Bluetooth koptelefoon aan de tv – het kan!

Een bluetooth koptelefoon is maar wat makkelijk – door het ontbreken van een kabel ben je stukken mobieler en flexibeler. Logisch dus dat we hem ook bij de tv willen gebruiken.

De meeste televisies, soundsystemen of computers hebben een bluetooth functie – geschikt om via een bluetooth koptelefoon naar je films, games of muziek te luisteren. In theorie tenminste. Vaak komen de eerste frustraties na aanschaf al opborrelen omdat de smart-tv en bluetooth koptelefoons slecht te koppelen zijn of dat je ondanks niks hoort, terwijl de apparaten wel met elkaar gekoppeld zijn. We leggen je uit waar dit aan kan liggen en hoe je de draadloze verbinding tot stand brengt.

Teufel tutorial op YouTube over bluetooth koptelefoons voor tv

In onze video tutorial laat Lisa je zien hoe je een bluetooth koptelefoon met je tv kunt verbinden. Onder de video vind je de belangrijkste punten in een compacte stapsgewijze handleiding. De video kan je bekijken met Nederlandse ondertitels. 

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Handleiding: bluetooth koptelefoons verbinden met je tv

Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste stappen uit de video:

 1. Activeer bluetooth in de instellingen

  Schakel in de geluidsinstellingen de geluidsuitvoer van de tv-speakers (of andere luidsprekers) naar bluetooth.

 2. Apparaten koppelen

  Zoals je waarschijnlijk al verschillende keren met je smartphone deed, kun je jouw tv en je koptelefoon via bluetooth aan elkaar koppelen in de instellingen. Om dit te doen moet bluetooth natuurlijk ook geactiveerd zijn op de koptelefoon.

 3. Bluetooth adapter voor oudere tv’s

  Als je tv geen bluetoothsignaal kan uitzenden, is een bluetoothadapter jouw redder in nood. Het hoeft niet veel te kosten en maakt je tv bluetooth-compatibel. je sluit de BT-adapter meestal aan op je tv via een USB-poort.

Waarom doet de bluetooth koptelefoon het niet aan de tv?

Om de reden hiervoor te achterhalen, moeten we even in de technische features van bluetooth duiken: bluetooth is oorspronkelijk voor de wederzijdse dataoverdracht tussen twee computers ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld een mp3 track van het ene naar het andere apparaat sturen – echter zonder dat je hier een geluidsweergave hoort, want de overdracht gaat via de harde schijf.

Maar behalve de populaire methode van dataoverdracht via bluetooth is een bluetooth geluidsoverdracht ook mogelijk, alhoewel hier een overdracht in beide richtingen niet automatisch functioneert. Bij bluetooth audio is de richting van de overdracht belangrijk want die gaat volgens het zender-ontvanger-principe. Een apparaat zendt, het andere ontvangt. Een bluetooth-interface is niet automatisch voorzien van een transmitter voor geluidssignalen. In tegendeel: de meeste fabrikanten zagen ervan af van om een bluetoothzender te integreren. Het werd al voldoende geacht om met een smartphone iets naar de tv te kunnen zenden – foto’s bijvoorbeeld.

De boom van de bluetooth koptelefoon heeft smart tv-fabrikanten duidelijk verrast 

Bluetooth-koptelefoons zoals de REAL BLUE NC vereisen een tv met bluetooth-transmissiefunctie om het tv-geluid te ontvangen.

Hoewel met de meerderheid van de smart tv’s of soundsystemen een bluetooth geluidsoverdracht mogelijk is, is het zenden van geluid via bluetooth niet mogelijk. En omdat een bluetooth koptelefoon een weergaveapparaat is, moet hij natuurlijk audio kunnen ontvangen – anders klinkt er geen muziek.

Wie een tv zoekt waarmee hij zijn bluetooth kan koppelen, moet zeker weten dat de geïntegreerde bluetooth-interface geluid kan zenden. Het bluetooth logo op de tv of de verpakking is helaas niet altijd duidelijk genoeg.

