IMAGO Images

The Simpsons: deze muzieklegendes verschenen in de cultserie

The Simpsons is meer dan alleen een animatieserie – het is een popcultuurfenomeen dat al meer dan drie decennia wereldwijd kijkers weet te boeien. Sinds de eerste uitzending in 1989 heeft de door Matt Groening gecreëerde sitcom zo’n cultstatus bereikt dat veel beroemdheden het als een grote eer beschouwen om erin voor te komen. Laten we eens kijken naar de gele optredens van beroemde muzikanten.

Welcome in Springfield, USA – sinds 1989

Als er één familie is die écht iedereen kent, dan zijn het de Simpsons.
Deze iconische Amerikaanse doorsneefamilie – de luie dertiger Homer, de altijd geduldige Marge, de ondeugende Bart, de briljante Lisa en baby Maggie – woont in het fictieve Springfield. Wat maakt deze animatieserie zo uniek? De personages worden nooit ouder, terwijl de wereld om hen heen steeds verandert. Elke aflevering speelt zich af in het heden van de tijd waarin deze is gemaakt. Zonder een vaste verhaallijn kan elke aflevering op zichzelf staan, waardoor de serie eindeloos door kan gaan.

Door de speler te laden, ga je akkoord met het privacybeleid van Spotifys/Soundclouds.
Meer informatie

Laad speler

Met inmiddels 35 seizoenen en 768 afleveringen is The Simpsons niet alleen de langstlopende prime-time animatieserie ter wereld, maar ook een spiegel van de maatschappij. Met satirische humor en een scherpe blik reflecteert de serie op thema’s zoals politiek, familie en de moderne cultuur. Een van de vele redenen voor het succes van The Simpsons is dat ze echte personen en fenomenen integreren in de fictieve wereld van Springfield – vaak in de vorm van satire, maar soms ook als eerbetoon of om inhoud te versterken.

Beroemdheden verschijnen bij The Simpsons niet alleen als gele figuren, maar ook als stemacteurs. Zo hebben talloze acteurs en muzikanten hun stem geleend aan bijpersonages, waaronder Michael Jackson (#36), Johnny Cash (#162), Zooey Deschanel (#417), Ed Sheeran (#628) en The Weeknd (#721).

De Simpsons?

n de vroege jaren ’90 kregen de eerste vier seizoenen van The Simpsons een Nederlandse twist. Van 1991 tot 1994 werd de serie door RTL 4 uitgezonden onder de titel De Simpsons, compleet met een eigen Nederlandse stemmencast. Onder anderen Peter van Hoof, Peter Joosten, Greet Mans en Simone LeRoy leenden hun stemmen aan de gele familie. Voor de viering van het 20-jarig jubileum van The Simpsons in 2009 gaf Comedy Central er nog een feestelijke draai aan met een eenmalige Nederlandse aflevering. Grote namen als Katja Schuurman, Ruben van der Meer en Johnny de Mol spraken de stemmen in voor deze speciale aflevering.

Legendarische muziekoptredens bij The Simpsons

Gastoptredens van beroemdheden hebben een lange traditie bij The Simpsons. Vooral de vele optredens van beroemde muzikanten hebben de serie tot een uniek popcultuurfenomeen gemaakt. De makers van de serie laten de betrokken beroemdheden echter niet meebeslissen over het script van de aflevering – dit heeft er zelfs toe geleid dat sommige muzikanten afzegden. In de meeste gevallen stemmen de muzikanten echter in met het gastoptreden en de bijbehorende publiciteit. In de originele Engelse versie spreken ze hun eigen personage doorgaans ook zelf in.

Ramones (#85, 1993)

De New Yorkse punkrockers Ramones hadden een legendarisch kort optreden bij The Simpsons in 1993 in de aflevering “Rosebud”, waar ze een verjaardagslied voor Mr. Burns, Homers gemene baas, zongen. Daarna geeft Burns de opdracht om de band, die hij met de Rolling Stones verwart, om te brengen. De feestelijkheden die voor hem zijn georganiseerd, worden dan abrupt afgelast.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Linda & Paul McCartney (#133, 1996)

In aflevering 5 van het 7e seizoen van The Simpsons wordt Lisa vegetariër. De hindoe Apu, die zelf veganistisch eet, stelt haar voor aan twee beroemde vegetariërs: Linda en Paul McCartney. Lisa leert dat ze andere voedingswijzen kan respecteren en toch vleesloos kan leven. De ex-Beatle had trouwens een voorwaarde voor zijn gastoptreden: Lisa moest voortaan vegetariër blijven – en dat is ze tot op de dag van vandaag. In een latere aflevering wordt ze bovendien boeddhist.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Overigens verschenen eerder ook al twee andere ex-Beatles, Ringo Starr (#31, 1991) en George Harrison (#82, 1993), in The Simpsons. John Lennon heeft het echter niet in de serie gehaald, omdat hij zichzelf niet meer kon inspreken.

