP-adres sturen. Dit kan echter dagelijks veranderen, afhankelijk van de instellingen van je router. Dit belooft nog meer veiligheid dan het veranderen van wachtwoorden in de gemeenschappelijke ruimtes van Zweinstein.
Geef je stem meer expressie met de juiste microfoon
FAQ: veelgestelde vragen over TeamSpeak-servers
Waarom zou ik een TeamSpeak server opzetten?
Eén argument is de grote populariteit van TeamSpeak, waardoor het tool een veelgebruikt contactpunt is. Vooral in de professionele gamingsector, zoals de Overwatch League. Maar ook niet-gamers komen aan hun trekken, want uiteindelijk ligt de nadruk op het socialiseren met anderen. Spreek af met vrienden of bouw zelfs een gemeenschap op van gelijkgestemden. Een tip terzijde: met een muziekbot kun je zorgen voor achtergrondmuziek naar jouw smaak – of dat nu Metallica’s “Black Album” is of een kleurrijke muzikale mix.
Is het beter om een TeamSpeak server te hosten of te huren?
Er zijn twee manieren om een TeamSpeak server te hosten: op je eigen computer of in een extern datacenter. Beide hebben hun voor- en nadelen. Met de eerste methode heb je de volledige controle en hoef je geen extra huurkosten te betalen. Je server is echter alleen toegankelijk als je pc aan staat. Als je daarentegen besluit een server te huren, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Er is ook de garantie van een betrouwbare internetverbinding, waar niemand zonder wil. Conclusie: Hosten of huren? Dat beslis jij uiteindelijk.
Nog betere Team Speak sound met Teufel en Shure
▶ REAL BLUE + Shure MV7: Met deze micro koptelefoonbundel krijg je twee krachtige producten in één. Geniet van eersteklas geluid en spraakkwaliteit met een HD-koptelefoon en microfoon die perfect bij elkaar passen.
▶ Headset voor gaming: Als je de voorkeur geeft aan de klassieke gameropstelling, dan zijn de CAGE, CAGE ONE en CAGE PRO gaming headsets echt iets voor jou. Beide leveren indrukwekkend geluid voor pc, spelconsole, smartphone of tablet en zijn officieel gecertificeerd door TeamSpeak.
Meer hoofdtelefoons die je oren verwennen
Conclusie: Een TeamSpeak-server maken, een community opzetten
- Een TeamSpeak server kan voor verschillende besturingssystemen worden gemaakt.
- Veiligheid en geluidskwaliteit maken TeamSpeak wereldwijd tot een populair hulpmiddel.
- Je kunt ook een streamingkanaal maken op Twitch of een Discord server.
Titelbeeld: van TeamSpeak
Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.