Leestip: Bluetooth problemen? Deze tips helpen!

Teufel bluetooth koptelefoon

REAL BLUE TWS 2

Naar product

SUPREME IN

Naar product

AIRY SPORTS TWS

Naar product

Snel opgelost: bluetoothzender kopen

Heb je vergeefs geprobeerd om je bluetooth koptelefoon met je tv te pairen, wees dan niet getruerd: het is mogelijk om een losse bluetooth zender te kopen, en dat hoeft niet eens echt duur te zijn.

FeinTech Bluetooth Audio System
Bluetooth-zenders zoals het FeinTech Bluetooth Audio System maken snel een verbinding tussen de bluetooth-koptelefoon en de tv.

Er zijn verschillende externe bluetoothzenders in de vakhandel verkrijgbaar. De aansluiting is altijd identiek: bezit de tv of stereo over een vrije geluidsuitgang zoals die voor de koptelefoon dan kun je de adapter hier aansluiten. De adapter die je eerst met de koptelefoon hebt gekoppeld, stuurt het geluidssignaal vervolgens naar de koptelefoon. Dit principe kun je vergelijken met het basisstation van een draadloze koptelefoon met radiosignaal.

Waar moet je op letten bij een externe bluetooth transmitter?

 • Vertraging: het is ontzettend irritant wanneer het geluid niet lipsync loopt met je film. Een oorzaak kan zijn dat het geluidssignaal van de tv naar de koptelefoon meerdere keren omgezet (gecodeerd/gedecodeerd) wordt en dat dit processen zijn die menig bluetooth transmitter niet snel genoeg kan converteren. Let in de winkel op de latentietijd.
 • Multi-pairing: wil je met z’n tweetjes een film kijken, dan heb je ook twee koptelefoons nodig. Let er dus op of je met de bluetooth-transmitter twee signalen tegelijkertijd kan koppelen.

Een kleine tip nog: ben je nog op zoek naar de passende koptelefoon? Doe de test en kijk welk koptelfoon type je bent.

Veel luisterplezier met de bluetooth koptelefoons van Teufel

De Teufel REAL BLUE PRO heeft ook bluetooth.

▶ De REAL BLUE PRO zorgt voor goed geluid in elke wereld. Je kunt hem niet alleen via Bluetooth gebruiken, maar je profiteert ook van actieve ruisonderdrukking (ANC), die geluid van buitenaf bijna volledig blokkeert. Dankzij Bluetooth heb je geen vervelende kabels nodig bij het gamen in VR en heb je meer bewegingsvrijheid.

▶ De REAL BLUE NC is onze allround over-ear koptelefoon. Bluetooth 5.0 met apt-X®, Active Noise Cancelling en een lineaire HD-driver met veel bas zorgen voor maximaal luisterplezier, zelfs in luidruchtige omgevingen. En als je toch een kabelaansluiting nodig hebt, geen probleem: de koptelefoon heeft ook een jack-aansluiting.

▶  Overzicht van alle bluetooth koptelefoons

Meer Teufel koptelefoons

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE

Naar product

Bluetooth-Kopfhörer von Teufel

REAL BLUE NC

Naar product

REAL BLUE PRO

Naar product

Conclusie: bluetooth koptelefoons kun je bijna altijd aan je tv koppelen

 • Heeft je tv een bluetooth logo dan betekent het niet per se dat hij geluidssignalen via bluetooth naar je koptelefoon kan versturen.
 • Met een bluetooth zender kun je echter je tv upgraden en het geluidssignaal draadloos doorsturen.
 • Bluetooth transmitters kunnen meestal via de koptelefoonaansluiting van de tv worden aangesloten. Ze zijn klein en onopvallend.
 • Meer koptelefoons en algemene hulp bij het kiezen vind je via ons digitaal soundadvies.