Cypress Hill (#152, 1996)

De West-Coast-hiphopgroep Cypress Hill was in 1995 de headliner van het Lollapalooza Festival. Het jaar daarop traden ze ook op bij The Simpsons, en wel tijdens Homers eigen festival, het Homerpalooza. Ook Peter Frampton, Smashing Pumpkins, Sonic Youth – en het London Symphony Orchestra – waren van de partij. Tot ieders verbazing verscheen dit laatste en repeteerde vervolgens samen met Cypress Hill.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wat toen als een grap werd beschouwd, werd in juli 2024 werkelijkheid: de hiphoppers traden samen met de symfonici op in de Royal Albert Hall.

Cyndi Lauper (#214, 1999) en Dolly Parton (#215)

De 11e aflevering van het 10e seizoen begint met een onvergetelijk gastoptreden van Cyndi Lauper. De popicoon uit de jaren ’80 zingt het Amerikaanse volkslied in het honkbalstadion van Springfield, maar dan op de melodie van haar wereldhit “Girls Just Wanna Have Fun.”

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Honkbal is niet de enige Amerikaanse sport die voorkomt in The Simpsons. In de volgende aflevering (#215, “Sunday, Cruddy Sunday”) draait het om de Super Bowl. Er zijn verschillende footballspelers en de countryzangeres Dolly Parton bij betrokken, die zich voorbereidt op haar optreden tijdens de Super Bowl-halftime show. In het echte leven heeft ze een dergelijk aanbod trouwens afgewezen, maar in 2023 trad ze tijdens de halftime van een footballwedstrijd op met Thanksgiving.

Groot optreden: Luidsprekers van Teufel

Ultima 40

Ultima 40

€ 399,99€ 499,99In verschillende kleuren
Ultima 40

Ultima 40

€ 399,99€ 499,99In verschillende kleuren
DEFINION 3

DEFINION 3

€ 1399,99€ 1799,99In verschillende kleuren

Rolling Stones (#293, 2002)

In de aflevering “How I Spent My Strummer Vacation” neemt Homer deel aan een “Rock ‘n’ Roll Fantasy Camp”. Dit wordt geleid door Mick Jagger en Keith Richards van de Rolling Stones – zij verschijnen wanneer laatstgenoemde de hookline van “Start Me Up” op zijn Fender Telecaster speelt. De aflevering heeft nog meer te bieden voor rockfans: ook Elvis Costello, Lenny Kravitz, Tom Petty en Brian Setzer zijn van de partij. Aan het einde van het concert speelt Homer – natuurlijk – de leadgitarist en zanger.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Metallica (#379, 2006)

Ook Metallica is vereeuwigd in The Simpsons. In de eerste aflevering van seizoen 18 ontmoet Otto, de schoolbuschauffeur en heavy-metal-fan, de thrashmetalband die met hun tourbus in Springfield is stilgevallen langs de weg. Natuurlijk zou Otto ze graag meenemen, maar Bart rijdt met de schoolbus gewoon weg…

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Heavy Metal komt nog twee keer voor in een aflevering van The Simpsons: In “Steal This Episode” (#538, 2014) worden Judas Priest geparodieerd (en als “Death Metal” aangeduid). Al in 1992 (#57, “The Otto Show”) geeft Spinal Tap, de zeer populaire heavy-metalparodie in de Engelstalige wereld, een concert met een interview – uiteraard in een typisch Britse accent.

White Stripes (#380, 2006)

Om Barts destructieve gedrag onder controle te krijgen, kopen zijn ouders hem in aflevering 2 van het 18e seizoen (“Jazzy and the Pussycats”) een drumstel. Bart vindt het zo leuk dat hij zelfs de hele nacht oefent. Homer probeert het geluid te maskeren met onder andere witte ruis (wat natuurlijk niets helpt). Legendarisch is Barts ontmoeting met Meg en Jack White, een geslaagde hommage aan de muziekvideo van het gespeelde nummer “The Hardest Button to Button.”

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Auch drei andere Familienmitglieder der Simpsons spielen Instrumente, allen voran natürlich Lisa mit ihrem Saxofon. Seit der 20. Staffel sieht man Lisa in der Eingangssequenz aber auch mit anderen Instrumenten. Unvergessen ist zudem die Folge, in der Homer Bass spielt (#560, 2014).

