Person spielt eine Fender Gitarre Nahaufnahme

De compacte elektrische gitaar gids voor beginners

Wil je de wereld van elektrische gitaren veroveren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij helpen je! In deze gids voor elektrische gitaren bespreken we de basis, leggen we de structuur van een elektrische gitaar uit en laten we je kennismaken met de verschillende gitaarvormen. Dus, riemen vast en laten we beginnen!

De belangrijkste onderdelen en materialen van een elektrische gitaar

Een elektrische gitaar bestaat uit verschillende onderdelen en materialen die samenwerken om een individueel geluid te creëren. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen:

Infographic met alle onderdelen van een elektrische gitaar van het gitaarmerk Fender.
Fender Stratocaster – Gitaarbouw
 • De vorm van de body varieert per type elektrische gitaar en speelt een cruciale rol in zowel het geluid als het speelgevoel. Veelgebruikte houtsoorten voor de body zijn onder andere elzen, essen en mahonie.
 • De toets bevindt zich op de hals. Hij is meestal gemaakt van mahonie of esdoorn.
 • De toets is vaak gemaakt van hardhout zoals palissander of ebbenhout.
 • De snaren produceren het geluid en zijn meestal gemaakt van staal of nikkel op elektrische gitaren.
 • De snaren worden aan de kop bevestigd en gestemd.
 • De pick ups zetten de snaartrillingen om in elektrische signalen. Single-coil pickups zorgen voor een meer hoge tonen geluid; humbucker pickups produceren een meer mid-range geluid.
 • De brug met fijnafstellers zorgt ervoor dat de snaren over de pickups lopen. Er zijn vaste bruggen en zogenaamde tremolosystemen. De toonhoogte van deze laatste kan worden veranderd.
 • De overgrote meerderheid van elektrische gitaren heeft regelaars voor volume en klankkleur. Sommige hebben ook extra knoppen waarmee je de pickup kunt selecteren.

Een versterker is essentieel om het signaal van de elektrische gitaar hoorbaar te maken. Hiermee kun je zowel het geluid vormgeven als het volume regelen. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten versterkers zijn. Buizenversterkers, gewaardeerd om hun warme, natuurlijke geluid, en transistorversterkers, bekend om hun hoge mate van robuustheid en dynamische, stabiele geluid, behoren tot de meest gebruikte typen.

Man zit op de bank en speelt elektrische gitaar aangesloten op een Fender x Teufel ROCKSTER AIR 2
De Fender x Teufel ROCKSTER AIR 2 is een geweldige versterker voor je elektrische gitaar.

Basis elektrische gitaartypes: Dit zijn de vier populairste

Elektrische gitaren zijn verkrijgbaar in verschillende basistypen, die verschillen in vorm, geluid en bespeelbaarheid:

 • Stratocaster (ST): De ST-modellen van gitaarspecialist Fender zijn veelzijdig. Ze hebben ook een slanke, comfortabele hals en leveren een briljante, heldere sound dankzij single-coil pickups. Naast gitaarveteraan Eric Clapton gebruikt ook John Mayer dit type elektrische gitaar.
 • Les Paul (LP): LP-gitaren van Gibson staan bekend om hun warme, volle sound en zware constructie. Jimmy Page van Led Zeppelin en Slash van Guns N’ Roses behoren tot de beroemdste LP-bezitters.
 • Les Paul SG (SG): De SG-modellen van Gibson worden gekenmerkt door een lichtere body en een krachtig geluid. Bekende eigenaren zijn Angus Young van AC/DC en Dave Grohl van de Foo Fighters.
 • Telecaster (T): De Telecaster van Fender produceert een midrange versterkt, percussief geluid, ideaal voor country en rock. Net als de Stratocaster heeft ook dit type gitaar een smalle hals en single-coil pickups. De modellen zijn favoriet bij onder andere Keith Richards en Bruce Springsteen.

Naast deze basistypen elektrische gitaren zijn er nog een paar andere die niet zo wijdverbreid zijn. Dit zijn onder andere de Fender Superstrat modellen, de Fender Jazzmaster en de legendarische Gibson Flying V, die beroemd werd door Neil Young.

Fender x Teufel collectie

Akoestische gitaar vs. elektrische gitaar: de belangrijkste verschillen

Het grootste verschil tussen een akoestische gitaar en een elektrische gitaar ligt voor de hand. Elektrische gitaren gebruiken geïntegreerde pickups die de snaartrillingen omzetten in elektrische signalen. Dit resulteert in het karakteristieke elektrische geluid, dat naar wens kan worden aangepast dankzij regelaars, versterkers, vervorming en andere externe effectapparaten.

Akoestische gitaren daarentegen gebruiken een resonator om geluid te produceren en hebben daarom geen versterker nodig. Er zijn verschillende types die verschillen in geluid. De bekendste zijn concertgitaren en klassieke gitaren (met nylon snaren) en akoestische gitaren (met stalen snaren).

Er is ook nog de basgitaar, waarvan er akoestische en elektrische varianten zijn. De basgitaar heeft een veel langere brug en dikkere snaren, waardoor hij aanzienlijk lagere tonen produceert. Bovendien hebben de meeste modellen maar vier snaren, terwijl gitaren (zowel akoestische als elektrische) meestal zes snaren hebben.

Fender elektrische bas close-up
Een elektrische bas heeft meestal vier in plaats van zes snaren, die ook dikker zijn dan op een elektrische gitaar.

Wat is het verschil tussen elektrische gitaren voor rechtshandige en linkshandige spelers?