Merken

Merken

Gerelateerde artikelen

 1. Bastiaan
  23. jul. 2020, 11:48

  misschien een hele gekke vraag, maar kan je ook een BT koptelefoon koppelen aan je televisie als je daar een BT dongel in de USBpoort van je televisie hangt. wij hebben een Sony televisie met USB uitgang. werkt dat, en hoe zou je dat kunnen inregelen?

  • Edward Populaire
   28. jul. 2020, 12:30

   Hi Bastiaan,

   Is niet zo een gekke vraag :) Als je een BT transmitter aansluit op de TV, zou het moeten lukken.
   Wel kan het zijn dat je een vertraging hebt met het geluid.
   Hierdoor zal beeld en klank niet in sync lopen.
   Dat kan je eventueel oplossen met een delay in stellen voor het beeld.
   Sommige TV’s hebben deze functie.

 2. Srv
  02. jul. 2020, 12:55

  TV: LG 42 LN5758
  BLUETOOTH dongle : Qmotion
  KOPTELEFOON: MixCDER

  Na inpluggen dongle : LG reactie : Kan het USB apparaat niet ondersteunen

  Graag HULP aan deze digibeet

  • Edward Populaire
   07. jul. 2020, 16:23

   Hoi, Kan je de dongle ook anders aansluiten op de TV? Via aux, optisch of HDMI?

 3. Steven
  14. jan. 2020, 16:04

  Ik heb een Samsung televisie zonder bluetooth,maar ook zonder geluidsuitgang, maar wil wel een koptelefoon aansluiten. Zijn hier mogelijkheden voor?

  • Jonathan
   30. jan. 2020, 15:24

   Dat wordt lastig, wanneer de televisie geen audio uitvoer heeft (analoog of digitaal) wordt dit wel moeilijk. Je zou deze vraag kunnen stellen aan Samsung, wellicht hebben die een gouden tip :)

 4. J.F.D. Pot
  31. aug. 2019, 19:52

  Wij zijn na 15 jaar toe aan een nieuwe TV. Mijn vrouw heeft een uitstekend gehoor, dus geluid zacht. Ik ben voor 60% doof dus geluid hard (heb oorverterkertjes). Mijn idee: Ik een koptelefoon met blue tooth, mijn vrouw normaal geluid uit de TV. Is dat mogelijk en welke TV en koptelefoon (of oortjes) moet ik dan aanschaffen. Hopelijk kunt u mij helpen.

  • Pascale Teufel
   03. sep. 2019, 8:18

   Beste Jan,

   Bedankt voor je vraag. Je kunt elke willekeurige koptelefoon met bluetooth functie gebruiken voor het ontvangen van het tv-geluid via een bluetoothsignaal. De Real Blue NC, Real Blue, Move BT en Airy zijn onze bluetooth kopelefoons die hiervoor geschikt zijn.

   Als je geluid tegelijkertijd via de hoofdtelefoon en de TV-speakers wilt weergeven terwijl je tv of een film kijkt, moet het bronapparaat over meerdere audio-uitgangen beschikken. Met ‘bronapparaat’ wordt het apparaat bedoeld dat het signaal naar de tv zendt. Meestal is dit een extern apparaat, zoals een kabeldecoder, satellietontvanger (settopbox) of een Blu-ray Disc-speler.
   De audio uit (geluid) van het bronapparaat gaat meestal via een HDMI kabel naar de TV en de andere audio-uitgang kun je gebruiken voor de bleutooth koptelefoon. Hier kun je een bluetooth transmitter op aansluiten die het geluid via bluetooth signaal naar de koptelefoon stuurt. Voor deze manier heb je een bluetooth-transmitter nodig.
   Er zijn ook tv-toestellen die het geluid kunnen splitten voor geluid over de luidsprekers en via bluetooth. Hiervoor kun je het beste laten advies bij een tv-speciaalzaak halen.