Lesetipp: Unser E-Gitarren-Guide erleichtert dir den Einstieg in die Gitarrenwelt!

Ook drie andere familieleden van de Simpsons spelen instrumenten, met Lisa voorop met haar saxofoon. Sinds het 20e seizoen zien we Lisa in de openingssequens echter ook met andere instrumenten. Onvergetelijk is bovendien de aflevering waarin Homer basgitaar speelt (#560, 2014).

Leestip: Onze elektrische gitaargids maakt het je gemakkelijker om de wereld van gitaar te ontdekken!

Green Day („Die Simpsons – Der Film“, 2007)

In 2007 kwamen de Simpsons zelfs in de bioscoop. In de film heeft het pop-punktrio Green Day een groot optreden op het meer van Springfield en speelt daarbij ook de titelsong van The Simpsons. Maar wanneer zanger Billy Joe Armstrong een activistisch bericht wil overbrengen, verandert de sfeer…

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Fun Fact: De soundtrack van de Simpsons-film werd gecomponeerd door niemand minder dan Hans Zimmer.

Lady Gaga (#508, 2012)

In de laatste aflevering van seizoen 23 speelt popkoningin Lady Gaga een centrale rol. Ze probeert de deprimerende bewoners van Springfield op te vrolijken met een spontaan optreden – wat ook lukt, behalve bij Lisa. De Lady Gaga-parodie bevat enkele van haar beroemde, extravagante podiumoutfits en toont haar daarmee als het boegbeeld van moderne popentertainment.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Legendarische sound van Teufel

Handbediende CONCEPT 12 besturingseenheid
De CONCEPT 12 subwoofer fungeert tegelijkertijd als AV-receiver en is daarmee het controlecentrum van je systeem.

ULTIMA 20 CONCEPT Power Edition “2.1-Set”: Dit gebruiksklare 2.1-systeem met de populaire boekenplankluidsprekers ULTIMA 20 en de krachtige CONCEPT 12 subwoofer is jouw garantie voor een indrukwekkende film-, muziek- en gamingsound

CINEBAR 11 “2.1”-set: Voor uitstekende filmsound zorgt deze soundbar met compacte T6 subwoofer. De soundbar creëert indrukwekkende virtuele surround sound. Echte ruimtelijke geluidsbeleving krijg je door de draadloze achterluidsprekers EFFEKT 2 toe te voegen.

Extra luidsprekers en uitbreidingssets van Teufel

Ultima 40/20 Mk "2.0>5.1 uitbreidingsset surround"

Ultima 40/20 Mk "2.0>5.1 uitbreidingsset surround"

€ 699,99In verschillende kleuren
EFFEKT 2

EFFEKT 2

€ 399,99In verschillende kleuren
EFFEKT 2

EFFEKT 2

€ 399,99In verschillende kleuren

Andere muzikanten die (bijna) in “The Simpsons” te zien waren

  • De Amerikaanse rockband Aerosmith trad in 1991 op in Moe’s Bar. Zanger Steven Tyler opende met de kreet: “Hello, St. Louis!”
  • De soullegendes James Brown (#88) en Barry White (#79) hadden beide hun gastoptredens in The Simpsons in 1993.
  • In hetzelfde jaar maakten ook de funkrockers Red Hot Chili Peppers hun opwachting in een aflevering (#81) – in onderbroeken.
  • Elton John (#217, 1999) redde Apu’s huwelijk, en Lionel Richie (#400, 2007) zong in het vliegtuig een exclusieve versie van “Say You, Say Me,” voor Homer aangepast naar “Hey You, Beer Me.”
  • The Who (#250, 2000) verscheen net als R.E.M. (#272, 2001) in gele stijl. Pete Townsend en Michael Stipe waren echter niet betrokken – als twee van de weinige prominente muzikanten spraken zij zichzelf niet in.
  • De alternatieve rockband Fall Out Boy, vernoemd naar de superheldenparodie uit The Simpsons, speelde in seizoen 20 de titelsong.
  • Funk-popicoon Prince zou ook optreden, maar verzette zich tegen het geplande script. Bob Dylan kreeg eveneens een verzoek, maar weigerde.

Deze lijst is zeker nog niet compleet. Wat zijn jouw favoriete optredens van muzikanten in The Simpsons? Laat het ons weten in de reacties!

Titelbeeld: IMAGO Images

Gerelateerde artikelen

Schrijf een commentaar

Opmerking: Opmerkingen die ondersteuningsverzoeken bevatten, worden niet gepubliceerd. Neem contact op met onze klantenservice voor onderwerpen als werking, klachten of compatibiliteit. Bedankt.

Je commentaar wordt beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.