Elektrische gitaren voor rechtshandige en linkshandige spelers verschillen in principe alleen in hun oriëntatie. De body, de plaatsing van de pickups, de brug en de snaren van elektrische gitaren voor linkshandigen zijn andersom ontworpen, zodat ze comfortabel met de linkerhand bespeeld kunnen worden. De kop en stemmechanieken zijn ook aangepast. Veel fabrikanten bieden nu speciale modellen voor linkshandigen om het speelcomfort te verhogen. Tenslotte is niet iedereen een Jimi Hendrix die een elektrische gitaar ondersteboven kan spelen.

Toonaangevende fabrikanten van elektrische gitaren: Fender, Gibson & Co.

In de loop der jaren zijn er enkele grote namen opgedoken onder de fabrikanten van elektrische gitaren die zich duidelijk onderscheiden van de concurrentie op het gebied van kwaliteit. Vooral Fender wordt door gitaarliefhebbers gezien als de ultieme fabrikant. Het bedrijf produceert onder andere de populaire Stratocaster en Telecaster modellen en heeft een grote invloed gehad op de speelstijl van veel bekende gitaristen.

Maar wat maakt de Fender modellen zo populair? Om te beginnen is er het iconische en kenmerkende uiterlijk van de gitaren. Vooral de asymmetrische vorm van de koppen zorgt voor een onmiskenbare look. Ten tweede hebben de eersteklas afwerking en het loepzuivere geluid bijgedragen aan de uitstekende reputatie van de Amerikaanse fabrikant. De modellen zijn ook flexibel inzetbaar; er zijn geen genregrenzen bij Fender.

Fender elektrische bas close-up
De Stratocaster is een van Fender’s klassiekers – niet in de laatste plaats het iconische ontwerp van de kop heeft hem beroemd gemaakt.

Deze vijf fabrikanten van elektrische gitaren behoren ook tot de topmerken:

 • Gibson: Bekend om zijn Les Paul en Les Paul SG modellen, hebben zijn gitaren een symmetrisch gevormde kop.
 • Ibanez: Werd populair met zijn RG-serie, vooral in de heavy metal sector.
 • PRS: wordt door gitaristen gewaardeerd om zijn extreem hoogwaardige, robuuste producten.
 • Gretsch: werd een legende in de jaren 1960 omdat George Harrison op dergelijke modellen speelde.
 • Yamaha: Het meest bekend om de Pacifica-serie; biedt hoogwaardige gitaren voor een eerlijke prijs.

Wist je trouwens dat de door Fender ontwikkelde Telecaster wordt beschouwd als de eerste in massa geproduceerde elektrische gitaar? De fabrikant veroorzaakte een ware revolutie in de muziekwereld in de jaren 1950. Je kunt hier meer te weten komen over de geschiedenis van Fender.

Elektrische gitaar leren spelen: vingerzettingen en technieken voor beginners

In een redelijk complete elektrische gitaargids mogen tips voor de eerste beginnersstappen natuurlijk niet ontbreken. Als je een absolute beginner bent op het gebied van elektrische gitaar, kun je het beste beginnen met de zogenaamde open akkoorden – namelijk A majeur, A mineur, D majeur, D mineur, E majeur, E mineur, G majeur en C majeur. Als je deze akkoorden eenmaal onder de knie hebt en een beetje vertrouwd raakt met de alternatieve tokkeltechniek, zul je zeker in staat zijn om een paar volledige nummers te spelen. Het voordeel van deze akkoorden: Je hebt maar twee of drie vingers nodig voor de vingerzettingen. Dit maakt het relatief gemakkelijk.

Deze liedjes zijn bijvoorbeeld geschikt voor beginners:

 • „All Along the Watchtower“ van Bob Dylan
 • „Knocking On Heaven’s Door“ van Bob Dylan
 • „Smoke on the Water“ van Deep Purple
 • „Losing My Religion“ van R.E.M.
 • „Purple Haze“ van Jimi Hendrix
 • „Zombie“ van The Cranberries

Belangrijk: laat je niet ontmoedigen als je shredding in het begin niet al te esthetisch klinkt – geen een rockster uit de lucht komen vallen. Net als zoveel andere dingen is het bespelen van de elektrische gitaar puur een kwestie van oefenen. Blijf oefenen en je zult het zien: je zult sneller dan je verwacht indrukwekkende vooruitgang boeken.

YouTube

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Tip: Je kunt grips en technieken leren met verschillende YouTube-tutorials. Fender heeft ook verschillende tutorialvideo’s op zijn kanaal gezet. Goed om mee te beginnen: The Beginner’s Hub.

De Fender x Teufel collectie – hier te horen

Product afbeelding Fender x Teufel collectie

Wat zou een elektrische gitaar zijn zonder de juiste luidspreker? Dat klopt: je hoort hem niet! Het hifi-geluid met hoge resolutie van de ROCKSTER AIR 2 is overal hoorbaar. En met een piek van maar liefst 115 dB kun je het ook niet afluisteren. Dankzij de bijbehorende ingangen kun je een microfoon aansluiten en natuurlijk je elektrische gitaar. De Fender x Teufel special edition heeft ook een tijdloos chic design dat doet denken aan de legendarische versterkers van Fender.

Leestip: Lees meer over de Fender x Teufel collectie in onze blog!

Titelbeeld: Cathy Mü op Unsplash. Unsplash License.

Kaart & Beeld 1: Teufel

Beeld 2: freestocks op Unsplash. Unsplash License.

Beeld 3: toyamakanna op Unsplash. Unsplash License.

Gerelateerde artikelen

Noot: De commentaarfunctie is beschikbaar van ma t/m za van 8.00 tot 21.00 uur.

Blogger

Blog Redactie

Alles over koptelefoons, bluetooth speakers & home cinema. Plus handige tips en trucs van onze soundexperts voor het beste geluid.