   Hopelijk is hier je vraag goed mee beantwoord,

   Groet,

 5. Hans
  16. jun. 2019, 15:34

  Heeft Teufel een apparaat wat ik aan mijn stereoset kan koppelen zodat ik mijn draadloze Speakers met bluetooth buiten in de tuin kan ontvangen?

  • Jonathan
   17. jun. 2019, 10:43

   Hoi Hans, Teufel heeft helaas niet een passend product. Er zijn bluetooth transmitters op de markt die dit wel kunnen, echter de afstand tussen bluetooth apparaten hebben een bereik van ongeveer 10 meter. Hoe meer obstakels er tussen zitten, hoe meer invloed dit kan hebben op de stabiliteit. Een makkelijke oplossing is via je smartphone of tablet een koppeling te maken met je bluetooth speaker. Zelfs radio luisteren via een app als TuneIn is eenvoudig.

 6. Martijn
  24. mei. 2019, 0:15

  De externe transmitter in het voorbeeld is analoog. Zijn er ook digitale oplossingen. Tegenwoordig toch jammer als er kwaliteitsverlies is in een verbinding?

  Groet

  Martijn

  • Jonathan
   24. mei. 2019, 13:32

   Hoi Martijn, ik geloof dat je met de Sennheiser BT T100 het optische signaal kan omvormen naar een bluetooth signaal. Het kastje kost wel rond de 80 euro.

 7. Jaap
  26. apr. 2019, 14:03

  Ik heb de afgebeelde transmitter maar die geeft enorm veel vertraging.
  In de instellingen van de TV zit een vertragingshersteller maar die is lang niet voldoende.
  Ik ontwijk zoveel mogelijk de lippen van de sprekers of zangers want het is erg irritant.

  • Jonathan
   02. mei. 2019, 11:23

   Hi Jaap, het kan zijn dat de transmitter die je hebt wellicht een oudere versie van bluetooth heeft. Verder kun je inderdaad de lip-sync functie aanpassen maar instellingen op een bluetooth koptelefoon verder niet.

 8. Bert
  05. feb. 2019, 17:21

  Het is ontzettend dom artikel om te denken dat je je Bluetooth hooftelefoon kan koppelen met een willekeurige Bluetooth transmitter, want hoe gaan we hem koppelen?
  Een display is er niet, zowel op de hoofdtelefoon als de transmitter.
  Hoe laat je die dingen elkaar vinden zonder display, want ze maken niet uit zichzelf contact. Wat naïef om zo simpel te denken.

  • Jonathan
   08. feb. 2019, 14:26

   Hoi Bert, er zijn dus wel mogelijkheden met een Bluetooth-adapter, bijvoorbeeld de ‘ELEGIANT’ of MPOW Streambot’ die als transmitter of receiver kunnen werken.

 9. Robert van Waning
  12. dec. 2018, 17:00

  Heeft de Samsing tv van Caro (18. feb. 2018, 10:38) geen digitale uitgang? Onze Sonos is op die manier verbonden met de tv. De analoge uitgang van de tv kan dan worden gebruikt voor de Bluetooth transmitter.

  • Jonathan
   21. dec. 2018, 15:41

   De meeste smartTV’s hebben inderdaad een digitale audio uitvoer, optisch of coaxiaal. Wanneer je soundsysteem een digitale invoer heeft (optisch of coaxiaal) kun je deze direct koppelen met je smartTV.

 10. Gijs
  12. dec. 2018, 12:21

  Hoi Peter (of Teufel),
  Welk merk/model is de afgebeelde Bluetooth transmitter?
  Teufel: Als het niet genoemde mag worden, wellicht kunnen jullie het naar mij mailen?

  Gijs

 11. Adriaan
  10. dec. 2018, 22:54

  Ik heb een tv smart tv Samsung Zonder. Blue tooth kan ik je er iets voor kopen om blue tooth speaker aan te koppelen
  Groet Adriaan

 12. Kees
  03. nov. 2018, 18:01

  Bestaat er een bleutooth tv die het geluid van de tv zelf niet uitschakeld tijdens een bleutooth verbinding.?

  • Jonathan
   06. nov. 2018, 18:59

   Hi Kees, ik had vernomen dat Samsung tv’s deze combi hebben. Ik kan dit echter niet met zekerheid zeggen, dit valt een beetje buiten het bereik van Teufel :)

 13. Nitala
  12. jul. 2018, 22:07

  Geldt bovenstaande ook voor een mini stereo set? Ik heb geprobeerd mijn teufel mute te koppelen aan mijn mini-stereoset (kenwood m-817dab). Ik hoor inderdaad wel het geluidsignaal van de mute dat de apparaten gekoppeld zijn maar het geluid loopt daarna nog steeds via de speakerboxen. Is de miniset niet compatible met de teufel mute? Hij kan wel gekoppeld worden via bluetooth met een smartphone. Zou een bluetooth zender helpen in dit geval?

  • Jonathan
   16. jul. 2018, 15:31

   In principe wel, je Kenwood set heeft dezelfde principe als een televisie. Wil je geluid van de Kenwood doorsturen naar een wireless bluetooth koptelefoon dan heb je een bluetooth transmitter nodig die automatisch een koppeling kan maken met een bluetooth koptelefoon (in dit geval de Mute BT). De transmitter sluit je dan aan op de koptelefoon uitgang van het Kenwood systeem. Wij bieden dit type transmitter echter niet aan.

 14. Peter
  29. mrt. 2018, 16:24

  Ik ben in het bezit van de transmitter die in dit artikel staat afgebeeld.
  Hoe kan ik de transmitter laten paren met de koptelefoon.
  Hoe doe ik dit als deze op mijn tv is aangesloten?

  • Pascale Teufel
   09. apr. 2018, 13:23

   Hoi Peter,
   Je dient expliciet een bluetooth transmitter te hebben. De transmitter kan een koppeling tot stand brengen met een een bluetooth apparaat dat zich in pairing modus zet. Andersom werkt het niet, de bluetooth koptelefoon maakt niet automatisch verbinding met de transmitter. De transmitter dien je op de koptelefoonuitgang van de televisie aan te sluiten.

 15. Caro
  18. feb. 2018, 10:38

  Wij hebben een Samsung tv met sonos soundbar. We willen echter ook een Bluetooth koptelefoon gaan gebruiken. Maar we hebben dus maar 1 aansluiting die geschikt is voor de soudbar OF de koptelefoon. Hoe lossen we dit op ?

 16. Louis Robles
  12. feb. 2018, 14:24

  Goedemorgen
  Geachte Heren en Dames Van het Wireless bedrijf Aparaat ik heb een Probleem met het Gehoorverlies aan mij Beiden Oren. ik zoek naar een oplossing waar ik een Bluetooth aparaat kun inschakelen achter mijn Smart Televisie het merk Samsung. Ik moet een goeie Bluetooth versterker hebben voor mij televisie. Ik vraag als ik hulp kun krijgen via jullie om de oplossing te versnellen.
  Ik heb al een Bleutooth Headphone dus ik verwacht van jullie goed antwoord
  mijn Naam is Louis Robles Adres Is op Aruba Straat naam is Topaz # 51 Telefoon Cel: +2975694118 Mijn E-Mail Adres is loekierobles@yahoo.com

  • Pascale Teufel
   13. feb. 2018, 16:48

   Wij hebben een viertal bluetooth koptelefoons in ons assortiment. Deze zijn echter niet ontwikkeld voor beter horen. Dit is heel persoonlijk zijn en kan per gehoor verschillen. Onze bluetooth koptelefoons zijn voornamelijk bedoeld voor de koppeling met een smartphone, tablet of laptop. Directe toepassing voor een smart TV is in de meeste gevallen niet mogelijk ( op internet is wel te vinden dat dit via een verborgen menu met Samsung Smart tv’s evt. mogelijk is). We hebben geen bluetooth versterker waarmee dit realiseerbaar is.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.